kacper2000 Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 Witam,mam pytanie do orientujących się w w licznikach garmin,czy jeśli kupiłbym garmina 520 i zgrał do niego dodatkowa mape OSM to czy bedzie ona porównywalnie dokładna co w fabrycznym garminie 520 plus ,czy nadal będzie jej brakować jakiś szczegółów, które sa w garminie 520 plus.Pytam ze względu finansowego ,poniewaz jezeli mapę która bym zgrał na garmina 520 byłaby taka sama co jest fabrycznie w 520 plus ,to nie ma sensu kupna droższej wersji.
Krawiol Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 W Garminie 520 wygrasz sobie tylko jakiś region, ja mam np. Górny Śląsk, bo jest mało dostępnej pamięci. Jak gdzieś wyjeżdżam to wcześniej przygotowuje mapę i zmieniam. Mieć jest to jakoś mega upierdliwe bo trwa może z 5 minut Wysłane z mojego Galaxy A40 przy użyciu Tapatalka
kacper2000 Opublikowano 23 Października 2019 Autor Opublikowano 23 Października 2019 Okej,ale bardziej nie chodzi mi o miejsce w pamieci,lecz czy mapa sciegnieta na garmina 520 jest taka sama pod wzgldem ilosci sciezek,drog i ogolnie dokladnosci szczegolow ,jak fabrycznie w garminie 520 plus?Czy jest po prostu to ta sama mapa czy w garminie 520 plus jest bardziej unowoczesniona i zawiera wiecej szczegolow nawigacyjnych
eathan Opublikowano 23 Października 2019 Opublikowano 23 Października 2019 Rozważ zakup 530 z uwagi m.in. na lepszą baterię.
kaido2 Opublikowano 23 Października 2019 Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) Fabryczną mapę w 520 to sobie można w buty wsadzić, już lepiej ją wogóle usunąć z urządzenia i jechać po kresce, co w przypadku jazdy na szosie asfaltami tak na prawdę nie ma znaczenia, czy mapa w urzadzeniu jest , czy jej nie ma, ale: Jak chcesz mieć mapę, a ta np w lesie, czy w dużych miastach się może przydać, to tak, mapy z OSM są bardzo dokładne i nie ma opcji , że jedziesz gdzieś po rzece( środkiem Wisły) tylko idealnie po danej ścieżce, czy ulicy. Wiele też zależy w czym i z jaką dokładnością robiony jest ślad. Np przy użyciu google maps w niektórych skrajnych przypadkach wypada, że masz jechać obok rowem, czy polem , jednak wiadomo, że takie coś w przypadku trasy wytyczonej po asfaltach można zlać, ale w przypadku MTB ( impreza/wyścig) wygląda to różnie, lecz tak jak wspomniałem są to skrajne przypadki wynikajace z niedoskonałosci google maps .. OSM jak najbardziej mogę polecić i z uwagi na małą pamięć 520-ki dobrze jest wybrać bicycle light, która i tak ma wszystko co potrzeba. Edytowane 23 Października 2019 przez kaido2
dfq Opublikowano 23 Października 2019 Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) @kaido2 miałeś na myśli Routable Bicycle (Openfietsmap Lite) czy coś innego ? Edytowane 23 Października 2019 przez dfq
kaido2 Opublikowano 23 Października 2019 Opublikowano 23 Października 2019 Tak, dokładnie to miałem na myśli .
