eathan Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 6 minut temu, Kkaaeell napisał: Osprzetowo bez zmian? Tak. Jednak z tego co widzę teraz to cena już jest praktycznie taka sama jak za 2020.
KrzysiekMTB Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 5 godzin temu, arturchory napisał: Jaką masz wersję? Tą podstawową czy jakąś lepszą? Mam tą wersje podstawową, i szczerze mówiąc, jak dla mnie wystarcza, ale u mnie DH jest używane dosyć rzadko, to nie jest mój główny rower. https://katalog.bikeworld.pl/2016/web/produkt/rowery/mtb_650b_full/ns_bikes/45545/fuzz_2 Co do Boxxera - z tego co widzę to te dwie wersje różnią się tłumikiem (Charger RC vs. Charger 2.1 RC2). Nie jeździłem na RC2 więc nie wypowiem się czy faktzcynie różnica jest jakoś wyczuwalna dla normalniej osoby. Co do problemów to ja z moim Boxxerem problemów nie mam jak narazie. Pozdrawiam Krzysiek
arturchory Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 Ok dzięki za pomoc. Zamawiam tego Propaina w takim razie, mimo że byłem początkowo napalony na Demo. Dużym plusem w Propainie jest cena, wygląd i sztyca, która pozwoli, żeby pojechać do "sklepu po bułki", czy na lokalny tor od czasu do czasu. Ciekawi mnie tylko damper w błotnistą pogodę który jest od razu za oponą.
arturchory Opublikowano 5 Listopada 2020 Opublikowano 5 Listopada 2020 Dużo od czasu zakupu (dalej czekam na przesyłkę) porównywałem geometrię rowerów zjazdowych i doszedłem do jednego wniosku. Rowery typowo 100% raceowe dh maja bardzo niski środek ciężkości np. Intense M16, V10. Tego nie uwzględnia się w żadnych danych. Jak porównywałem tego Propaina co kupiłem do geometrii Sendera czy nawet V10 czy demo, chainstay, wheelbase czy reach różniły się może o centymetr albo były identyczne. Kąty główki podobne. Teraz cieszę się z waszej rekomendacji mimo tego, że Propain jest super niszowy z jednego względu. Będzie bardziej uniwersalny niż typowo race'owe dh.
iBiker Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 Rozglądam się aktualnie za Trailem do 15k (aczkolwiek niekoniecznie chciałbym dobić do tej kwoty). Z mojego wstępnego researchu wyszło, co oczywiście nie jest zaskoczeniem, że najkorzystniej wypadają marki direct sales. Zainteresowały mnie szczególnie dwa modele: 1. Radon Slide Trail 9.0 (link) - Rama carbonowa, całkiem niezłe zawieszenie FOXa , osprzęt mieszny XT/SLX/Deore, niezły zestaw obręczy w dobrymi gumami, hamulce od Magury 2. Canyon Neuron 9.0 CF (link) - Rama carbonowa, nieco niższej półki zawieszenie FOXa, osprzęt głównie XT, zestaw kół podobnej klasy Aktualnie skłaniam się bardziej ku Radonowi (cena, lepsze zawieszenie) - może moja ocena nie jest obiektywna więc jestem otwarty na wszelkie sugestie. Czy ktoś miał okazję testować powyższe maszynki? Jakie modele poza wymienionymi warto wziąć jeszcze pod uwagę?
KrzysiekMTB Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 Canyon to faktycznie trail, ale ten radon to już de facto enduro z foxem 36 i dpxem. Radon ma trochę nowocześniejszą geo, ale właśnie bardziej w kierunku enduro. W Canyonie trochę by mi przeszkadzał mało stromy kąt rury podsiodłowej. Jeśli chodzi o wyposażenie to wiadomo te marki wypadają bardzo korzystnie i jak patrzysz tylko na wyposażenie to ciężko będzie coś lepszego znaleźć. Ja osobiście się trochę zraziłem do Radona - kolega miał kiedyś i cały czas miał problem z zawieszeniem, śrubki się luzowały w trakcie jazy i inne cuda. Pozdrawiam Krzysiek
iBiker Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 11 godzin temu, KrzysiekMTB napisał: Canyon to faktycznie trail, ale ten radon to już de facto enduro z foxem 36 i dpxem. Radon ma trochę nowocześniejszą geo, ale właśnie bardziej w kierunku enduro. W Canyonie trochę by mi przeszkadzał mało stromy kąt rury podsiodłowej. Jeśli chodzi o wyposażenie to wiadomo te marki wypadają bardzo korzystnie i jak patrzysz tylko na wyposażenie to ciężko będzie coś lepszego znaleźć. Ja osobiście się trochę zraziłem do Radona - kolega miał kiedyś i cały czas miał problem z zawieszeniem, śrubki się luzowały w trakcie jazy i inne cuda. Pozdrawiam Krzysiek Dzięki za komentarz i uwagi dot. geometrii, przyznam że nie wgłębiłem się aż tak w ten temat. Czy pamiętasz może model/rocznik owego felernego roweru - luzujące śrubki to nie brzmi dobrze...
