Skocz do zawartości

Wymiana ramy na mniejszą dla dziewczyny/ Unibike Flite 27.5

avertos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam swój stary rower, chciałbym go przerobić tzn wymienić rame na mniejszą by dziewczyna mogła sobie na nim jeździć ze mną po lasach, mieście:
Kolorystyka: czarno/biały
https://www.unibike.pl/unibike2015/flite.php

Rama L, jezdziła na nim, mostek jest skrócony, kierownica 75cm (w razie co sie skroci), podobało jej sie, tylko była troche pochylona

Co myslicie? jest to do zrobienia by zamowic nową rame tak za pare stówek, max do 1000zl i w ten sposob wykorzystac osprzęt i przerobić ten świetny rower dla dziewczyny?

Ja teraz jezdze na fullu wiec jest mi on niepotrzebny, a chciałbym by razem ze mną pojezdziła po lasach itp. + miasto, znam ten rower więc sprawuję się on idealnie

Ona nie lubi ram typu damek wiec ten idealnie jej odpowiadał, kwestia jaką rame zamówić jeśli jest to do zrobienia.

Edytowane przez avertos
Opublikowano

Nie widzę w czym problem? :)

Kupujesz ramę, przekładasz klamoty i tyle :)

Opublikowano

Ramy dla Naszych Pań mają po prostu albo górną rurę niżej by prościej było wsiadać i zsiadać lub/i lekko mniej agresywną geometrie.

Jedyne przeciwwskazania to to że może Ci marudzić że ciężko Jej wsiąść na rower, Moja koniecznie chciała z baaardzo nisko rurą górną.

Wiadomo przy takim przeszczepie części zawsze coś wyjdzie, tutaj nowe linki i pancerze ( nawet wypadałoby) czy to inne łożyska sterów, czy suport inny, czy sztyca jest grubsza i trzeba zmienić. Także licz się z tym :)

Opublikowano (edytowane)

Akurat jakkolwiek to zabrzmi moja dziewczyna akurat zawsze chciala byc facetem :P stad nigdy by nie wsiadla na damke, bo co do za niższość że kobieta nie umie niby wsiasc na rower? takze tutaj sie z nia nie klocilem nawet bo ma racje z tym ze kobiety powinny byc na rowno i miec takie same ramy jak faceci.

Co do tych nowych linek, pancerzy, stery itp, jaki to moze być na oko koszt?

80zl łącznie?

Edytowane przez avertos
Opublikowano

Stery jeśli nie będą pasować około 50-60 Accenta dobre serio są. Linki i pancerze zestaw podstawowy z30-40 złotych :)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Kruk napisał:

Stery jeśli nie będą pasować około 50-60 Accenta dobre serio są. Linki i pancerze zestaw podstawowy z30-40 złotych :)

Rozumiem, a da rade to w razie co ogarnąć na miejscu w sklepie stacjonarnym czy znowu skądś będe musiał zamawiać?
Mieszkam w Kołobrzegu, nie ma tu duzych sklepów rowerowyych.

Chce złożyć rower do końca tego tygodnia bez żadnych już zamówień, będzie to do zrobienia?

Edytowane przez avertos
Opublikowano

Raczej bez problemu powinni to mieć :) Aaa to duże miasto, sam jak w tamtym roku nad morzem byłem z Lubą to 2/3 sklepy rowerowe widziałem, także to nie część do amortyzatora, powinni mieć :D 

Jeśli będziesz to komuś zlecał to nie ma problemu, jeśli sam to kluczy potrzebujesz, smarów, ogólnie narzędzi. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kruk napisał:

Raczej bez problemu powinni to mieć :) Aaa to duże miasto, sam jak w tamtym roku nad morzem byłem z Lubą to 2/3 sklepy rowerowe widziałem, także to nie część do amortyzatora, powinni mieć :D 

Jeśli będziesz to komuś zlecał to nie ma problemu, jeśli sam to kluczy potrzebujesz, smarów, ogólnie narzędzi. 

Rozumiem, faktycznie jest pare sklepów ale wiesz, to miasto niemieckie, potrafią naciągać, tylko dwa sklepy traktuje jako solidne, podzwonie i popytam gdzie mają taniej.

Np za serwis-amora w innych miastach jest 120zł a u mnie cena od 120 do 170zł.

