Dominik Gałązka Opublikowano 24 Września 2019 Autor Opublikowano 24 Września 2019 Dzięki za poradę, czyli ustalone najpierw przerzutka, a potem korba.
Wojtek O. Opublikowano 24 Września 2019 Opublikowano 24 Września 2019 Przerzutki, manetki, hamulce, opony(przyczepność, opory, hałas) oraz amortyzator o ile nic nie pije w tyłek to są moim zdaniem elementy których zmiana w rowerze jest najbardziej odczuwalna, zakładając że wszystkie elementy powiązane są w dobrym stanie i nic nie zakłóca pracy. Ale dobór odpowiedniego stopniowania na kasecie też uprzyjemnił mi jazdę.
Dominik Gałązka Opublikowano 24 Września 2019 Autor Opublikowano 24 Września 2019 Zastanawiałem się też nad tym aby kupić samą piastę z bębenkiem aby móc zamontować kasetę, ale na razie nie planuję wymiany wolnobiegu na kasetę. Piasta i amor to jedyne co mi zostało do serwisowania
Accent_Szaj Opublikowano 24 Września 2019 Opublikowano 24 Września 2019 9 godzin temu, kaido2 napisał: Poważnie pytam. Haha,jak bym cię nie znał i nie wiedział,że na rowerach znasz się jak mało kto, to bym uwierzył A tak poważnie,to jest to moja sugestia,co ja bym zrobił przy tak skromnym budżecie Zamienić Turney na Acere??? @Wojtek O. chyba też nie przemyślałeś swoich rad,powiedz mi czy wsadziłbyś sobie Acere z Turney jako upgrade? Minimum to Alivio,już w miarę mocna sprężyna Co do Nowy czy używany,to przy Acera nie ma problemu z zakupem,od groma ludzie pozbywają się tego ze swoich nowych rowerów(zerowy przebieg),więc kupisz to za grosze
Wojtek O. Opublikowano 25 Września 2019 Opublikowano 25 Września 2019 Gdzie ja napisalem ze polecam Acere? Bo znalezc nie moge. Przy korbie tylko wspomnialem ze sa tez inne modele na Ht2 z suportem bb52. Ogolnie polecalem zmiane na lepsza przerzutke. Ogolnie chyba najlepiej bylo by dozbierac i sprobowac upolowac cala grupe Deore na jesiennej promocji.
kaido2 Opublikowano 25 Września 2019 Opublikowano 25 Września 2019 13 godzin temu, Accent_Szaj napisał: A tak poważnie,to jest to moja sugestia,co ja bym zrobił przy tak skromnym budżecie To tym bardziej bym nie zmieniał, lepiej dozbierać trochę grosza i z marszu atakować koła. Ostatnio padła taka dygresja. " Panie trenerze, Pan mi powie na czym polega ta cała magia Hollowtech, bo zmieniłem, żeby dojechac korbę i gdy pojawia się coś tam pod nogą to korby gną się tak samo jak przy kwadracie? Miało być sztywno , a jest wielki ch... - Na niczym synuś, po prostu marketing. "
Dominik Gałązka Opublikowano 25 Września 2019 Autor Opublikowano 25 Września 2019 W dniu 24.09.2019 o 22:55, Accent_Szaj napisał: Haha,jak bym cię nie znał i nie wiedział,że na rowerach znasz się jak mało kto, to bym uwierzył A tak poważnie,to jest to moja sugestia,co ja bym zrobił przy tak skromnym budżecie Zamienić Turney na Acere??? @Wojtek O. chyba też nie przemyślałeś swoich rad,powiedz mi czy wsadziłbyś sobie Acere z Turney jako upgrade? Minimum to Alivio,już w miarę mocna sprężyna Co do Nowy czy używany,to przy Acera nie ma problemu z zakupem,od groma ludzie pozbywają się tego ze swoich nowych rowerów(zerowy przebieg),więc kupisz to za grosze W końcu zdecydowałem się na alivio.
