Skocz do zawartości

Zmiana skoku dampera a zawieszenie (rama).

Tomson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zamierzam zakupić nowy damper oraz widelec do roweru specialized stumpjumper st alloy 29. Co do widelca chciałbym kupić rock shox lyrik rc, natomiast problem jest z damperem, nie mogę znaleźć odpowiedniego(190mm dł montażowa).

Czy jeśli zamontuję dłuższy damper coś się stanie? Dodam że zmieni mi się skok widelca o 30mm. Nie wiem czy to coś zmieni, bo jestem początkującym. Proszę o pomoc. Gdyby była taka możliwość proszę o podsyłanie damperów do 1k. 

Opublikowano

190 mm to 190 mm i nie ma odstępstw od tego wymiaru. Pytanie co chcesz zrobić z tego roweru pakujac na przód 160 mm skoku? Jak podaje producent rama pod 120 mm skoku. To jest trailówka i nie zrobisz z niego enduro.

Opublikowano

Yup, to jest trailówka, fajna trialówka. Oczywiście że da się wsadzić i większy amor i inny damper, pytanie jak rama na to zareaguje :) Plus skopanej geometrii może Ci na zjazdach po prostu główka ramy odpaść w drastycznych sytuacjach.

Możesz dać maks 10mm więcej tego co producent zaleca, nie więcej jak idzie o skoki amora i dampera.

Jak idzie o wymiary montażowe dampera to jak masz np 190x51 damper to jak dasz 191x51 to nic się nie stanie tak uważam, z czego, ten drugi rozmiar przy damperze, to średnica montażowa w ramie, jak dać za szeroki damper, to go nie włożysz, jak za mały to podkładki jakieś od tokarza? nie wiem?... 

Opublikowano (edytowane)

A czy zrobienie z tego trochę bardziej enduro jest złym pomysłem? Dzięki za odpowiedź. Nie znam się zbytnio, jets to mój pierwszy full.

Edytowane przez Tomson
Opublikowano

Pomysł raczej nie tyle zły co raczej niebezpieczny. Rama ma taką a nie inną budową by w odpowiednim skoku zawieszenia miała taką a taką geometrie, skrzywienie jej o 30 mm to za dużo, 10 mm to maks.

Niestety, modne teraz enduro wśród młodych tworzy teraz takie potworki( widziałem ramę XC z amorem 180mm prawie umarłem ze śmiechu :D ) .

Serio ja bym odradzał takie zabiegi, raz że to głupio wygląda, a dwa jest szkodliwe dla ramy, ciesz się tą ramą albo ją sprzedaj i kup stricte do enduro. 

Opublikowano

Nie wiem dokładnie o jaki rocznik pytasz ale "enduro" to ten rower prawie jest. Ja rozumiem, że jest moda ale o enduro nie świadczy skok 160 czy 180mm. W ogóle dla mnie taki skok na 29er to przegięcie i takie było choćby w dawniejszych Specach Enduro 29er. Teraz trzeba doić kasę na oczywiście najlepsze 29er to i podnieśli skok i już jest prawilnie. Z tego co kojarzę Spec schodził w tych modelach na główce ramy poniżej 67 stopni dla prostego przykładu. Tam jest amor 130mm na dużym kole co realnie w terenie odpowiada blisko 150mm. Na nasze warunki terenowe w zupełności starcza. Jak chcesz coś skakać to niestety ale to nie jest rower do tego przeznaczony. Masz słaby amor bo to jakiś podstawowy model to kup sobie amor typu Pike 140mm czy jakiegoś Fox'a 34 o takim samym skoku. W żadnym wypadku więcej. 

Dampery dla Speca są dość specyficzne i robione tylko dla nich. Nie wiem jak to odnieść do długości montażowych i obecności na rynku. Zasadniczo delikatny odchył więcej jest akceptowalne ale o to powinieneś zapytać u żródła. To ich się powinieneś doradzić bo kupno dampera to nie to samo co amora. Nie zakłada się tylko dlatego, że zgadza się specyfikacja montażu. Każda rama ma swoją specyfikę pracy i jak żle dobierzesz to będziesz miał gorzej niż obecnie. Przy złym doborze w tym długości może na przykład dojść do dobicia i kolizji co finalnie zniszczy zawieszenie. 

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym poskakać średnie hopy i też trochę pozjeżdżać ale na jako takie dh to ja za cienias jestem. Czy to wystarczy(ten sprzęt)? Mam też w okolicach pare single track'ów, z których fajnie by było pokorzystać. W moim przypadku lepszy trail czy enduro?

Edytowane przez Tomson
Opublikowano

W enduro będziesz miał więcej skoku oraz bardziej agresywną geometrie która pozwoli na dużo bardziej agresywną jazdę
Trial to fajny rower na single oraz do jazdy mtb gdzie poprawi ci się komfort jazdy
Najlepiej napisz do serwisu z zapytaniem jaki amor i damper max można wsadzić by nie uszkodzić ramy roweru

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przychodzę z pytaniem czy jeśli np.damper miałem o skoku 130 i włożę do niego damper o skoku np.120 lub np.140 to czy coś się stanie?

