PiotrekGT Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 (edytowane) IZZO to wg mnie strzał w 10. Jeffsy ze swoim skokiem jest ci zupełnie niepotrzebny. Sam jestem napalony na IZZO ale trzebia miec odpowiednią ilość $ Edytowane 8 Sierpnia 2020 przez PiotrekGT
Rakamu Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Moim pierwszym wyborem byl jeffsy. Potem po jakis testach w necie dolaczyly canyon i radon. Na sam koniec znalazlem izzo i tez sie na niego nagrzalem ale YT zbilo mnie z tropu proponjac jednak do moich wymagan jeffsy z tego wzgledu, ze tez jest wydajny w pedalowaniu, a dodatkowo daje wiecej stabilnosc i oglnie ma wiecej rezerw w kazdym kierunku. Dodatkowo na amerykanskich forach troche ludzie narzekaja na blokade w manetce. Niby duperela ale wywalasz 12-13k na rower i na dziendobry rzezba. Boje sie tez czy te 130mm w izzo za jakis czas nie bedzie za malo. Ciezko mi to ogarnac bo nie mialem fs i nie wiem w ktora strone pojde jak zaczne wreszcie zabierac rowerek w gory. Z jednej nie chce overbajkowac, a z drugiej szukac za chwile innego roweru.
Bananeiro Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Cześć, Jestem na etapie wyboru trailowki i poszukuję opinii na temat modeli: Cannondale Habit 4 https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2020-gorskie/trail/habit/habit-4 Radon Skeen CF 9.0 https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/fullsuspension/skeen-trail-cf/skeen-trail-cf-90-2020/ Czy ktoś z was albo waszych znajomych może podzielić się doświadczeniami z tymi rowerami? Z góry dzięki!
PiotrekGT Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 @Rakamu Napisałeś że wiekszość trasek to zwykła gorska jazda stąd moja podpowiedź o izzo. Nie wiem jakim teraz jeźszisz rowerem (rozmiar koła). 130mm przy kole 29 daje wrażenie jakbyś miał więcej skoku przy 27.5. Tak powiedziałbym 140mm, niektórzy piszą że więcej ale jakoś mnie nie przekonują te mowy. Sam szukam właśnie podobnej maszyny żeby taką przygarnąć mało używaną podobrej cenie. Siedziałem i jeździłem na Giant Trance 29. Spoko, generalbie super rower i nie czuć tej wiekości koła, zjazd po schodach łyknął bez problemu (na więcej mi nie pozwolono). A skoku ma na tyle tylko 115mm. I jest w dobrej cenie ale naczytałem się, że maestro akurat w tym rowerze troche go muli i ma dendencje do wciągania mocy. Ba, jest na YT człowiek który jeździ sobie traski Enduro na NS synonymie RC ze 100mm skokiem przód tył, co jeszcze bardziej mnie przekonuje, że ważniejsza jest geometria roweru niż ilość skoku. Teraz jest moda na coraz więcej skoku, idzie to w złą stronę, bo trailówki które z założenia miały być efektywne stają się wielkimi krowami ze 150mm skokiem z przodu.
Ares Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, PiotrekGT napisał: Ba, jest na YT człowiek który jeździ sobie traski Enduro na NS synonymie RC ze 100mm skokiem przód tył, co jeszcze bardziej mnie przekonuje, że ważniejsza jest geometria roweru niż ilość skoku. Teraz jest moda na coraz więcej skoku, idzie to w złą stronę, bo trailówki które z założenia miały być efektywne stają się wielkimi krowami ze 150mm skokiem z przodu. Trzeba się bardzo postarać by przy projekcie Izzo w naszych górach brakło tych 130mm skoku przy kole 29er a już na pewno przy jeżdzie szlakowej. Z dużym skokiem to się zrobiła taka zabawa, że ładują po nawet 180mm i nagle widać po gumce na lagach, że wykorzystuje się ledwie ponad połowę skoku. Ja już nigdy nie wpakuje się w duży skok do tego co jeżdzę bo to przy obecnych projektach geometrii mija się zupełnie z celem. Trzeba jeżdzić bardzo agresywnie, latać większość hop i dropów by pakować się w większy skok. Oczywiście Jeffsy ma nieco większe rezerwy ale na pewno nie w jeżdzie pod górę. A na blokadę dampera z manetki jest jeden sposób - pozbyć się tego w cholerę.