Oczywiscie ze bede zlecał, jestem perfekcjonista wiec wole by ktos to porzadnie zrobil, ja pracuje w innej branży, dam komus sobie dorobić :)

Martwie sie jedynie ze przejscie z ramy L do S'ki zrobi z tego roweru bardzo mały rower ze bedzie sie latwo zahaczalo nogami/pedałami o przednie koła.

Tutaj ostatnie foto roweru, gdzie mierzylem reach stack bo przechodzilem na traila:
fova3R3.jpg

Edytowane przez avertos
Opublikowano

Noo wiesz, serwis roweru nie jest taki tani, we Wrocławiu serwisy amorów to od 200 do nawet 400 złotych takie pełne.

Ja wykonuje sam serwis roweru, tylko centrownicy nie mam ale sobie kupięi się nauczę :D

Jeśli Twoja jest małej postury i S;ka jej odpowiada to nie powinno być problemu, gorzej jak kupiłeś za małą ramę. Moja ma taką ramę:

i-biria-rama-26-damska-scoutch-brush.jpg

I dobrze jej się jeździ. 

Szkoda że tak daleko mieszkasz bo bym Ci taką podmiankę za darmo zrobił :D 

Opublikowano

Ma 170cm wzrostu więc nie sadze ze kupilem jej za małą.

Na innym forum ktos pisal:

Cytat

Osoba o wzroście 160 cm potrzebuje ramę męską 15-15,5 cala. 17 cali jest od ok. 170 wzrostu. U normalnych producentów M to jest 17-17,5 cala. S 15-15,5 cala.

Ten accent peak w wersji S to wlasnie 17 cali

Opublikowano

To powinno być okey  Póki nie przekręcisz klamotów to się nie przekonasz. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kruk napisał:

To powinno być okey  Póki nie przekręcisz klamotów to się nie przekonasz. 

Spoko, w razie co doplace tak by wszystko pasowalo.

Nigdy nie sadzilem ze mozna tak latwo zmienic rame, myslalem ze trzeba kupic nowy rower z przystosowanym osprzętem pod dany rozmiar ramy :P

Chcialem jej kupic nowy rower tak na prawde za 2-3 tys ale tutaj place 550zl za nowa rame i paredziesiąt złotych za ewentualne zamienniki i mam tak jakby nowy rower (warty ponad 3k).

Co innego by byla wymiana ramy na mniejszą gdyby to był full :P
ale ona spokojnie jezdzi ale chce ją wkrecic w agresywniejsza jazde, w koncu mieszka w Szczecinie

PS. Czy rowery sie psuja?, np czy skoro nie robilem serwisu amora 3 lata to moglo cos sie zepsuc? czy robiac serwis odnawiam go i znowu mozna nim jezdzic pare lat?
najgorzej jak wymienie rame a rower posypie sie po pol roku

Edytowane przez avertos
Opublikowano

Niestety lub stety, rowery danej marki to tak naprawdę tylko ramy w gruncie rzeczy, reszta osprzętu przeważnie to klamoty innych firm, także musi być to unormowane :)

Gdyby miała problem i chciał "miękkości" pod pupą, to kupisz jej sztyce amortyzowaną np. Suntoura NCX i będzie prawie  jak full :D 

P.S. jeśli masz amor powietrzny, jeździsz w różnych warunkach pogodowych to serwis amora co najmniej co roku musi być! Serwis w takim amorze musi stwierdzić co się z użyło, przeważnie są to uszczelki, gąbki , smary i oleje w takim podstawowym serwisie. Jeeeśli zaniedbałeś serwis i doszło do jakiego mocnego uszkodzenia to mogą być to ślizgi, nawet tłumik, części sprężyny powietrznej, wtedy serwis idzie już w koszty czasami przekraczający nowy amor.

Także albo naucz się robić sam serwis ( jaki masz amor? ) albo znajdź dobry serwis gdzieś w Kołobrzegu czy niedaleko i oddawaj go na serwis. Nie mniej koszty mogą się wahać od 100 do nawet 400 złotych za serwis plus ewentualne części jeśli coś się mocno z chrzaniło. 

