Dominik Gałązka Opublikowano 23 Września 2019 Opublikowano 23 Września 2019 Witam wszystkich Szajbajków, Mam pewien dylemat, czy lepiej jest wymienić tylną przerzutkę z tourney'a na acerę, czy korbę b'twina na kwadrat wymienić na hollowtech II?
mareq Opublikowano 23 Września 2019 Opublikowano 23 Września 2019 Rozumiem, że masz ograniczony budżet. Zatem zadam pytanie jaki problem ci doskwiera. Może chcesz robić zmiany dla samej zmiany?
Dominik Gałązka Opublikowano 23 Września 2019 Autor Opublikowano 23 Września 2019 (edytowane) Chodzi mi o to aby poprawić działanie roweru i jednocześnie chcę mieć frajdę z serwisowania, a jeśli chodzi o przerzutkę to kupił bym coś lepszego jakby znalazłoby się coś w przystępnej cenie, słyszałem że wymiana korby dużo daje, ale chciałbym także coś po prostu lepszego niż przerzutka tourney bo to najsłabsza grupa od shimano, i tak wymienię wszystko tylko najpierw jedno, a później drugie, gdy uzbieram więcej pieniędzy. Co według was lepiej wymienić jako pierwsze? Dodam że wymieniłem wolnobieg z 7s na 8s i niezbyt dobrze pracuje na tym przerzutka. Edytowane 23 Września 2019 przez Dominik Gałązka
mareq Opublikowano 23 Września 2019 Opublikowano 23 Września 2019 W takim układzie zacząłbym od przerzutki. Masz manetkę, która obsłuży 8 przełożeń?
Dominik Gałązka Opublikowano 23 Września 2019 Autor Opublikowano 23 Września 2019 Tak, w zasadzie to wymieniłem wolnobieg dlatego bo w sklepie nie było manetki 7 biegowej bo to wszystko tak naprawdę zaczęło się od wymiany manetek i zaraziłem się tym na dobre. 7 minut temu, Dominik Gałązka napisał: Tak, w zasadzie to wymieniłem wolnobieg dlatego bo w sklepie nie było manetki 7 biegowej bo to wszystko tak naprawdę zaczęło się od wymiany manetek i zaraziłem się tym na dobre. W sumie to nie zaczęło się od manetek tylko od Szajbajka.
Wojtek O. Opublikowano 23 Września 2019 Opublikowano 23 Września 2019 (edytowane) Ja napiszę tak. Zmiana z Turney na Acerę może nie być jakoś bardzo odczuwalna. Owszem Acera jest trwalsza zapewne odrobinę dokładniejsza. Ja osobiście przepaść odczułem tylko przy zmianie manetek na XT. ale to co najwięcej zmienia jest dopiero od 9 przełożeń. Mianowicie chodzi o obsługę góra dół kciukiem. No i instant relase też naprawdę miło działa. Przesiadka na hollowteh 2 w moim odczuciu nie była tak spektakularna. Owszem czuć że jest sztywno że to nie będzie sie bujać. Nie zauważyłem by kręciło się lżej, za to piach włazi między korbę a piastę okrutnie. Dość dużym skokiem była też zmiana przerzutki tylnej na XT To się dało odczuć że działa gwałtowniej, za to jest głośniejsza. Zapewne też wymiana pancerzy i linek odrobinę poprawiła precyzję. Przerzutka 7 powinna obsłużyć nawet i 9. Zapewne dużo dała by regulacja o ile Turney nie ma już luzów Ja planowałem zmienić tylko widelec bo już sprężynówka wysiadła i miałem jeszcze odpowiednio dobrać support bo był za wąski. a skończyło sie tym iż została tylko rama kierownica z gripami. No i jeszcze siodełko ze sztycą. Ale siodełko też dokonuje żywotu więc trzeba nowe. Edytowane 23 Września 2019 przez Wojtek O.
