Gość Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 To wyobraź sobie, że takich przypadków są setki. Dla Ciebie to 2 tys. zł a dla nich kilkaset tysiecy. Nie umniejszając nikomu ale zazwyczaj w takich sieciówkach pracuja ludzie, którzy równie dobrze mogliby sprzedawać w warzywniaku. Ogórek czy rower... to i to towar. Jeśli nie pracownik to kierowniczka ma obowiązek przyjąc Twoje zgłoszenie. Dwa egzemplarze. Jeden dla Ciebie jeden dla nich. Rozumiem, że jest to stresująca sytuacja ale emocje nic nie pomogą.
Łukasz95 Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor Opublikowano 31 Lipca 2019 Z tym, że z nerwów dzisiaj ich ustnie straszyłem prawami konsumenta i że jutro przychodzę z rowerem i będę się ubiegał o rękojmię. Nerwy mnie poniosły w afekcie.
Gość Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Masz prawo być wściwkły to zrozumiałe. Daj znać jak poszło.
Accent_Szaj Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Cały czas powtarzaj jak mantrę,że przyznali się do wady fabrycznej. I że domagasz się swoich praw. Powiedz,że byłeś u Rzecznika Praw konsumenta i że poinformowano cię o twoich prawach. I właśnie czynisz pierwszy krok,czyli informujesz ich czego żądasz.Czekasz na odpowiedź 14 dni Niech na twojej kopi przybiją ci pieczątkę.
Łukasz95 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Posiedziałem wczoraj i przemyślałem jak to załatwić w dobry sposób na spokojnie. 8 sierpnia pójdę na przegląd gwarancyjny płatny do serwisu który zajmuje się rowerami Krossa na gwarancji w Świdnicy. Gościu zrobi mi ten przegląd podbije i poproszę go o wstawienie innego koła w celu wykluczenia czy to rama jest krzywa czy samo koło przecentrowane. Skoro w Martesie robią z tym problem i jeżeli facet stwierdzi co z tym jest. Wpisze mi adnotacje do tego przeglądu co jest nie tak z tym kołem i wtedy zwrócę się z tym to sklepu i będę miał czarno na białym i wtedy będę się starał o reklamację. Myślę, że to najlepsze co mogę w tej sytuacji zrobić jak myślicie?
Gość Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Opinia autoryzowanego serwisu nie jest głupim pomysłem. Jeśli problem okaże się być koło też będziesz miał podstawe do zwrotu części kasy, którą wydaleś na rower jeśli nie zdecydujesz się na jego zwrot.
Accent_Szaj Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Po co czekać do 8.08? Zawsze możesz zrobić wcześniej. Poproś o fakturę i potem w rękojmi zaznacz że żądasz zwrotu również tych kosztów.
Łukasz95 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Muszę poczekać do wypłaty, a nie wiem jaki jest koszt takiego przeglądu. A jestem splukany na jakiś większy wydatek.
