Skocz do zawartości

Łączenie grup osprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.Czy mogę mieszać komponenty z grup m7100,m8100,m9100?Chciałem zmienić tylną na xtr m9100,a kasetę i korbę z tańszych grup.

Opublikowano

Tylny suport też mogę 1 z tych 3 grup 12 rz.Jak wszystko to wszystko?

Opublikowano

Tylny suport? 12s od Shimano wymaga nowego typu bebenka. Co za tym idzie każda kaseta 12s Shimano będzie w tym standardzie.

Opublikowano (edytowane)

Jak masz sztywną oś z tyłu tonie ma problemu jeśli masz piastę 135mm to zapomnij o kasecie 12 shimano.

Edytowane przez Kruk
Opublikowano
13 minut temu, Kruk napisał:

masz suport 135mm

Piasta Panowie piasta 😉

Opublikowano
2 godziny temu, Ralis napisał:

Tylny suport też mogę 1 z tych 3 grup 12 rz.Jak wszystko to wszystko?

A co to jest tylny suport? Bo nie ogarniam takiej części w rowerze?

Godzinę temu, Kruk napisał:

Jak masz sztywną oś z tyłu tonie ma problemu jeśli masz piastę 135mm to zapomnij o kasecie 12 shimano.

Domyślam się, że o piastę chodzi.

O oryginale Shimano możesz zapomnieć jeśli masz koło starsze z osią o szerokości 135mm, ale można kupić kasetę 12 rzędową od SunRace bądź SRAM z grupy NX o zakresie 11-50T która z tymi przerzutkami będzie działać bardzo dobrze, a pasuje na standardowy bębenek Shimano.

Opublikowano

Tak.pomyłka chodziło mi oczywiście o piastę tylną.Mój rower to Cube ltd series na 26*kołach 2016 rok.Podpowiedzcie co muszę zmienić,żeby kasetę 12 rzędową zainstalować z m9100 na tyle.

20190524_190040.jpg
Opublikowano
2 godziny temu, SpiderMAN napisał:

O oryginale Shimano możesz zapomnieć jeśli masz koło starsze z osią o szerokości 135mm, ale można kupić kasetę 12 rzędową od SunRace bądź SRAM z grupy NX o zakresie 11-50T która z tymi przerzutkami będzie działać bardzo dobrze, a pasuje na standardowy bębenek Shimano.

@Ralis powyżej masz odpowiedz.

Opublikowano

Masz dwa wyjścia

1. Kupić kasetę NX tak jak wyżej Koledzy piszą

2. Kupić nową piastę (lub bębenek) z bębenkiem XD, kupić kasetę Srama GX,X01 ,XX1 eagle i wtedy złożyć.

Wtej ramie masz stary standard 135 mm piasty i nie ma szans na założenie kasety SHimano 12 bo tak potrzeba nowego bębenka a ten bębenek jest w piastach tylko 142 i 148mm boost.

Opublikowano

Ja przy 26 bym nie inwestował w 12 napęd, wystarczyłby 11 zwłaszcza 2x11 chyba że chcesz jedno blat.

Opublikowano

Tu się z @Kruk całkowicie zgadzam. 1 cz 2 x 11 robi ogromną robote a przy tym nie przysważa trudności w poskładaniu wszystkiego do kupy. Sam chętnie przetestowałbym 12s ale czy modernizowałbym rower z tego powodu... Raczej nie. Szukał bym nowego z takim napędem.

Opublikowano

Tak maprawdę to zależy  mi na shadow +,dwóch blatach z przodu,więkrzy 42t i na tyle stopniowania 10,11,12,13 i do 10tej zębatki już jakoś po 2,3 zęby.Nie musi być 12 zębatek bo i tak z nich nie korzystam.Dużo jeżdżę, ale na sprzęcie się nie zmam.Mój cały napęd jest bardzo stary i pomyślałem nad zmianą.Trochę zacząłem czytać,ale jest tego sporo i nie ogarniam,a zacząłem niedawno.Także shadow+ i te zębatki  po jednym zębie to najważniejsze.Ufff

Opublikowano

To tak.

