Skocz do zawartości

Specialized Diverge Comp E5 2020 - Camo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Oto moja pierwsza szosa. Rozmiar 54.

Cieszę się jak dzieciak :) choć jeszcze uczę się na nim jeździć ;)

Future shock działa super. Nie mam porównania do innej szosy, bo nigdy takim rowerem nie jeździłem.
Kupiłem taki bo chciałem żeby było wygodnie, ale też szybciej niż na moim obecnym rowerze (fitness), żeby miał możliwość zamontowania bagażnika i błotników.
Zastanawiałem się nad wersją Elite (bez FS i Tiagra), ale cieszę się że dopłaciłem za FS, bo na 105 mi nie zależało.

Z minusów które zauważyłem to mam toe overlap. 2 razy zahaczyłem nogą ale było to przy prędkości ok 1 km/h i zawracaniu na małej przestrzeni. Generalnie raczej nie będzie to problem.

diverge_comp_e5.jpg

s1.jpg s2.jpg s3.jpg s4.jpg s5.jpg s6.jpg s7.jpg s8.jpg Edytowane przez rbx
Nowe zdjęcia
  • Lubię to! 2
Opublikowano

Kierownice ustawiali Ci w sklepie? 

Toe overlapem się nie przejmuj, problem by był, gdybyś piętą zahaczał o przednie koło. 

Przy jakim wzroscie i przekroku masz rozmiar 54?

Opublikowano
14 minut temu, Zajop napisał:

Kierownice ustawiali Ci w sklepie? 

Toe overlapem się nie przejmuj, problem by był, gdybyś piętą zahaczał o przednie koło. 

Przy jakim wzroscie i przekroku masz rozmiar 54?

174 cm i 82 przekrok.
Kierownicę ustawili, ale już to pozmieniałem. Jeszcze testuje jak to ustawić żeby było wygodnie.

Niby zrobiłem sobie bike fit. Ustawili mi siodło (wywalili oryginalne i wsadzili szersze). Ustawili mi bloki i wymienili mostek na 80mm bo niby jestem mało rozciągnięty.
Ale wsadziłem z powrotem 100mm bo przy 80mm jakoś mało stabilny był ;) Dziś 50km przejechałem i czuję tylko ból w okolicach szyi/karku.
Może to kwestia złego ustawienia ale myślę, że bardziej przyzwyczajenia do pozycji i małego rozciągnięcia. Jak to fizjoterapeuta stwierdził "jestem bardzo pospinany", cokolwiek to znaczy.

Myślisz że coś nie tak jest ustawione z kierownicą? Nigdy na takiej nie jeździłem więc nie mam odniesienia.

Opublikowano
17 minut temu, rbx napisał:

Myślisz że coś nie tak jest ustawione z kierownicą? Nigdy na takiej nie jeździłem więc nie mam odniesienia.

Z tego zdjęcia wynika, że klamkomanetki i sama kierownica są za bardzo zadarte w górę. Najpewniej wynika to z tego co powiedział fizjoterapeuta, że jesteś za mało rozciągnięty i spowrotem dałeś mostek 100mm. 
Takie ustawienie może powodować ból w okolicach szyi. Położenie dłoni na tak ustawionych klamkomanetkach wymusza wyprostowane łokcie - co z kolei mocno ogranicza amortyzacje tego co dzieje się z przednim kołem. 

Opublikowano

@rbx - piękny rower wybrałeś :) Będziesz zadowolony.

Ale. 

Kierownicę to ustaw poziomo. Pooglądaj filmy na YT, dowiesz się, dlaczego tak powinno być. Natomiast jeśli Twoja pozycja jest zbyt wyciągnięta, przełoż mostek na +. Możesz też dać siodełko o centymetr do przodu, ale tutaj znowu polecam YT i filmy o prawidłowym ustawieniu siodła góra/dół, przód/tył i jego pochylenie. 

Jeśli możesz, to kup nowe opony i dętki - zwijane, lekkie. Te fabryczne ważą pół tony. Nie wiem, po jakim podłożu masz zamiar jeździć, ale zarówno na asfalt, jaki i na szutry można znaleźć o wiele lżejsze oponki i dętki. Po zmianie rower odżyje, zapewniam. 

Szerokości :)

Opublikowano

Bólem szyi i karku na razie się nie przejmuj. Daj sobie czas na przyzwyczajenie się mięśni do nowego obciążenia. masz teraz niższą pozycję, więc bardziej zadzierasz głowę, co wymusza inną prace mięśni. Ja w połowie tego sezonu obniżyłem kierownice o ok. 2 cm, i mimo iż byłem "w gazie" od początku roku, to po tej zmianie odczuwałem kark przez jakieś 2 tygodnie.

Opublikowano
10 godzin temu, JaW napisał:

@rbx - piękny rower wybrałeś :) Będziesz zadowolony.

Ale. 

Kierownicę to ustaw poziomo. Pooglądaj filmy na YT, dowiesz się, dlaczego tak powinno być. Natomiast jeśli Twoja pozycja jest zbyt wyciągnięta, przełoż mostek na +. Możesz też dać siodełko o centymetr do przodu, ale tutaj znowu polecam YT i filmy o prawidłowym ustawieniu siodła góra/dół, przód/tył i jego pochylenie. 

Jeśli możesz, to kup nowe opony i dętki - zwijane, lekkie. Te fabryczne ważą pół tony. Nie wiem, po jakim podłożu masz zamiar jeździć, ale zarówno na asfalt, jaki i na szutry można znaleźć o wiele lżejsze oponki i dętki. Po zmianie rower odżyje, zapewniam. 

