Skocz do zawartości

Garmin 520 czy 520 plus

kacper2000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Łukasz_P napisał:

To też czas pracy baterii kilka razy dłuższy

No już nie przesadzajmy :) Producent podaje, że ten czas jest o 5h dłuższy w stosunku do 15h, więc jest to co najwyżej 33% więcej. Chyba, że mówimy o dodatkowej baterii, którą akurat można przypiąć do 530, a do 520 już nie. Co do reszty pełna zgoda, najbardziej ciekawi mnie Climb Pro.

Edytowane przez eltomek
Opublikowano

Mówiłem na bazie 820 i 830. Podejrzewałem, że jest podobnie. Bo tu mam różnicę 6 vs 24 h.

Opublikowano
Godzinę temu, eltomek napisał:

No już nie przesadzajmy :) Producent podaje, że ten czas jest o 5h dłuższy w stosunku do 15h, więc jest to co najwyżej 33% więcej. Chyba, że mówimy o dodatkowej baterii, którą akurat można przypiąć do 530, a do 520 już nie. 

Akurat przesiadałem się z 820 na 830 i bateria to istna przepaść. U mnie na nowym urządzeniu z linii z linii 820 nawet nie zbliżałem się do 10h. Po sezonie czas spadł drastycznie w dół. Powyżej 5h jeździłem z powerbankiem podłączonym do nawigacji. Na 830 kilkanaście godzin pracy to norma. Jeszcze nigdy nie musiałem podłączyć powerbanka i przestałem nawet rozważać dedykowanej baterii garmina. Po prostu nie jest potrzebna. 

Opublikowano
35 minut temu, eathan napisał:

Akurat przesiadałem się z 820 na 830 i bateria to istna przepaść

Zaniepokoiliście mnie trochę, więc poszukałem trochę w internetach, żeby sprawdzić czy bateria na 820 jest taka sama jak w 520 i z tego, co wyczytałem wynika, że  820 faktyczne ma jakieś problemy, ludzie piszą, że przy 70km trasach zżera całą baterię (https://forums.garmin.com/sports-fitness/cycling/f/edge-explore-820/194921/very-poor-battery-life).

Dla 520 podane przykłady mówiły o zużyciu ok 30% baterii przy 4h trasach (np tutaj https://forums.garmin.com/sports-fitness/cycling/f/edge-520-520-plus/100299/battery-life) z włączonymi wszystkimi bajerami. Ale piszę co przeczytałem, a nie to co wiem, bo dotychczas jeszcze nie użyłem 520-stki w trasie, więc się nie mądrzę.

Ale tutaj https://www.bikeradar.com/reviews/training/gps-computers/garmin-edge-520-plus-review/ piszą jeszcze inaczej:

Cytat

Z mojego doświadczenia wynika, że 520 Plus ma znacznie lepszą żywotność baterii podczas korzystania z nawigacji niż 520. Dla obu Garmin twierdzi, że żywotność baterii jest „do 15 godzin”, ale 520-tki często umierają po około 4,5 godzin podczas nawigacji. Dla porównania, dwukrotnie przejechałem 4,5 godziny z 520 Plus po trasie; Począwszy od pełnego naładowania żywotność baterii wciąż wynosiła ponad 50% na koniec za każdym razem. Szacuję więc czas pracy na 8 lub 9 godzin z nawigacją na 520 Plus.

oraz

Cytat

Należy pamiętać, że deklarowana żywotność baterii "do 15 godzin" ma zastosowanie tylko wtedy, gdy nie podążasz trasą (nawigacja), ale wydaje się, że 520 Plus ma około dwukrotnie dłuższą żywotność baterii niż 520 podczas nawigacji.

To daje jakąś nadzieję.

Ktoś ma doświadczenia 520 vs 520 Plus i może to potwierdzić? Wydaje się, że 820 to zupełnie inna bajka (a może jest po prostu tak, że w kwestii baterii 820=520?)

Opublikowano

Ale to czy 520 i 820 mają taką samą baterię nie ma znaczenia, bo urządzenia mogą mieć inny pobór energii. Chociażby 820 ma dotykowy ekran i to zapewne wpływa na pobór. 

Opublikowano

Zużycie baterii zależy od wieeelu czynników. Czy używasz navi, ilości podłączonych czujników a nawet ilości światła bo przecież licznik musi dostosować podświetlenie. 

W 820, wczoraj, po 2h jazdy na samym rejestrowaniu trasy bez czujników bateria spadła o 12%

Opublikowano
30 minut temu, SzpiceR napisał:

Zużycie baterii zależy od wieeelu czynników. Czy używasz navi, ilości podłączonych czujników a nawet ilości światła bo przecież licznik musi dostosować podświetlenie. 

W 820, wczoraj, po 2h jazdy na samym rejestrowaniu trasy bez czujników bateria spadła o 12%

Sporo też zależy od temperatury zewnętrznej, od tego czy WiFi jest włączone, czy pola IQ są włączone etc.

Nie wiem ile chcesz wydać na 520tkę, ale na BikeInn Garmin 530 kosztuje 1200 złotych co w porównaniu do cen nowych 520 Plus w Polsce (np zgrozo 950 złotych) to wg mnie trochę no-brainer jeśli chcecie mieć super baterię. 530tka po 12 godzinach jazdy ma 75% 🙃

Opublikowano (edytowane)

Bateria baterią, jednak największym minusem 520 plus jest powolność. Drogie urządzenie z innej epoki. Jako licznik GPS da radę, ale nawigacja jest najlepsza w wywoływaniu frustracji użytkownika.

Sprzedałem po 3 dniach i kupiłem 530tkę, która działa szybko. Na lekki minus tworzywa / poziom wykonania. Mam wrażenie, że 520 plus było z solidniejszego plastiku.

Edytowane przez spokospoko