Kruk Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Czym węższa obręcz w środku tym szersza opona założona na taką obręcz może po prostu (przy zbyt niskim ciśnieniu) zawijać sie na bok, przez co może się uszkodzić lub spowodować glebę. Dlatego warto mieć coś koło 22mm w środku obręczy nawet do XC. Ja mam 25,5 mm w środku obręczy i bardzo dobrze mi się opona 2,25 układa
Reset Opublikowano 25 Września 2019 Opublikowano 25 Września 2019 (edytowane) W dniu 22.08.2019 o 21:25, cieq napisał: Jak jest napisane na obręczy 622x18 to szerokość jest 18 Panie kolego, wprowadza Pan w błąd. Jak jest napisane na obręczy 622x18 to 18 jest wysokością STOŻKA a nie szerokością obręczy. Załączam schemat od producenta dot. obręczy o której dyskutujecie. p.s.: no bo jaki sens mialoby podawanie np w licznikach rowerowych (chodzi o obwód) szerokosci obręczy? EDIT. p.s. 2: W sumie zauważam jakiś sens w podawaniu szerokości, bo od niej zalezy wysokośc "balonu" opony? Edytowane 25 Września 2019 przez Reset
Motke Opublikowano 25 Września 2019 Opublikowano 25 Września 2019 4 godziny temu, Reset napisał: Panie kolego, wprowadza Pan w błąd. Jak jest napisane na obręczy 622x18 to 18 jest wysokością STOŻKA a nie szerokością obręczy. Wejdź na stronę np Dartmoore a przekonasz się, że się mylisz. Druga liczba to szerokość wewnętrzna obręczy. 4 godziny temu, Reset napisał: p.s.: no bo jaki sens mialoby podawanie np w licznikach rowerowych (chodzi o obwód) szerokosci obręczy? Nie ma sensu. Co mają liczniki do parametrów obręczy? W licznikach podaje się parametry opony.
Reset Opublikowano 25 Września 2019 Opublikowano 25 Września 2019 6 minut temu, Motke napisał: Nie ma sensu. Co mają liczniki do parametrów obręczy? W licznikach podaje się parametry opony. Racja! Ale mimo wszystko kolega który pomierzył obręcz zrobił to poprawnie, a @cieq się pomylił bo wkleiłem schemat który to potwierdza. Dzięki za wyprowadzenie z błędu
Rekomendowane odpowiedzi