Skocz do zawartości

DH/Enduro/FR/Trail okolice 10000 zł i powyżej

TheDamlcok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiej marki można kupić rower enduro na porządnej ramie w przedziale 12-15 tys. zł ? Mam tu na myśle głównie wykonanie ramy, markę, która posiada coś takiego jak kontrola jakości. Miałem ostatnio styczność z kilkoma markami i jestem trochę załamany jakością montażu i wykonania typowo przez producenta, czyli tak jak pisałem jakością ramy i montażem. Trek, Santa Cruz, Giant, NS, Commencal, YT? Może coś jeszcze?

Nigdy nie miałem styczności z Canyon, a z racji pojawienia się nowego spectrala 29 na aluminiowej ramie bardzo mnie ciekawi jak to jest z tą marką - jakością.

Opublikowano

Co to znaczy jakość wg Ciebie? Szczerze to raczej nie produkuje się już złych rowerów. Szczególnie wśród marek, które wymieniłeś. Z canyonem jedyne problemy jakie mieli moi znajomi to hałasujące stery, a dokładniej spacery. 

Jakie konkretnie modele/marki i roczniki Cie załamały i czym ? 

Opublikowano

@arturchory Marki, które wymieniłem ze znakiem zapytania to te, których jakości jestem ciekaw. Np czy warto brać rower Santa Cruz gdzie za cenę 16-17tys. mamy osprzęt z Rockridera am100s za 7k. 
Nie chce podawać w tej chwili marki, która mnie rozczarowała, ponieważ jestem na etapie załatwiania tej sprawy, zobaczymy jak ją załatwią. Napiszę jednak co mnie m.in. załamało.

-Jakość spawów, po prostu mają wady. Np. Kratery, pęknięcia od drugiej strony wynikające prawdopodobnie ze zbyt dużej prędkości spawania.

-Jakość montażu ramy full. I tu jest już dużo problemów. Gwinty w ramie nie oczyszczone po gwintowaniu, pełno wiórów aluminium i w to wkręcone śruby. Kolejna sprawa to złe spasowanie. Krzywo osadzone łożyska w ramie, muszę doprasowywać. Bywają tak mocno fabrycznie dokręcone śruby zawieszenia, że jest problem z odkręcaniem. 
-Następnym problemem, który wynika może, ze złego montażu, może z nie trzymania wymiarów co powoduje, że elementy ramy są po prostu krzywe. Jest nim np. ocieranie się wzajemnie dajmy na to linku wachacza o element montażowy dampera.

-Rzecz, która nie ma wpływu na jazdę, więc się nią za bardzo nie przejmuje ale razi w oczy. Lakier, dokładnie to np. włosy pod lakierem, jakieś śmietki i purchle. Wiadomo, że się zdążają, ale jeden rower ma ich mniej drugi więcej. Przy rowerach za 12k+ nie powinny mieć moim zdaniem miejsca.

Proszę wziąć pod uwagę, że jestem już trochę przewrażliwiony, ponieważ kto ogląda spawy od środka?😅 Wniosek mam jednak taki, że każdy mój rower wymagał rozłożenia i złożenia porządnie przed pierwsza jazdą.

Opublikowano (edytowane)

Jechałem ostatnio na Treku Remedy w Szczyrku i byłem pod mega wrażeniem pracy całego zawieszenia. Bardzo cicho, wszystko dobrze spasowane ale to była high end wersja więc lepiej, żeby tak działało :D Osobiście najbardziej obecnie mi się podoba Mondraker Foxy. Trochę tego widziałem w Szczyrku i ludzie bardzo chwalili. Pomimo długiej ramy, dużego wheelbase rower jest podobno bardzo zwrotny. Zwrotny i stabilny na zjazdach przy większych prędkościach. Natomiast nie wiem, nie jechałem - to tylko opinia innych.

Z Canyonami są różne opinie. Szczególnie tak jak pisałem o trzaskających sterach jak w najtańszych rowerach. Ale to wszystko to takie czepianie się na siłę. Wszystkie marki, które wymieniłeś robią topowe maszyny. Tutaj raczej kierowałbym się geometrią, skokiem i rodzajem linku. Szczerze nigdy nie oceniałem marek pod względem jakości wykończenia, a właściwości jezdnych. Szczególnie jak lecisz w Czarnej Górze na Dh Lux to potrzebujesz maszyny, której można zaufać. Osobiście mam Propain'a i trzaska w nim korona Boxxera (strasznie irytuje) ale rower połyka trasy DH mistrzostw Polski na śniadanie. 

Z Commencali jechałem tylko na Supreme DH V4 z wysokim pivotem. Nie wiem dlaczego, ale jak mój ziomek zakorbił raz to nie mogłem już go dogonić na moim Propainie, chociaż może to była kwestia opon. :P Generalnie nie wiem czy wygląd spawów w Commencalu będzie odpowiadał Twojemu wyszukanemu gustowi ale jeżeli chodzi o właściwości trakcji to był jeden z najlepszych rowerów na jakich w życiu jechałem. Nie wiem jak z ich enduro typu Commencal Meta czy YT Capra, ale jak założysz osobne tematy pytając o te konkretne modele to dostaniesz konkretniejszą odpowiedź. 

Może się powtórzę, ale tak jak mówię - skupiasz się na pierdołach, a powinieneś się skupiać na tym na czym będzie Ci się najlepiej jeździło pod kątem tego co jeździsz i co planujesz jeździć. Jak zachowuje się zawieszenie przy mocnym dohamowaniu, czy się usztywnia czy nie. Czy wolisz ramę z większą ilością "popu" czy może well planted bardziej pod DH z zamontowanym damperem sprężynowych. Tak btw. coraz częściej widzimy sprężyny w enduro. Jednak co sprzężyna to sprężyna. 

Edytowane przez arturchory
Opublikowano

@arturchory Dzięki za opinię. Troszkę źle mnie zrozumiałeś, nie tyle chodzi mi o względy estetyczne, które też uwzględniłem, a o sprawy techniczne. Osobiście nie potrafię zaufać rowerowi, który ma jakieś pęknięcie od wewnętrznej strony spawu. Jednak dystrybutor marki twierdzi, że inne też tak mają i, że to ślad od przetopu. 
    Temat zachowania roweru i zawieszenia tu całkowicie pomijam, chodzi mi o właściwości czysto techniczne pod względem jakości wykonania. Odbija się też to później w serwisie. W jednej ramie miałem fabrycznie krzywe mocowanie dampera, które zauważyłem dopiero przy serwisie dampera. Tuleja montażowa się wykrzywiła i przesunęły się podkładki dystansowe, a ślizg był zdarty(około 10h jazdy od nowości). Pomijam, że mocowanie w tej ramie było tak spasowane, że damper trzeba wyjmować na siłę ruszając nim góra-dół, co zajmuje około 1-2 minut.

Opublikowano

Nie jestem specem od spawów ale chętnie byśmy usłyszeli jaka to była marka. 

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Zastanawiam sie nad solidnym rowerem enduro lub super enduro rower będzie używany w bike parkach czasem strome podjazdy. Moja waga 110 wzrost 187cm.

Zastanawiam się nad Trek remedy 8 xt lub canyon Torque Mullet AL 6 ale ostatnio wpadł mi jeszcze w oko Marin Alpine Trail XR ale cena trochę wyższa.

Trek spodobał mi sie najbardziej i cenowo wypada najtaniej i narazie jestem na niego nastawiony ale nie jestem pewien czy to dobry wybór i jak ma sie do reszty zawodników.

Pozdrawiam