Ares Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Godzinę temu, wojtek.k napisał: @komandosek zastanawiające jest to, że jeszcze nie spotkałem regularnie ścigającej się osoby, która po przesiadce na fulla XC wróciłaby do HT. prosi mają zwykle zarówno HT jak i fulla i wybierają rower pod trasę - ja takiego komfortu nie mam A kto się ma odwagę przyznać do błędu? W drugim zdaniu masz poniekąd odpowiedz czemu na płaskie maratony lepszy jest HT. Wiele lat temu na krakowskie i podkrakowskie lasy zawsze wybierałem HT. Już nie mam nic wspólnego z xc ale to co mnie powoli denerwowało w HT to była co zrozumiałe stara geometria i osprzęt jako taki. Obecnie sztywne rowery mają to wszystko na tyle fajnie poprawione, że przynajmniej dla nie na takie trasy tylko sztywniak. Niestety czy bardziej stety tutaj @komandosek napisał jak to jest na prawdę. Obecnie trochę ludzi przesiada się na fulla xc i plecie co tam plecie bo taki jest trend w xco. Tylko, że trasy w tej dyscyplinie stały się dużo trudniejsze. Można się doktoryzować i zachwycać fullem ale braku sztywności i straty energii na podjazdach czy dynamicznych odcinkach żadne platformy z blokadami i czym tam jeszcze potrzeba nie wyeliminują.
komandosek Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 2 godziny temu, wojtek.k napisał: @komandosek ja już doszedłem w sumie do końca moich rozważań. wynik tych rozważań jest taki, że jak sam nie spróbuję, to się nie dowiem każdy ma inne zdanie. Jest pewna grupa osób, która ściga się na fullach (przypominam, że dyskutujemy o fullach XC; nie trail, enduro czy jakichkolwiek innych typach) i jak na razie pytając wśród tych osób 100% stwierdziło, że nigdy więcej HT. Jest grupa ludzi jeżdżących na HT i mających zerowe doświadczenie w jeździe na fullach XC (w tym ja). I tutaj jest podział na tych, którzy mając w głowie określony budżet wolą kupić lepszego HT (i ja to rozumiem i szanuję) oraz takich, którzy uważają, że niezależnie od budżetu HT będzie szybszy od fulla (ale nie mają w tym zakresie żadnych własnych doświadczeń) na takich maratonach. zastanawiające jest to, że jeszcze nie spotkałem regularnie ścigającej się osoby, która po przesiadce na fulla XC wróciłaby do HT. prosi mają zwykle zarówno HT jak i fulla i wybierają rower pod trasę - ja takiego komfortu nie mam (poza tym uważam, że na moim poziomie to byłoby bez sensu). tak się zdarzyło, że w ostatnim wyścigu jechałem przez chwilę w 3-osobowej grupie. i dwóch zawodników jechało na dokładnie takim fullu jaki chcę kupić (jeden w wersji z zeszłego roku, a jeden rok starszy). I obaj zgodnie stwierdzili, że "jazda na tym to bajka". Oczywiście trudniej jest powiedzieć "nie, słaby zakup zrobiłem; powinienem brać HT", ale mimo wszystko nie mam podstaw im nie wierzyć w ich odczucia. W Twojej wypowiedzi znowu odnajduję nieco sprzeczne stwierdzenia. Niby nie zyskam na zjazdach i podjazdach, tylko stracę, ale im więcej przewyższeń tym więcej zyskam. I nie, nie chcę tu wytykać czy się kłócić. Chcę tylko zwrócić uwagę, że może to jednak nie jest takie oczywiste. Może sam fakt istnienia przewyższeń na trasie nie determinuje przydatności fulla. I don't know. Ale sprawdzę. Na wiosnę (kiedy przyjedzie nowy rower) zrobię test porównawczy (ta sama trasa na HT i fullu) i opiszę swoje odczucia. Teraz tak się zastanawiam, że może nie chodzi o samą prędkość pomiędzy HT i Fullem. Może tam są inne czynniki. Może jest tak, że przy dłuższych trasach na fullu odczuwa się mniejsze zmęczenie? Z tego co udało mi się wyszperać w sieci jest tak, że jazda na