maszkara72 Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 Siemka.Mam problem w szosie na osprzęcie shimano tiagra.Zrobiłem do tej pory 4000 km i teraz jest problem z wrzuceniem najniższego,a czasami 2 najniższych biegów na kasecie.Był w ubiegłym tygodniu w serwisie,gdzie odłączyli linkę i na nowo podłączyli ją i wyregulowali tylną przerzutkę.Było okej,ale po zrobieniu 150 km. problem pojawił się ponownie.Co to może być Waszym zdaniem?Czy może linka jest brudna w pancerzu,czy może jest gdzieś przerwana i jest do wymiany?A może coś innego powoduje tą usterkę?Byłbym wdzięczny za podpowiedzi.
Gość Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 Linka moim zdaniem do wymiany wraz z pancerzem, 4000km to już sporo, wymiana na 99% rozwiąże problem.
Red Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 Sprawdź wyciągnięcie łańcucha. Jeśli do tej pory nie wymieniłeś go po 4000km to prawdopodobnie wymiana linek nic nie wniesie. 1 1
Gość Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 29 minut temu, Red napisał: Sprawdź wyciągnięcie łańcucha. Jeśli do tej pory nie wymieniłeś go po 4000km to prawdopodobnie wymiana linek nic nie wniesie. Słusznie.
maszkara72 Opublikowano 30 Lipca 2019 Autor Opublikowano 30 Lipca 2019 40 minut temu, Red napisał: Sprawdź wyciągnięcie łańcucha. Jeśli do tej pory nie wymieniłeś go po 4000km to prawdopodobnie wymiana linek nic nie wniesie. Łańcuch jest od początku,czyli też ma te 4000 km zrobione,ale w życiu bym nie pomyślał,że przez to mogą być te problemy.Mówisz poważnie. I druga rzecz;znajomy napisał mi,że klamkomanetka tiagry ma wadę fabryczną,która na mechanizmie zapadkowym nadcina linkę systematycznie co parę tysięcy km.Co Wy na to?
Red Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 5 minut temu, maszkara72 napisał: Łańcuch jest od początku,czyli też ma te 4000 km zrobione,ale w życiu bym nie pomyślał,że przez to mogą być te problemy.Mówisz poważnie. Poważnie. Do tego prawdopodobnie dojdzie kaseta bo stara może nie przyjąć nowego i będzie przeskakiwać na najczęściej używanych trybach. Jednak wymianę zacznij od samego łańcucha 😉 8 minut temu, maszkara72 napisał: I druga rzecz;znajomy napisał mi,że klamkomanetka tiagry ma wadę fabryczną,która na mechanizmie zapadkowym nadcina linkę systematycznie co parę tysięcy km.Co Wy na to? Przyznam że pierwsze słyszę o czymś takim. Nie znam też nikogo kto ma Tiagre i wspominał o czymś podobnym. Zawsze mi się wydawało że linka jest odseparowana od mechanizmu manetki 🤔
Kruk Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 10 godzin temu, maszkara72 napisał: Łańcuch jest od początku,czyli też ma te 4000 km zrobione,ale w życiu bym nie pomyślał,że przez to mogą być te problemy.Mówisz poważnie. Niestety to nie czasy gdzie jeden łańcuch był dożywotnio Przeciętny łańcuch wytrzyma 3-4 tysięcy km, kaseta jeśli w porę się zmienia łańcuch to nawet od 17-20 tysięcy km, oczywiście to wielkie uproszczenie bo wszystko to zależy od warunków, samego rodzaju materiałów do budowy, kadencji, umiejętnej zmiany biegów, odpowiedniego serwisu. To tylko ma Ci Kolego uświadomić że łańcuch długo nie wytrzymuje , niektórzy robią metodę na 3 łańcuchy dlatego
maszkara72 Opublikowano 30 Lipca 2019 Autor Opublikowano 30 Lipca 2019 Dobra, sam tego nie zrobię. Pojadę jutro do serwisu niech zmierzą łańcuch i pewnie tak jak piszecie pójdzie do wymiany. Aha, przypomniałem sobie, że w drodze powrotnej dzisiaj na trasie łańcuch przeskoczył mi na kółkach tych naciągających na tylnej przerzutce.Miałem wtedy ustawione na którejś ze środkowych koronek. A jeśli chodzi o kasetę, to wymieniłem ją niedawno, bo ta fabryczna miała za twarde przełożenia. Zrobiłem na niej około 1500 km. Czyli kaseta pewnie jest jeszcze dobra, ale łańcuch będzie nowy. No i zobaczymy wtedy, jak po jego wymianie będzie to działać? Dzięki za odpowiedzi. Jesteście świetni, dobrze wiedzieć, że mogę na Was liczyć. Pozdrawiam i dziękuję.
