Skocz do zawartości

Wibracje podczas hamowania.

cactous.ey

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

kupiłem nowego Unibike'a Shadow (hamulce tarczowe), wstępnie dotarłem hamulce, i pojechałem w teren.

Okazało się, że rower wchodzi w spore wibracje przy całkowitym blokowaniu tylnej tarczy, nawet przy niedużej prędkości, bez względu na nawierzchnię. Podjechałem do salonu, serwisant powiedział, że nie ma się czym przejmować. 

Można mu ufać? Takie zachowanie nowego roweru jest normalne, znika z czasem, czy jest to wada fabryczna?

Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

Może tarcza jest krzywa lub źle dokręcona. Nie słychać,żeby tarła o zacisk? 

58 minut temu, cactous.ey napisał:

rower wchodzi w spore wibracje przy całkowitym blokowaniu tylnej tarczy,

Po zablokowaniu tarczy to już raczej koło też się blokuje...czy u ,Ciebie tarcza jest niezespolona z kołem?? O w którym momencie te wibracje powstają?

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli tarcza dostaje wibracji to znaczy że:

-albo jest krzywo ustawiony zacisk

-Albo jest krzywa tarcza

-Albo jest wiotka tarcza 

-albo nie równo pracujące tłoczki w zacisku

-albo są śruby od tarczy poluzowane lub kapsel jeśli masz center lock

Tarcza po zablokowaniu nie powinna nic wydawać bo tłoczki w zacisku trzymają tarczę a koło się nie obraca :D .

Edytowane przez Kruk
Opublikowano
34 minuty temu, Kruk napisał:

Jeśli tarcza dostaje wibracji to znaczy że:

-albo jest krzywo ustawiony zacisk

-Albo jest krzywa tarcza

-Albo jest wiotka tarcza 

-albo nie równo pracujące tłoczki w zacisku

-albo są śruby od tarczy poluzowane lub kapsel jeśli masz center lock

Tarcza po zablokowaniu nie powinna nic wydawać bo tłoczki w zacisku trzymają tarczę a koło się nie obraca :D .

Świetnie to opisałeś @Kruk

Opublikowano

Nic odkrywczego nie napisałem przecież ale dzięki za miłe słowa :)

Opublikowano

Nic dziwnego nie pokazałeś.

-mało sztywne koło

-zblokowany hebel

-luźne podłoże 

i efekt wibracji gotowy. Mam nadzieje że wiesz że ważniejszym hamulcem jest przedni (dlatego z przodu montuje się większe tarcze lub/i mocniejsze heble) i hamuje się dwoma na raz a nie na pałę tylnym :) 

Masz tutaj filmik co Szaj robił test sztywności przednich amorów ale zasada jest ta sama:

Po prostu mało sztywne koło i tyle, nie masz się czego bać :)

Opublikowano

super, bardzo dziękuję za pomoc!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Posiadam rockridera 900 , fabryczne hamulce tektro auriga 160mm. Na początku sezonu zmieniłem adaptery i tarcze na icestopy 180mm wraz z klockami icestop pół metaliki. Pojawił sie problem ,podczas jazdy i hamowania w deszczu tył wyje i wpada w wibracje aż czuć na siodełku. Na sucho było ok. Ostatnim czasem i ponad 1200km przejechanych wibracje są nawet podczas suchych warunków jazdy gdy mocniej docisne klamkę. Próbowałem mocniej /luźniej dokrecać koło , zmieniałem klocki L z P , tarcza dobrze dokrecona. Mam lekkie bicie koła , możliwe że to jest przyczyną? Może być też tak że te spowalniacze tektro mogą nie pracować z tymi tarczami? Ogólnie to cieżko wyregulować te heble, mam taki wzornik to regulacji hamulców i jak go włoże na tarcze to wchodzi tak że luzu nie ma miedzy klockami i praktycznie nie idzie zacisnac klamki - może zapowietrzony jest hamulec?

Czytałem już kilka tematów i próbowałem dzialac ale bez skutku😣

Opublikowano

Bardziej bym stawiał na skrzywioną tarczę.

Opublikowano

Jutro chce wykrecic tarcze i sprawdzic, tylko czemu na poczatku wibracje były tylko w deszczu? Na stockowych tarczach nic sie nie dzialo

Opublikowano

Może mocniej hamowałeś, z uwagi, że tarcze były mokre.

Opublikowano

Pół metaliki + woda = piski i wibracje. To normalne zjawisko przy deszczu jak idzie o pół metaliki i metaliki. Fakt, krzywa tarcza lub adapter może mieć też znaczenie.

Jeśli masz bicie koła to zależy gdzie czy na obręczy czy luz na piaście, jeśli bicie na obręczy to nie ma nic wspólnego z tarczą jeśli luz na piaście to już tak.