Accent_Szaj Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 O koszt możesz się dowiedzieć dzwoniąc. Nie odpuść sprzedawcy. Mów tylko rzeczy oczywiste, które sami potwierdzili. Czyli: Państwa sprzedawca potwierdził wadę,w związku z tym korzystając z mojego prawa żądam.... Ja nie zapłaciłem mniej za rower,aby pokrywać koszty jego naprawy. Leży to w Państwa obowiązku . I znów .Państwa pracownik POTWIERDZIŁ WADĘ. tego będą się bali jak diabeł święconej wody. I pamietaj.Nie strasz rodziną, bo wyjdziesz na dzieciaka. Hama od razu wyproszą i będą mieć za sobą klientow, są do tego szkoleni. Mów głośno przy klientach, ale bardzo grzecznie. Powodzenia i daj znać jak poszło
Łukasz95 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Jak będę miał fakturę z wnioskiem serwisanta z przeglądu od razu do nich idę i jeżeli on potwierdzi moja rację, raczej wątpię by miało dojść do jakiejkolwiek zwady. Od razu zwrot lub wymiana, bo będę miał rację na piśmie. Podpisaną przez człowieka który się na rowerach zna. A mam jeszcze jedno pytanie. Bo nie napisałem tego opisując cała sytuację. Rower nie był brany za gotówkę tylko na raty 0% to mnie podkusiło do kupna tam roweru a nie w sklepie rowerowym choć jest ich wiele w Świdnicy. Czy jeżeli będę miał potwierdzenie przez autoryzowany serwis Krossa na piśmie, że to wada fabryczna i nie powinna mieć miejsca w momencie zakupu. Bo każdy inny rower taki sam jak mój w sklepie ma koło prosto w ramie. A mój krzywo i zostało to zauważone przez kilku sprzedawców w tym sklepie a jak powiedziałem by podszedł sprzedawca do takiego samego roweru to powiedział, że on wie że są proste i powoływali się na wykaz z ekspertyzy po reklamacji, że Kross stwierdził, że to dopuszczalne i po 200 km się szprychy rozłażą lub problem zostanie usunięty przy pierwszym płatnym przeglądzie gwarancyjnym. A centrowanie koło to koszt 60-70 zł a wiem bo czytałem że koło w nowym rowerze może mieć delikatne bicie i powinno zostać wycentrowane, ale nie w ten sposób że koło jest krzywe w ramie co widać gołym okiem. To czemu ja mam za to płacić. I właśnie chodzi o to czy jeżeli będę miał rację na piśmie i sklep wtedy nie będzie miał się czym zasłaniać czy może cofnąć umowę z bankiem który splacil ten rower a ja za niego place w ratach. Pierwsza już zapłaciłem 189 zł oddadzą mi różnice i raty znikną a zabiorą wadliwy towar czy będę miał do wyboru tylko wymianę z racji, że rower jest na raty. I jeszcze jedno gdy mówiłem na sklepie wczoraj żeby chociaż na chwilę wyciąganą koło z takiego samego roweru na sklepie z prostym i włożył do mojej ramy sprzedawca przemilczał moją prośbę i mówił dalej o ekspertyzie i na jakich zasadach mogę coś robić czyli z powrotem oddać na reklamację czekać do miesiąca czasu mimo iż rower już był na reklamacji 2 tygodnie z tym że wymienili coś w korbie, bo pedały sprzedali a z kołem nie zrobili kompletnie nic a to był główny punkt dlaczego oddałem go na reklamację rower oddałem i wrócił w takim samym stanie tego koła w jakim go przyprowadziłem na sklep. *pedały strzelały (słownik w telefonie) 😁
Gość Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) A jak reklamowałeś go to cos ci napisali w karcie gwarancyjnej ? Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez Gość
Łukasz95 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Nic nie napisali w karcie gwarancyjnej, bo nawet nie było potrzebna. Tylko dostalem rower z powrotem z ekspertyza napisana i wydrukowana na kompie.
PiotrekGT Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Nie wiem czy to nie przerost formy nad treścią, zgadzam się że serwis powinien naprawić koło ale z drugiej strony przeciągnięcie koła w lewo albo prawo to nie jest problem. Też to miałem i na poczekaniu mi sprzedawca poprawił koło w ramach gwarancji, no tylko że to bylo w sklepie rowerowym a nie w markecie. Inna sprawa to: czy jesli posiadasz krossa to nie możesz się udać do byle jakiego serwisu/sklepu wpółpracującego z krossem i tam reklamować?