Kruk Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 To że ma 1500 moooże mieć któreś koronki zjechane przez wyciągnięty łańcuch ale tego nie wiem, jutro daj go do serwisu tak jak piszesz i się okaże. Możliwe że kółeczka przerzutki też do wymiany pójdą W najgorszy razie trzeba będzie, nowy łańcuch , nową kasetę, nowe blaty na korbie i nowe kółeczka przerzutki. W najlepszym może być łańcuch plus regulacja trzymaj sięi daj znać jak poszło.
maszkara72 Opublikowano 30 Lipca 2019 Autor Opublikowano 30 Lipca 2019 Na pewno dam znać,jak poszło. 1
Piotr78 Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 (edytowane) Zużyty łańcuch nie będzie uniemożliwiał wrzucenia/zrzucenia na najmniejszą/największą ( bo tego nie ustaliliśmy, najniższy to największa koronka kasety, ale większość osób ma na myśli najmniejszą koronkę kasety ). Obstawiam coś trywialnego. Co oczywiście nie wyklucza, że łańcuch kwalifikuje się do wymiany. Edytowane 30 Lipca 2019 przez Piotr78
Accent_Szaj Opublikowano 30 Lipca 2019 Opublikowano 30 Lipca 2019 12 godzin temu, maszkara72 napisał: odłączyli linkę i na nowo podłączyli ją i wyregulowali tylną przerzutkę.Było okej,ale Czyli ewidentnie coś z przerzutką.Skoro oddałeś do serwisu reklamuj naprawę, a nie naprowadzaj. Poproś jedynie by przy tobie sprawdzili przymiarem łańcuch
Red Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 7 godzin temu, Piotr78 napisał: Zużyty łańcuch nie będzie uniemożliwiał wrzucenia/zrzucenia na najmniejszą/największą ( bo tego nie ustaliliśmy, najniższy to największa koronka kasety, ale większość osób ma na myśli najmniejszą koronkę kasety ) Zużycie łańcucha praktyczne zawsze objawia się niemożnością zmiany na najmniejszą zębatę. Przerabiałem problem setki razy. 1
Piotr78 Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 (edytowane) Również przerabiałem to setki/tysiące razy ( na serwisie 25 lat ) i ani razu nie miałem takiego przypadku, żeby wyciągnięty łańcuch ( nie mówię o jakiś hardcorach gdzie łańcuch ma wyciągnięcie 2 % ) uniemożliwiał zrzucanie na najmniejszą koronkę. Wg. mnie to zabrudzony pancerz/linka lub/i skrzywiony wózek przerzutki/hak ramy. ( chyba, że ktoś się bawił śrubkami - ogranicznikami i wkręcił ) /edit Pójdzie rower do serwisu to włożą przymiar do łańcucha, pokaże 0,75 % i nakażą wymianę. Wyregulują poprawnie przerzutkę, być może wymienią jakiś pancerz/linke i będzie ok. Natomiast bez wymiany łańcucha jest to jak najbardziej do zrobienia. Edytowane 31 Lipca 2019 przez Piotr78
maszkara72 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Witam ponownie.Dopiero dzisiaj zawiozłem rower do serwisu,tego samego co poprzednio.Serwisant,a zarazem właściciel zmierzył przyrządem łańcuch i doszedł do wniosku,że należy go wymienić.Oczywiście,potwierdził,że problemy z zrzuceniem na najmniejsze koronki jak najbardziej mogą być spowodowane ROZCIĄGNIĘCIEM I ZUŻYCIEM łańcucha.Ale oprócz wymiany łańcucha,wymieni również linkę i pancerz od tylnej przerzutki oraz wyczyści kasetę i tylną przerzutkę.Mam nadzieję,że po tym wszystko będzie działać na tip-top.
Piotr78 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Śmiać mi się chce To, że nie spada na najmniejszą koronkę bo łańcuch jest wyciągnięty w 0,75 % czy 1 % to jest z tej samej kategorii co płaska ziemia i podwodne cywilizacje. Gdybyś zapytał z przekonaniem czy niskie ciśnienie i wysoka wilgotność też ma wpływ to pewnie by nie zaprzeczył. No, ale biznes is biznes.