Dominik Gałązka Opublikowano 23 Września 2019 Autor Opublikowano 23 Września 2019 (edytowane) 3 minuty temu, Wojtek O. napisał: Ja napiszę tak. Zmiana z Turney na Acerę może nie być jakoś bardzo odczuwalna. Owszem Acera jest trwalsza zapewne odrobinę dokładniejsza. Ja osobiście przepaść odczułem tylko przy zmianie manetek na XT. ale to co najwięcej zmienia jest dopiero od 9 przełożeń. Mianowicie chodzi o obsługę góra dół kciukiem. No i instant relase też naprawdę miło działa. Przesiadka na hollowteh 2 w moim odczuciu nie była tak spektakularna. Owszem czuć że jest sztywno że to nie będzie sie bujać. Nie zauważyłem by kręciło się lżej, za to piach włazi między korbę a piastę okrutnie. Dość dużym skokiem była też zmiana przerzutki tylnej na XT To się dało odczuć że działa gwałtowniej, za to jest głośniejsza. Zapewne też wymiana pancerzy i linek odrobinę poprawiła precyzję. Przerzutka 7 powinna obsłużyć nawet i 9. Zapewne dużo dała by regulacja o ile Turney nie ma już luzów Tourney dobrze działa na biegach 2-8 nie potrafi wrzucić na 1. Z jakiego mechanizmu przerzuciłeś się na hollowtech II? Edytowane 23 Września 2019 przez Dominik Gałązka
remigiusz Opublikowano 23 Września 2019 Opublikowano 23 Września 2019 Skoro nie masz kasy na wszystko na raz, to kup przykładowo przerzutkę i schowaj, i tak po kawałku gdy uzbierasz cały napęd wtedy zrób wymianę. A tak gdy teraz coś zmienisz to trochę pojeździ nie wiadomo ile, może dostanie w tyłek, potem znów coś nowego dorzucisz, jak w naszym sejmie, piszą ustawę na kolanie a potem poprawki. Druga rzecz, kup jakieś Deore, ja mam w fullu cały napęd Deore , 2x10, wyniósł mnie około 800 zł, przerzutki, korba, kaseta, łańcuch, manetki.
ahaja Opublikowano 23 Września 2019 Opublikowano 23 Września 2019 Sama przekładka zmieniarki tylnej nie wystarczy, trzeba przeregulować. Najlepiej też przy okazji wymienić pancerze i linki jeśli swoje przeszły. Jakość przerzucania głównie zależy od manetek a nie od przerzutki - to w manetce masz indeksowanie, im wyższa seria tym precyzyjniejsze. Przerzutka 'słucha' manetki i wychyla się tyle ile ta podaje/skraca linkę. Jeśli długo jeździłeś na tej 7mce i zmieniłeś tylko wolnobieg to możliwe, że łańcuch jest wyciągnięty i wadliwie przez to przerzuca - musiałbyś pomierzyć zużycie. Masz wolnobieg jak piszesz i wyżej niż 8 rzędów nie wstawisz ... zatem z dużymi inwestycjami w to bym się zastanowił. Żeby przejść na 9tkę musiałbyś koło zmienić a to już koszt.
Wojtek O. Opublikowano 23 Września 2019 Opublikowano 23 Września 2019 Ja z tego: https://forum.szajbajk.pl/topic/15834-korba-fc-m171-kwadrat-support-bb-40-68mm/ Powinien wrzucić Zrób regulacje jak na filmiku Szaja: https://www.youtube.com/watch?v=WL-1CQDw8vg&t=4s Bo coś mi sie wydaje że może tu leżeć przyczyna. A mianowicie ustawienie śruby krańcowej, ew naciąg linki
Dominik Gałązka Opublikowano 23 Września 2019 Autor Opublikowano 23 Września 2019 15 minut temu, ahaja napisał: Sama przekładka zmieniarki tylnej nie wystarczy, trzeba przeregulować. Najlepiej też przy okazji wymienić pancerze i linki jeśli swoje przeszły. Jakość przerzucania głównie zależy od manetek a nie od przerzutki - to w manetce masz indeksowanie, im wyższa seria tym precyzyjniejsze. Przerzutka 'słucha' manetki i wychyla się tyle ile ta podaje/skraca linkę. Jeśli długo jeździłeś na tej 7mce i zmieniłeś tylko wolnobieg to możliwe, że łańcuch jest wyciągnięty i wadliwie przez to przerzuca - musiałbyś pomierzyć zużycie. Masz wolnobieg jak piszesz i wyżej niż 8 rzędów nie wstawisz ... zatem z dużymi inwestycjami w to bym się zastanowił. Żeby przejść na 9tkę musiałbyś koło zmienić a to już koszt. Zmieniłem łańcuch i regulowałem przerzutkę jest przystosowana do 6/7 rzędów. 20 minut temu, Wojtek O. napisał: Ja z tego: https://forum.szajbajk.pl/topic/15834-korba-fc-m171-kwadrat-support-bb-40-68mm/ Powinien wrzucić Zrób regulacje jak na filmiku Szaja: https://www.youtube.com/watch?v=WL-1CQDw8vg&t=4s Bo coś mi sie wydaje że może tu leżeć przyczyna. A mianowicie ustawienie śruby krańcowej, ew naciąg linki Regulowałem w taki sposób ale może spróbuję jeszcze raz. 32 minuty temu, remigiusz napisał: Skoro nie masz kasy na wszystko na raz, to kup przykładowo przerzutkę i schowaj, i tak po kawałku gdy uzbierasz cały napęd wtedy zrób wymianę. A tak gdy teraz coś zmienisz to trochę pojeździ nie wiadomo ile, może dostanie w tyłek, potem znów coś nowego dorzucisz, jak w naszym sejmie, piszą ustawę na kolanie a potem poprawki. Druga rzecz, kup jakieś Deore, ja mam w fullu cały napęd Deore , 2x10, wyniósł mnie około 800 zł, przerzutki, korba, kaseta, łańcuch, manetki. Na deore na pewno mnie nie stać, mam do wydania 250 zł. Nie wiem czy nie lepiej kupić czegoś z wyższej półki ale używanego.