Accent_Szaj Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 16 godzin temu, Rakamu napisał: ludzie narzekaja na blokade w manetce W Pike Ultimate już nie masz blokady. Do DH/Enduro/FR/Trail nie jest Ci ona potrzebna. Co innego z XC,majdasz cały czas Co do wyboru,weź sobie IZZO. Pojeździsz troche ,a jak Ci nie podejdzie,to będziesz miał kupca w postaci @PiotrekGT
PiotrekGT Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał: będziesz miał kupca w postaci @PiotrekGT O ile kupi Mke
Rakamu Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Przy 182cm wpadam niestety / stety w Lke. Izzo ma ta przewage, ze w przeciwienstwie do jeffsy jest dostepny. W sumie z zakupem mialem czekac na koniec roku ale chyba nie ma co liczyc na promocje, a modele 2021 moga wychodzic z obsuwami czasowymi. Widze, ze do Izzo wchodzi tez duzy bidon. Sam juz nie wiem czemu ciagle mam watpliwosci.
PiotrekGT Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 też nie wiem Prawda jest taka, że na tym można robić wszystko, traski enduro spokojnie idzie oblecieć
Kkaaeell Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 29 minut temu, Rakamu napisał: promocje W yt raczej nie licz na Prońko lub obniżki cen
Rakamu Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) Mysle, ze ladujac juz znaczaca kwote w rower chcialbym aby dawal jak najwiecej mozliwosci. Izzo na stronce YT jest dosyc mocno wyspecjalizowany, za to jeffsy odhacza wiecej zakresow. Pewnie jest to kierowane do prosow ale mimo wszystko sieje niepokoj przy wyborze Porownujac te dwa rowerki wyglada na to ze geo jest zblizone, jeffsy jest troche dluzszy, ma lepsze opony, wiecej skoku ale podobno tez super podjezdza, izzo pewnie zwrotniejszy, podjezdza napewno lepiej, jest chyba minimalnie lzejszy ale to raczej pomijalne. Oprocz zawiasu to reszta osprzetu raczej identyczna. Co do promek to w zeszlym roku byly jakos po 400eur w dol opuszczane ceny na koniec sezonu. Niestety przy covidzie jest taki boom na rowerki, ze raczej nici z obnizek. Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez Rakamu
PiotrekGT Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Z jeffsy jest ten probllem, że to tak na prawde już enduro ktorego zupelnie ci nie potrzeba. Wiem, że YT klasyfikuje go inaczej ale skok 160mm przy kole 27.5 i 150mm przy 29 to nijak pasuje do trailu. Do tego amorki typowo endurowe. Być może się pojawi pytanie o Capre klasyfikowaną jako enduro. To już jest tzw. Superenduro.
Lobsang Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć, jestem już na etapie podejmowania decyzji a propos roweru, o którym pisałem stronę wcześniej. Chciałbym się ostatecznie poradzić co do wyboru, abym potem nie żałował. Ze wszystkich rowerów zostały na mojej tablicy takie: Remedy 8 2021 na GX lub XT Reign SX 29 2021 Radon Swoop AL 8.0 29 2021 Najbardziej podoba mi się Trek, głównie z tego powodu, że jest dostępny od ręki, a i na Reign'a i na Swoopa nie wiem ile będę musiał czekać. A propos Gianta nie ma żadnych informacji, nie wiadomo nawet ile będzie kosztować w PL (w stanach $3900). Szukam jak najbardziej uniwersalnego sprzętu od jazdy po ścieżkach po enduro i może w przyszłości hopy. Na pewno w najbliższym roku (ten i przyszły sezon) będę skupiał się na jeździe mniej grawitacyjnej i na pewno w tym sezonie nie zawitam do typowego bikeparku. Raczej nastawiony jestem na zjazdy bez skoków i podjazdy, wycieczki, aby budować kondycję. Czy ten Remedy wystarczy do takich celów i czy potem nie będzie mu brakować trochę skoku względem Reign i Swoop'a? Czy faktycznie te koła 29 cali robią aż taką robotę, że nie ma sensu się pchać w 27.5? Z drugiej strony, boje się, że taki Swoop, czy Reign nie będzie się nadawał do niczego innego jak do bikeparków i ostrego katowania na hopach. Od ręki mogę mieć aktualnie tylko wersję na XT (10-51, GX ma 10-52), z hamulcami Deore 4 tłoczkowymi, czy te hamulce jakkolwiek mają się do Code R z wersji GX? W internecie przeczytałem, że tego Lyrika można będzie w przyszłości podnieść do 170mm, więc gdybym zaczął wariować to może taki uprgrade by wystarczył. Mam ogromne wątpliwości związane z tym Trekiem, bo odnoszę wrażenie, że ta marka ma złą renomę i uznawana jest za markę w której płaci się za znaczek, a z drugiej strony jak porównuję cenniki - nie licząc tego Radon'a - to Remedy w sumie jest w bardzo dobrej cenie. Pozdrawiam Edytowane 10 Sierpnia 2020 przez Lobsang