KrzysiekMTB Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 15 minut temu, iBiker napisał: może model/rocznik owego felernego roweru To był Radon Slide chyba 2017. Więc zakładam, że już to ogarnęli. Generalnie luzowała się ośka w zawieszeniu, próbował loctite etc. Ale nie pomagało, w końcu go sprzedał. Pozdrawiam Krzysiek
iBiker Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 3 minuty temu, PiotrekGT napisał: YT Izzo patrzyłeś? Dzięki że wspomniałeś o YT. Zerkałem również na ich ofertę i generalnie biorąc pod uwagę ramy finansowe byłby to model Comp (link). Bazując na specyfikacji wygląda na to że wypada słabiej niż wymienieni przeze mnie wcześniej gracze, niżej pozycjonowane są: groupset SRAM NX Eagle (generalnie bardziej nastawiam się na Shimano XT/SLX), zawieszenie, obręcze i chyba hamulce - może moja ocena jest zbyt powierzchowna. Natomiast plusem z pewnością znacznie niższa masa, a i co może mniej istotne, wygląd niesamowity :).
PiotrekGT Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 To jeszcze jest giant trance 29
Ares Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 3 godziny temu, iBiker napisał: Dzięki że wspomniałeś o YT. YT staje się powoli sprzętem nie kupowalnym i to przez mocno ogarniętych ludzi. Za dużo kłopotów z komunikacją jak coś padnie. I chyba na to obecnie trzeba patrzyć bo jak się ma 1 rower i coś walnie można długo czekać na reklamacje. A w YT lubi się dziać.
iBiker Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 21 godzin temu, Ares napisał: YT staje się powoli sprzętem nie kupowalnym i to przez mocno ogarniętych ludzi. Za dużo kłopotów z komunikacją jak coś padnie. I chyba na to obecnie trzeba patrzyć bo jak się ma 1 rower i coś walnie można długo czekać na reklamacje. A w YT lubi się dziać. Z tego co widzę to podobnie wygląda sprawa z dostępnością przy zamówieniu - większość wyprzedana.
arturchory Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 (edytowane) Na Twoim miejscu poszukałbym teraz też różnych okazji ze stanów magazynowych. Można złapać naprawdę mega promocje na nowy rower, ale rocznikowo 2019-20. Obecnie jest dobry moment na to. Edytowane 30 Listopada 2020 przez arturchory
petrus Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Siema, Prośba o doradzenie, które enduro wybrać z tych dwóch: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-alpine-trail-xr https://www.kellysbike.com/pl/enduro-c921/swag-50-29-p67852 ewentualnie podpowiedź, co jeszcze aktualnie jest ciekawego i dostępnego w Polsce - enduro do 14-15 tys.
PiotrekGT Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Mnie osobiście Marin bardziej pociąga 1
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 42 minuty temu, petrus napisał: Siema, Prośba o doradzenie, które enduro wybrać z tych dwóch: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-alpine-trail-xr https://www.kellysbike.com/pl/enduro-c921/swag-50-29-p67852 ewentualnie podpowiedź, co jeszcze aktualnie jest ciekawego i dostępnego w Polsce - enduro do 14-15 tys. Jeśli jesteś facetem sporych rozmiarów, to na kellysa radzę uważać, chodzi mi o trójkąt łaczący górną rame z rurą podsiodłową, ten kawałek blaszki pewnie sprawdzi się w mniejszych ramach u lżejszych osób, ale w największym rozmiarze powinni go wstawić znacznie większego.
petrus Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 2 godziny temu, Kruup napisał: Jeśli jesteś facetem sporych rozmiarów, to na kellysa radzę uważać, chodzi mi o trójkąt łaczący górną rame z rurą podsiodłową, ten kawałek blaszki pewnie sprawdzi się w mniejszych ramach u lżejszych osób, ale w największym rozmiarze powinni go wstawić znacznie większego. Właśnie trochę mnie to niepokoi (ważę 82 kg, latem schodzę do 79 kg). I to umocowanie dampera też takie wydaje się na słowo honoru...