Wojtek O. Opublikowano 23 Września 2019 Opublikowano 23 Września 2019 Ja złożyłem cały zestaw z używek. Ale to też tak dużo taniej nie będzie
Dominik Gałązka Opublikowano 23 Września 2019 Autor Opublikowano 23 Września 2019 Bo na OLX widziałem że ktoś sprzedawał xtr'a lub xt (nie jestem pewien) za 80 zł.
remigiusz Opublikowano 23 Września 2019 Opublikowano 23 Września 2019 W innym rowerze mam tylną przerzutkę SLX'a Dyna-Sys za osiem dych.
Wojtek O. Opublikowano 23 Września 2019 Opublikowano 23 Września 2019 Ja na 9 za 150 mam prawie nową XT teraz dość ładna na alledrogo jest za 129. Spokojnie możesz stosować przerzutki na 9. W razie zmiany będzie na zapas https://allegro.pl/oferta/przerzutki-przod-tyl-shimano-deore-lx-m570-3x9-8490194492 Masz przód i tył odrazu w komplecie wydaje sie że stan ok. Ale niech inni ocenią
Dominik Gałązka Opublikowano 23 Września 2019 Autor Opublikowano 23 Września 2019 Co do korby to wolę nówkę kupić. Widzieliście coś w dobrej cenie co pasuje do suportu SM-BB52?
Wojtek O. Opublikowano 23 Września 2019 Opublikowano 23 Września 2019 do BB52 z Shimano nie pasuje chyba tylko XTR
Dominik Gałązka Opublikowano 23 Września 2019 Autor Opublikowano 23 Września 2019 Serio!? Czk na stronie centrum rowerowe są napisane zalecane modele korb Czyli nie tylko xtr Może ktoś z was jeździł na niektórych z tych korb i wie która ma najlepszy stosunek jakości do ceny. 32 minuty temu, Wojtek O. napisał: do BB52 z Shimano nie pasuje chyba tylko XTR Czk tobie chodziło o to że tylko xtr pasuje czy tylko xtr nie pasuje?
Wojtek O. Opublikowano 24 Września 2019 Opublikowano 24 Września 2019 (edytowane) Xtr nie pasuje. Ponoc najlepszy stosunek ma Alivio. Ale to zalezy czy pasuje Ci zakres blatow. Procz tego co masz pasuja nowe grupy wlacznie z m200 i m 300 ktore sa ponizej Alivio Edytowane 24 Września 2019 przez Wojtek O.
Accent_Szaj Opublikowano 24 Września 2019 Opublikowano 24 Września 2019 Koledzy wy na prawdę polecacie zmianę przerzutki ?????? Zwróć cię uwagę na jaką @Dominik Gałązka chce zmienić? Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Ja osobiście zmieniłbym Korbę na Alivio na HII To będzie odczuwalna zmiana,nie zapomnij,że musisz kupić łańcuch na 9rz,więc troszkę przekroczysz budżet.Chyba,że tak jak radzą koledzy weźmiesz używki,to też dobra ewentualność
Wojtek O. Opublikowano 24 Września 2019 Opublikowano 24 Września 2019 Ja polecalem zmiane na lepsza przerzutke. Jak pisalem zmiana korby niewiele zmienila odczucia
kaido2 Opublikowano 24 Września 2019 Opublikowano 24 Września 2019 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Ja osobiście zmieniłbym Korbę na Alivio na HII A co to da? Poważnie pytam. Z tego co jest wyżej napisane wnioskuję iż problem leży po stronie tylko i wyłącznie regulacji. 17 godzin temu, Dominik Gałązka napisał: słyszałem że wymiana korby dużo daje, ale chciałbym także coś po prostu lepszego niż przerzutka tourney bo to najsłabsza grupa Ty słyszałeś , ja już dawno temu sprawdziłem. HTII jest tak samo miękki jak klasyczne rozwiązanie na kwadrat. Przy prawidłowo założonych korbach czy to przy rozwiązaniu na kwadrat, czy innym uginają sie korby na ramionach. Przede wszystkim prawidłowy obrót korby jest tu czynnikiem kluczowym. Jak ktoś nie sprawdza stanu korby, to zwłaszcza przy ubijaniu i kieracie zarżnie wpust na kawadrat , albo wielowpust na zintegrowanej osi. Przerzutka przód , czy tył Tourneya spokojnie obsługuje napędy do 9s jak najbardziej prawidłowo. Jeżeli jeździsz po jakiś krzaczorach, albo kamolach to zmiana była by tu zrozumiałą , w innym przypadku nie ma sensu.
