Normalinio Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) Witam Ostatnio myślałem nad zakupem roweru do dh. Obecnie mam gianta stance 2 z 2019 r. i jeżdżąc po okolicznych lasach i bike parkach (np. żar). Stwierdziłem że te 120 skoku mi nie wystarczają. Potrzebuję czegoś o w miarę agresywnej geometrii i dobrym zawieszeniu w okolicach 200mm skoku. Rozważałem YT tues base albo comp, Ns fuzz, Norco aurum, kellys noid 90/70, canyon sender 6, demo 8, gt fury i kona operator. Mam za małą wiedzę żeby wybrać z nich najlepszego pod względem osprzętu. Może też być rower z 2019 r. Dobrze aby miał powietrzną dwu półkę, damper sprężynowy bądź powietrzny, zadowalające hamulce najlepiej 4 tłoczkowe, i jakiś nie najgorszy konik i napinacz. Z góry dziękuję za pomoc 😁. Edytowane 17 Września 2020 przez Normalinio
Accent_Szaj Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 Czytaj regulaminy i się do nich stosuj Swój post daj tu. Swój
Gość Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 Napisz w odpowiednim wątku. Ten temat zamykam.
Raptor Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 Trek Slash 7 zamówiony bez zobowiązań i na marzec ma być. Jak do tego czasu nic ciekawszego nie znajdę to go łyknę
Normalinio Opublikowano 18 Września 2020 Opublikowano 18 Września 2020 Witam Ostatnio myślałem nad zakupem roweru do dh. Obecnie mam gianta stance 2 z 2019 r. i jeżdżąc po okolicznych lasach i bike parkach (np. żar). Stwierdziłem że te 120 skoku mi nie wystarczają. Potrzebuję czegoś o w miarę agresywnej geometrii i dobrym zawieszeniu w okolicach 200mm skoku. Rozważałem YT tues base albo comp, Ns fuzz, Norco aurum, kellys noid 90/70, canyon sender 6, demo 8, gt fury i kona operator. Mam za małą wiedzę żeby wybrać z nich najlepszego pod względem osprzętu. Może też być rower z 2019 r. Dobrze aby miał powietrzną dwu półkę, damper sprężynowy bądź powietrzny, zadowalające hamulce najlepiej 4 tłoczkowe, i jakiś nie najgorszy konik i napinacz. Z góry dziękuję za pomoc 😁.
Raptor Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 To na placu boju zostały mi 2 rowery https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/slash/slash-7/p/32992/?colorCode=red_black - koło 29 co bardziej by mi pasowało https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/spectral/spectral-5/2674.html - niestety koło 27.5 😡
Ares Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 W dniu 16.09.2020 o 20:52, Raptor napisał: - Trek to marka którą kocham. Trek ma w ofercie Remedy to czemu zainteresowanie Spectralem?
Raptor Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) Ares poruszam się w przedziale max 11,5k. bo za taką kwotę mam Slash7. Jeśli miałoby to być koło 27.5 to Spectral wydaje się lepszym wyborem od Remedy choć wolałbym koło 29. Slash mam zamówionego ale odbiór dopiero w marcu i bez zobowiązań. Celuję w rowery które mogę przymierzyć w sklepie stacjonarnym a za dużego wyboru w Szczecinie nie mam. Scott , Giant , Kross , Ghost nie bardzo mi leżą. Treka mogę bez problemu sobie wziąść ze sklepu i polatać co jest zdecydowanym plusem. Chciałbym jak to się mówi kupić rower idealny dla mnie (mowa o geo ramy) resztę można wymienić z czasem. Nie będę robił z siebie tu bonza co to ja nie potrafię. Spodobała mi się jazda w dół i dopiero się tego uczę. Jak pisałem wyżej jeżdzę coraz szybciej i latam wyżej i dalej. Szkoda mi tak tyrać Top Fuel 8 bo to nie do tego rower i zapewne w pewnym momencie się podda. Wolę go sprzedać i niech długo służy nowemu nabywcy. Teraz ostro tyram Marina San Quentin 3 Edytowane 21 Września 2020 przez Raptor
Ares Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) @Raptorno dobra ale Remedy 8 jest droższy o 7 stów względem Slasha 7. Dlatego pytam po co pakować się w średnie koło w Canyona na NX'e. Jednak wolał bym mieć lepszy damper i napęd bo taki ma Remedy. Akurat na 27,5 Trek ma bardo dobrą ofertę cena-jakość. Edytowane 19 Września 2020 przez Ares
Raptor Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) 3 minuty temu, Ares napisał: @Raptorno dobra ale Remedy 8 jest droższy o 7 stów względem Slasha 7. Dlatego pytam po co pakować się w średnie koło w Canyona na NX'e. Jednak wolał bym mieć lepszy damper i napęd bo taki ma Remedy. Akurat na 27,5 Trek ma bardo dobrą ofertę cena-jakość. o popatrz Ares ten bardzo istotny szczegół umknął mojej uwadze. Dzięki wielkie https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/remedy/remedy-8-xt/p/32862/?colorCode=grey mówisz o tym Edytowane 19 Września 2020 przez Raptor
Ares Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 No tak o tym. Dla mnie w tym malowaniu kozacko wygląda i stoi wyżej osprzętowo od Spectrala. Koła na gumach 2,6 to się nie wiele rożni od koła 29er na laczkach 2,35 co to jeszcze z dwa lata temu były popularne.
