wova75 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Uważaj na "łożyska" w piastach. Ja w st 540 przytarłem w obu kołach. W tylnym po 400 km a na przodzie po 3 tys km. Obydwie piasty (lub całe koła) pójdą do wymiany. Na Alivio RD-M4000 jeżdżę i polecam, o wiele lepsza od altusa. Nie polecam łańcuchów shimano. SRAM PC-951 u mnie jest cichszy i najsprawniej przechodzi pomiędzy zębatkami. Jest też trwalszy. Po swoich doświadczeniach nie założyłbym już korby z trzema zębatkami. No i jest bardzo duża różnica pomiędzy supportem na kwadrat a supportem z łożyskami zewnętrznymi. Ja bym doskładał i na wiosnę założył 2x9 lub 2x10. Ale każdy ma inne wymagania i założenia. Teraz nie kupiłbym st540 tylko jednak dołożył do czegoś lepszego...
Accent_Szaj Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 (edytowane) @wova75 tu kolega chce na już ,żeby odczuć zmianę i nie dysponuję zbyt dużym budżetem 12 godzin temu, wova75 napisał: Nie polecam łańcuchów shimano Na jakim łańcuchu shimano jeździłeś? Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez Accent_Szaj
Sumeczek Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Dzisiaj ma przyjść korba wraz z suportem. Te graty od ziomka też dzisiaj odbieram. Zostanie mi do kupienia tylko kaseta. Wyjdzie mnie to mniej niż 500 zł, czyli tyle, ile zakładałem wydać na wszystko w ciągu zimy. Trochę dużo, ale czytając opinie, są to o wiele lepsze komponenty niż te, co mam. Łącznie wyjdzie 1800 zł. Nie wiem, czy w tej cenie znalazłbym coś lepszego nowego, bo używkę pewnie tak, ale szukałem tylko nowego roweru. Problem jest jedynie z serwisem. Dwa już mi odmówiły ewentualnej pomocy, bo "z części klienta nie składamy". Ciekawe co za różnica. Pewnie w cenie, bo tak my mogli podbić cenę części.
Accent_Szaj Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zapytaj kolegi,od którego bierzesz części,na pewno pomoże w założeniu
Tomaszk Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Kurczę, trzeba było brać RR540 na raty 0%, też byś wydał 1800 ... @Sumeczek - skąd jesteś? Jak z Lublina, zapraszam do garażu, narzędzia mam ... 😉
Sumeczek Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Niestety z okolic Katowic, więc trochę daleko. Zawsze jak ziomek nie będzie zainteresowany pomocą, zostaje jeszcze serwis w Decathlon. Gość na infolinii powiedział, że "mogą się podjąć tego zadania". Ewentualnie może ktoś z forum chciałby zarobić parę groszy za pomoc? ^^
Accent_Szaj Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 i widzisz? Na 100% ktoś się znajdzie
wova75 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) 14 godzin temu, Accent_Szaj napisał: @wova75 tu kolega chce na już ,żeby odczuć zmianę i nie dysponuję zbyt dużym budżetem Na jakim łańcuchu shimano jeździłeś? HG93 i HG-53. Są głośne i mniej wytrzymują. hg 53 po 1200km ma prawie 1% wyciągnięcia. hg 93 właśnie ściągnąłem po około 600 km, przymiar na 0,75 wchodzi bez problemu. Nie da się na nich przejechać 100 km w ciszy. Wyginają się na boki przez co zmiana przełożeń nie jest tak szybka jak na SRAM PC-951. Są o niebo lepsze niż to co miałem od KMC, ale też gorsze od tego srama. Piszę oczywiście o tanich łańcuchach bo o budżetowych rozwiązaniach rozmawiamy... Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez wova75
Accent_Szaj Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 1 minutę temu, wova75 napisał: HG93 i HG-53. Oczyszczone z fabrycznego smaru i przesmarowane? 4 kroki Szaja zastosowane?
wova75 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Teraz, Accent_Szaj napisał: Oczyszczone z fabrycznego smaru i przesmarowane? 4 kroki Szaja zastosowane? Oczywiście, czyszczenie i smarowanie przed każdą trasą. Jeżdżę na trzy łańcuchy ze zmianą co 600 km. Mam bezpośrednie porównanie i sram wypada dużo lepiej. Jednorazowo robię 60-120 km w mieszanym terenie i szlak mnie trafia jak po 60 km zaczynam słyszeć napęd. Po 100 wstyd mi przed innymi rowerzystami, bo mnie już dobrze słychać. Duże znaczenie ma też oliwka. Zastosowanie oliwki o większej gęstości pomaga, ale nie w terenie...
Tomaszk Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Ja gotuję w parafinie. Podpatrzyłam na YT u ziomka z Lublina (VegeReggae). Kupuję znicze olejowe - są bardzo miękkie. Butla turystyczna, stary ganek, metalowy koszyczek na sztućce z IKEA jako sitko. Robota trochę brudna, dlatego mam 3 łańcuchy i gotuję na raz. Na pewno jedno gotowanie starcza na kilkaset km. na jeden łańcuch.
Accent_Szaj Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) W dniu 27.08.2019 o 12:30, wova75 napisał: Jeżdżę na trzy łańcuchy ze zmianą co 600 km. Mam bezpośrednie porównanie i sram wypada dużo lepiej. Strasznie dziwne. Używałem 93 i sprawował się nieźle ,a już na pewno nie piszczał po 60Km. Spróbuj użyć oliwki shimano. Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez Accent_Szaj
Sumeczek Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Wszystko już u mnie. Teraz tylko czekam na wypłatę i kupno kasety. Satysfakcja z otwierania opakowań nieoceniona. Jak w gwiazdkę za dzieciaka. Mam tylkonadzieję, że wszystko będzie pasować. Zwłaszcza tylna przerzutka i że nie będzie problemu z montażem.
Accent_Szaj Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 20 godzin temu, Sumeczek napisał: Satysfakcja z otwierania opakowań nieoceniona A wyobraź sobie jaka by była, jak byś sam sobie wszystko Poskładał
Sumeczek Opublikowano 2 Września 2019 Autor Opublikowano 2 Września 2019 Dzisiaj odebrałem rower z serwisu. Ustaliliśmy, że komponenty co były założone, pójdą na robociznę i nową kasetę. Zatem aktualnie na rowerze jest założone: Korba Shimano Alivio FC- M4050 '(40-30-22) Kaseta Shimano Alivio CS-HG400 (11-32) Tylna przerzutka Alivio RD-M4000 Manetki Shimano Acera SL- M3000 Łańcuch Shimano Deore CN-HG53 Suport Shimano SM-BB52 Dużo nie pojeździłem, bo złapałem kapcia, więc nie zdążyłem sprawdzić, jak się teraz jeździ.
Rekomendowane odpowiedzi