Skocz do zawartości

Czapka pod kask na lato

Lukasmullingar

Rekomendowane odpowiedzi

Lukasmullingar

Witam szukam czapki pod kask na lato ale nie wiem na co zwrocic uwage. Możecie sie podzielić waszymi doświadczeniami jeśli używacie takowych? Jakieś polecane modele? Dziekuje za informacjce.

• 11 miesięcy temu...

Podbijam temat.

Poszukuję wygodnej czapki z daszkiem pod kask na lato. Dobrze by było gdyby pochłaniała pot i w miarę jak najmniej grzała, no i była ładna ;)

Dostałam zimą w prezencie czapkę WINAAR i jestem bardzo z niej zadowolona, czy ktoś wie jak wygląda jakość czapek letnich?

Już sam kask ogranicza przepływ powietrza. ty jak widzę masz sporo włosów, a do tego jeszcze czapka? To myślę, że głowa będzie ci się mocno pocić. Ja pod kask używam Bufa, dopiero kiedy jest poniżej 15 stopni, a jestem łysy, zasadniczo.  

Ale czego się nie robi dla zabójczego wyglądu! :)

Edytowane przez Pietern
odbełkotowienie
2 godziny temu, Pietern napisał:

Już sam kask ogranicza przepływ powietrza. ty jak widzę masz sporo włosów, a do tego jeszcze czapka? To myślę, że głowa będzie ci się mocno pocić. Ja pod kask używam Bufa, dopiero kiedy jest poniżej 15 stopni, a jestem łysy, zasadniczo.  

Ale czego się nie robi dla zabójczego wyglądu! :)

Opalenizna na biedronkę też jest fajna :D

Czapkę szukam ponieważ nie chce inwestować zabójczych pieniędzy w okulary. Lubię swoje korekcyjne, więc dla mnie na szosę (która swoją drogą jeżdżę tylko od czasu do czasu) idealna będzie czapa z daszkiem.

@Tomek.G dzięki!

55 minut temu, KingaM napisał:

Czapkę szukam ponieważ nie chce inwestować zabójczych pieniędzy w okulary. Lubię swoje korekcyjne, więc dla mnie na szosę (która swoją drogą jeżdżę tylko od czasu do czasu) idealna będzie czapa z daszkiem.

@Tomek.G dzięki!

Kupilem okulary przystosowane pod wkładki korekcyjne za 30 zł na Alii, optyk wstawił mi szkła korekcyjne za 60zł. Za 100 mam bardzo fajne okulary na rower. Te korekcyjne nie zapewnią Ci dostatecznej ochrony ani przed wiatrem, ani przed kurzem, ani przed owadami.

3 godziny temu, KingaM napisał:

@Tomek.G dzięki!

A nie szkoda Ci tych korekcyjnych na rower? Nawet walnięcie większego owada w nie czy też przejechanie gałęzią może mieć zgubne skutki. 

Myślałaś o soczewkach kontaktowych i zwykłych ciemnych okularach albo o takich okularach, jak pisał @zibi_j1?

Jeśli nie chcesz kupować z Alli, to tu masz przykład takich okularów (z polaryzacją nawet):

http://allegro.pl/arctica-s-70-korekcyjne-polaryzacja-na-rower-i7240700296.html#thumb/1

Polecasz konkretny model? [mention=143]Sziva[/mention] zapodała z PL i a sam na oku mam Goggle T417 tylko cena zaporowa a trzeba jeszcze szkło. 
Mam dokładnie te i jak na razie nie jestem w stanu się do niczego przyczepia a używał je bez przerwy.
PS. Jeden optyk stwierdził że wstawienie szkieł to 250zł. Wyśmiałem go. Drugi zrobił to w jeden dzień za 60 lub 70zł.

Queshark Mężczyzna Kobiet Okulary Spolaryzowane Okulary Rowerowe Okulary Rowerowe Ciclismo Mountain Road Racing Bike Gogle Krótkowzroczność Ramki
http://s.aliexpress.com/aAJZnuMj?fromSns=Kopiuj do schowka

🤣 To się uśmiałam czytając ten artykuł :D

Daszek od kasku mam - rzecz wygodna przy jeździe po lesie a to u mnie góruje więc nie będę co chwile ściągać i zakładać.  Jednak taki daszek od kasku nie chroni przed słońcem a to mi najbardziej przeszkadza.

Myślałam nad okularami ale wygrała jednak czapka z daszkiem.Tylko pozostała kwestia porządnego oddychającego materiału...

W dniu 14.05.2018 o 10:44, KingaM napisał:

Podbijam temat.

Poszukuję wygodnej czapki z daszkiem pod kask na lato. Dobrze by było gdyby pochłaniała pot i w miarę jak najmniej grzała, no i była ładna ;)

Dostałam zimą w prezencie czapkę WINAAR i jestem bardzo z niej zadowolona, czy ktoś wie jak wygląda jakość czapek letnich?

Na lato brałbym z takiego materiału:

a.thumb.jpg.82d92a7bbdd9029047d8db93206cd54f.jpg

Teraz widzę ze kolega już pięknie odpisał :P

Edytowane przez MadOnion
  • Pomógł 1

Ja używam w lecie czegoś takiego: https://martombike.com/featured_item/chusta-wielofunkcyjna/ na zmianę z analogiczną ścierką z Decathlonu. Pot nie spływa do oczu, nie opalam łysiny w paski, trochę dłuższy koniec smyra po karku chroniąc przed nadmiarem słońca. Drugi taki ciuch zwykle na szyję, przydaje się by zasłonić się przed owadami, kurzem, bombardowaniem błotem podczas ulewy, itp. Dodatkowo nie przewiewa mi dzięki temu karku z czym miewałem zwykle problemy. A że wygląda głupio? Trudno, ale działa ;)