DarekH Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Wg moich wielu rozmów i poszukiwaniu elektryka ... kolekcja 2021 od września powoli bardziej październik a nawet koniec grudnia, ceny wyższe ale o rabatach od cen katalogowych baaardzo ciężko się gada. Wiedza ze i tak wyposzczony klient się znajdzie
Rakamu Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 W dniu 19.08.2020 o 22:07, Mar24 napisał: Pisałem z nimi i izzo comp ma być jeszcze w tym roku a niestety roczniki 2021 dopiero po nowym roku .. Comp to ok 13k, a pisales o budzecie w okolicy 10k. Modelu base nie ma narazie wogole w gamie Izzo, a jesli by sie pojawil to powinien byc w okolicach 2,5k eur. Chcociaz w obecnych czasach ciezko cokolwiek przewidziec jesli chodzi o ceny na 2021.
Mar24 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 +/- 10k moge dołożyć jezeli wartego zakupu. Ale takie 13k to juz max jak sie nic nie znajdzie to pewnie bedzie trzeba dołożyć..
Gość Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Zaczynam rozglądać się za sprzętem w rozsądnej cenie do, ogólnie rzecz ujmując, szeroko pojętego "haratania". Wpadł mi w oko nowy model Marina - Alpine Trail XR (podobno będą jeszcze inne wersje osprzętowe). Bardzo ciekawa geometria. https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-alpine-trail-xr W podobnej cenie jest jeszcze nowy Giant TRANCE X 29 2 2021. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z rowerami Marina i samą firmą w kwestii gwarancji, reklamacji i podejścia do klienta?
Raptor Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Mają dożywotnią gwarancję na ramę. Sam posiadam Marina lecz się nie wypowiem odnośnie podejścia do klienta czy reklamacji bo po prostu mam rower od czerwca i jak na razie nic się nie dzieje
PiotrekGT Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Giant Trance X wydaje się super ciekawy, ja bym się bardziej nim zainteresował.
DarekH Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 (edytowane) Trance X wydaje się jedną z lepszych opcji w segmencie lekkiego?(sic) trailu. Zwiększony skok w stosunku do zwykłego Trance 29er. Dożywotnia GW to powoli standard w tej klasie i przedziale cenowym. Ten Marin to już bardziej enduro ... ale te heble, to po prostu żal.pl ... taki trochę bigos, pakują przerzutkę XT... (spokojnie można SLX), kasetę SLX. Fajny rower ale na wejściu do grawitacji heble za 500 (MT520)-1000zł(SLX/XT) trzeba założyć. Myślę, że wagowo Giant powinien być lżejszy od Marina... patrząc z boku to te dwa rowery są na pograniczu trail/enduro tyle że Giant chce być bardziej trail a Marin bardziej Enduro szczerze sam nie wiem co bym wybrał... miałem Trance 2 29 i pomimo na papierze małego skoku z tyłu jeździło mi się super... teraz mam e-bike Trance i to już jest czołg choć fun jest przeogromny ale to off topic. Edytowane 7 Września 2020 przez DarekH
PiotrekGT Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Marin to enduro pełną gębą. Giant to nazwałbym "supertrial" bo teraz wszyscy pakują non stop więxej skoku, taki giant spokojnie nada się do oblecenia wszystkich tras enduro w polsce.
KrzysiekMTB Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Dokładnie, Marin to klasyczne enduro, fajne geo, to zmiażdży wszystko 🙂 WB prawie 1300 w xl 🙂 Ale przypuszczam, że będzie też swoje ważył - pewnie koło 15,5 kg... Tak jak pisali koledzy, też uważam , że ten trance będzie bardziej uniwersalny, zwłaszcza jak będziesz chciał robić jakieś dłuższe trasy bez wyciągów. Tylko szkoda, że nie ma foxa 36 z grip2.