HT wymaga więcej pracy od zawodnika niż jazda na fullu. Poza tym na HT więcej amortyzacji bierze na siebie ciało. Nie wiem. Szukam jakiegoś powodu, dla którego ludzie jednak jeżdżą na fullach (w mniejszości, ale jednak). Luz Ja żadnych sprzeczności nie zauważam, ale może napisałem niejasno. Generalnie przewyższenia same nic nie robią, ale im ich więcej tym bardziej pewne że Ci za przeproszeniem dupę wytrzęsie. I na ciężkim górskim maratonie to że wytrzęsie masz w miarę prawdopodobne, tak samo jak w miarę nieprawdopodobne że masz że na płaskim maratonie pokroju Mazovii wytrzęsie te same szanowne cztery litery. A im bardziej dupę wytrzęsie tym większy sens ma lepsza amortyzacja. I wcale nie uważam że ht jest jakieś cudowne lepsze i co tam wypisałeś o tej grupie ludzi, po prostu wydaje mi się że by Ci znacznie bardziej pasował na to tam gdzie Ty będziesz jezdził. Pozdr i dobrego zakupu
poohdell Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 20 godzin temu, wojtek.k napisał: @komandosek ja już doszedłem w sumie do końca moich rozważań. wynik tych rozważań jest taki, że jak sam nie spróbuję, to się nie dowiem każdy ma inne zdanie. Jest pewna grupa osób, która ściga się na fullach (przypominam, że dyskutujemy o fullach XC; nie trail, enduro czy jakichkolwiek innych typach) i jak na razie pytając wśród tych osób 100% stwierdziło, że nigdy więcej HT. Jest grupa ludzi jeżdżących na HT i mających zerowe doświadczenie w jeździe na fullach XC (w tym ja). I tutaj jest podział na tych, którzy mając w głowie określony budżet wolą kupić lepszego HT (i ja to rozumiem i szanuję) oraz takich, którzy uważają, że niezależnie od budżetu HT będzie szybszy od fulla (ale nie mają w tym zakresie żadnych własnych doświadczeń) na takich maratonach. zastanawiające jest to, że jeszcze nie spotkałem regularnie ścigającej się osoby, która po przesiadce na fulla XC wróciłaby do HT. prosi mają zwykle zarówno HT jak i fulla i wybierają rower pod trasę - ja takiego komfortu nie mam (poza tym uważam, że na moim poziomie to byłoby bez sensu). tak się zdarzyło, że w ostatnim wyścigu jechałem przez chwilę w 3-osobowej grupie. i dwóch zawodników jechało na dokładnie takim fullu jaki chcę kupić (jeden w wersji z zeszłego roku, a jeden rok starszy). I obaj zgodnie stwierdzili, że "jazda na tym to bajka". Oczywiście trudniej jest powiedzieć "nie, słaby zakup zrobiłem; powinienem brać HT", ale mimo wszystko nie mam podstaw im nie wierzyć w ich odczucia. W Twojej wypowiedzi znowu odnajduję nieco sprzeczne stwierdzenia. Niby nie zyskam na zjazdach i podjazdach, tylko stracę, ale im więcej przewyższeń tym więcej zyskam. I nie, nie chcę tu wytykać czy się kłócić. Chcę tylko zwrócić uwagę, że może to jednak nie jest takie oczywiste. Może sam fakt istnienia przewyższeń na trasie nie determinuje przydatności fulla. I don't know. Ale sprawdzę. Na wiosnę (kiedy przyjedzie nowy rower) zrobię test porównawczy (ta sama trasa na HT i fullu) i opiszę swoje odczucia. Teraz tak się zastanawiam, że może nie chodzi o samą prędkość pomiędzy HT i Fullem. Może tam są inne czynniki. Może jest tak, że przy dłuższych trasach na fullu odczuwa się mniejsze zmęczenie? Z tego co udało mi się wyszperać w sieci jest tak, że jazda na HT wymaga więcej pracy od zawodnika niż jazda na fullu. Poza tym na HT więcej amortyzacji bierze na siebie ciało. Nie wiem. Szukam jakiegoś powodu, dla którego ludzie jednak jeżdżą na fullach (w mniejszości, ale jednak). Nie będę się rozpisywał za dlugo. Na fullach jeżdżę od 2002, mam tez i hardtaila. Plusy: Mniej się męczysz, a im dłuższa trasa, tym większe ma to znaczenie. Lepsza trakcja. Dużo lepiej jeżdzi się po nierównych odcinkach - nawet plaskich. Full więcej "wybacza" . Minusy znasz. Prosi jeżdżą na fullach albo hardtailach , ale już jednak przewaga fulli jest przytłaczająca, jeśli oglądasz puchar XCO, to widzisz. 1