Czasami mocniej dociśnięty zacisk lub mocniej wkręcona oś przelotowa poprawi sztywność koła

Jak idzie o heble to nie ma to znaczenia, do póki oby dwa tłoczki pracują. Jeśli normalnie pracują to nie same zaciski co tarcze i klocki mogą się nie lubić, zwłaszcza jak są to tarcze nie do półmetalików a tylko do żywicznych klocków.

Opublikowano

Dokręciłem szybkozamykacz o pół obrotu i nie wibruje przy każdym hamowaniu, jak mocniej zacisnałem klamkę to raz się zdarzyło i było słychać szuranie po puszczeniu klamki ale po chwili ustało. Podniosłem koło i zakręciłem to wydaje mi się że troche faluje ale o klocki nie obciera. Jutro zdejme tarczę i na blacie sprawdzę . Te na pająku tarcze da się prostować? Jeszcze zastanawiam się czy klocki nie winią, chciałem brać metaliczne ale nie mieli i wziąłem półmetaliki ale ten sam producent co tarcz icestop.

Opublikowano

nie ściągaj tarczy, nic tak dobrze nie pokaże czy jest prosta jak na kole, poświeć sobie światłem i obróć kołem, warto ściągnąć łańcuch by nie przeszkadzał przy cykaniu na bębenku, tak łatwo usłyszeć też czy tarcza nie trze przy obrocie :)

tak da się prostować jak każdą tarczę :)

Wiesz, zacisk musi być idealnie ustawiony a tarcza prosta jak cholera, moja nowa tarcza XT była krzywa ! musiałem ją prostować kluczem specjalnym, bez problemu naprostowałem :)

Opublikowano

Zamiast tego drogiego klucza można użyć rurki plastikowej nacietej tek by weszła na tarczę

Opublikowano

też prawda Piter, nie mniej próbowałem takiego patentu i działał tak sobie, serio, a z kluczem dedykowanym raz dwa. choć to tylko kawałek metalu z naciętym miejscem.

Opublikowano

Wykręciłem dzisiaj tarcze choć nie obyło się bez problemów , nie wiem czy te śruby takie delikatne czy ja za mocno przykręciłem ale musialem wiekszą końcowke nabić bo gniazda się wyrobiły i nie szło odkręcić 😱

Tarcza minimalnie jednym pinem nie dotykała blatu, coś odgiąłem, założyłem i wyregulowałem zacisk. Na sucho nic nie obciera . O 13 będę jechać to zobacze jak się będzie zachowywać. Przy okazji zeszlifowałem troche klocki na papierze 320 i wyczyściłem zacisk, tarcze najpierw umyłem pod wodą a później po założeniu liznąłem acetonem.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Lipa wibruje znowu, nie tak mocno ale jednak. Umówie się na serwis, prostowanie tarcz ok 30 zł, widze że troche faluje ( moze to zludzenie) ale nic nie obciera to nie chce bardziej zepsuć.

Opublikowano

30 złotych to nie majątek a tak będziesz mieć spokój :) 

Opublikowano

Dostałem teledon że rower zrobiony na wibracje ramy powiedzieli że wszystko jest ok, mocne hamulce są i dobrze dotarte a wibracje wynikaja z ugiecia koła - jakoś im nie wierze. Rower jutro odbiorę i potestuje.

Opublikowano

Wibracje cały czas są. Byłem w jeszcze jednym sklepie i powiedzieli że te tarcze są za mocne do hamulców. Wróce do tarcz 160mm albo jakieś niepływające 180 kupie. Czy lepsze hamulce niż tektro auriga ale nie 4 tłoczki ogarną te tarcze?

Opublikowano

Dla mnie to jakaś bzdura, fakt jest taki że jak te tarcze są jakieś z blaszki lub mocno wycieniowane to fakt mogą się giąć, ale że tarcze za mocne do zacisków O_O ? pierwsze słyszę...Jakbym miał tarcze XT na pająku i zaciski M315 to też by tak było ? :)

Tutaj jest coś skopane z regulacją, adapterem lub tarcza. Zrób może nam fotki lub/i filmik?

Opublikowano

Tarcze już regulowałem na wszystkie możliwe sposoby , nawet z blaszkami aby równo były klocki. W dwóch serwisach mówili że ustawione jest dobrze i tarcza prosta. Na początku wibrowało tylko w deszczu , klocki i tarcza się dotarły to zaczęło wibrować przy hamowaniu na suchym. Czego zdjecia miałbym zrobić?

Opublikowano

Prześwitu między Klocek-Tarcza-Klocek, ostre światło, biała kartka pod spód.

Ogólnie jak wygląda ta tarcza z zaciskiem.

A próbowałeś wymienić klocki ? Jakie klocki masz w nim?

Najlepiej zrobić filmik jakie to wibracje są podczas hamowania.