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, nie no amor jak najbardziej wciąż chodzi tylko tak jakby stracił połowe swojej mocy wiec mam nadzieje ze to kwestia tylko go oczyszczenia bo niby co moglo sie popsuc, nie jezdzilem nim w stylu down hila tylko wiekszosc po miescie i raz na 3 tyg góry.

A ile taki nowy amor kosztuje? bym mogl ocenic czy czasem za 300zl nie kupie nowy.

Jeszcze co do ramy S tego accenta, to jak sprawdziłem po wymiarach to reach będzie krótszy dosłownie tylko o 4cm!!!!!!!!
tóż to żadna różnica, jak siedziała na mojej L - oczywiscie siodlo mialem na maxa do tyłu wtedy to byla bardzo pochylona.

Jak jej wstawie tego accenta teraz w wersji S to mimo ze dam siodlo do przodu to moze byc wciaz troche pochylona..

Trudno, najwyzej jej kupie krótszy mostek, bo teraz mam 60mm..

Myslalem ze te 17 cali w porownaniu do 21 cali to roznica przynajmniej 10cm, a nawet 20cm,...

a tutaj jak porownuje geometrie mojego unibike z tym accemtem to doslownie wychodzi 4cm, i rura podsiodlowa to 10cm nizej... to jakis zart, boje sie ze wciaz bedzie za duza rama niz jak za mala.. bo skoro tylko 10cm idzie w dol i "kierownica tak jakby bedzie blizej o te 4cm" to rownie dobrze ja bym mogl jezdzic na tej S-ce...

Edytowane przez avertos
Opublikowano

Wierz mi, nawet jak amor jest z wierzchu cacy w środku może coś mu dolegać i nie mam zamiaru Cię straszyć tylko zwracam uwagę że przy amora pokroju Recona, Reby czy Sida a może Foxów to 1 raz w roku trzeba serwis robić, choćby by sprawdzić oleje, bo oleje pracujące w amorze się zużywają, (np. oleje RS'a zmieniają z czasem kolor. nowe są czerwone a zużyte takie pomarańczowe, żółte czy brązowe) . Trzeba serwis robić i tyle, taki jest minus drogich, dobrych amorów :)

Niestety, ramy różnych firm nie mają takiej samej geometrii ( noo wow ktoś powie). Chodzi mi o to że L ka w firmie X może mieć 58 cm rurę górną a L ka w firmie Z może mieć 54 cm.

Jeśli będzie Twojej się źle jeździło, że za bardzo jest wysunięta do przodu to dasz krótki mostek i tyle :) takie rzeczy trzeba sprawdzać już na rowerze.

Opublikowano

Rozumiem, to akurat jest SR Santour XCR air, sam mam teraz foxa i bede robil serwis raz na rok tak jak mowisz.

Wgl, podzwoniłem po sklepach i powiedzialem szczerze ze nie robilem serwisu od 3 lat i ze amor tak jakby zamula i chodzi gorzej o 30-40%. Wiekszosc sklepów podawalo mi cenę od 200zł do nawet 300zł.

Zadzwoniłem do jednego sklepu i mi mowi ze to kwota 100zl oO, od razu sie zgodzilem + wymiana ramy 100zl + ew koszta jakby cos nie pasowalo, cos za tanio :D
ten sklep juz znam, oni tam wszystko robią, nawet jak nie są autoryzowani,
oby tylko wszystko bylo cacy zrobione, ale mowili ze rozbieraja i czyszcza i smar i olej wszystko jest.
Jutro więc jade z ramą jak przyjdzie i

Podjaralem sie ale jednoczesnie poczulem smutek bo to mój ulubieniec był i troche bylem do niego przywiazany, szczegolnie jak do sklepu po bułki, a teraz mam fulla za 10k i mi troche szkoda nim jezdzic do sklepu szczegolnie jak sie naczytalem jak latwo mozna zapiecie rozwalic i ukrasc rower, ale w planie mam zamontowac alarm pod siodło by wyło w przypadku poruszenia roweru. Bo jedyne po co chcialem miec tego unibike hardtaila to by jezdzic nim na legalu do sklepu i go zostawiac, w koncu kto by ukradl taki rower.

