bahamut24 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 (edytowane) Klocki mam icestop półmetaliczne kupione i założone razem z tarczami. Filmiku nie nagram bo jak mam nagrac wibracje podczas hamowania a czuc je na siodelku? Na stojaku nic takiego sie nie dzieje. Zdjecie mogę wrzucić wieczorem. Próbowałem też zmieniać klocki przód - tył ale bez pozytywnego skutku. Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez bahamut24
Kruk Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Masz je na 6 śrub te tarcze co nie ? Może przykręć je mocniej?
bahamut24 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Uwierz że już mocniej się nie da bez zerwania gwintu 😉
Kruk Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 To coś jest nie tak, albo tarcze są wiotkie, albo sprężynka od klocków w zacisku jest za słaba.
bahamut24 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Sprężynkę też wymieniałem już 3 razy. Może rzeczywiście te hamul..tfu spowalniacze są slabe do tych tarcz.
Kruk Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Tylko co miałby lepsze hamulce zmienić do wibracji między klockami a tarczą? Jak masz gdzieś na podmiankę coś lepszego to spróbuj.
bahamut24 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Mówili w serwisie że tarcza ciągnie klocki i w końcu płyn się zagotuje albo będą cieknąć . Po co mieliby kłamać jak mogliby zarobić? Niestety hebli na podmiane nie mam , nie zamieniałem jeszcze tarcz przód- tył ale chyba mi się nie chce już z tym walczyć 🙄 Hamulce i tak planowałem za rok wymienić.
Kruk Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Właśnie mogli by zarobić dlatego tak mówili, abyś u nich kupił hebel.
bahamut24 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Tarcze proste, wszystko dokręcone, wyregulowane że nie obciera, klocki nowe razem z tarczami to już nie wiem co jeszcze może być. Tarcza odtłuszczona, klocki szlifowane na papierze.
Accent_Szaj Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 A dlaczego nikt nie podejrzewa koła, albo opony? 43 minuty temu, bahamut24 napisał: Tarcze proste, wszystko dokręcone, wyregulowane że nie obciera, klocki nowe razem z tarczami to już nie wiem co jeszcze może być Sprawdź koło,czy jest dobrze wycentrowane i oponę,czy ma bicia. Najlepiej pożycz koło z tarczą od kolegi i spróbuj.
bahamut24 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 (edytowane) Pudło z kołem , rower był na przeglądzie , wszystko jest git. Uprzedze już w razie czego, próbowałem szybko zamykacz dokrecac i odkrecac mocniej , słabiej. Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez bahamut24
bahamut24 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Wróciłem do tarcz 160mm i zero problemów.
Accent_Szaj Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Czyli masz problem z tarczą Potraktuj ją czymś bardziej agresywnym typu Rozpuszczalnik(benzyna jest za słaba)
Pemower Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) A jaki rozmiar tarcz? Mam coś takiej przy tarczy 203 ale tylko z przodu, moim zdaniem zależy to od tarczy, możliwe że masz klocki zużyte i nie chodzi mi o wytarte okładziny tylko zatłuszczone, ale jeśli podmieniłes juz klocki to trzba z tym żyć lub spróbuj leciutko papierem ścierny zetrzeć okładzin (dosłownie ją tylko porysowac) . A czy to szarpanie (wibracje) są przy mocniejszym naciśnięciu klamki? W dniu 9.08.2019 o 19:46, bahamut24 napisał: Wróciłem do tarcz 160mm i zero problemów. Przy większych tarzach mogą być problemy może producent nie przewidział w tym rowerze tarcz większych niz 160 Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez Pemower
Kruk Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Jeśli wróciłeś do 160 i nie ma problemu to problem może być: -ze sztywnością amora czy ramy ( nawet przy sztywnych osiach) -z licha i odchudzoną konstrukcją tarcz czyt. wyginające się tarcze -ze złym ( niedokładnym ) ustawieniem zacisku Niestety dlatego ludzie polecają XT tarcze bo są sztywne i nie ma większych problemów przy 180 czy 203 mm rozmiarze, choć nie zawsze, ale raczej sporadycznie. 1
Franz Mauer Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Sprawdź czy klocki maja luz w gniazdach czasem zamienniki są mniejsze i latają w gniazdach zacisku. Przy hamowaniu wpadają w wibracje. Sprawdź też w którym miejscu klocki stykają się z tarczą, bo może okładziny nadchodzą na pająk? 1
bahamut24 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Okładziny na pewno nie nachodzily na pająka bo przy montazu zwrocilem na to uwage. Zacisk tez mialem dobrze ustawiony. Na razie temat dla mnie zamkniety, zobacze jak bedzie po zmianie hamulcow na przyszly sezon. Dziękuje za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi