malkontent Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) Wywołany do tablicy. Jak zacząłem jeździć, to krótkie trasy, w niezbyt ekstremalnych warunkach, zacząłem w kwietniu. Na początek po płaskim, wybierając trasę dłuższą bez jakiś podjazdów. Nie jeździłem też jak było zimno itd, alby uniknąć ataku duszności w związku z zimnym powietrzem. Tak wyglądała moja pierwsza trasa na rowerze: https://www.strava.com/activities/815513652 (jest zły rok powinno być 2016) gdy zawracałem miałem już zadyszkę i brałem leki wziewne. Potem dokładałem kilometry, przed jazdą obowiązkowo brałem Seretide 250 jedna dawka i leki wziewne do kieszeni (Seretide albo Ventolin teraz Aspulmo). Wraz z każdą jazdą troszkę rosła wytrzymałość i objętość płuc. I naprawdę nie trenowałem hardcorowo, jeździłem z synem, regularnie, czasem kilka razy w tygodniu - w weekendy i po pracy. Zawsze z lekiem przed jazdą, nie zapominając zabrać. Po pół roku poczułem się na tyle dobrze, że zapisałem się na maraton MTB: http://www.strava.com/activities/815506185 nieważne, że byłem ostatnim sklasyfikowanym facetem 🙂 ale skończyłem. W tym roku jeździłem do końca lutego, w temperaturach -5/-6 stopni, aż mnie powalił jakiś wirus i wyłączył z jazdy na prawie miesiąc - paskudztwo spowodowało totalną nadreaktywność oskrzeli, gdzie przy normalnym wysiłku nic się nie działo, ale już podwyższony wysiłek powodował momentalny, silny i długi atak duszności. Ale już w weekend wracam na rower. Aktualnie biorę Seretide 250 rano i wieczorem (po infekcji mam podniesioną dawkę na 500) plus doraźnie Aspulmo. Ruszając i jadąc ostro 80% przypadków mam duszność interwałową. Napada mnie po około 5 km, po kilku minutach oddech się uspokaja i mogę jechać 20-30 km. W przypadku gdy bardziej turystycznie, takiej duszności nie mam. I tak jak przedmówca - interwały są słabe, podjazdy prędzej nogi wysiądą, a na treningach typu endurance, prędzej się kończy energia niż powala mnie astma. I tak jak pisałem wcześniej, w 2 lata, ruszając się na świeżym powietrzu, pojemność płuc wzrosła do ponad 5 litrów - czyli wskaźnik w miarę regularnie trenującego 40 latka. I pierwszy w tym roku maraton MTB Astmatyka z forum: https://www.strava.com/activities/1470631272 I drugi: https://www.strava.com/activities/1496334023 I co najlepsze, mimo iż wypluwałem płuca, zero duszności astmatycznej. Edytowane 3 Lipca 2018 przez malkontent
Anna.Z Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 (edytowane) Witajcie, jestem nowym użytkownikiem forum. Trafiłam tutaj przez przypadek ale widzę, że został tu podjęty temat, który bardzo mnie interesuje 🙂 Od ponad 30 lat choruję na astmę oskrzelową + alergiczną ( kurz domowy, trawa, zboża, roztocza , pleśń , grzyb , sierść kota , sierść psa - w większości wysokie odczyny) Tak naprawdę nigdy nie ćwiczyłam , z lekcji w-fu miałam zwolnienie . Wszystkie moje próby jakiegokolwiek wysiłku kończyły się dusznością , co spowodowało zniechęcenie. Jednak , pewnego dnia postanowiłam , że muszę podjąć walkę ze swoim organizmem i tak zawitał rower stacjonarny. Kręcę raczej w równym tempie i na jednostajnym obciążeniu z przerwami. Przesiadłam się też na zwykły rower, chociaż mój max to ok 10km . Zdarza się , że muszę użyć ventolinu, chociaż czasami wystarczają odpoczynki. Bardzo chciałabym zwiększyć swoją wydolność oddechową. Wydaje mi się, że moim problemem jest sam oddech . Wdycham i wydycham powietrze nosem , może dlatego szybciej łapię zadyszki . Doradźcie mi proszę jak prawidłowo oddychać . Dziękuję za pomoc . Edytowane 4 Lutego 2020 przez Anna.Z
mareq Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 (edytowane) Ja za to oddycham tylko ustami . Generalnie jak brakuje ci powietrza nosem to używaj również ust. Włącz do oddychania również przeponę. Więcej powietrza wtedy wchodzi w płuca. Kolejna rzecz: dopiero zaczynasz, w miarę jeżdżenia będzie coraz lepiej i poprawi się twoja wydolność oddechowa. Jak masz tyle uczuleń to może jazda w maseczce przeciwsmogowej pomoże? Edytowane 4 Lutego 2020 przez mareq