Ares Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 5 godzin temu, petrus napisał: Siema, Prośba o doradzenie, które enduro wybrać z tych dwóch: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-alpine-trail-xr https://www.kellysbike.com/pl/enduro-c921/swag-50-29-p67852 ewentualnie podpowiedź, co jeszcze aktualnie jest ciekawego i dostępnego w Polsce - enduro do 14-15 tys. Jak dla mnie nie ma tu czego porównywać. Marin to potwór, którego w sumie prawie każdy którego znam chciał by dosiąść. Kosmiczny kąt główki, dobre klamoty. A Kellys? Można wzruszyć ramionami i iść dalej. 2
DarekH Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Marin to jedyny słuszny wybór w tym porównaniu. Porządna maszyna enduro... ten Kellys nie jest taki zły, ale rzeczywiście ta rama nie budzi zaufania. Poza tym Marin to Marin... 1
arturchory Opublikowano 15 Grudnia 2020 Opublikowano 15 Grudnia 2020 (edytowane) W tej klasie cenowej to masz chyba z 20 rowerów do wyboru. Zastanawia mnie dlaczego akurat te dwa ? Marin faktycznie osprzętowo dużo lepiej. Niemieckich firmy direct sale nie brałeś pod uwagę? Z tą blaszką u Kellysa to jest zabezpieczenie jakbyś lądował na siedząco. Ludzie raczej tak normalnie nie robią, chyba że Ci spadną nogi z pedałów Edytowane 15 Grudnia 2020 przez arturchory 1
petrus Opublikowano 15 Grudnia 2020 Opublikowano 15 Grudnia 2020 2 godziny temu, arturchory napisał: W tej klasie cenowej to masz chyba z 20 rowerów do wyboru. Zastanawia mnie dlaczego akurat te dwa ? Marin faktycznie osprzętowo dużo lepiej. Niemieckich firmy direct sale nie brałeś pod uwagę? Z tą blaszką u Kellysa to jest zabezpieczenie jakbyś lądował na siedząco. Ludzie raczej tak normalnie nie robią, chyba że Ci spadną nogi z pedałów Nie brałem pod uwagę direct sale bo przy tak poważnym dla mnie zakupie chciałbym mieć możliwość porządnego przetestowania roweru. Wiem że np. w przypadku Marina będzie można pojeździć na nim w w Piwnicznej Zdroju (Rowerowa Dolina) jakoś mam nadzieję wczesną wiosną
Rakamu Opublikowano 27 Stycznia 2021 Opublikowano 27 Stycznia 2021 W dniu 25.11.2020 o 14:29, Ares napisał: YT staje się powoli sprzętem nie kupowalnym i to przez mocno ogarniętych ludzi. Za dużo kłopotów z komunikacją jak coś padnie. I chyba na to obecnie trzeba patrzyć bo jak się ma 1 rower i coś walnie można długo czekać na reklamacje. A w YT lubi się dziać. Wczoraj wrzucili posty na socialmedia z dostepnoscia kilku modeli w pojedynczych sztukach. Szybka mobilizacja i na koniec lutego powinienem rozpakowywac swojego izzo pro. Caly czas w obwodzie mialem radona skeena 10 sl. Lepsze komponenty i cena o jakies 900zl nizsza ale wyglad izzo jak dla mnie nie do przebicia, a z moim skilem i tak pewnie overbajkuje o jakies 30%
arturchory Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 Witam, Chciałem tylko kolegom podziękować za doradzenie zakupu Propain Rage. Rower jeździ jak marzenie, cichy, stabilny, bardzo mocno trzyma się podłoża. Trochę miałem problemów z osadzeniem opon dh na obręczy (wymagały napompowania do 5-6 bar, żeby wskoczyły na swoje miejsce). A tak to wszystko super, polecam.
Rekomendowane odpowiedzi