Raptor Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 1 minutę temu, Ares napisał: No tak o tym. Dla mnie w tym malowaniu kozacko wygląda i stoi wyżej osprzętowo od Spectrala. Koła na gumach 2,6 to się nie wiele rożni od koła 29er na laczkach 2,35 co to jeszcze z dwa lata temu były popularne. Uciekł mi ten rower w ferworze szukania. Widzę że są 2 wersje. Jedna na Shimano a druga na Sram.
Ares Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 Nie uznaję Srama wiec dałem opcje na XT
PiotrekGT Opublikowano 19 Września 2020 Opublikowano 19 Września 2020 Tez bym brał XT. Ale jako były posiadacz remedy ostrzegam, że to ociążała krowa i zapomnij o dymanicznym podjeżdzaniu
Raptor Opublikowano 21 Września 2020 Opublikowano 21 Września 2020 https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/spectral/spectral-5/2674.html?dwvar_2674_pv_rahmenfarbe=TQ%2FBK&dwvar_2674_pv_rahmengroesse=M&quantity=1 Kupiony i zapłacony. Wysyłka między 30.11-04.12 Jak mi nie podejdzie to zwrócimy bez krzywdy. Trek Slash 7 w razie czego będzie w marcu. 1
DarekH Opublikowano 21 Września 2020 Opublikowano 21 Września 2020 Fajny rowerek... te czasy oczekiwania miażdżą system w tym roku
Raptor Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 ten https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/spectral/spectral-5/2674.html?dwvar_2674_pv_rahmenfarbe=TQ%2FBK a może ten https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/spectral/spectral-cf-7/2676.html?dwvar_2676_pv_rahmenfarbe=BK%2FBK pierwszy alu i NX drugi carbon i GX
DarekH Opublikowano 6 Października 2020 Opublikowano 6 Października 2020 No ale nad czym się zastanawiasz ? Jeżeli masz $$$ to bierz CF, GX to też klasa nad NX. Wybór oczywisty.
arturchory Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) Witam, Dojrzałem do zakupu zjazdówki (głównie do bike parku) i mam niemałą zagwozdkę co wybrać. Zanim przejdę do opcji, które mnie interesują zapytam czy lepiej czekać na nowe modele 2021 i kupić nowy na raty, czy szukać teraz, na koniec roku okazji na 2 letnią używkę. Budżet na nowy 15 000 na raty, albo używke do 10 000 za gotówke. (mam 189 cm wzrostu, 88 kg) Z ciekawszych ogłoszeń, które znalazłem: https://www.olx.pl/oferta/mondraker-summum-2018r-jak-nowy-CID767-IDGB84D.html#d91a326ee9 - 44 lata facet, który prawie nie jeździł. Cena dobra, aż śmierdzi trochę to ogłoszenie. Jaki normalny 44 latek kupuje Summuma, żeby się kurzył ? Pytanie do Summuma czy ktoś miał przyjemność jeździć ? Jak wrażenia ? Macie jakieś opinie nt. amortyzatora Marzocchi 380 CR ? Nigdy nie widziałem takiego na oczy. Co myślicie o tej ofercie ? Osobiście wydaje mi się atrakcyjna. https://allegrolokalnie.pl/oferta/specialized-demo-2019-l-650 - Cena może nie jakaś fantastyczna, ale rower wygląda na zadbany. Jeździł 2 sezony. Od razu powiem, że nie chcę enduro. Mam enduro i na zjazdówce mam dużo większy fun. Moje serce bije do zjazdówki i zawsze marzyło mi się Demo ale ten Summum mnie kusi. Myślałem też nad YT Tues i NS Fuzz ale kwestia gustu po prostu, chociaż zastanawia mnie dlaczego tyle NS Fuzz'ów jest na sprzedaż i to w dobrych cenach. Coś z nimi nie tak ? Ostatnie głupie pytanie. Miałem co prawda Big Hita, na którym pod każdą górkę wchodziłem na piechotę, ale da radę w miarę potrzeby pojechać przysłowiowo "do sklepu po bułki" na jednym czy drugim ? Edit: Zastanawiałem się jeszcze nad jedną opcją, ale nie wiem później jak z serwisem. Mianowicie nad Propain Rage CF, rama w Carbonie jest aktualnie w promocji za 2 800 Euro. https://www.propain-bikes.com/bikes/downhill/rage-cf/ Edytowane 14 Października 2020 przez arturchory