kacper2000 Opublikowano 23 Października 2019 Autor Opublikowano 23 Października 2019 czyli lepiej kupić tańsza wersje garmina 520 i wgrać do niego mapy ,ponieważ beda one tej samej jakości co są fabrycznie w 520 plus?nie chodzi mi juz o pamięć tylko o jakość nawigacji,czy wgrane mapy na 520 będą na tyle dokładne co fabrycznie w 520 plus?czy jednak 520 plus bedzie miała lepsze mapy niz wgrane na 520,chce zaoszczędzić dlatego się o to pytam bo nawigacja jest oprócz parametrów treningowych tez jest dla mnie wazna a i moge dodac ze głownie jezdze mtb więc mapa musi byc dokłądna zebym sie nie pogubił w tym lesie ,wiec fajnie jezeli mapa bedzie miała w sobie szczegóły typu sciezki lesne ,szczyty albo jakies schroniska itp.tak zebym mógł sie odnalezc
eltomek Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 (edytowane) Na niemieckim Amazonie jeszcze przez 8h jest do wzięcia 520 Plus za około 670 zł z bezpłatną dostawą https://www.amazon.de/dp/B07D9N7WKB/ Edytowane 1 Marca 2020 przez eltomek
belzebub Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 Na Amazonie fajna ta promocja, co prawda wczoraj kupiłem na bikeinn, do kwoty należy dodać 32 zł za przesylkę. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
spokospoko Opublikowano 5 Marca 2020 Opublikowano 5 Marca 2020 Załapałem 520 plus z promo Amazonu. Natomiast pierwsza jazda i kompletne rozczarowanie. To urządzenie jest DRAMATYCZNIE wolne. Działa jak jakieś przedpotopowe, chińskie navi na Windowsie CE sprzed 10 lat. Trasa 25 km po mieście wysłana ze Stravy ładuje się na urządzeniu z 10 minut!! Tragedia!!! Zjazd z trasy = urządzenie przelicza w nieskończoność i nie może mnie doprowadzić z powrotem. Zapis treningu - w moim starym Fenixie 5 mam statystyki Training Effect - ocena treningu aerobowego i wydolności beztlenowej. Edge 520 plus tego nie oferuje. Czy Wasze urządzenia są równie wolne? Daję 520tce jeszcze jedną szansę. Jeśli będzie działał tak samo - leci na OLX i kupuję 530.
spokospoko Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 8 godzin temu, Łukasz_P napisał: Nie przyspieszy już bardziej Jeśli tak - to dramat. Urządzenie kompletnie niefunkcjonalne w roli nawigacji. Trasę 100 km będzie wczytywał godzinę.
pinok Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 9 godzin temu, spokospoko napisał: .. i kupuję 530. Może najpierw gdzieś przetestuj bo może się okazać że jest podobnie
eathan Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 1 godzinę temu, spokospoko napisał: Jeśli tak - to dramat. Urządzenie kompletnie niefunkcjonalne w roli nawigacji. Trasę 100 km będzie wczytywał godzinę. Godzinę nie, ale musisz uzbroić się w cierpliwość. Na 820 trasy po 150 km wczytywały się przez 2-3 km jazdy. 31 minut temu, pinok napisał: Może najpierw gdzieś przetestuj bo może się okazać że jest podobnie Seria x30 jest zauważalnie szybsza, stabilniejsza i ma lepszy akumulator. Sprawdzone. Zmieniłem 820 na 830 i to jest przepaść.
kaido2 Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 9 godzin temu, spokospoko napisał: Załapałem 520 plus z promo Amazonu. Natomiast pierwsza jazda i kompletne rozczarowanie. To urządzenie jest DRAMATYCZNIE wolne. Działa jak jakieś przedpotopowe, chińskie navi na Windowsie CE sprzed 10 lat. Trasa 25 km po mieście wysłana ze Stravy ładuje się na urządzeniu z 10 minut!! Tragedia!!! Zjazd z trasy = urządzenie przelicza w nieskończoność i nie może mnie doprowadzić z powrotem. Zapis treningu - w moim starym Fenixie 5 mam statystyki Training Effect - ocena treningu aerobowego i wydolności beztlenowej. Edge 520 plus tego nie oferuje. Czy Wasze urządzenia są równie wolne? Daję 520tce jeszcze jedną szansę. Jeśli będzie działał tak samo - leci na OLX i kupuję 530. Mam zwykłą 520 ( różnica tylko w ilości pamięci) i śmiga jak ta lala. Dłuższa trasę co prawda trochę wczytuje ( taką Wisłę 1200 ok 50 s.), ale tak poza tym żadnych opóźnień, czy zamuł. Mulenie w 520 może wystąpić w przypadku zatkania pamięci np wystarczy po wyłączeniu się urządzenia, czy wyjściu z nawigacji zamiast użyć klawiszy góra dół jeszcze raz wczytać sporego GPX-a, 2 takie numery i kaplica. Może też być problem z softem ( co raczej wykluczam), lub problem z flashem ( wolny, uszkodzony).
