Skocz do zawartości

Rockrider 520 (2019) - usprawnienie napędu

Sumeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, Sumeczek napisał:

Zastanawiam się nad tą korbą: 

https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-alivio-fc-t4060-pd1202/?v_Id=71265

Do tego ten support SM-BB52. Mam okazję kupić w cenie 200 zł za komplet. Będzie chyba lepsza niż Acera? 

To chyba korba z wymiennymi tarczami bo widzę że sa tam kominy do wykręcenia. Z ta osłonką to lepiej bez osłonki łatwiejsze czyszczenie, zawsze mnie osłony wkurzały tylko nie radze w szerokich spodniach jeżdzic bo mozna zaliczyc glebę jak pociagnie łańcuch spodnie. 

Opublikowano

Nie mogę znaleźć informacji, czy ta osłona jest demontowalna, ale raczej powinna być? 

Opublikowano

Jest z tworzywa więc jest demontowalna. W najgorszym przypadku tylko jeden raz.

Opublikowano

A teraz mam pytanko, jaki łańcuch dobrać? Korba jest dla napędu 9-rzędowego, a z tyłu zostaje kaseta 8-.rzędowa. Czy kaseta da radę obsłużyć łańcuch dostosowany do korby, (czyli dla napędu 9 - jak domniemam węższego) albo czy dobrać łańcuch pod kasetę, czyli dla napędu 8-rzędowego? No i nie wiem, czy przerzutka SRAM X3 to wszystko ogarnie. Pozdrawiam. :)

Opublikowano

Absolutnie zmień kasetę,możesz kombinować grupami 6,7,8 i 9,10,11 ze względu na wew.szerokość łańcucha,a ty @Sumeczek chcesz zostawić do 9 kasetę 8 i jeszcze łańcuch 8? :/ 

Kaseta to wydatek rzędu 60zł na HG400 i bierzesz łańcuch na 9 (Kupując w zestawie oszczędzasz)

Chłopaki przestańcie się wygłupiać i poradźcie koledze jak sami byście zrobili ;) 

Opublikowano

Ale przejście  kasetą 8->9 to od razu przerzutka i manetka.

Do korby 9 rzędowej z przodu spokojnie można stosować łańcuch i przednią przerzutkę 8 rz. Przetestowane

Poza tym jak zmieniać napęd to z 8 na 9 to niewielki zysk, a koszty niewiele mniejsze niż np. 10 rz.

Opublikowano
22 minuty temu, Tomaszk napisał:

Do korby 9 rzędowej z przodu spokojnie można stosować łańcuch i przednią przerzutkę 8 rz.

No właśnie nie można!

Masz inną szerokość wewnętrzną łańcuch w 8 rzędowych,co doprowadzi do szybszego zużycia się korby.

Odnośnie manetek i przerzutki,to też nie duży wydatek,ale konieczny.Pisałeś,że nie za bardzo masz kasę,więc raczej zostań przy 8 rzędach,lub poczekaj troszkę i dozbieraj funduszy ;) 

Opublikowano
4 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Masz inną szerokość wewnętrzną łańcuch w 8 rzędowych,co doprowadzi do szybszego zużycia się korby.

Blaty 9 rz. są może trochę węższe, ale czy to znacząco wpływa na ich szybsze zużycie z szerszym łańcuchem? Jak bedzie dużo jeździł to i tak blaty co kilka tyś km pewnie do wymiany. 

Opublikowano

Jak masz większy luz,to łańcuch będzie wycierał zęby :/ znacznie szybciej.

Dlatego mielibyście racje gdy miesza się w grupach 6,7,8 lub 9,10,11.

Np. Korba 10 do napędu 9(łańcuch pod 10rz.) itd..