Opublikowano

Z tego co sie orientuje to skok ma rama a damper dlugosc montazowa

Opublikowano

Tak dokładnie skok ma rama
Co chcesz uzyskać wkładając dłuższy lub krótszy damper?

Opublikowano

Chyba chodzi o cenę, nietypowe rozmiary damperów potrafią być bardzo drogie, w porównaniu do standardowego rozmiaru tego samego dampera.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Można zamontować damper o długości montażowej większej niż oryginalnej. Żeby to policzyć, trzeba znać jeszcze przełożenie ramy na tylnym trójkącie. Np, jeżeli jest to 2,5:1 (1mm skoku dampera = 2,5 mm skoku zawieszenia), a projekt ramy zakłada damper 190x55 jako default, oznacza to, że rama ma 55x2,5=137,5 mm skoku, jaki określił producent roweru (plus jakiś margines). Jeżeli zamontowalibyśmy damper 200x50, to skok będzie nawet mniejszy (50x2,5=125mm) ale zmieni się geometria, tzn. oś tylnego koła obniży się o 25mm (lub jak ktoś woli, rower podniesie się o te 25mm). I teraz rodzi się pytanie, czy ów margines nam na to pozwoli?

Co do widelca, 10 mm więcej ma wpływ ok. 0,5 stopnia na główkę sterową, więc nie przesadzajmy z tym urywaniem się główki, choć oczywiście zawsze jest to możliwe i nie wolno przesadzać. Widelec przede wszystkim ma się skompresować przy uderzaniu w przeszkody. Urwanie główki następuje wtedy, gdy zadziałają siły uniemożliwiające kompresję widelca, czyli działające w przeciwne strony (np. niedolot na hopie, gdzie koła biorą przeszkodę niejako "okrakiem"), które rozrywają nam ramę, lub widelec był zablokowany, słabej jakości, zaniedbany, itp.

Opublikowano

Jakie to ma znaczenie czy damper będzie miał poprawną długość czy nie jak najistotniejsza kwestia nawet dla poprawnej długości to dobór odpowiedniego leverage ratio danej ramy?  Czyli z grubsza to co na samym dole napisał @unknow01 

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam mam pytanie mam rame o skoku 120mm a chciałbym kupić damper fox dhx 4.0 i obnirzyć skok z 200mm na 120mm dało by sie?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 14.09.2019 o 18:31, Tomson napisał:

Czy jeśli zamontuję dłuższy damper coś się stanie? Dodam że zmieni mi się skok widelca o 30mm. Nie wiem czy to coś zmieni, bo jestem początkującym. Proszę o pomoc. Gdyby była taka możliwość proszę o podsyłanie damperów do 1k. 

Spokojnie możesz wpakować 210x50, taki jaki jest w modelach LT, z tym że musisz wymienić yoker na krótszy (ten co jest w modelach LT). Z przodu dajesz amortyzator 150mm i masz maszynę Stumpy LT. 

W dniu 12.11.2019 o 21:59, unknow01 napisał:

NIE NIE NIE I JESZCZE RAZ NIE, NIE MOŻNA DWAĆ INNEGO DAMPERA

W tym przypadku się da i można. 

Opublikowano

Witam.

Pozwolę się podpiąć pod temat.

Mam pytanie odonośnie drugiego wymiaru dampera, mianowicie oryginalnie jest 210x50 a jak zamontuje 210x55 czy coś się zmieni? Nie chce nic poprawiać, zmieniać,tylko mam problem ze znalezieniem wymiaru 210x50.

Opublikowano
10 minut temu, Aliensri napisał:

Witam.

Pozwolę się podpiąć pod temat.

Mam pytanie odonośnie drugiego wymiaru dampera, mianowicie oryginalnie jest 210x50 a jak zamontuje 210x55 czy coś się zmieni? Nie chce nic poprawiać, zmieniać,tylko mam problem ze znalezieniem wymiaru 210x50.

No tak, zmieni ci się skok ramy. 

Opublikowano

Czyli trzeba by było zastosować tulejkę która przesunie damper o 5mm?

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Aliensri napisał:

Czyli trzeba by było zastosować tulejkę która przesunie damper o 5mm?

Nie. Trzeba by było zastosować tulejkę, która zmieni długość pracy tłoka o 5mm z 55mm na 50mm (co poniekąd zmieni wymiar dampera z 210x55 na 210x50). 
Mówimy o ramie Stumpjumpera, tak? Jaki model?

Edytowane przez Mwawe
  • Pomógł 1
Opublikowano
1 minutę temu, Aliensri napisał:

W moim przypadku jest to rama Bluebird

Wątek dotyczy ram Stumpjumpera. Ale to powinno tak samo zadziałać w każdej innej. Byleby długość montażowa się zgadzała. 

Opublikowano

Jeżeli masz długość montażową 210 to te 5mm skoku nie powinno wpłynąć na rower
Ci innego gdybyś dał dłuższy damper np 220 wtedy koło może uderzać w rurę podsiodełkową, suport też pójdzie niżej