komandosek Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Myślałem dzis o tym "zagadnieniu" wracając z maratonu na Srebrnej Górze. Akurat zjeżdżałem sobie obok kolegi, z którym przejechałem kilka km - dopóki nie zaliczył dzwona. Na dość prostym zjeździe kompletnie olał na skos ustawione korzenie, zarzuciło tylnym kołem, na lewo, na prawo a ów kolega z impetem wpadł w stertę suchych gałęzi które spadły z sosny. Zawsze lepiej niż w samą sosnę. Czy by zaliczył podobny lot na HT? Myślę że nie! HT uczy sam w sobie by szukać jak najbardziej przyczepnej linii przejazdu. Uczucie zjazdu po dywanie uspokaja, odcina od trasy którą rzeczywiście zjeżdżasz i myślę że wcale nie przyśpiesza postępów w technice jazdy. Bo generalnie nieistotne czym zjeżdżasz, musisz wiedzieć jak - inaczej takie proste błędy wrócą jak bumerang. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez komandosek
cepelia Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Ciekawe spostrzeżenie, ja od niedawna mam ht i ostatnio na dość szybkim zjeździe po kamieniach tak dostałem po kręgosłupie że myślałem ze mi się złamał...
komandosek Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Mam nadzieję że Szajbajk się nie obrazi znalazłem fajny filmik anglojęzycznej konkurencji ilustrujący właśnie to o czym napisałem! Generalnie to co jest w tym filmiku idealnie się odnosi i do fulla (może poza pompowaniem). Lepsze zawieszenie nie naprawi samo błędów użytkownika, co najwyżej zamaskuje - do czasu.
wojtek.k Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2019 Dla zainteresowanych wracam z pierwszym feedbackiem. Na razie ogarnięte dopiero 200km na fullu i wnioski są następujące: odczuwalnie wyższy fun z jazdy. non-stop banan na gębie komfort jazdy nieporównywalnie większy; jechanie po wyboistym terenie, po trawie, po kamieniach - miazga blokada zawieszenia - przy pełnej blokadzie jedzie się praktycznie jak na HT; muszę mocno celowo skoczyć lub przydusić, żeby przy zablokowanym zawieszeniu coś się ruszyło; przy normalnej jeździe rower praktycznie nie ugina się to czego się najbardziej bałem - bujanie; przy odblokowanym zawieszeniu oczywiście występuje, ale nie jest to odczuwalne; straty zapewne są, ale ciężko mi ocenić jak duże przyczepność - podjeżdżam w takich miejscach, w których na HT było ciężko lub w ogóle nie dawałem rady podjechać tempo jazdy - tego jeszcze nie byłem w stanie ocenić; prawdopodobnie dopiero na wiosnę zrobię test na jakiejś pętli; chociaż jeżeli będzie jeszcze jakiś suchy weekend w grudniu to może wtedy się uda 1
PiotrekGT Opublikowano 2 Grudnia 2019 Opublikowano 2 Grudnia 2019 @wojtek.kNajważniejsze że jesteś zadowolony z wyboru Jaki rower wybraleś?
wojtek.k Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2019 1 minutę temu, PiotrekGT napisał: @wojtek.kNajważniejsze że jesteś zadowolony z wyboru Jaki rower wybraleś? Orbea OIZ
Lenczek Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 W dniu 2.12.2019 o 10:36, wojtek.k napisał: Orbea OIZ Hej, trochę odkopię temat... Wojtek.k i jak po tych paru miesiącach jazdy na fullu - nadal uważasz, że to był dobry wybór ? Stoję przed podobnym dylematem, cele i oczekiwania też podobne....... ;/ btw...którą wersję OIZa kupileś ?