Opublikowano

Łańcuch jest szerszy wewnątrz o 0.2 mm. Na pewno będzie to miało jakiś wpływ na zużycie blatów,  ale bym aż tak tego nie demonizował. Przy trzech blatach przekosy powinny być małe. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Absolutnie zmień kasetę,możesz kombinować grupami 6,7,8 i 9,10,11 ze względu na wew.szerokość łańcucha,a ty @Sumeczek chcesz zostawić do 9 kasetę 8 i jeszcze łańcuch 8? :/ 

Kaseta to wydatek rzędu 60zł na HG400 i bierzesz łańcuch na 9 (Kupując w zestawie oszczędzasz)

Chłopaki przestańcie się wygłupiać i poradźcie koledze jak sami byście zrobili ;) 

Zmień kasetę kup 9 rzędowa ma dużo lepsze stopniowanie niż 8 rzędowa. Sam miałem możliwość tego Rock Ridera testować i jak składałem rower właśnie kupiłem 9 - tke. Poprostu chcąc ze środkowego na mały blat przerzucić jest efekt dziury (nagły efekt mielenia w miejscu korba)przy 9-tce tego nie ma fajne płynne zmienianie przełożeń. Co do łańcucha to zmień będzie problem z ustawieniem przedniej przerzutki. Szerszy łańcuch o 0,2 mm będzie obcieranie o wózek łańcucha.

Edytowane przez Rowerowa Szajba
Opublikowano
8 minut temu, Rowerowa Szajba napisał:

Co do łańcucha to zmień będzie problem z ustawieniem przedniej przerzutki

Ale on zmienia tylko korbę! 

Opublikowano

9 minut temu, Tomaszk napisał:

Łańcuch jest szerszy wewnątrz o 0.2 mm. Na pewno będzie to miało jakiś wpływ na zużycie blatów,  ale bym aż tak tego nie demonizował. Przy trzech blatach przekosy powinny być małe. 

To dlaczego zmieniasz łańcuch po 0,75% zużycia ,a po 1%obowiązkowo? Właśnie dlatego,że łapie luzy ;) i może doprowadzić do zużycia korby.Chyba masz czarno na białym odpowiedź :) 

8 minut temu, Rowerowa Szajba napisał:

Zmień kasetę kup 9 rzędowa ma dużo lepsze stopniowanie niż 8 rzędowa.

A tu masz kolejne podpowiedzi :) ,że warto z innych powodów

Opublikowano
2 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

To dlaczego zmieniasz łańcuch po 0,75% zużycia ,a po 1%obowiązkowo? Właśnie dlatego,że łapie luzy

Zużycie to rozciąganie wzdłuż. Każdy łańcuch od 1 rz. do 12 rz. ma 1 cal na 2 ogniwa.

Ja piszę o szerokości wewnętrznej. Tu luz 0.2 mm nie ma wielkiego znaczenia. 

Chłopak chciał sobie zmienić korbę i support, a każecie mu zmienić cały napęd. 

Ja jeżdżę na korbie 3x9, i całej reszcie 8 rz i nie zauważyłem negatywnych skutków tego rozwiązania.  Może z czasem, ale na razie ma to 5500 km i jest ok.

Opublikowano

Właściwie, to docelowo chce wymienić cały napęd, nie tylko korbę i suport. Jeżeli znalazłbym jakieś tanie nowe manetki i przerzutkę tylną, to w serwisie dopłata to około 20 zł za montaż i regulację. Bo rozumiem, że przedniej bym nie musiał chyba wymieniać. Nowa korba ma stopniowanie 40-30-22 wobec seryjnych 42-32-22. Chciałem wziąć tą Alivio FC-T4060 ale nie podoba mi się jej wygląd. Czy można mieszać przerzutkę np. Alivio z manetkami Altusa lub Acera? Miłego. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

@Tomaszk nie napisałem że nie będzie działać, tylko że napęd będzie się szybciej zużywał. I jest to prawdą.

Kolega @Sumeczek sam zadecyduje czy woli poczekać i dołożyć te 200zl , czy mieć napęd, który szybciej zużyje zębatki( korba lub kaseta) i tu staniesz przed wyborem łańcucha. To od razu napiszę.

Wybierzesz 9 styrasz Kasetę, a 8 to korbe 

@Tomaszk Uznajmy że się ze sobą nie zgadzamy. 