Łukasz95 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2019 No właśnie będę szedł do serwisu który się zajmuje gwarancją Krossa w moim mieście ale jak pisałem to płatne a koło od nowości jest takie co moim zdaniem jak wszystkie inne rowery maja normalne koła dlaczego ja mam za to płacić. A na reklamacji był wysłany do głównej siedziby Krossa stwierdzili, że tak może być ze to dopuszczalne i odesłali mnie z kwitem jak pójdę w Świdnicy będę gadał z facetem na miejscu osobiście i zobaczymy co on powie. W rowerze z tym kołem są same problemy bo łańcuch nie siedzi przez to dobrze na kasecie i nie da się wyregulowac tylnej przerzutki pochodzi po regulacji trochę i zaraz cyka albo łańcuch spada poza kasetę blokując się w szprychach. Od początku same problemy z tym rowerem a to stery były nie dokręcone widelec latał przy najmniejszych wybojach a to pedały strzelały od początku łańcuch ocierał o prowadnice przedniej przerzutki i było to robione w tym markecie kilkukrotnie efekt taki sam po jakimś czasie wracał do stanu wyjściowego jak opisałem wyżej. Miałem rower kiedyś Kellys crosowy dostałem go i jeździłem na nim dobre 5-6 lat i nic w nim nie pukalo nie strzelało wszystko chodziło płynnie a serwis widział może 2-3 razy w ciągu tego czasu był tylko smarowany. A tu niby nowy rower a zachowuje się jakby miał przebieg 800km czy więcej. I robią problem w markecie ze wszystkim i się zasłania ekspertyzami i przebiegiem realizacji ponownej reklamacji do siedziby Kross. Więc nie jest to przerost nad treścią bo rower ewidentnie jest od podstaw ciulowo zrobiony. Co wysyłając rower z Lini montażowej na sklep nie ma testu jakości nikt nie sprawdza czy to wszystko działa tak jakby mieli to gdzieś. Przecież to jest niedorzeczne wszystko powinno być sprawdzane i usterki naprawiane zanim sprzęt zostanie wysłany do potencjalnego nabywcy w sklepie, to moje zdanie. Dobra kończymy już ten temat wszystkiego się dowiedziałem co chciałem będę się ubiegał o swoje i tyle w temacie. Pozdrawiam wszystkich i bardzo dziękuję za tak liczny odzew w mojej sprawie.
PiotrekGT Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Co do tych przerzutek - ja myśle ze ktos nie umie tego wyregulowac bo ja jeździłem na starym jak świat shimano bez zadnej grupy, z jedynym tylko systemem - sis. Czyli w zasadzie bez systemów bo sis to juz wszystko ma. No i właśnie na tym wszystko chodziło cacy. Ty masz tam alivio na tyle, manetki altusa. Przecież to nie ma prawa źle pracować, to nie jest rower z marketu za 499 zł "hill climber full 2x amor tarcza". Wszystko jest kwestią regulacji. Nie wierze że wysłali to do krossa, mówisz, że masz na to jakiś papier z martesa, chętnie bym go zobaczył ale piewnie się nie zgodzisz, a z odrobiną chęci przerzutki wyregulujesz sam ;). Rozregulowywanie może być spowodowane słabym przykręceniem linek, źle wycemtrowane koło nie ma nic do rzeczy.
Accent_Szaj Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 W dniu 1.08.2019 o 19:04, Łukasz95 napisał: Rower nie był brany za gotówkę tylko na raty 0% to mnie podkusiło do kupna tam roweru a nie w sklepie rowerowym choć jest ich wiele w Świdnicy Kredyt nic nie zmienia!W razie zwrotu, spłacają całość kredytu,a ty dostajesz wpłacone środki,ba mało tego.żądaj zwrotu poniesionych kosztów w serwisie! 2 godziny temu, PiotrekGT napisał: no tylko że to bylo w sklepie rowerowym a nie w markecie. I tu jest diametralna różnica. W marketach pracują często ludzie nie mający pojęcia o rowerach,więc nie ma porównania
Łukasz95 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Danych osobowych nie ma więc treść mogę pokazać. Taka odpowiedź dostałem na papierze w raz z rowerem w momencie odbioru go ze sklepu po tym jak w wrócił z tej całej pożal się Boże reklamacji. Wysyłałem na pierwszej stronie całej historii z tym rowerem zdjęcie tej tylnej opony w ramie dla nich to niewielki jak to napisali offset a koło dziwnym trafem jest tak przesunięte że ma lekkie bicie i z racji tego jak hamuje i akurat koło zatrzyma się w miejscu tego bicia słychać jak bieżnik ociera o ramę. Więc jak dla nich to jest niewielki offset. To ja jestem Albert Einstein.