Gość Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 54 minuty temu, Anna.Z napisał: Witajcie, jestem nowym użytkownikiem forum. Trafiłam tutaj przez przypadek ale widzę, że został tu podjęty temat, który bardzo mnie interesuje 🙂 Od ponad 30 lat choruję na astmę oskrzelową + alergiczną ( kurz domowy, trawa, zboża, roztocza , pleśń , grzyb , sierść kota , sierść psa - w większości wysokie odczyny) Tak naprawdę nigdy nie ćwiczyłam , z lekcji w-fu miałam zwolnienie . Wszystkie moje próby jakiegokolwiek wysiłku kończyły się dusznością , co spowodowało zniechęcenie. Jednak , pewnego dnia postanowiłam , że muszę podjąć walkę ze swoim organizmem i tak zawitał rower stacjonarny. Kręcę raczej w równym tempie i na jednostajnym obciążeniu z przerwami. Przesiadłam się też na zwykły rower, chociaż mój max to ok 10km . Zdarza się , że muszę użyć ventolinu, chociaż czasami wystarczają odpoczynki. Bardzo chciałabym zwiększyć swoją wydolność oddechową. Wydaje mi się, że moim problemem jest sam oddech . Wdycham i wydycham powietrze nosem , może dlatego szybciej łapię zadyszki . Doradźcie mi proszę jak prawidłowo oddychać . Dziękuję za pomoc . Miałem te same dolegliwości. Jako nastolatek przez kilka lat brałem szczepionki odczulające. Obecnie nie biorę żadnych leków. Na moją wydolność ogromny wpływ zawsze miała moja otyłość. Również byłem zawsze zwolniony z ćwiczeń wysiłkowych na W-F. Możesz zrobić bardzo wiele. Treningiem i uporem. Chyba najlepiej oddychania uczy pływanie. Krytym kraulem. Ustaliłem sobie oddech chyba co 4 czyli: prawa z wdechem lewa prawa lewa prawa z wdechem Wydech oczywiście do wody. Uczy to synchronizacji i dostosowania głębokości wdechu do intensywności wysiłku. No i ćwiczy to co ćwiczyć chcemy. Na rowerze zacznij od umiarkowanej intensywności. Na początku zwiększaj czas jazdy, potem dopiero intensywność. W okresach pylenia wspomagaj się środkami przeciwalergicznymi. Ja, kiedy jeszcze miewałem problemy ZAWSZE miałem w saszetce rowerowej Berodural we wziewie i tabletkę Theophilinum. Do tej pory wiem, że nie oge nagle zaprzestać aktywności przy maksymalnej intensywności, bo zazwyczaj kończy się to omdleniem. Ale w minionym sezonie jeździłem dystanse po 200 km Powodzenia!
Anna.Z Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 (edytowane) Dziękuję za podjęcie dyskusji w moim temacie . Niestety woda nie jest moim sprzymierzeńcem i nie wyćwiczę oddechu przez pływanie . Wszystkie rady są bardzo cenne i jestem za nie bardzo wdzięczna. Wiem, że muszę uzbroić się też trochę w cierpliwość i się nie poddawać tylko ćwiczyć konsekwentnie . Nie martwię się już jednak tym, że być może źle oddycham , postaram się włączyć przeponę i spróbuję też oddychać przez usta ( myślałam, że oddychając przez usta szybciej dopadnie mnie duszność ) .Cieszę się, że znalazłam to forum .Pozdrawiam Edytowane 5 Lutego 2020 przez Anna.Z
mareq Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Oddychanie przez nos nawilża, filtruje i reguluje temperaturę wdychanego powietrza, więc oddychanie przez usta chyba nie wpłynie na duszności. Nie jestem lekarzem. U mnie tylko jazda przy temperaturach poniżej zera kończy się kaszlem ale wystarczy jeden Cholinex i święty spokój. U ciebie nie wiem czy bardziej energiczne oddychanie nie wpłynie na przyswajanie większej ilości alergenów. Dlatego proponowałem spróbowanie jazdy w maseczce. Zawsze to jakieś filtrowanie powietrza. Najlepiej popróbować, poobserwować reakcje swojego organizmu i skonsultować je z lekarzem.
Anna.Z Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Praktycznie przez cały rok jestem na przeciwalergicznych. Bardzo możliwe, że Twoja rada by spróbować z maseczką jest strzałem w dziesiątkę . Dodatkowo skonsultuję to jeszcze z lekarzem na najbliższej wizycie.
Gość Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Ja np miałem kiedyś dość poważnie złamany nos i niestety nie ma on takiej przepustowości, żeby ogarnąć oddychanie przy większym wysiłku
Rekomendowane odpowiedzi