Opublikowano

Noo jak masz Foxa to tym bardziej, amory nowe są bardzo czułe i dobre ale wymagają serwisów częstych, baaa, niektóre gwarancje nie uznają napraw jeśli amor nie był serwisowany :) 

O tym pisałem, na pewno smary, oleje, uszczelki są do wymiany. Podstawowym błędem ( przepraszam że się uniosłem ) to kur...cze to że ludzie kupujący baaardzo drogie amory myślą że nie trzeba takiego amora serwisować bo drogi...BŁĄD!!! takie Amory wymagają dopiero dbania, nawet 2 razy w roku.

Wymiana a raczej przełożenie klamotów z ramy na ramę nie jest takie drogie, po prostu niech zrobią to dobrze :) aby wszystko przesmarowali, i dobrze kluczem dynamometrycznym po dociągali.

Noo ale pomyśl że teraz Twojej będzie na nim w sumie jeździć :) Kup Jej U-locka i powinno być dobrze jak idzie o zabezpieczenie :) Ludzie są pomysłowi i ukradną wszystko co jest nie zabezpieczone, także U lock i spokój :) 

Opublikowano (edytowane)

Taki U-Lock zrobi swoje?
przy okazji jest przyczepa na rame:
Poziom zabezpieczenia 9, a dziwne bo mój 2kg ulock ma taki poziom, ten nie dość że tani to i lekki + rozmiary podobne
https://www.centrumrowerowe.pl/zapiecie-u-lock-kellys-alert-plus-pd1161/

Tutaj mój:
https://www.centrumrowerowe.pl/zapiecie-u-lock-onguard-brute-ls-8000-pd16107/?v_Id=128125

Holy shit i jeszcze trafilem dzisiaj darmową dostawę, jak sprawdzilem to ten  ulock jest najwiekszy i najtanszy i stosunkowo lekki, chyba zamawiam, skoro dostawa za darmo to moze wezmę dwa, jeden dla siebie ktory zostawie pod sklepem do ktorego bede dojezdzał. W koncu po co jezdzic z taką podkową.

Edytowane przez avertos
Opublikowano
16 minut temu, avertos napisał:

Taki U-Lock zrobi swoje?
przy okazji jest przyczepa na rame:
Poziom zabezpieczenia 9, a dziwne bo mój 2kg ulock ma taki poziom, ten nie dość że tani to i lekki + rozmiary podobne
https://www.centrumrowerowe.pl/zapiecie-u-lock-kellys-alert-plus-pd1161/

Tylko, że każdy producent ma swoja skalę zabezpieczeń. Ta kellys'owo-marketowa dziewiątka raczej nie odpowiada tak samo wysokim stopniom w firmach zajmujących się typowo zabezpieczeniami

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

No dobra ale jak na zapiecie roweru przy miejscu publicznym (gdzie jest duzo ludzi) i po pojscie do sklepu po zakupy na parenascie minut to co ukradna taki rower zapiety przy biedronce i rozwala zapiecie? Wydaje mi sie ze takie zapiecie jest lepsze niz te "linkowe"

Co bys innego polecal? wiem ze są też składane zapiecia 

Edytowane przez avertos
Opublikowano (edytowane)

Nic sie nie dowiedzialem, wszystko juz wiedzialem, ten typ na lewo jest irytujacy, ciagle wchodzi w zdanie.
Wiadomo ze linki sa najgorsze i tylko kawiaryjne.

Edytowane przez avertos
Opublikowano

Sprawa wygląda tak że nawet pod pubem rower z takim u lockiem potrafią ukraść. U-lock dobry musi mieć dobrą podkowę, kłódka nie może być z g...litu. Lepiej kupić raz za te 130-150 złotych i mieć spokój. 

Opublikowano (edytowane)

Wybieram chyba tego Onguarda Pitbula , mam ulocka + linke by objąć nią koło, bo ulock to tylko rame obejmie bez żadnego koła (taka geometria roweru) a linka posłuży jako dodatkowe zabezpieczenie.
https://www.centrumrowerowe.pl/zapiecie-u-lock-onguard-pitbull-dt-8005-z-linka-pd16097/?v_Id=70503

Ewentualnie:
ONGUARD Revolver X4P wersja 120cm by objąć tez koło (choć nie wiem czy starczy):
https://www.centrumrowerowe.pl/zapiecie-onguard-revolver-x4p-pd7359/

Co wybrac?

Edytowane przez avertos