Ares Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Lobsang napisał: Od ręki mogę mieć aktualnie tylko wersję na XT (10-51, GX ma 10-52), z hamulcami Deore 4 tłoczkowymi, czy te hamulce jakkolwiek mają się do Code R z wersji GX? W internecie przeczytałem, że tego Lyrika można będzie w przyszłości podnieść do 170mm, więc gdybym zaczął wariować to może taki uprgrade by wystarczył. Mam ogromne wątpliwości związane z tym Trekiem, bo odnoszę wrażenie, że ta marka ma złą renomę i uznawana jest za markę w której płaci się za znaczek, a z drugiej strony jak porównuję cenniki - nie licząc tego Radon'a - to Remedy w sumie jest w bardzo dobrej cenie. Trek ma porąbane ceny co wystarczy zobaczyć na przykładzie Fuela EX. Myk polega raczej na tym, że Remedy jest na średnim kole a ono nie jest w tej chwili na topie. Jedyna szansa by to w ogóle u nas sprzedać to dać dobrą cenę. Do tego jest ciekawie wyposażony. Choć jestem mocno tolerancyjny co do kolorów to Reign jest tragiczny. Radon to dla mnie egzotyka. Nie znam nikogo kto ma tą markę więc nie mam zdania.
Lobsang Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Jednak Trek mi najbardziej leży, idealnie pomiędzy Trail a Enuro, to mi się podoba. Jestem już zdecydowany, zastanawiam się jedynie, czy GX i XT, może wylosuję :P. Dzięki za pomoc.
Ares Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 @Lobsang no i dobrze. Liczy się jazda. Z ciekawości o ile masz ochotę napisać dali jakiś upust w tych obecnych czasach? Ilość mnie nie interesuje tylko czy w ogóle dało się coś stargować z ceny katalogowej.
Lobsang Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) Tak, był upust, mógłby być dwukrotnie wyższy gdybym się zapisał na kolejną dostawę, ale nie chciałem czekać, bo termin był na początek listopad, a ja w tym roku muszę skończyć sezon do połowy listopada niestety. Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez Lobsang 1
Mar24 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Witam otóż dzisiaj sprzedałem swojego HT z powodu przesiadki na jakiegoś trail'a Coś do +/-10k wartego polecenia ? Patrze od rockridera z deca po YT izzo który był tutaj opisywany. Rowerek bardzo mi sie podoba lecz troche cena zaporowa Chciałbym żeby to w miare podjeżdzalo skok myśle ze 130mm max. Koło 29 wzrost 186 Ktoś coś poleci ? 1
Ares Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 @Mar24 jeden z forumowiczów sprzedaje Gianta Trance w L-ce za nieco ponad 10K.
Rakamu Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Jesli Ci sie nie spieszy to jest opcja, ze na 2021 yt wstawi izzo base. W tej chwili brakuje takiego modelu. Jesli sie pojawi to powinien byc wlasnie w okolicach 10k. Mozesz wyslac im zapytanie. Odpowiadaja w kilka dni.
Mar24 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Pisałem z nimi i izzo comp ma być jeszcze w tym roku a niestety roczniki 2021 dopiero po nowym roku ..
DarekH Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Niestety witaj w Covid19 reality ... ten rok jest tragiczny w tej branży.
Mar24 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Jak sądzicie ? Czekac do 2021 i patrzeć w między czasie na używki ? Ponieważ też chce kupic gravela poniewaz sprzedałem HT i chce kupic full i gravel więc moge poczekać z tym zakupem . Bo póki co to porażka ..
Rekomendowane odpowiedzi