kolunio Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 WitamPanowie mam probiem z trzaskami w okolicach suportu podczas mocnego pedałowania. Dodam ze jest tam korba na kwadrat.Walczę z tym od kupienia roweru i za nic nie mogę tego wyeliminować. Rozkreciłem cały suport , przesmarowalem i skręciłem. Dokrecilem na maxa korbę. Dokrecilem zębatki korby oraz wyczyscilem i przesmarowalem łańcuch. Pedaly również wykrecilem i przesmarowalem.Nic to nie dało nadal podczas mocnego kręcenia słychać skrzypienia....Nie masz problemu kup sobie nowy rower ...Ręce opadają... Może jest jakiś użytkownik tego roweru i miał podobne problemy?
Kruk Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Temat rzeka, mogą skrzypieć : -samo mocowanie korby z suportem -śruby trzymające blaty w korbie -śruby mocujące do suportu -same mocowania pedałów -sztyca -jarzemka sztycy I wieeele innych śrubek. Smarowałeś miejsce montażu korby ten klin kwadratowy przed nałożeniem korby ?
kolunio Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2019 WitamTak smarowałem przed założeniem kwadratu.Ale problem chyba wydaje się poważniejszy...Zauważyłem że dolne rury tylnych widelek strasznie nieproporcjonalnie do siebie...Naciskajac korbę na postoju suport (rama) wygina sie w stronę prawa czyli widelek tak jakby skrzywionych? Napisałem już do użytkowników z prośbą o zdjęcia aby mieć porównanie.. Kurczę rower ma przejechane 250 km w tydzień i tak by się giał? Lubię jeździć twardo ale bez przesady.Zaraz zamieszczę zdjęcia i proszę o opinie.Rower niestety kupilem wysyłkowo.
SzpiceR Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Może Cię to zdziwić ale rama rowerowa jest zwykle asymetryczna, ba nawet tylne koło jest asymetryczne. Nie szukaj jakiś dziwnych problemów tylko support do wymiany, czy na gwarancji czy we własnym zakresie mało wazne, to groszowe sprawy. Aaaa rama to Ci się na pewno "na postoju" nie wygina xd co najwyżej korba BTW pomysl o wymianie korby na ht2. Kwadrat jest dobry dla wujka Janusza a nie d on mocnego ciśniecia.
kolunio Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Może Cię to zdziwić ale rama rowerowa jest zwykle asymetryczna, ba nawet tylne koło jest asymetryczne. Nie szukaj jakiś dziwnych problemów tylko support do wymiany, czy na gwarancji czy we własnym zakresie mało wazne, to groszowe sprawy. Aaaa rama to Ci się na pewno "na postoju" nie wygina co najwyżej korba BTW pomysl o wymianie korby na ht2. Kwadrat jest dobry dla wujka Janusza a nie d on mocnego ciśniecia. Ale aż taka duża dysproporcja w rurze między prawa a lewą? Co do uginania to nagram filmik jak ładnie się ugina na tym łuku tylnego widelca
Wodzu_tg Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Identycznie to wygląda w moim Jari 1.3.Tak ma być, w celu optymalizacji pracy ramy. Po stronie tarczy rozkład i kierunek naprężeń jest inny, niż po stronie napędowej, a producent wie co robi. Co do trzasków, też miałem z tym problem. Okazało się, że tylna śruba jarzma sztycy po skręceniu i ustawieniu pozycji siodła stykała się gwintem z krawędzią aluminiowego elementu jarzma. Efektem była kakofonia trzasków podczas pedałowania i faktycznie, miałem wrażenie, że to gdzieś z okolicy korby. Wystarczyło rozebrać jarzmo, by zobaczyć na jego krawędzi ślady otarcia i opiłki aluminium na gwincie śruby. Obejrzyj jak to wygląda u Ciebie. Wystarczy liznąć pilniczkiem krawędź jarzma by nie było styku że śrubą i po problemie. Przy tego typu konstrukcji jarzma, tj. na dwie śruby usytuowane w osi roweru tak się czasem zdarza. Śruby te biegną pod kątem, który się trochę zmienia w zależności od ustawionego położenia siodełka. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez Wodzu_tg 1
kolunio Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Siodłko wykluczam ponieważ jadąc na stójce trzaski nadal występują ale oczywiście zerknę. Zastanawiam się również czy nie kupić korby Tiagry i przejść z tego nieszczęsnego kwadratu na HTII. Tym bardziej że mógłbym wykorzystać pomiar mocy stages który posiadam w innym rowerze. Jedynie co mnie wstrzymuje to tarcze w tiagrze 50x34. Tutaj do gravela te 46x30 sprawdzą się ok nawet w jezdzie po szosie. Mam porównanie ponieważ posiadam również kolarzówke Gianta z przełożeniem 52x36 i tarcza 11-28.