mareq Opublikowano 24 Września 2019 Opublikowano 24 Września 2019 Wymianę korby jeśli się upierasz odłóż do czasu aż się zużyje. W szosie mam HT II, w MTB mam kwadrat i nie czuję różnicy. Różnica pewnie jest w wadze ale dla amatora będzie to raczej pomijalne. Więcej daje wymiana opon na lżejsze. Pojawia się dodatkowe pytanie: czy masz rower, w który warto inwestować. Często się okazuje, że za cenę ulepszeń można kupić kompletny rower. Pisałeś, że po prostu lubisz grzebać. Możesz po prostu o niego zadbać: porozkręcać, sprawdzić stan łożysk i ewentualnie je wymienić, przesmarować, wymienić linki, łańcuch jeśli jest wyciągnięty, etc. Jak masz już manetkę, która obsłuży ci te 8 biegów to faktycznie naucz się poprawnej regulacji przerzutek. To jedna z podstawowych czynności przy samodzielnym grzebaniu.
Dominik Gałązka Opublikowano 24 Września 2019 Autor Opublikowano 24 Września 2019 (edytowane) 6 godzin temu, kaido2 napisał: A co to da? Poważnie pytam. Z tego co jest wyżej napisane wnioskuję iż problem leży po stronie tylko i wyłącznie regulacji. Ty słyszałeś , ja już dawno temu sprawdziłem. HTII jest tak samo miękki jak klasyczne rozwiązanie na kwadrat. Przy prawidłowo założonych korbach czy to przy rozwiązaniu na kwadrat, czy innym uginają sie korby na ramionach. Przede wszystkim prawidłowy obrót korby jest tu czynnikiem kluczowym. Jak ktoś nie sprawdza stanu korby, to zwłaszcza przy ubijaniu i kieracie zarżnie wpust na kawadrat , albo wielowpust na zintegrowanej osi. Przerzutka przód , czy tył Tourneya spokojnie obsługuje napędy do 9s jak najbardziej prawidłowo. Jeżeli jeździsz po jakiś krzaczorach, albo kamolach to zmiana była by tu zrozumiałą , w innym przypadku nie ma sensu. Tak się składa że lubię poszaleć w terenie i chciałbym zacząć na poważnie z kolarstwem górskim, musiałbym tylko poczekać na zawody w mojej okolicy. 5 godzin temu, mareq napisał: Wymianę korby jeśli się upierasz odłóż do czasu aż się zużyje. W szosie mam HT II, w MTB mam kwadrat i nie czuję różnicy. Różnica pewnie jest w wadze ale dla amatora będzie to raczej pomijalne. Więcej daje wymiana opon na lżejsze. Pojawia się dodatkowe pytanie: czy masz rower, w który warto inwestować. Często się okazuje, że za cenę ulepszeń można kupić kompletny rower. Pisałeś, że po prostu lubisz grzebać. Możesz po prostu o niego zadbać: porozkręcać, sprawdzić stan łożysk i ewentualnie je wymienić, przesmarować, wymienić linki, łańcuch jeśli jest wyciągnięty, etc. Jak masz już manetkę, która obsłuży ci te 8 biegów to faktycznie naucz się poprawnej regulacji przerzutek. To jedna z podstawowych czynności przy samodzielnym grzebaniu. Każdą wolną chwilę których teraz mam mało spędzam przy serwisowaniu roweru. A co do przerzutki, opłaca się kupować nową przerzutkę Shimano alivio z systemem shadow za 110 złotych? Co do tourney'a to łańcuch strasznie lata aż czasami o ramę uderza. Edytowane 24 Września 2019 przez Dominik Gałązka
Wojtek O. Opublikowano 24 Września 2019 Opublikowano 24 Września 2019 To Shadow trochę pomoże. Dopiero tak naprawdę Shadow+ ma sprzęgło które napina łańcuch bardzo mocno. Ale jak widzę na zdjęciach to i z nim nieźle faluje podczas zeskoku z kamoli.
Rekomendowane odpowiedzi