DarekH Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Godzinę temu, KrzysiekMTB napisał: Dokładnie, Marin to klasyczne enduro, fajne geo, to zmiażdży wszystko 🙂 WB prawie 1300 w xl 🙂 Ale przypuszczam, że będzie też swoje ważył - pewnie koło 15,5 kg... Tak jak pisali koledzy, też uważam , że ten trance będzie bardziej uniwersalny, zwłaszcza jak będziesz chciał robić jakieś dłuższe trasy bez wyciągów. Tylko szkoda, że nie ma foxa 36 z grip2. Teoretycznie możesz wymienić tłumik... na YT widziałem gdzieś jak gość to ogarniał, i o ile dobrze pamietam sam tłumik ok. 250-300$. Natomiast fox rythm też nie jest zły, to już kawał widelca nawet w tej bazowej wersji.
KrzysiekMTB Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 4 minuty temu, DarekH napisał: Natomiast fox rythm też nie jest zły, to już kawał widelca nawet w tej bazowej wersji Nie wypowiem się, czy jest zły bo na takim dużo nie jeździłem, tylko chwilkę na rowerze kolegi. Mogę tylko stwierdzić, że tłumik Grip2 jest super, tylko trzeba się trochę nagimnastykować z ustawieniami. To już wiesz co wybierzesz? Pozdrawiam Krzysiek
DarekH Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 A tak BTW powiedzcie, co kieruje ludźmi jak kompletują set do takiego bajka, że ładuje takie hamulce do roweru którego głównym celem jest jazda w dół ? Chyba chcą aby doznania były niezapomniane
PiotrekGT Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 (edytowane) Mówisz o Marinie? Marin zawsze ma tak głupkowato dobrany osprzęt, szczytem idiotyzmu jest napęd w którejś wersji Rift Zone, naped 1x11, przerzutka deore m6000 10s z manetką miceoshift, kaseta sunrace, lancuch kmc i korba jakas jeszcze inna całkiem z innej parafii. Edytowane 8 Września 2020 przez PiotrekGT
Gość Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 Dzięki za informacje i sugestie. Chyba faktycznie Marin to overkill na moje potrzeby, Giant wydaje się być bardziej uniwersalny. Pozostaje poczekać na dostepność w sklepach i przymiarkę.
DarekH Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 No niestety poczekasz trochę ... po ostatniej wizycie w Giant Store w Gdańsku usłyszałem ze może pod koniec roku jakies full-e. Znajomy na e-bike Kellys zbiera zamówienia z odbiorem w marcu 2021 🙈🙈
Raptor Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-alpine-trail-xr https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/slash/slash-7/p/32992/?colorCode=red_black Możecie doradzić który wybrać - na plus dla Marina to to że jest to czołg który wszystko przeleci. - Trek to marka którą kocham. Treka mogę mieć za 11500zł a Marina to nie wiem za ile uda się kupić. Czy potrzebuję Marina .? Mieszkam w Szczecinie więc gór nie posiadam co bardzo mnie boli. Max 2 razy do roku wypady do Szczyrku. W Szczecinie jest oczywiście gdzie polatać i poskakać. Pewnie Marina nie zakupie z upustem tak dużym jak Treka i zdaję sobie z tego sprawę. Rowery Xc wogóle mnie nie interesują i zdaję sobię sprawę że na obydwóch tych rowerach będzie ciężko na podjazdach jak i na prostych ale te rowery są do jazdy w dół. Chętnie wysłucham waszych spostrzeżeń i na pewno wezmę je pod uwagę wybierając rower.
KrzysiekMTB Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 7 minut temu, Raptor napisał: Treka Lubię Treka jako markę, podobają mi się rowery, ale nie pasuje mi knock block - testowałem i to nie dla mnie. Po drugie nie mam zaufania do kół Bontragera - kolega ma Remedy i ostatnio na wyścigu enduro znowu mu poszła szprycha (po raz trzeci w tym roku). Po trzecie wolałbym Lyrika od Yari i osprzęt shimano niż NX. Więc dla mnie jednoznacznie Marin. Chociaż jak już napisałeś to czołg, do takiego zastosowania jak piszesz pewnie bym celował w jakaś trailówkę z fajną geo. Pozdrawiam Krzysiek
Raptor Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 Krzysiek dzięki za cenne uwagi. Co do knock block to poprawili i jest większy promień skrętu , Mam od roku Top Fuel 8 i haratam go i jak do tej pory koła proste i żadnych uszkodzeń. Mam też Marin San Quentin 3 i to jest szatan. Top Fuel 8 to takie XC/Trail więc nie bardzo mi to zaczęło odpowiadać.
