Skocz do zawartości

Specialized Diverge E5 Comp - "Pancernik"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Nie wiem czy jest sens zakładać kolejny wątek o tym modelu roweru, ale nie chcę śmiecić wątku @JaW więc to czynię :) Na początku były dojazdy do pracy i śmiganie na cross'ie, ale zrobiła mi się ochota na więcej. Podczas tegorocznej wiosny miałem okazję trochę pośmigać na pożyczonym Specialized'zie Allez Elite. Rower fajny i zacny, ale już wiem, że klasyczna szosówka na jedyny rower (przynajmniej dla mnie) się nie nadaje. Kierunek zakupowy zrobił się dość oczywisty czyli rowery gravel i "all-road". Na wybór opcji i pomysłów w budżecie do 5k na jesień nie ma co narzekać - jest w czym wybierać (alu, stal / hydro, mechy / 1x11, 2x11), tylko trzeba szukać kombinować  Rower miał służyć do jeżdżenia po asfalcie i ubitych drogach szutrowych czy leśnych w relacji gdzieś 70/30, mieć możliwość założenia błotników i opon szerszych niż klasyczne slicki. Niekoniecznie superszybki, ale wygodny jednak nie wyprawowy ;) Na E5 Comp chorowałem od wiosny jednak w cenie fabrycznej to nie moja liga, więc oglądałem różne inne rowery i nie udało się czegokolwiek kupić. Aż natrafiłem na podemowego Diverge'a 😍 Po nieprzespanej nocy z milionem myśli stwierdziłem, że żyje się tylko raz i po nagięciu budżetu kliknąłem. Trochę cierpliwości do soboty, 8h w pociągach 🙄 i był mój.

f0dcc4a4669817bd1b35c18e8be822ad_big.jpg

Nazwałem go pancernik bo kolor główny to Battleship Blue ;) Na stronie Spec'a ten kolor wygląda średniawo jednak w rzeczywistości jest dużo ładniejszy, a limonkowe wstawki wg mnie pasują. Lakier wydaje się być wysokiej jakości, ale życie pokaże. Wykonanie całości jest na 5 "z dwoma" za zbyt długie pancerzyki bez ograniczników. Dyskusyjnym w tej w cenie jest brak karbonowej sztycy i hydraulicznych hamulców - jest za to 105tka, zacna korba i co najważniejsze FutureShock, który robi robotę i głównie dla niego kupiłem ten rower. Póki co zrobiłem pierwsze 50km i jeździ się cudnie i póki nie załuję wydajnej kasy :)Ale pierwsze upgrade'y już w głowie i drodze są:

- błotniki na jesień są koniecznością - tylko jakie ? ;)

- oczywiście światła

- napewno pedały SPD. Póki co jeździłem na pedałach Shimano do XC, które owszem są lekkie, jednak brak im podparcia dla normalnych butów. Mocno to utrudnia ich użytkownie bez butów dedykowanych i przez to rzadziej jeździłem ot tak sobie ;) więc będę się rozglądał za czymś bardziej praktycznym.

- upolowałem na olx sztycę karbonową Syntace'a, ale mam obawy, że może być za krótka :/

- po głowie chodzi mi wymiana opon na szersze bezdętkowe, ale boję, że mogą się nie zmieścić pod błotnikami, więc możliwe, że fabryczne Espoir'y zostaną

Więcej wrażeń z jazdy postaram się napisać później - kiedy wreszcie przestanie padać ....

Opublikowano

@DiamondDog gratuluję zakupu :) Piękny masz rowerek.

Moje porady - pedały EH-500, masz z jednej strony porządną platformę, z drugiej zatrzask SPD. 

Opony to pierwszy upgrade, jaki każdy posiadacz tego roweru powinien zrobić. Te Espoir są bardzo ciężkie, druciaki, do tego grube bez sensu dętki. Na wymianie opon i dętek można zyskać 400 - 500 g wagi, a to będzie bardzo odczuwalne. 

No i radości z jazdy życzę :)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, JaW napisał:

Moje porady - pedały EH-500, masz z jednej strony porządną platformę, z drugiej zatrzask SPD

Dzięki - to wygląda na dobrą koncepcję.

2 godziny temu, JaW napisał:

Opony to pierwszy upgrade, jaki każdy posiadacz tego roweru powinien zrobić. Te Espoir są bardzo ciężkie, druciaki, do tego grube bez sensu dętki. Na wymianie opon i dętek można zyskać 400 - 500 g wagi, a to będzie bardzo odczuwalne. 

To bardzo zacnie :) i rozejrze się za czymś. Myślę jednak czy aby ich nie zostawić do wiosny na tą syfiastą pogodę - mają trochę bieżnika i choć trochę ich wykorzystam.

