Skocz do zawartości

Czapka pod kask na lato

Lukasmullingar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie są czapki pod kask tylko zamiast kasku. W upale upocisz się w tym co niemiara. Pod kask to cienka bandamka (js12) albo takiż buff (pizzaq). A kask trzeba sobie dobrać taki żeby miał porządny długi daszek a nie jego namiastkę i wtedy chroni od słońca, gałęzi etc. I dobre okulary też obowiązkowo ( słońce, owady).

Opublikowano (edytowane)

del

Edytowane przez Gość
Opublikowano
8 godzin temu, dfq napisał:

A kask trzeba sobie dobrać taki żeby miał porządny długi daszek a nie jego namiastkę i wtedy chroni od słońca, gałęzi etc. 

A co w przypadku kasku szosowego Panie Kolego ? :) Te daszka nie maju 

Opublikowano (edytowane)

Koleżanka stwierdziła że u niej dużo lasów wiec wnioskuje ze jezdzi w terenie, Panie Kolego. Twierdzi ze ma daszek ale nie chroni ją przed słońcem. Do tego odnosił się mój post. Ja mam kilka Uvexów z daszkiem i wszystkie chronią dobrze.Mam też Lazera Magme który ma krótki daszek i słabo osłania, widziałem kilka Belli tez mini daszkami.  Oglądam ostatnio Giro. Nie widzę kolarzy jeżdżących w kasku i czapce z daszkiem tylko w kaskach i dobrych okularach. A, przypominam sobie - parę dni temu widziałem jednego ewidentnie jadącego w bandamce. Dziś było tam 24C i słońce.

Oczywiste ze kolarze szosowi nie używają daszków  - aerodynamika się kłania.

Edytowane przez dfq
Opublikowano

Panowie, a ja szukam czapki pod kask na 'chłodniejsze poranki' tj. 5-10 stopni.

Ważne żeby zakrywała uszy. Mam Rogelli Lazio z softshellu ale jednak za ciepło w niej w temperaturach 0+ .

Może ktoś coś poleci? 

Opublikowano

Może być buff, może być jakaś grubsza bandanka. 

Opublikowano
13 godzin temu, MADMAX napisał:

Tu jest w dobrej cenie czapeczka Crafta. Ja używam taką samą na rower i jest bardzo fajna. Cienki materiał nie trzeba jakoś specjalnie regulować zapięć w kasku. Z przodu posiada membranę windstopper. Ja swoją kupiłem za 100zł, a tu jest promocja i 50% taniej. To jest jeszcze wersja czapki 2.0 z tego co widzę to dodali więcej materiału na uszy, a w wersji 1.0 brakuje materiału przez co czapka nie zakrywa całego ucha.

Z tego co widzę to ostatnia sztuka w rozmiarze L/XL więc kto pierwszy ten lepszy 😀

czapka-craft-active-extreme-20-ws-190451

Ale na jakie temperatury z tym windstopperem? Mam Rogelli Lazio z softshellu  i przy 5+ poce się w niej strasznie.

Opublikowano

Czapki z łindstoperem mają jeden (dla mnie podstawowy) feler. Mianowicie ta folijka przy uchu, jaką jest GTX, niemożliwie wnerwia, bo słychać jakbym tam miał jakiś worek foliowy. :D

I jeżeli już, to brałbym tylko na minusy. Do zera, to mnie wystarcza podwójnie złożony Buff.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja kupiłem finalnie czapeczkę Brubeck Active Hat i jestem póki co zadowolony.

Sprawdzona 2x w boju na dystansie 25KM (dojazd do pracy) i temperaturze 10-12C i wiatr 11kph . Głowa mi się nie spociła, komfort cieplny, do tego można przysłonić uszy. 

Opublikowano
W dniu 14.05.2018 o 10:44, KingaM napisał:

Podbijam temat.

Poszukuję wygodnej czapki z daszkiem pod kask na lato. Dobrze by było gdyby pochłaniała pot i w miarę jak najmniej grzała, no i była ładna ;)

Dostałam zimą w prezencie czapkę WINAAR i jestem bardzo z niej zadowolona, czy ktoś wie jak wygląda jakość czapek letnich?

A ja wrzucam w upalne dni czapeczkę z daszkiem z aliexpress z jakim fajnym motywem. Może pocę się ciut więcej ale materiał zatrzymuje pot i nie spływa na czoło i twarz.

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.05.2018 o 15:29, Tomek.G napisał:

ja w czapce od Winnar po dwóch godzinach jazdy w upale (powyżej 30 °C) nie mam spoconej głowy. 

@Tomek.G czy podałbyś mi linka do takiej czapki ? interesuje mnie w kolorze niebieskim do mojego kasku niebieskiego z dodatkiem koloru limonkowego. Jeśli byś mógł to bardzo byłbym Ci wdzięczny.

Edytowane przez Bartosz_