Skocz do zawartości

Opony do szosy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Nemrod napisał:

25 mm wysokości i 27 mm szerokości.

super, dzięki kolega.

co do roznicy i komfortu, to obecnie mam Schwalbe Durano 23c a wiadomo, że drogi u Nas w większości są jakie są i potrafią się ze śniegiem rozpuszczać, stąd moja decyzja o nowych kapciach.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zdecydowałem się w końcu na drugi zestaw kół do przełaja. I teraz zastanawiam się jakie opony wybrać.

Continental Opona Ultra Sport II 700x32C czy 28c

Jakieś sugestie? Będzie to zestaw tylko na szose z różną jakością dróg

A może zupełnie inne opony w podobnej cenie?

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli wziąłeś koła na felgach dt460 to mają one 18 mm szerokości wewnętrznej. Ultrasporty 28mm na feldze 15 mm mają 29,5 mm czyli pewnie na dt 460 będą miały około 31 mm. Spokojnie z zapasem  wystarczy  na asfalt.

Ultrasport są spoko ale ja brałbym Duro Hypersonic/Stinger 28c. Tańsze, lżejsze i co najmniej równie żywotne.

Edytowane przez Nemrod
Opublikowano

Chcę raczej zwijane opony... Więc duro stinger raczej odpada, bo nie widzę na allegro. (a mam już spory koszyk zrobiony :-P Hypersonic całkiem ciekawa, ale droższa niż Continental.

Jednak cały czas zastanawiam się czy lepiej nie wziąć 32c. Choć po lesie jeżdżę na 35c i jest dobrze, więc czy ma asfalt miasto 32 c to już nie za dużo? Hmm...

Czy brać duro i nie bać się drutu? :-P

Opublikowano

To chyba będę musiał zrobić zamówienie w tym sklepie. Mam nadzieję, że będą te graty.
Czyli nie ma co się pchać w 32c nawet jeśli mam drogę do pracy przez 200 m po kostce?

Opublikowano
Godzinę temu, hanus napisał:

To chyba będę musiał zrobić zamówienie w tym sklepie. Mam nadzieję, że będą te graty.
Czyli nie ma co się pchać w 32c nawet jeśli mam drogę do pracy przez 200 m po kostce?

Miałem ultrasporty i zmieniłem na duro, zmiana na plus, dobra zmiana :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, hanus napisał:

Chcę raczej zwijane opony... Więc duro stinger raczej odpada, bo nie widzę na allegro. (a mam już spory koszyk zrobiony :-P Hypersonic całkiem ciekawa, ale droższa niż Continental.

Jednak cały czas zastanawiam się czy lepiej nie wziąć 32c. Choć po lesie jeżdżę na 35c i jest dobrze, więc czy ma asfalt miasto 32 c to już nie za dużo? Hmm...

Czy brać duro i nie bać się drutu? :-P

do przełaja na typową jazdę po szosie zakładam Schwalbe Kojaki 35c i czuć różnicę w jeździe w stosunku do typowych opon przełajowych. Tylko nie wiem jaki Ty masz asfalt, bo w mieście jest w miarę okej ale u nas poza na gminnych drogach bywa już z nim różnie. Idzie utrzymać tempo chłopaków tych co na 23 czy 28 jeżdżą.

Opublikowano (edytowane)

Tam gdzie jeżdżę jest całkiem dobrze ;-) Chociaż jak w tamtym roku jechałem rajd szosowy to tam asfalt miejscami był tragiczny i cieszyłem się, że jadę na oponach przełajowych

@edyta

Dobra namówiliście mnie... Biorę stingera 28c ;) Dzięki! Jeździłem chwilę na tej oponie w moim street fighterze wersja drut 571-26c (ale za krótko, żeby mieć jakieś zdanie o tej oponie)

Edytowane przez hanus
  • Lubię to! 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

Pozwolę sobie odkopać temat.
Wydaje mi się, że moja tylna opona nie pożyje zbyt długo. Na szczycie robi się  trochę płaska...
W temacie szosy jestem dość zielony, dlatego potrzebuję pomocy...

Pytanie 1. Zmienić jedną, czy lepiej komplet?

Pytanie 2. Co kupić? Obecnie mam opony Mavic Yksion Elite Guard 25c. Jeździ mi się dobrze i najchętniej bym nie zmieniał... jednak opony są praktycznie niedostępne. 

Czytam troszkę i wszyscy polecają Conti Grand Prix 4000 S II jednak tutaj boli mnie cena...
Naturalnym wyborem byłyby więc Continental Ultra Sport II. Tutaj jednak boli mnie waga. Moje obecne oponki katalogowo ważą 215g. US2 aż 280. Dołożenie sobie 65g wagi do każdego z kół wydaje mi się sporym downgrade'm i strzałem w kolano... Co radzicie?

Opublikowano

Odżałować i brać komplet GP 4000 S II. Super oponka i na pewno będziesz zadowolony. Starczą Ci na kilka sezonów pewnie, więc w sumie ile więcej Cię wyjdzie, 10-20 zł więcej rocznie?