Szerokości :)

Ustawiłem kierownicę bardziej poziomo. Dziś znów przejechałem 50km i generalnie większej różnicy w chwycie nie czułem. Zostawię bardziej poziomo. Jak się trochę przyzwyczaję to może jeszcze niżej ją dam. Siodełka na razie nie ruszam bo tak mi na bikeficie ustawili.

Myślę że 90% to asfalt. Przynajmniej do tej pory tak jeździłem na poprzednim rowerze. Jeszcze nie odkryłem co mogę na nowym sprzęcie ;)

A coś poza mniejszą wagą zmiana opon mi da? Jakieś polecasz na zimę/wiosnę? Zauważyłem, że te na mokrej powierzchni bardzo się ślizgają przy hamowaniu.
Dętki też są jakieś "lekkie"?

Opublikowano
Godzinę temu, rbx napisał:

Ustawiłem kierownicę bardziej poziomo. Dziś znów przejechałem 50km i generalnie większej różnicy w chwycie nie czułem. Zostawię bardziej poziomo. Jak się trochę przyzwyczaję to może jeszcze niżej ją dam. Siodełka na razie nie ruszam bo tak mi na bikeficie ustawili.

Myślę że 90% to asfalt. Przynajmniej do tej pory tak jeździłem na poprzednim rowerze. Jeszcze nie odkryłem co mogę na nowym sprzęcie ;)

A coś poza mniejszą wagą zmiana opon mi da? Jakieś polecasz na zimę/wiosnę? Zauważyłem, że te na mokrej powierzchni bardzo się ślizgają przy hamowaniu.
Dętki też są jakieś "lekkie"?

@rbxchodzi o to, że dłoń w nadgarstku ma być prosta, kiedy trzymasz kierownicę. Na YT każdy filmik to pokazuje.

Każdy gram mniej na kołach oznacza lepsze osiągi. Opłaca się więc zbijać wagę w tym obszarze. Opon jest cała masa, dętek również. Musisz poczytać testy, opinie i dobrać najlepsze dla siebie, do swojej jazdy. 

Przy oponach 28c waga 250 g jest bardzo dobra, ale jeśli chcesz jakieś bieżnikowane i szersze, to wiadomo, będą więcej ważyć. Ja jeżdżę na Continental GP 5000 i na brak przyczepnosci nie narzekam. Obadaj opony Duro, mają dobry stosunek cena/jakość. 

Dętka to jakieś 100 g, na przykład Continental Race. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

rbx, jako użytkownik Diverga, również z Future Shockiem, mam pytanie, czy Twój rower wydaje jakieś podejrzane dźwięki? Mam na myśli "grzechotanie" dobiegające z okolic główki ramy, sterów, kierownicy etc. Na 100% jest to związane z Future Shockiem, ale nie z jego "klikaniem" przy uginaniu na postoju, czy też dobijaniem przy większych dziurach. Ten dźwięk pojawia się przy jeździe na wybojach, czyli wtedy, kiedy rower, a więc i wspomniane wyżej elementy, drżą. Może mieć znaczenie, że mój rower jest karbonowy (jak wiadomo, ten materiał mocno przenosi dźwięki), ale irytuje mnie to i uważam, że nie powinno mieć to miejsca. Dodam, że wymieniałem już samego Future Shocka, więc na pewno nie jest to kwestia wadliwego egzemplarza amortyzatora. Dźwięki wywoływane linkami prowadzonymi wewnątrz ramy też wykluczyłem :)

Pytanie to kieruję oczywiście nie tylko do rbx-a, piszcie, proszę, swoje obserwacje w tym temacie.

Pozdrowienia,
Grzesiek

Opublikowano
19 godzin temu, Grzeny napisał:

rbx, jako użytkownik Diverga, również z Future Shockiem, mam pytanie, czy Twój rower wydaje jakieś podejrzane dźwięki? Mam na myśli "grzechotanie" dobiegające z okolic główki ramy, sterów, kierownicy etc. Na 100% jest to związane z Future Shockiem, ale nie z jego "klikaniem" przy uginaniu na postoju, czy też dobijaniem przy większych dziurach. Ten dźwięk pojawia się przy jeździe na wybojach, czyli wtedy, kiedy rower, a więc i wspomniane wyżej elementy, drżą. Może mieć znaczenie, że mój rower jest karbonowy (jak wiadomo, ten materiał mocno przenosi dźwięki), ale irytuje mnie to i uważam, że nie powinno mieć to miejsca. Dodam, że wymieniałem już samego Future Shocka, więc na pewno nie jest to kwestia wadliwego egzemplarza amortyzatora. Dźwięki wywoływane linkami prowadzonymi wewnątrz ramy też wykluczyłem :)

Pytanie to kieruję oczywiście nie tylko do rbx-a, piszcie, proszę, swoje obserwacje w tym temacie.

Pozdrowienia,
Grzesiek

FS nie wydaje żadnych dźwięków, i nie tylko u mnie - jeszcze nikt na to nie narzekał. To moim zdaniem jednak pancerze w ramie. Ciężko je wyciszyć, ale można próbować. 

Opublikowano

Nie zauważyłem u siebie nic niepokojącego. W sumie to nie zwracałem na to uwagi. Dziś starałem się posłuchać, ale to raczej linki u mnie stukają.

Opublikowano

Wpadły nowe koła, Fulcrum Racing DB 4 i opony Continental GP 5000.
Poodklejałem naklejki z kół bo za bardzo mnie w oczy raziły :P
W porównaniu do oryginalnych kół i opon 800g zleciało. Taki spadek wagi już czuję mimo, że kopletnie amatorsko jeżdżę.

IMG_20200226_080835_1.jpg