KrzysiekMTB Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 2 minuty temu, Raptor napisał: Mam od roku Top Fuel 8 Ok, jak masz Marina i Top Fuel to rozumiem, że celujesz w coś oczko wyżej jeśli chodzi o możliwości zjazdowe. A może Reign 29 SX - trochę drożej ale z Fox 38 z GRIP2 🙂 - to zmiażdży wszystko 🙂
Raptor Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) Fox bardzo drogi w serwisie. Krzysiek trafiłeś w punkt.😉 Dokładnie coś wyżej. Giant nie bardzo mi się podoba. Jestem na etapie uczenia się jeśli chodzi o skoki i skaczę coraz wyżej i dalej i zaraz się okaże że top fuel to za mało Edytowane 16 Września 2020 przez Raptor
PiotrekGT Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) Z tych dwóch jednoznacznie marin. Ale w takim budżecie jest w czym już wybierac, można się chrapnąć na jakiegoś YT Jeffsy (uwierz mi, capra nie jest ci potrzebna, jeffsy już sa rade wszędzie). No i Yt ma 4zawias. Choć osprzètem też wolał bym marina. Edytowane 17 Września 2020 przez PiotrekGT
Ares Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 Ten Marin jest na trasy a w zasadzie BP, których u nas w zasadzie nie ma. No może jest na palcach jednej ręki a na pewno nie ma w Szczyrku. W związku z tym kupowania takiej lochy moim zdaniem jest zupełnie bezcelowe. Fox drogi w serwisie. Po pierwsze to dziwnie brzmi przy wydatku z katalogu na poziomie blisko 15K. Po drugie w zasadzie się tam nie zagląda no chyba, że ktoś robi z 1,5-2tys km w sezonie i faktycznie to wykorzystuje w terenie. W związku z tym dla wielu ludzi spokój z serwisem jest na 2-3 lata a po 5-6-ciu rower już raczej idzie do żyda...
DarekH Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 Tak jak wcześniej pisano już, Marin fajny jako projekt, tyle że to jest jednak ciężki basior. Z tym serwisowaniem Fox-a nie przesadzajmy tak jak kolega wspomniał, jeżeli będziesz Go katował w górach to rzeczywiście... ale sam wspomniałeś raczej okazjonalnie. Tak jak koledzy wspominają, zerknij YT albo Gianta, też można znaleźć fajne rowery, na dobrym zawieszeniu często na lepszym osprzęcie.
PiotrekGT Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 Za taką cene jest orbea occam h20, cube stereo 140 w jakiejs tam wersji w tej cenie. No jest w czym wybierać, jakbyś byl chętny na 27.5 to canyon spectral ktorego chyba nikomj nie trzeba przedstawiać. Też w więcej niż 140mm skoku ramy przy kole 29 i w więcej niż 150 przy kole 27,5 bym się nie wpychał na polskie warunki.
Raptor Opublikowano 17 Września 2020 Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) Ares zdecydowanie zgadzam się odnośnie Marina. To czołg i dlatego dałem go pod wątpliwość posiadania takiego roweru. Tak jak napisałem wyżej na Treka mam super cenę (11,5k) i jeśli coś znajdę w takim przedziale cenowym to rozważę choć Trek jest mi najbliżej ze względu na serwis. PiotrekGT Orbea fajne rowery robi ale niestety w moim mieście nie mam żadnego serwisu a kupowanie online i w razie czego odsyłanie nie bardzo mi odpowiada. Giant jakoś mnie nie przekonuje (nie podobają mi się) Co do Cayon to w tym przedziale cenowym byłby Spectral 5. Zresztą w rowerze chciałbym Rock Shox a nie Fox i koło 29 Edytowane 17 Września 2020 przez Raptor
Rekomendowane odpowiedzi