Kruk Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 chyba tylko 105 i ultegra ma zestaw " juniorski" z takimi blatami.
kolunio Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Mam nowe fakty Wczoraj wkurzony i zirytowany tym skrzypieniem sciaglem tylne koło. Dokrecilem przy okazji również adaptery tylnej sztywnej osi. Dzisiaj podczas jazdy zero zgrzytow .Ale niestety po około 20 kilometrach znowu się pojawiły Również na postoju naciskając korbę mocniej to skrzypi. Odkreciłem tylne koło wyciaglem sztywna oś i cisza....Wychodzi na to że pojawiają się jakieś naprężenia w ramie po przykreceniu tylnego koła. Przesmarowalem adaptery, sztywna oś oraz ta śrubke adapterow. Na postoju narazie jest cisza. Zobaczę jak będzie w czasie jazdy.
RadS Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 W moim Jari 1.3 były bardzo podobne objawy. Jeśli głośność i częstotliwość trzasków trochę zależy od dokręcenia osi tylnego koła, to możliwe że to hak przerzutki. Zdejmij tylne koło, adaptery do sztywnej osi i hak przerzutki. Wyczyść dokładnie hak, gwinty przy nim i wszystko z czym się styka. Daj trochę gęstego smaru wszędzie, gdzie hak się z czymś styka, skręć. U mnie właśnie to rozwiązało problem tajemniczych trzasków - po kilku h na stojaku serwisowym, paru tygodniach irytacji i rozebraniu zbyt wielu rzeczy z korbą włącznie 3
kolunio Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2019 W moim Jari 1.3 były bardzo podobne objawy. Jeśli głośność i częstotliwość trzasków trochę zależy od dokręcenia osi tylnego koła, to możliwe że to hak przerzutki. Zdejmij tylne koło, adaptery do sztywnej osi i hak przerzutki. Wyczyść dokładnie hak, gwinty przy nim i wszystko z czym się styka. Daj trochę gęstego smaru wszędzie, gdzie hak się z czymś styka, skręć. U mnie właśnie to rozwiązało problem tajemniczych trzasków - po kilku h na stojaku serwisowym, paru tygodniach irytacji i rozebraniu zbyt wielu rzeczy z korbą włącznie Dziekuje za wskazówkę. Będę walczył. Tak jak pisałem przesmarowalem mocowanie sztywnych osi i zobaczę jutro podczas jazdy. Jak znowu się pojawi to zabiorę się za hak.
kolunio Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Panowie a jeszcze takie pytanko odnośnie przełożeń. Teraz mam korbe 46/30 i kasetę 11-34. Chcąc ją zmienić na tiagre z zebatkami 50/34 to jak mogę teraz zasymulowac najlzejsze przełożenie na jakie wystąpi na obecnie posiadanej korbę?Czy 30/30 będzie odpowiednikiem 34/34?Pozdr
Kruk Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Jeśli masz teraz 46/30 i kasetę 11-34 to masz najlżejsze przełożenie 30-34 czyli przełożenie 1:0,88 jak będziesz mieć 50/34 i kasetę 11-34 to będziesz mieć 34-34 czyi przełożenie 1:1
kolunio Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Jeśli masz teraz 46/30 i kasetę 11-34 to masz najlżejsze przełożenie 30-34 czyli przełożenie 1:0,88 jak będziesz mieć 50/34 i kasetę 11-34 to będziesz mieć 34-34 czyi przełożenie 1:1 Czyli teraz jadąc na tym co mam i wrzucając na 30x30 będę miał tak jak w tiagrze 34x34?
Kruk Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 W tiagrowej korbie będziesz miał ciut większą prędkość ale mniejsze miękkie przełożenie. Jeśli być chciał mieć miększe przełożenie to byś musiał kasete wymienić (albo koronki )na 11-36
kolunio Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Oj nie rozumiemy się...Teraz jadąc na tym co mam chce poczuć jakbym miał korbę 50x34.
Kruk Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 To byś musiał jechać na korba 46- 31,3~ kaseta
kolunio Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Boże czy odpowiednikiem przełożenia 30x30 jest przełożenie w tiagrze 34x34?
kolunio Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2019 No i chciałem to potwierdzić. Bo teraz jadąc podjazd na 30x30 będę wiedział co mnie czeka mając tiagre jadąc 34x34
Kruk Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Jak Ci będzie brakło miękkich przełożeń kupisz sobie kasetę 11-36 i po sprawie 1
kolunio Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Kolejna aktualizacja...Niestety ale dzisiaj po 17km znowu trzaski...ręce opadają. Nagrałem filmik jak na postoju naciskając korbę wydobywa się trzask oraz pojawia się on również przy ciągnieciu dolnej rury tylnego widelca...Obejrzałem dzisiaj spawy i nie widzę żadnego pęknięcia...przesmarowalem dzisiaj jeszcze hak tylnej przerzutki i na tym kończą mi się pomysły co to może być...Wiem jedno że zabija mi to radość z jazdy i tylko nasłuchuje kiedy się one znowu pojawia...Jeżeli jutro znowu wystąpią dzwonię do sprzedawcy i odstępuje od umowy.Trudno ale z tym nie da się jeździć.. Pozdr
Kruk Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 dziwne O_O jakby rurka chodziła? ale spawy są okey tak? Może zacisk koła trzaska ?
zenobek Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 W pewnym momecie (wielokrotnie) schylasz się i czymś pstrykasz. Czym? Naciągasz szprychy?
Rekomendowane odpowiedzi