Accent_Szaj Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Dobrze,że to dałeś. Z tego co tu wyczytałem,to koło wyprostują na tym przeglądzie.Płacisz tylko za przegląd i w nim są zawarte wszystkie czynności,które ma wykonać serwisant.Czyli nie będziesz musiał dodatkowo płacić za centrowanie i inne rzeczy.Nie przejmuj się i poczekaj do tego przeglądu 1
Łukasz95 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2019 To dobra może i racja, ale nie dali mi się przejechać na tym rowerze poo skręcenie go w obawie o kradzież tłumaczone tym, że była dwoch pracowników na sklepie i nie ma kto ze mną wyjść przed Galerie nawet nie doradzili mi jaka ramę najlepiej wybrać na 184 wzrostu. I rower jest na mnie za duży bo pochylony jestem na nim bolą mnie plecy i ręce w łokciach od zby napoietych rękach na kierownicy. Zadzwoniłem w ten sam na drugi dzień czy mógłbym go wymienić bo rower źle dobrany. To powiedzieli mi że trzeba by było rozmawiać z kierownikiem i że raczej nie ma takiej możliwości, bo rower był już używany. A przejechałem na nim tyle co kilka metrów do domu wiec nawet śladów na nim nie było. Żadnej porady ani nic w sklepie a to pierwszy mój nowy rower i nie wiedziałem jak dobrać żeby było ok. A chyba powinna być jazda próbna. Będę musiał go sprzedać albo wymienić się za mniejszy z osobą prywatną. Chyba że pomoże wymiana mostka lub kierownicy z prostej na gieta żeby uzyskać bardziej wyprostowaną pozycje na rowerze. Jeżeli oczywiście ten przegląd wszystko w rowerze naprawi i nie będzie potrzeby wymiany czy zwrotu.
Kruk Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Badziewny sklep sobie wybrałeś po prostu do zakupu a cwaniaki wyczuli moment i dali Ci rower z trefnym kołem.
Accent_Szaj Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Masakra Jak uda ci się oddać,to następną maszynę kup u SzajBajka też ma raty 0% i tu można walić jak w dym
PiotrekGT Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 No właśnie miałem już pisać, że koło poprawią na przeglądzie który j tak jest obowiązkowy ale Accent_szaj mnie ubiegł
Łukasz95 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Żałuję strasznie tego zakupu za szybko na hura byłem mega najajarany na jakiś rower górski główny priorytet zamiast autobusem do pracy to rowerek, ale i też jakieś lasy, ścieżki itd. A do pracy mam dosłownie 2,5 km i już gdy dojeżdżam do pracy czuje ból w dolnej partii pleców. A co dopiero jak bym miał jechać więcej niż 10-15 km to bym chyba nadwyrezył kreglosup no i ręce. Szkoda, że przysłowie Polak mądry po szkodzie jest takie dosadne i prawdziwe niestety. 😁
Kruk Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Kubeł zimnej wody przy takich zakupach jest wskazany, na hura można sobie pizze kupić a nie rower za parę tysięcy Jak idzie o bóle to geometria jest dla Ciebie nie prawidłowa, od tego jest Bike fit, ale oczywiście samemu też można kombinować, mostek krótszy, wyżej niżej go dać, sztycę z offsetem, bardziej do tyłu siodło...temat Rzeeeeeeka i od razu piszę że nikt na odległość Ci nie pomoże dobrać tego bo to jest indywidualne podejście jak siodło. Masz wyjścia takie. Albo samemu nacentrować koło w sensie za kasę w serwisie i mieć z bani ( koszt od 30-60 złotych) albo się z nimi bujać i próbować albo to by naprawili albo wymienili rower. 1
Łukasz95 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2019 A tu mój stary poczciwy Kelly's rower idealny. Ale niestety czas zrobił swoje i rower w naprawie byłby nieopłacalny. Dobra temat do zamknięcia. Dziękuję raz jeszcze wszystkim 😉
Rekomendowane odpowiedzi