KrzysiekMTB Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 6 godzin temu, arturchory napisał: chociaż zastanawia mnie dlaczego tyle NS Fuzz'ów jest na sprzedaż i to w dobrych cenach. Coś z nimi nie tak ? Mam Fuzza i w sumie nie ma się do czego przyczepić, no może tylko do hamulców. Ja swojego kupiłem też właśnie specjalnie do bike parków żeby nie katować mojego wypieszczonego enduro. Znalazłem okazję i kupiłem nowego za około 2000 Eur. Ja jestem sceptyczny przy używanych rowerach, nie wiadomo jak ktoś jeździł, ile razy przydzwonił, jak były serwisowane amory itp. Ale za około 2500EUR są już nowe rowery. Z tanich możesz poszukać jeszcze Gianta Glory, albo właśnie YT Tues, wejdź też na CRC i obejrzyj Vitusa Dominer. Z tych co podałeś to najbardziej podoba mi się właśnie Propain. Pozdrawiam Krzysiek
arturchory Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Nowe demówki są niedostępne i 30% droższe niż Propain. Tylko co później z ew. sprzedażą? Jest szansa w ogóle sprzedać w Polsce coś tak niszowego po 3-4 latach? Niektóre commencale czy inne Intensy to od roku widze te same ogłoszenia. Edytowane 14 Października 2020 przez arturchory
Kkaaeell Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 Zadaj sobie pytanie . Czy kupujesz rower z myślą odsprzedaży czy z myślą jeżdżenia?
arturchory Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) 15 godzin temu, KrzysiekMTB napisał: Mam Fuzza Jaką masz wersję? Tą podstawową czy jakąś lepszą? Większość nowych modeli z półki cenowej mojego budżetu (czyli podstawowe wersje) mają mianowicie Boxxera Select. To jest jakaś przyoszczędzona wersja OEM'owa dla producentów rowerów jak zakładam. Ktoś może coś więcej powiedzieć na temat tych wersji amortyzatorów czy nie nie będzie z nimi problemów. Mam złe doświadczenia z oszczędzaniem na zawieszeniu. Za dopłatą 940 euro mianowicie jest zawieszenie już w wersji Ultimate. https://www.vitalmtb.com/product/guide/Forks,33/RockShox/BoXXer-Select-2020,27857 Ostatnie pytanie już do wszystkich. Jak wy byście kupowali? Teraz na koniec roku gdzie ceny są lepsze, czy czekać na modele 2021 i ryzykować, że będzie drożej (i być może za tą samą jakość trzeba będzie zapłacić więcej ze względu na inflację). Nowsze w sumie wcale nie musi oznaczać lepsze tak mi się wydaje. Chciałem poznać wasz punkt widzenia. Edytowane 15 Października 2020 przez arturchory
Kkaaeell Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 Drożej będzie na 100procent. Wystarczy zobaczyć na rowery treka, giganta itp. te same modele droższe o 1-1,5tys
eathan Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 23 minuty temu, Kkaaeell napisał: Drożej będzie na 100procent. Wystarczy zobaczyć na rowery treka, giganta itp. te same modele droższe o 1-1,5tys Nie sprawdzałem szerzej ale np. Canyon na którego zwracam uwagę potaniał o 500 zł.
Rekomendowane odpowiedzi