Accent_Szaj Opublikowano 25 Września 2019 Opublikowano 25 Września 2019 31 minut temu, Dominik Gałązka napisał: W końcu zdecydowałem się na alivio. i dobrze nie pożałujesz.Shadow i mocna sprężyna robią robotę
Dominik Gałązka Opublikowano 26 Września 2019 Autor Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) Chyba że zamiast nowego alivio za 110 zł kupię używanego xtr za 80 ale chyba nówka lepsza co nie? Edytowane 26 Września 2019 przez Dominik Gałązka
ahaja Opublikowano 26 Września 2019 Opublikowano 26 Września 2019 RD-M591 - bez sprzęgła, ale przynajmniej trzyma ustawienia ...
Accent_Szaj Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 W dniu 26.09.2019 o 15:39, Dominik Gałązka napisał: xtr za 80 To nie ma racji bytu.Za 80 zł nie kupisz dobrego XTR .Niestety ta grupa jest 2x droższa od XT ,więc albo złom,albo stary jak świat i złom .
Dominik Gałązka Opublikowano 27 Września 2019 Autor Opublikowano 27 Września 2019 Z czystej ciekawości sprawdziłem czy da się wyregulować tourney'a i mimo że całą śrubę wykręciłem nie udało się. Szukam jakiejś dobrej oferty shadow plus, ktoś napisze gdy coś znajdzie?
Accent_Szaj Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 Wszystkie przerzutki Shadow+ są w systemie DynaSys. Tłumacząc,aby kupić przerzutkę Shadow+ musisz wymienić również manetki
Chrismel Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 38 minut temu, Dominik Gałązka napisał: Szukam jakiejś dobrej oferty shadow plus, ktoś napisze gdy coś znajdzie? Ja powolutku przymierzam się do wymiany M6000 na M8000. Aktualny przebieg to około 6300 km. Stan idealny. Ale nie jest to jeszcze oferta sprzedaży bo w planie mam to zrobić jak dokończę łańcuch czyli przy przebiegu około 7500 km. Wychodzi że dopiero za miesiąc. Jak masz ochotę poczekać to napisz na priva. Ale może do tego czasu znajdziesz jakąś używkę w dobrym stanie. Wydaje mi się że jak cierpliwie poszukasz powinieneś coś ustrzelić. Ale nie kupuj żadnych złomów w stylu XTR za 80 zł bo szkoda kasy. Poszukaj czegoś w miarę świeżego nawet z niższej grupy.
Accent_Szaj Opublikowano 28 Września 2019 Opublikowano 28 Września 2019 12 godzin temu, Chrismel napisał: Ja powolutku przymierzam się do wymiany M6000 na M8000. Polecam,używam,świetna 12 godzin temu, Chrismel napisał: Jak masz ochotę poczekać to napisz na priva Dobry pomysł.Lepiej kupić od kolegi z forum.Wiadomo,że nie wciśnie ci jakiegoś badziewia. Najważniejsze jednak,że będziesz musiał do M6000 zmienić manetki na DynaSys,czyli 10 rzędowe lub wyżej
Dominik Gałązka Opublikowano 28 Września 2019 Autor Opublikowano 28 Września 2019 Godzinę temu, Accent_Szaj napisał: Polecam,używam,świetna Dobry pomysł.Lepiej kupić od kolegi z forum.Wiadomo,że nie wciśnie ci jakiegoś badziewia. Najważniejsze jednak,że będziesz musiał do M6000 zmienić manetki na DynaSys,czyli 10 rzędowe lub wyżej Ale jak poprawnie się ustawi zakresy to można nimi obsłużyć 8 biegów? Bo to chyba jest tak że jak się ustawi zakresy na szerokość wolnobiegu to jak dojdzie na skrajny bieg to nie będzie możliwe kliknięcie manetki dalej co nie?
