Skocz do zawartości

Jakie koła 29er do 800 +/- zł MTB

Wojtek - Cube

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Czas na kolejne trudne dla mnie pytanie mianowicie czas na kupno kół do roweru ( mojego projektu ) co dla mnie jest trudne, bo nie znam się kompletnie na tym temacie.
Moja waga oko 85 kg przeznaczenie docelowe kół i do lasu i do normalnej jazdy po ścieżkach i tp. budżet oko. 800 zł ale trochę więcej jak bd trzeba to tez da rade zależy mi na mocowaniu tarcz na śruby tylna oś 12/142 przód 15/100 rozmiar 29” kaseta Shimano Xt 11r docelowe opony Schwalbe Rocket Ron i Schwalbe Racing Ralph lub inne dobre może ktoś doradzi w późniejszym czasie zależy mi tez na wadze poniżej 1900 gram oczywiście nim mniej tym lepiej. Znalazłem takie koła DT Swiss X1900 SPLINE 29” nowe do kupienia za 800zł, ale może zjadę z ceny do 700 zł czy to są dobre koła warte tej ceny, czy może polecicie lepsze koła w cenie do oko 800 zł +/- ?? A może tez jest ktoś na forum co robi koła na zamówienie i tez zrobi coś lepszego w tej cenie ? Prosiłbym o pomoc w tej sprawie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Te co znalazłem DT Swiss X1900 SPLINE 29 to komplet za 800 zł. A ja tez szukam do 800 zł +/- za komplet.

Opublikowano

Ja też nie znalazłem Spline 1900 mniej niż ~700 złotych za koło nie za komplet O_O 

Opublikowano

nie nie ma takiej oferty, na BikeStacji jest dużo ofert 'widm" :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Kruk napisał:

na BikeStacji jest dużo ofert 'widm"

A to gnojki :D 

To pewnie prywatna oferta,jak tak to bierz w ciemno.Mam takie koła i są świetne !!!

Opublikowano

Ja miałem 2 pary kół. Pierwsze na 

-Piasty novatec D771SB i D772SB moim zdaniem najlepsze piasty w swojej cenie

-Szprychy Sapim Laser, nyple Sapim

-Obręcze Mavic EN521 

I takie koła są bardzo dobre nawet przy wadze 110 kg.

Ja bym się skłaniał ku złożeniu ale budżet trochę się nagnie

-Piasty Novatec D771sb/D772sb lub pokrewne D791sb/D792SB ( koszt koło 150-170 przód i 260-290 tył)

-Szprychy Sapim Laser lub D-light, nyple Sapim ( od 3 zł za szprychę i 1 zł za nypla )

-Obręcze albo DT 533d ( około 100 złotych obręcz) lub X392, X412, X432 cena od 180 do 240 ale wyrwieszna pewno taniej)

-Robocizna (jeśli sam nie potrafisz złożyć i wycentrować ) to około 30-50 złotych za koło.

Ale jak masz te Spline 1900 serio po 800 złotych i to w dobrym stanie ( bo jak nówki to nawet sienie zastanawiaj :D ) to bierz je i się nie zastanawiaj.

Opublikowano

Witam.

Wybaczcie za brak obecności przy temacie kurcze wygnali mnie na koniec świata gdzie nawet zasięgu nie ma a co dopiero internet :D

Wracając do mojego pytania co do wyboru kół zrobiłem tak jak mi doradziliście kupiłem te Dt Swiss X1900 Spline koła nieużywane nowe na gwarancji w tej cenie to chyba był dobry wybór jeszcze trochę utargowałem to dobrze wyszło.

Teraz rodzi się jeszcze pytanie, jak dobrać odpowiednie opony i dętki do tych kół ??

Pozdrawiam.

Opublikowano

Bierz Smart Sam Schwalbe .Idealny kompromis do tego co opisałeś na początku. Lubią się zapchać błotem,ale są to najbardziej uniwersalne oponki :) 

Opublikowano

Te oponki są bardzo ciężkie ponad 800 gram sztuka w rozmiarze 29x2.25 chciałbym założyć jakieś poniżej 600 gram.

Zastanawiam się tez nad tymi MAXXIS IKON 29x2,20 XC/MTB DUAL ZWIJANA wyzy 590 gram i fajna cena po 105 zł.

Albo coś takiego Racing Ralph EVO LS Addix speed i Rocket Ron EVO TLE Addix speed oby dwie w rozmiar: 29x2,25 o ile uda mi się wyrwać w dobrej cenie kwestia dogadania się wyjdą drożej, ale może warto dołożyć ?

Tylko nie wiem, czy wejdą takie opony na te koła ( bo tam różne dane są opisane, ale nic mi nie mówią ) i czy do nich to jakieś specjalne dętki muszą być ? Czy po prostu dętka 29" i już ?

Opublikowano

Każda opona zaczynająca się od 29x... musi wejść. Zwykła dętka pod taki sam rozmiar z wentylem presta. Osobiście polecam Maxxisy. 

Opublikowano

Szerokość obręczy: 24/20 mm, a to ma jakieś znaczenie co do doboru opon ?
Etrto 622x18 co to jest to nie mam pojęcia ?
Max tire 29' x2,25
Max 4 bary
Czyli powyżej opony co mają opis 29xxx do 2.25" nie bd. problemu tak ???

Opublikowano

Na dętkach, bo z tymi tubelessa to mogę se nie poradzić w późniejszym czasie jak cos sio stanie z tym.

Opublikowano
17 minut temu, Wojtek - Cube napisał:

Szerokość obręczy: 24/20 mm, a to ma jakieś znaczenie co do doboru opon ?
Etrto 622x18 co to jest to nie mam pojęcia ?
Max tire 29' x2,25
Max 4 bary
Czyli powyżej opony co mają opis 29xxx do 2.25" nie bd. problemu tak ???

Coś tu się ie zgadza bo szerokość zew/wew to 24/20 i powinno być 622x20 ale z grubsza o to się rozchodzi. 

Co masz sobie nie poradzić? Jak są już uszczelnione taśmą to masz pół najgorszej roboty za sobą. Kupujesz mleczko, wentyle i już. Tylko założenie opony bywa upierdliwe. 

Opublikowano (edytowane)

Jak dętki to popatrz na Continental X-King 29x2.2 w wersji RaceSport

Edytowane przez cieq
Opublikowano

Etrto 622x18 to jest napisane na obręczy a te zew/wew to 24/20 to mierzyłem sam może 1mm błedu.

Opublikowano

Jak jest napisane na obręczy 622x18 to szerokość jest 18

Opublikowano

Masz rację aż poleciałem po suwmiarkę :D
To tak na podsumowanie oponę 29x 2.25 mogę wsadzać tam tak ?

Opublikowano

Tak. Kurcze ale wąską masz tą obręcz. Sadziłem, że przynajmniej te 20mm będzie. 

Opublikowano

A to że wąskie to problem jest ?

Opublikowano

Do typowego xc ujdzie choć za dobrze nie jest. Już trudno. 

Opublikowano

Jak znam życie to i tak tego super XC nie będzie ani żadnego katowania, ale kto wie to teraz szukam se opony i dętki jak już wiem mniej więcej, o co chodzi poszukam takich 29" i do 2.20 max 2.25
Dziękuje za pomoc i cierpliwość.

Pozdrawiam.