Skocz do zawartości

Dzowniąca przy depnięciu tarcza hamulca

Zigfir

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 28.09.2019 o 21:02, Accent_Szaj napisał:

xD dokładnie.

Walcz,bo aż jestem ciekaw, co u ciebie w trawie piszczy(czyt. w tarczy dzwoni ;) )

Rozgięcie blaszek na poziomie ekstra nie przyniosło rezultatu. Pozostaje tylko kółeczko.

Opublikowano

Ja raz miałem problem z klockami Sainta jak wymieniłem śrubkę od zacisku na kolorową i był a o 0,5 mm cieńsza i klocki źle się układały, po powrocie do starej śrubki, problem odszedł. 

U Ciebie może też być krzywy leciutko sam adapter, miałem tak z tylnym zaciskiem.

Opublikowano
6 godzin temu, Kruk napisał:

Ja raz miałem problem z klockami Sainta jak wymieniłem śrubkę od zacisku na kolorową i był a o 0,5 mm cieńsza i klocki źle się układały, po powrocie do starej śrubki, problem odszedł. 

U Ciebie może też być krzywy leciutko sam adapter, miałem tak z tylnym zaciskiem.

Może być - bo samo gniazdo w ramie było średnio precyzyjnie wykonane - przy pierwszym ustawieniu w sklepie gość musiał minimalnie spiłować lakier bo nie był w stanie hamulca ustawić.

Opublikowano

No widzisz. 

Można to zobaczyć sposobem tylko 2 osoba potrzeba.

- bierzesz lampkę z ostrym białym światłem

-luzujesz zacisk ale wiesz, tak tylko delikatnie pracował bez wykręcania śrub

-klamka hebla dajesz w opór

-świecąc światłem pod zacisku koło tarczy, gdy zaczniesz dokręcać śrubę to jak wtedy zacisk lekko krzywi tarcz to znak że adapter jest mikro krzywy ( przy założeniu że tarcza jest prosta) 

Da się to zobaczyć jeśli masz uważne oko i cierpliwość . Ja tak miałem w swojej starej ramie CUBE.

Opublikowano
11 minut temu, Kruk napisał:

No widzisz. 

Można to zobaczyć sposobem tylko 2 osoba potrzeba.

- bierzesz lampkę z ostrym białym światłem

-luzujesz zacisk ale wiesz, tak tylko delikatnie pracował bez wykręcania śrub

-klamka hebla dajesz w opór

-świecąc światłem pod zacisku koło tarczy, gdy zaczniesz dokręcać śrubę to jak wtedy zacisk lekko krzywi tarcz to znak że adapter jest mikro krzywy ( przy założeniu że tarcza jest prosta) 

Da się to zobaczyć jeśli masz uważne oko i cierpliwość . Ja tak miałem w swojej starej ramie CUBE.

Minimalnie tak się dzieje ale teoretycznie luz przy niezaciśniętym hamulcu jest - choć może go brakować. Jeszcze inna sprawa, że klocki wycierają się pod ustawienie zacisku i może to dodatkowo zmniejszyć luz roboczy po dodatkowej regulacji. Może warto dać podkładki z regulacją poziomu (takie dwie miseczki jedna w drugiej)? Tylko nie wiem jak to się ma od przesunięcia poziomu zacisku o 2-3 mm w górę.

Opublikowano

Tak to prawda, jak klocki są już wytarte to ustawią się pod dawne stawienie tarcza-zacisk. Jeśli dałbyś te podkładeczki miedzy zacisk a adapter to zacisk będzie miał wyższą pozycję i będzie przylegał tylko w połowie tarczy, nie zalecam tego.

Musiałbyś mieć inny adapter lub tylko jakaś podkładkę i te 2 miseczki tak aby wysokość była prawidłowa tak jak na tym zdjęciu:

regulacja-hamulcow-tarczowych1.jpg

Bo normalnie powinno to wyglądać tak:

large.2.jpg.13f4483127fd92be258886ca9b2d