Chrismel Opublikowano 28 Września 2019 Opublikowano 28 Września 2019 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Polecam,używam,świetna Ta .... W ogóle to świetny pomysł ładować XT do kilkunastoletniego trekkinga. Sam przyznasz. Czy powstrzymasz się od komentarza z obawy o bana na forum ?
Accent_Szaj Opublikowano 28 Września 2019 Opublikowano 28 Września 2019 @Chrismel to Polecam,używam,świetna było do Ciebie,a nie do @Dominik Gałązka . Poniżej nawet napisałem,że to dobry pomysł,aby poczekał i odkupił od Ciebie twoją M6000,tylko musi liczyć się z kosztami wymiany manetek na DynaSys 6 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Dobry pomysł.Lepiej kupić od kolegi z forum.Wiadomo,że nie wciśnie ci jakiegoś badziewia. Teraz informacja dla @Dominik Gałązka Wszystkie przerzutki Shadow plus mają inny system ciągnięcia linki(DynaSys) i nie da się ustawić jej pod zwykłą manetkę
Dominik Gałązka Opublikowano 28 Września 2019 Autor Opublikowano 28 Września 2019 Kolega @Chrismel sprzedaje po taniości i do tego w gratisie manetka i kaseta. 30 minut temu, Accent_Szaj napisał: @Chrismel to Polecam,używam,świetna było do Ciebie,a nie do @Dominik Gałązka . Poniżej nawet napisałem,że to dobry pomysł,aby poczekał i odkupił od Ciebie twoją M6000,tylko musi liczyć się z kosztami wymiany manetek na DynaSys Teraz informacja dla @Dominik Gałązka Wszystkie przerzutki Shadow plus mają inny system ciągnięcia linki(DynaSys) i nie da się ustawić jej pod zwykłą manetkę Chodziło mi o manetkę z systemem dyna sys.
Accent_Szaj Opublikowano 28 Września 2019 Opublikowano 28 Września 2019 26 minut temu, Dominik Gałązka napisał: Chodziło mi o manetkę z systemem dyna sys. Jak dodaje kasetę i manetkę,to nie wiem już o co pytasz.Czy to ironiczne jest?
Dominik Gałązka Opublikowano 28 Września 2019 Autor Opublikowano 28 Września 2019 6 godzin temu, Dominik Gałązka napisał: Ale jak poprawnie się ustawi zakresy to można nimi obsłużyć 8 biegów? Bo to chyba jest tak że jak się ustawi zakresy na szerokość wolnobiegu to jak dojdzie na skrajny bieg to nie będzie możliwe kliknięcie manetki dalej co nie? To napisałem przed napisaniem do @Chrismel
Accent_Szaj Opublikowano 28 Września 2019 Opublikowano 28 Września 2019 (edytowane) To super,więc nie ma już żadnego problemu. Będziesz miał kasetę manetkę i przerzutkę od @Chrismel skoro używał i działały to dlaczego by nie miały działać u Ciebie? Ps do kaset jest inna piasta niż do wolnobiegu Piszę Ci to wszystko,bo sam przez to przechodziłem i strasznie mnie to wnerwiało,jak coś nie pasowało Edytowane 28 Września 2019 przez Accent_Szaj
Dominik Gałązka Opublikowano 28 Września 2019 Autor Opublikowano 28 Września 2019 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: To super,więc nie ma już żadnego problemu. Będziesz miał kasetę manetkę i przerzutkę od @Chrismel skoro używał i działały to dlaczego by nie miały działać u Ciebie? Ps do kaset jest inna piasta niż do wolnobiegu Piszę Ci to wszystko,bo sam przez to przechodziłem i strasznie mnie to wnerwiało,jak coś nie pasowało Wiem muszę kupować nową piastę.
Dominik Gałązka Opublikowano 30 Września 2019 Autor Opublikowano 30 Września 2019 Macie jakiś algorytm lub coś w tym stylu na dobranie długości szprych przy zaplocie na trzy krzyże?
kaido2 Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 https://www.sapim.be/spoke-calculator
Rekomendowane odpowiedzi