4 godziny temu, yacek _b napisał:

do takiego  pięknego roweru tylko takie :

https://tricarbon.pl/crud-roadracer-blotniki-rowery-szosowe

Dzięki za sugestię, ale chyba wybiorę coś na śruby gdyż miejsca montażowe są. I pewnie się skończy na SKSach :)

Edytowane przez DiamondDog
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kilometry lecą, pogoda się zmienia i zakupiłem błotniki SKS Longboard 45, ale przestrzegam, że NIE PASUJĄ. Niestety widelec Diverge'a (możliwe, że tylko w wersji z FutureShock'iem) nie posiada poziomego otworu montażowego 🤨 Otwór jest pionowy wewnątrz - no i jest zonk 🤪 Niestety metalowy uchwyt jest nitowany, do błotnika, więc zapewne będzie rzeźbiarstwo :/

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.10.2019 o 19:33, DiamondDog napisał:

Kilometry lecą, pogoda się zmienia i zakupiłem błotniki SKS Longboard 45, ale przestrzegam, że NIE PASUJĄ. Niestety widelec Diverge'a (możliwe, że tylko w wersji z FutureShock'iem) nie posiada poziomego otworu montażowego 🤨 Otwór jest pionowy wewnątrz - no i jest zonk 🤪 Niestety metalowy uchwyt jest nitowany, do błotnika, więc zapewne będzie rzeźbiarstwo :/

Dopasowałeś ten błotnik? Mam od niedawna comp e5 2020 i też czegoś szukam.

Widziałem, że na stronie speca mają dostępne, ale są drogie i w opinii jest, że też nie bardzo pasują ;)

Opublikowano
3 godziny temu, rbx napisał:

Dopasowałeś ten błotnik? Mam od niedawna comp e5 2020 i też czegoś szukam.

Widziałem, że na stronie speca mają dostępne, ale są drogie i w opinii jest, że też nie bardzo pasują ;)

Hej,

Tak dopasowałem, choć było lekkie rzeźbiarstwo. Tylny wchodzi bez problemu :) Trochę ustawiania i jest OK. Z przednim natomiast zabawa z dwóch powodów. Otwory do montażu są na środku widelca więc geometria robi się  nbinna, ale da się to dopasować. Jeden drucik trzeba obciąć, a a drugi jest akurat na styk. Montaż w górnej cześci wymaga usunięcia uchwytu montażowego który jest przynitowany do błotnika. Nity są aluminiowe więc miękkie i mała wiertarka z wiertłem do metalu spokojnie sobie z nimi poradzi. Po usunięciu uchwytu fabryczna śrubka z widelca pasuje jak ulał. Finalnie nie wygląda to źle :) - sorry za jakość foty, ale światło słabe ;)

IMG_1995.JPG
Opublikowano

Nie obciera ci tylne koło o błotnik? Jakie masz tam opony do tych błotników? Pytam bo mało jest tam miejsca.

Ja zamówiłem CRUD ROADRACER MK3 ale przy oryginalnych oponach 35mm bardzo mało jest tam miejsca i jakoś tak mi się wydaje, że będą się bujać i ocierać. Dziś się przejadę to zobaczę.

Dlaczego zamontowałeś to do otworów na środku widelca? Lepiej pasowało? Ja dostałem do swojego takie złączki do montażu na spodzie widelca. Nie pasowało do tego?

widelec.thumb.jpg.5f28fc0a5c1ddfd5cf25677e1323289e.jpg

mocowanie.jpg mocowanie_w.jpg
Opublikowano
W dniu 24.11.2019 o 11:33, rbx napisał:

Nie obciera ci tylne koło o błotnik? Jakie masz tam opony do tych błotników? Pytam bo mało jest tam miejsca.

Ja zamówiłem CRUD ROADRACER MK3 ale przy oryginalnych oponach 35mm bardzo mało jest tam miejsca i jakoś tak mi się wydaje, że będą się bujać i ocierać. Dziś się przejadę to zobaczę.

U mnie jest luz, bo mam opony 30tki. Ten Espoiry są bardzo "dyskusyjne", ale stwierdziłem, że narazie będę na nich jeździć i na wiosnę będę załatwiał sprawy oponowe, bo narazie ogarniam hamulce ;)

U mnie miejsca jest dużo :)

W dniu 24.11.2019 o 11:33, rbx napisał:

Dlaczego zamontowałeś to do otworów na środku widelca? Lepiej pasowało? Ja dostałem do swojego takie złączki do montażu na spodzie widelca. Nie pasowało do tego?