wojtek.k Opublikowano 4 Maja 2020 Autor Opublikowano 4 Maja 2020 W dniu 26.04.2020 o 20:39, Lenczek napisał: Wojtek.k i jak po tych paru miesiącach jazdy na fullu - nadal uważasz, że to był dobry wybór ? Stoję przed podobnym dylematem, cele i oczekiwania też podobne....... ;/ btw...którą wersję OIZa kupileś ? Miazga! Banan z gęby nie schodzi. Wszystko poza płaskim asfaltem jadę szybciej, płynniej. KOMy wpadają. Nie żałowałem wyboru fulla nawet przez minutę. W kontekście płaskich terenów to przejechanie się po trawie czy innym wyboistym płaskim terenie - nawet nie da się tego porównać. Komfort, oszczędzanie energii. Masakra. Podjeżdżam (tak, na Mazowszu zdarzają się krótkie terenowe podjazdy) takie rzeczy, których na HT nie byłem w stanie. Przyczepność rewelacyjna (mimo, że na tył założona opona z bardzo łagodnym bieżnikiem). Nie wiem co mam więcej napisać. Nie znajduję ani jednej wady fulla na moim przykładzie. Wśród ścigających się na Mazowszu kolegów widzę coraz więcej fulli. Głównie w czołówce. Wersja M-Team
komandosek Opublikowano 4 Maja 2020 Opublikowano 4 Maja 2020 8 godzin temu, wojtek.k napisał: Miazga! Banan z gęby nie schodzi. Wszystko poza płaskim asfaltem jadę szybciej, płynniej. KOMy wpadają. Nie żałowałem wyboru fulla nawet przez minutę. W kontekście płaskich terenów to przejechanie się po trawie czy innym wyboistym płaskim terenie - nawet nie da się tego porównać. Komfort, oszczędzanie energii. Masakra. Podjeżdżam (tak, na Mazowszu zdarzają się krótkie terenowe podjazdy) takie rzeczy, których na HT nie byłem w stanie. Przyczepność rewelacyjna (mimo, że na tył założona opona z bardzo łagodnym bieżnikiem). Nie wiem co mam więcej napisać. Nie znajduję ani jednej wady fulla na moim przykładzie. Wśród ścigających się na Mazowszu kolegów widzę coraz więcej fulli. Głównie w czołówce. Wersja M-Team Jesteś pewien że masz poprawne ciśnienie w oponach?
wojtek.k Opublikowano 4 Maja 2020 Autor Opublikowano 4 Maja 2020 20 minut temu, komandosek napisał: Jesteś pewien że masz poprawne ciśnienie w oponach? Absolutnie nie jestem tego pewien. A czemu pytasz? Skąd podejrzenie, że mam nieprawidłowe ciśnienie?
komandosek Opublikowano 4 Maja 2020 Opublikowano 4 Maja 2020 Bo bardzo duzo ludzi ma za wysokie - ma być tyle by ledwie ledwie opona przestała pływać na boki w ostrych zakretach. Wtedy na łeb na szyje spada i komfort i przyczepność i trakcja bo opona traci przyczepność. Opór także wzrasta bo drgania idą prosto w zawieszenie a jak nie ma to w rowerzystę nawet Szajbajk w swoich filmach zalecał za wysokie, z tego co pamiętam to testował od 2 barów w górę kiedy 2 to zwykle już grubo za dużo (chyba że jesteś na prawdę gruby )
marcin.jka Opublikowano 5 Maja 2020 Opublikowano 5 Maja 2020 Jeśli nigdy nie miałeś fulla to nie ma co się zastanawiać, czas kupić, najwyżej sprzedasz. Choć myślę, że jak większość użytkowników, po zakupie fulla już nie będziesz chciał jeździć na ht.
wojtek.k Opublikowano 5 Maja 2020 Autor Opublikowano 5 Maja 2020 (edytowane) 10 godzin temu, komandosek napisał: Bo bardzo duzo ludzi ma za wysokie ...... (chyba że jesteś na prawdę gruby ) 86kg przód: ~1.6bar, tył ~1.8bar Ja piszę, że dobrze mi się jeździ. Ty kwestionujesz moje ciśnienie twierdząc, że prawdopodobnie mam za wysokie. Czy ja dobrze zrozumiałem, że twierdzisz, iż niższe ciśnienie powoduje obniżenie przyczepności? Jeżeli tak, to jest to największa głupota jaką słyszałem od wielu miesięcy Edytowane 5 Maja 2020 przez wojtek.k
Rekomendowane odpowiedzi