Red Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Zdziwiony? Kaseta 10spd 11-32 (dajmy na to) to nie to samo co wolnobieg 14-32T. Tu rozciągnięcie łańcucha ma znaczenie. Tak po prostu jest (prawdopodobnie ma tu znaczenie elastyczność/napięcia łańcucha 10spd) i tyle w temacie. Inny dowód? W moim MTB zmieniam ładnych średnio co roku za to linki linkują w nim nawet kilka sezonów. Nigdy ich nie zmieniałem tylko dlatego że mi łańcuch nie spada na najmniejszy tryb, bo po co skoro to nic mi to nie dało. Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez Red 1
maszkara72 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2019 15 minut temu, Piotr78 napisał: Śmiać mi się chce To, że nie spada na najmniejszą koronkę bo łańcuch jest wyciągnięty w 0,75 % czy 1 % to jest z tej samej kategorii co płaska ziemia i podwodne cywilizacje. Gdybyś zapytał z przekonaniem czy niskie ciśnienie i wysoka wilgotność też ma wpływ to pewnie by nie zaprzeczył. No, ale biznes is biznes. Nawet wczoraj rozmawiałem z kumplem, który jeździ trekkingiem i też miał problem taki,jak u mnie i też miał roźciągnięty łańcuch.Po wymianie łańcucha na nowy wszystko zaczęło działać jak należy.Z tym,że u niego kaseta jest 8-koronkowa.Tak więc chyba od stanu łańcucha to też zależy.
Piotr78 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Wiem, że masz rower na Tiagrze 4700, a więc 10 sp z klasyczną przerzutką ( nie shadow ) i tam ABSOLUTNIE nie ma najmniejszego problemu żeby zrzucić łańcuch na najmniejszą koronkę kasety ( pomimo łańcucha wyciągniętego w 0,75 czy 1 % ) Tym bardziej nie ma problemu w 7,8,9 sp gdzie wyciągnięty łancuch ma jeszcze mniejszy wpływ na działanie napędu. Problem, niewielki, ( wciąż będzie zrzucał, ale nie tak szybko jak z nowym łańcuchem ) może być w przerzutkach 10 sp shadow, ale bardziej w 11 i 12 sp.
maszkara72 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Właśnie tak było wcześnie,że zrzucał na najmniejsze koronki z zauważalnym zwolnieniem.Nawet sam regulowałem barylką,aby to zmienić,ale nie dawało to rezultatu.Aż skończyło się tym,że w ogóle nie chciało już zrzucać.
Piotr78 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Trzeba było minimalnie ogranicznik wykręcić.
maszkara72 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Ogranicznik też regulowałemi nie przyniosło to efektu.
maszkara72 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Witam ponownie,rower odebrany z serwisu.Wymieniony łańcuch,linka z pancerzem,wyczyszczona tylna przerzutka i kaseta.Wiecie co?Już zapomniałem jak precyzyjnie działa tiagra.Normalnie PERFECT.Ale co było oprócz wyciągniętego łańcucha?Naderwana linka w klamkomanetce.Każdy z Was po części miał rację i wszystkim Wam bardzo dziękuję.Temat na pewno przyda się niejednemu rowerzyście.Pozdrawiam.
Kruk Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Naderwana linka w tiagra'owej klamkomanetce? Czekaj, coś mi gdzieś się obiło o uszy że te klamki mają taki defekt i nadrywają linkę aaaalbo mogę się mylić... Nie mniej super że się udało 1
maszkara72 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2019 (edytowane) Na youtube kanał Szakal psycho-cyklist.On ma rower przelajowy(chyba accent) na tiagrze 4700.I w jednym ze swoich filmów opisał ten problem.Jakaś wada fabryczna lub źle zaprojektowana klamkomanetka,a dokładnie mechanizm zapadkowy powoduje systematycznie nadcinanie linki.Zawsze wozi ze sobą zapasową,aby w razie uszkodzenia móc wymienić.Szakal to trochę zwariowany Gość,ale przeważnie zawsze ma rację.Dla mnie też parę razy pomógł.Zna się lepiej niż niejeden serwisant. Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez maszkara72 1
Rekomendowane odpowiedzi