Nie dostałem tych złączek razem ze swoim rowerem - nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje :) Ale myślę, że moja metoda dzięki przykręceniu działa nieźle.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

IMG_2526.thumb.JPG.09395aedb7a37f042275e0903fda8f9f.JPG

Na zdjęcie "prawie" ten sam rower co fabrycznie, ale jednak sporo inny :) Geometria wciąż ta sama - wygodna, nie super-agresywna, ale też niezupełnie turystyczna. FutureShock jest genialny i robi super robotę. Ma to niestety pewien minus psychologiczny - cztery litery czuć jakby bardziej ;)

Od czasu kiedy go posiadam weszło jednak kilka nowości:

Pierwsza sprawa to sztyca - udało mi się upolować na olx sztycę Syntace P6 HiFlex, o której czytałem sporo dobrych rzeczy i mój zadek jest bardzo za ten zakup wdzięczny. Różnicę czuć - szczególnie na takim pociętym i/lub chropowanym asfalcie czy bruku. Polecam wymianę alu na karbonową.

Drugą - jeszcze większa zmiana to wymiana hamulców na hydrauliczne co się udało za sprawą okazyjnego zakupu klamek hydro do 105tki. Są poprostu genialne - różnica czucia i modulacji w porównaniu do mechaników to jak niebo i ziemia. Jakość ich pracy, płynność są dla mnie warte inwestycji. Dużo łatwiej jest mocno hamować nie blokując jednocześnie kół. A kiedy dojeżdżam do skrzyżowania hamuję jednym palcem na klamce - coś wspaniałego ❤️

Reszta 105tkowego napędu spisuje nienagannie i jestem super zadowolony. Korba 48/32 wydaje się być dobra decyzją Spec'a - spokojnie mogę jeździć na dużym blacie, jednocześnie na mały żadna górka nie straszna :) Zobaczymy jak będzie poza asfaltem kiedy zdemontuję błotniki i wsadzę większe opony - może Ultegra RX się przyda, ale póki co parcia nie mam.

Zmiana trzecia której nie widać to buty - zakupiłem Shimano XC7 i jak narazie są mega. Mimo wysokiej sztywności problemów z wygodą nie zanotowałem - ba, są mega dopasowane i komfortowe. A jakość pedałowania i przenoszenie energii jest z innego wymiaru :D Przy tych butach moje poprzednie Shimano ME087 były jak z gumy.🙄

Najbliższe plany to kupić jakieś ładne lampki pozycyjne (chyba będą to Knog+) i uchwyt na Garmina bo patrzenie na niego kiedy jest na mostku jest lekko niebezpieczne i niewygodne.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Powiedz mi co dokładnie trzeba kupić by zrobić konwersje hamulców na hydraulikę?

Jakie to mniej więcej koszta?

Sam mam takiego Diverge i po paru przejażdżkach jestem średnio zadowolony z mocy hamowania z poziomu łap. Miałem okazję przejechać się modelem 2020 i tam jakoś to wszystko lepiej chodziło.

Opublikowano
24 minuty temu, El_Kalif napisał:

Powiedz mi co dokładnie trzeba kupić by zrobić konwersje hamulców na hydraulikę?

Sam mam takiego Diverge i po paru przejażdżkach jestem średnio zadowolony z mocy hamowania z poziomu łap. Miałem okazję przejechać się modelem 2020 i tam jakoś to wszystko lepiej chodziło.

Musisz wymienić całe klamkomanetki + zaciski. Zależnie jak dobrze szukasz części to możesz to zrobić do 1000-1500zł.

Opublikowano
W dniu 18.02.2020 o 13:54, El_Kalif napisał:

Jak mówi @Fimala trzeba sporo wymienić. Pozatym co napisał dochodzą do tego przewody hamulcowe oraz olej, których za free nie dodają ;) Ja klamki kupiłem za 600 złotych nowe na olx'ie, bo zdarzają się ludzie którzy zdejmują 105tką z roweru. Zaciski wyszły 380 złotych, przewody w okolicach 200tu. Olej nie pamiętam. Do tego była robocizna w serwisie - ja mam dwie lewe ręce do takich rzeczy + robiłem przegląd pozakupowy :)

Polecam się przejechać na jakimś sklepowym demo z hydro - ja tak zrobiłem kiedy szukałem rower i bakcyl został.

Jakbyś chciał to mam nadmiarowo jedną nową klamkę hydrauliczną do 105tki ;)

Opublikowano

A zaciski zamontowałeś te z shimano 105 czy jakieś inne?

Opublikowano
9 godzin temu, El_Kalif napisał:

A zaciski zamontowałeś te z shimano 105 czy jakieś inne?

Zaciski to Shimano 105 - jakby coś zaciski to od GRXa to dokładnie to samo co zaciski szosowe tylko z innym wyglądem ;)