Jak chcesz mieć shadow + to wystarczy 10 rzędowy napęd, możesz mieć Deorkę m6000, albo XT M785 ( xt ma lepsze manetki) albo pomieszać te napędy. Jak chcesz 11 rzędowy napęd to SLX M7000 lub M8000 XT, w XTR'a M9000 to już jak budżet ( korba jest piękna XTR'a 11 :D )

Jeśli byś chciał mieć stopniowanie o 1 ząbek na mniejszych koronkach kasety, to byś musiał chyba napęd od szosy dać :D Nie ma takiego stopniowania wMTB. Przeciętnie stosuje się:

11-13-15-17-19-22-25-28-32-36 (dla napędu 10, ale są też kasety o trochę innym stopniowaniu ale przeważnie o 2-3 i 4 ząbki po 1 są w szosach) 

Jakbyś dał 10-45 kasetę XTka M8100 do koła 26 cali z korbą przykładowo 1 blat 34T to byś na 34T-45T tył miał taki młynek że aż za duży dla 26 calowca, szybciej by było zejść z rowera pod górkę :D

Chcesz mieć 11-42 kasetę , sprzęgło w przerzutce i 1 lub 2 blat korbę? Bierz Deorkę z manetkami/manetką XT, 

Jeśli chcesz mieć ciut lepszą kadencje to bierz SLX M7000 z manetkami/manetką XT M8000.

Opublikowano

Poskładaj sobie 2 x 10 na Deorce i "bedzie Pan zadowolony" 😉

Opublikowano

Teraz mam 3 blaty z przodu.Najwiękrzy 42 .Tych mniejszych nie liczyłem bo nie używam.Natomiast z tyłu bakuje mi zębatki 12t i 10t.Mam 11.13.15.17.itd.Używam maksymalnie 7 zębatki z tyłu,potem biegnę.Czyli szukać czegoś od szosy?A nie można wymieniać pojedynczych zębów w tylnych kasetach?

Pojedynczych zębatek ochywiście.Błąd.

Opublikowano

Za bardzo kombinujesz. Po coś ktoś opracował takie a nie inne stopniowania by to działało. Nie widziałem aby ktoś probował mieszać koronki kasety aby uzyskać stopniowanie co 1T. Pamietaj, że na koronach sa strefy wrzutu, zrzutu i nastepują one po sobie w okreslonej kolejności. Kaseta 10s np. 11-36 ma dla Ciebie za szeroki zakres to weź np. 11-28 z szosy. Przy tradycyjnym benkenku nie mam mowy o koronce 10T a wydać kilka tysięcy tylko po to by ją mieć i wykorzystywać raptem połowe możliwości takiego napędu jest bez sensu. Musisz iść na jakiś kompromis. 

Opublikowano

Masz rację.Dziękuje za pomoc i wyrozumiałość.

Opublikowano

A jeśli już planijesz i konsekwetnie masz zamiar korzystać z napedu w ukladzie 1 x 10 to jako tylną zmieniarkę wybierz Shimano ZEE. 

Opublikowano

Widziałem ale nie wczytywałem się ten model.W czym taki niezwykły?

Opublikowano

Mała, zwarta i kompaktowa konstrikcja z shadow+ rzecz jasna ale z racji długości wózka obsługuje tylko i wyłacznie korby jednorzędowe.

Opublikowano

Zwizualizuje Ci o co mi chodzi...

Kaseta 11-25.

https://www.centrumrowerowe.pl/kaseta-shimano-105-cs-5700-pd15958/?v_Id=27101

Zmieniarka ZEE w wersji DH obsłuży kasete o najwiekszej koronce maks 28T.

https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-zee-rd-m640-pd10176/

Manerka XT.

https://www.centrumrowerowe.pl/manetka-shimano-deore-xt-sl-m780-pd3351/?v_Id=34100

Zwieczeniem korba z jednym blatem NW choć z 44T może być problem i masz napęd jaki w pełni odpowiada Twoim oczekiwania. Stopniowanie co 1T jest. Shadow+ jest. Jednoblat jest.