Ty tak masz jesteś zadowolony i super, ale nie podpowiadaj innym kolegą,aby popełniali te same błędy 

Opublikowano
33 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Ty tak masz jesteś zadowolony i super, ale nie podpowiadaj innym kolegą,aby popełniali te same błędy 

Wiesz, sam miałem podobne wątpliwości, ale poczytałem co ludzie o tym myślą:
https://forum.cyclinguk.org/viewtopic.php?t=74166
https://forum.bikeradar.com/viewtopic.php?t=12728490
https://forums.mtbr.com/drivetrain-shifters-derailleurs-cranks/8-speed-vs-9-speed-chain-rings-496232.html
i zaryzykowałem.

Po 5500 km jestem nadal zadowolony. Nie widzę oznak zużycia na przednich tarczach. A jakby co - też są wymienialne.

Może trochę szkoda, że autor kilka dni temu za 1300 zł kupił rower, już chce dołożyć kolejne 200 zł, a za 1800 zł miałby o klasę wyższego RR540 ... z napędem 2x9 ... Ja bym tam jeździł na tym co mam, a wymieniał komponenty na lepsze dopiero jak się zużyją / zepsują. Gdyż po wymianie samej korby co tak naprawdę się zmieni w jakości jazdy na rowerze za 1300 zł?

Opublikowano (edytowane)

@Tomaszk zobacz moje wpisy. Inni polecają chłopakowi łańcuch 9 . Czyli nie będzie miał luzów ,tylko będzie za ciasno wchodził w Kasetę. 

Choć z drugiej strony zużyje się kaseta ,to będzie powód do jej zmiany :)

3 godziny temu, Tomaszk napisał:

Może trochę szkoda, że autor kilka dni temu za 1300 zł kupił rower, już chce dołożyć kolejne 200 zł, a za 1800 zł miałby o klasę wyższego RR540 ... z napędem 2x9 ... Ja bym tam jeździł na tym co mam, a wymieniał komponenty na lepsze dopiero jak się zużyją / zepsują.

Zgadzam się z tobą.

@Sumeczek czemu nie robisz upgrade sam? Wtedy rozumiałbym twój ruch. Najwięcej frajdy masz gdy wymienisz podzespoły własnoręcznie,a kasę którą zaoszczędzisz wydasz na inne podzespoły

3 godziny temu, Tomaszk napisał:

Gdyż po wymianie samej korby co tak naprawdę się zmieni

Dużo się zmieni. Kwadrat na Hollowtech II to największa zmiana

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano

@Accent_Szaj

Niestety tak jak pisałem, nie mam kluczy i umiejętności, więc wolę to oddać do Decathlonu, żeby mi poskładali. Wyjdzie to taniej niż kupno narzędzi. 

Znajomy ze sklepu rowerowego ma parę części na stanie po okazyjnej cenie do opchnięcia. Nie wiem zatem, czy nie kupić ich od niego i nie założyć ich jak się zużyją obecne. Jak myślicie? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Sumeczek napisał:

Znajomy ze sklepu rowerowego ma parę części na stanie po okazyjnej cenie do opchnięcia. Nie wiem zatem, czy nie kupić ich od niego i nie założyć ich jak się zużyją obecne. Jak myślicie? 

Świetny pomysł. Może on by ci też je założył w ramach zakupu ;)

Opublikowano

Ma ostatnią sztukę tylnej przerzutki Alivio RD-M4000, komplet manetek od Shimano Acera SL-M3000 i łańcuch Deore CN-HG53. Za wszystko 200 zł, bo leżą mu od dłuższego czasu na magazynie i nie może się ich pozbyć. Polecił mi jeszcze kasetę Alivio CS-HG400, która z resztą już się tu przewinęła w propozycjach. 

Co do montażu, to się zapytam. 🙂

Opublikowano

Naprawdę cena OK.Teoretycznie łańcuch dostajesz za free :)

Bierz w ciemno