Opublikowano

To ja wyjdę z nieoczywistą rekomendacją - Duro Hypersonic

Opublikowano

Zmieniłem przeciętne opony bontragera na conti gp 4000 s II. Zmiana kolosalna, pomijając wagę to kluczowe jest bardzo wyraźne poprawienie przyczepności (jak to sie mówi jedyne co łączy rower z asfaltem) Zaliczylem kilka łączników szutrowych i kamienistych, wytrzymałość bez zastrzeżeń. Jeżeli masz wolne środki finansowe to moim zdaniem  warto 👍

Opublikowano
6 minut temu, nctrns napisał:

To ja wyjdę z nieoczywistą rekomendacją - Duro Hypersonic

Możesz mi o nich coś więcej powiedzieć?

Opublikowano

Tanie, lekkie, zwijane opony. Każdy do nich podchodzi bokiem, ale nikt potem na nie narzeka.

W porównaniu do topowych coni, vittori czy pirelli pewnie nie mają takich świetnych właściwości, ale są 3-4 krotnie tańsze. 

No chyba że jeździsz jak pros, wymagasz świetnego trzymania w zakrętach przy 50kmh itp ;). Nie wiem czy @de Villars teraz na nich nie jeździ?

• Lubię to! 1
Opublikowano

Na hypersonicach przejeździłem jeden sezon. Tak jak pisał nctrns: lekkie i całkiem szybkie oponki. Wporównaniu to GP5000 czy Pro One nieco mniej komfortowe. No i jakoś tak nieco mniej pewnie się na nich czułem gdy na asfalcie pojawiało się trochę piachu. Z drugiej strony zaliczały zjazdy przy ponad 70 km/h i nic się nie działo.

Raczej ciężko będzie dostać coś lepszego poniżej 100 zł za sztukę.

• Lubię to! 1
Opublikowano

te Mavici ile mają najechane, bo moja Pirelli też się po mału robi płaska, ale daleko jej jeszcze do wymiany? 

Opublikowano
7 godzin temu, nctrns napisał:

Nie wiem czy @de Villars teraz na nich nie jeździ?

Obecnie mam Vittorie Rubino Pro - oponki bez zastrzeżeń, zero problemów. Ale nad Duro też myślałem i być może spróbuję ich jako następne - zwłaszcza że występują także jako czerwone ;) 

Opublikowano

Cześć , 

Jakie opony są do 10 bar i może 11? 

Marcin 

Opublikowano

Miałem Duro Hypersonic zaraz po Ultrasportach II. Przy tym samym rozmiarze continentale były zdecydowanie szersze i cięższe. Ale za to bardziej komfortowe. Duro nieco szybsze ale gdy na asfalcie pojawiał się jakiś piasek to jakoś tak mniej pewnie się czułem...i chyba to raczej je kupiłbym drugi raz.

• Lubię to! 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 5.07.2019 o 14:47, zibi_j1 napisał:

Możesz mi o nich coś więcej powiedzieć?

W dniu 13.07.2019 o 14:15, Papynsky napisał:

@Nemrod, @nctrns z pary duro a ultrasport co byście wybrali?

Miałem ultrasporty 2 i latam na duro hypersonic 28c od 1,5 roku i mają 3k przebiegu, ani razu nie ruszałem dętki a za komplet opon dałem 112 zł z wysyłką, jedną mam w zapasie w razie w bo zanim zamówię i przyjdzie to ok 4 dni a tak mam w piwnicy :P

Komfortowe, szybkie i pewne.

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Moje Duro Stingery póki co cały czas oczekują aż zastąpią dojeżdżane od wiosny gp 4000s II. Kupiłem je jako "zużyte" razem z kołami i mimo ~2k km i zastaną łataną dziurą w jednej z nich nie zanosi się żebym musiał je w tym sezonie zmieniać ;)

Oponki sobie bardzo chwale, szczególnie że to moje pierwsze szosowe slicki, ale bardzo ciekaw jestem jak będzie mi się jeździć na Duro.

Ostatnio natknąłem się na opony Fortezza w całkiem nie kiepskiej szosie - miał ktoś z nimi styczność?

P.S: @zibi_j1 napisz coś o tych mavicach. Ile już nabiłeś? Na ostatnich zawodach też na nich byłeś?

Edytowane przez Csaga
Opublikowano
Moje Duro Stingery póki co cały czas oczekują aż zastąpią dojeżdżane od wiosny gp 4000s II. Kupiłem je jako "zużyte" razem z kołami i mimo ~2k km i zastaną łataną dziurą w jednej z nich nie zanosi się żebym musiał je w tym sezonie zmieniać
Oponki sobie bardzo chwale, szczególnie że to moje pierwsze szosowe slicki, ale bardzo ciekaw jestem jak będzie mi się jeździć na Duro.
Ostatnio natknąłem się na opony Fortezza w całkiem nie kiepskiej szosie - miał ktoś z nimi styczność?
P.S: [mention=2170]zibi_j1[/mention] napisz coś o tych mavicach. Ile już nabiłeś? Na ostatnich zawodach też na nich byłeś?
Tak cały czas na nich śmigam. Na mokrym.zimnym asfalcie na nawrotach podczas zjazdów gubiły przyczepność przy około 50km/h. Jak na mokre.warunki myślę że złe nie są. Ja zrobiłem na nich 6tys. Wcześniej raczej nie zrobiły więcej...
Jedna ma ok 3mm nacięcie ale nie powiększa się od kilku miesięcy. Muszę je czymś podkleić bo w szczelinie widać dętkę.
W każdym razie na dniach staną się gumami rezerwowymi. Idą zmiany ;)
Opublikowano

Jeździł ktoś na duro dorado lub duro slickster?