eltomek Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 W dniu 6.03.2020 o 00:24, spokospoko napisał: Daję 520tce jeszcze jedną szansę. Jeśli będzie działał tak samo - leci na OLX i kupuję 530 Również kupiłem 520 plus w tej promocji na Amazonie, uznałem, że 670zł to niewielka cena nawet jak za sprzęt Garmina Porównując do Edge Explore, którego miałem i sprzedałem, bo nie szło go używać, ale o tym zaraz to 520 nie wygląda gorzej. Na razie bawiłem się w domu, ale 520 plus tak samo szybko (lub powoli) wczytuje długie trasy, nie wiem na jakiej platformie bazuje Explore, ale wydaje mi się, że raczej bliżej mu do serii x20 niż x30. Nie jest jednak tak powoli, żeby mnie to irytowało, na Explore czasem było jednak tak, że po kilkudziesięciu sekundach ładowania trasy zgłaszał jakiś błąd, pewnie pamięci mu brakowało. Jednym słowem, jest ok, jak na 670zł, ale gdybym miał wydać 1000zł to już bym się zastanawiał. 520 działa póki co nie gorzej niż Explore, a dodatkowo zdecydowanie lepiej łapie GPS (Explore miał tylko GPS, a 520 ma dodatkowo Glonass i Galileo), nawet przy oknie z powodzeniem łapie zasięg, więc pewnie w lesie nie będę miał takich kłopotów jak z Explore. Explore notorycznie gubił zasięg i zrzucałem to na karb właśnie braku wsparcia innych systemów. Poza tym nie miał barometru i miał dotykowy ekran, który po godzinie przestawał reagować na dotyk, to wszystko spowodowało, że poszedł na sprzedaż.
spokospoko Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 (edytowane) 5 godzin temu, eltomek napisał: Również kupiłem 520 plus w tej promocji na Amazonie, uznałem, że 670zł to niewielka cena nawet jak za sprzęt Garmina Ja zaplaciłem 125 EUR, miałem chyba jakieś punkty czy coś na koncie. Potestuję jeszcze jak przestanie padać za oknem. Zawsze mogę puścić za 600-700 zł na OLX. Zresztą, w ciągu miesiąca można odesłać do Amazon. Edytowane 7 Marca 2020 przez spokospoko
eltomek Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 No to ładną promocję ustrzeliłeś Oddać zawsze możesz, choć nigdy nie oddawałem używanego sprzętu, coś tam chyba potrącają wtedy - ktoś ma doświadczenie? Jeśli chcesz wydać te 1200zł to 530 na pewno będzie lepszy, ale ja uważam, że żaden Garmin Edge nie jest tego wart, ten software jest pisany w głębokich Indiach i to niestety widać - za każdym updatem coś psują, a błędy rażą. Ale nie wiem co byłoby dobrą alternatywą.
spokospoko Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 Warunki na Amazon to klasa sama w sobie. Oddajesz używany i jest ok - przy założeniu, że nie uszkodzony fizycznie. Dodatkowo można pogadac z A przy problemach z gwarancją. Dzięki temu dostałem 100% zwrot kasy za dwuletni telefon gdy serwis nie chciał naprawić usterki.
Grzeszaldo Opublikowano 8 Marca 2020 Opublikowano 8 Marca 2020 530 bez porównania jest szybsza, stabilniejsza itd jednak jest dwa razy droższa niż np 520plus wiec coś za coś ..trzeba sobie odp na ile potrzebna będzie nam nawigacja
Łukasz_P Opublikowano 8 Marca 2020 Opublikowano 8 Marca 2020 520 i 530, to nie tylko nawigacja. To też czas pracy baterii kilka razy dłuższy, Climb Pro, które jest rewelacyjne, Training Effect, poprawione pola treningowe i sporo innych.
Rekomendowane odpowiedzi