Skocz do zawartości

Latający łańcuch

Eninz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z moją przerzutką oczywiście o ile to problem być może owa przerzutka tak ma. 

Mój problem polega na tym że jak zjeżdżam z większą prędkością lub nawet czasami bardzo powoli jadę i zjadę z krawężnika lub schodów Bardzo łańcuch mi skacze i jest to nie przyjemny dźwięk przerzutka to (shimano deore m592 shadow) Czy przerzutka tak słabo napina czy łańcuch jest za długi.. Naprawdę ten dźwięk jest bardzo irytujący i brzmi jakby miał sie rozlecieć cały rower:P

Opublikowano

Może i łańcuch jest za długi, bo w nowych rowerach jest zwykle na wyrost. Wrzuć na największe zębatki z przodu i z tyłu i przerzutka powinna być bardzo mocno wychylona w przód. Jak nie jest to można łańcuch skrócić, ale nie spodziewaj się cudów, bo po to są osłony na rury łańcuchowe żeby żyć z obijającym się łańcuchem. 

Dopiero przerzutki że sprzęgłem trzymają łańcuch sztywno. 

Opublikowano

Mam osłonkę i nie chodzi mi o to ze obija o rame tylko jest taki dziwny dźwięk.. Nie wiem jak to wytłumaczyć.

Opublikowano

Dziennych dzwięków w rowerze może być cała symfonia 🤣 Wrzuć przełożenie jakie opisałem wyżej, skocz z krawężnika i jeśli pomogło to wina luźnego łańcucha...

Opublikowano

Spoko, sprawdze rano dzięki najwyżej napiszę czy pomogło czy nie i czy będę skracał ten łańcuch 

Opublikowano

Generalnie jest to przerzutka bez przegląd więc mimo tego że ma mocną lub wzmacnianą sprężyne napinajacą, to u tak się łańcuch podda i będzie klekotał
Tym bardziej że np jeździsz po schodach lub probojesz skakać
Spróbować musisz pierw z lancuchem
Dajesz na największy blat z przodu i tyłu nakladasz łańcuch nie przewlekajac przez przerzutkę i dokładasz dwa ogniwa (chyba nie pomieszalem nic więc jak coś to proszę o sprostowanie) wtedy powinna być prawidłową długość łańcucha
Generalnie jak nie pomoże a obija ci no tylny trójkąt
Owin go stara dętką tylko tak ładnie nie byle jak i będzie dobrze wyglądało i nie będziesz się wkurzał
Druga opcja zmiana przerzutki na taką że sprzęgłem

Opublikowano (edytowane)

Tak to wygląda po daniu na największą zębatke przerzutki z tyłu i przodu nie wiem czy jesteście w stanie po tym zdjęciu coś ocenić 

15623180457181348948164214285673.jpg Edytowane przez Eninz
Opublikowano

Osobiście uważam że nie ma co więcej skracać bo będzie lipa

Opublikowano

Byłem w serwisie i mówili ze coś tam zrobią w poniedziałek bede pytal

Opublikowano

Można by usunąć najwyżej ze 2 ogniwa, więc nie ma sensu skracać. Czyli jak nie ma nigdzie luzu to chyba musisz nauczyć się z tym żyć.

Opublikowano

Mi to bardzo przeszkadza więc moze w przyszłości zmienię przerzutkę a narazie z tym będę żył bo jak zjeżdżam ze schodów To brzmi jakbym jechał składaniem sa 500zł.. A rower 4.6k

Opublikowano

Wiem widzę ale szczerze to jest g...o warta taka owijak(bez urazy) zobacz sam ze nie jest dobrze założona
Owiń ładnie dolny i górny trójkąt i będziesz miał spokój

Opublikowano

Nic już nie skracaj. Wystarczająco mocno jest napięty wózek. Jak odejmiesz jeszcze ogniwa to przy przekosie złamiesz hak lub uszkodzisz przerzutkę bądź ramę.

Łańcuch będzie trochę hałasować,bo miedzy ogniwami łańcucha a zębami zębatek jest delikatny luz. W zębatkach typu narrow wide (czyli w systemach 1x) łańcuch siedzi nieco ciaśniej na zębach i jest ciszej. Na dodatek przerzutka nie ma sprzęgła, a sprężyna nie jest zbyt sztywna, więc wózek przerzutki również się rusza na nierównościach (czasem nawet małych),co może być przypadłością i nowej przerzutki i zużycia sprężyny w starej przerzutce.

Opublikowano

Nic nie będę skracał skoro tak mówicie dziękuję wam wszystkim za pomoc 

https://www62.zippyshare.com/v/mhIjqP2j/file.html

Nie wiem czy w ogóle mogw wrzucać takie filmy z hostingów jak coś napiszcie usunę tu jest kawałek jak zjeżdżam ze schodów i jest ten dźwięk 

Opublikowano

Zyję, to normalne w napędach tej klasy, nic więcej nie wskórasz oprócz wymiany przerzutki na taką ze sprzęgłem, ale idzie za tym wymiana manetki i kasety ponieważ przerzutki ze sprzęgłem (czyt deore) zaczynają się od 10rz właśnie.

Opublikowano

Nic z tym nie zrobisz, za słaba przerzutka ma sprężynę i łańcuch lata, niestety tak jak Piotrek piszę, jak zmiana na 10 ze sprzęgłem to musisz kupę wymienić co rodzi koszty. 

Druga sprawa że nie dziw się że po zjeżdżaniu  ze schodów wszystko lata w rowerze :D 

Opublikowano

Jak widzę często na youtubie zjezdzaja ze schodów i nic nie slychac tylko piękny dźwięk oponek

Opublikowano

Bo mają pewnie przerzutki ze sprzęgłami, lub mocnymi sprężynami, lub napinacze. 

Pokaż przykładowy film z tym jak nie słychać.

A tak nawiasem to rower do XC tak średnio lubi zjeżdżanie ze schodów, można, ale nie zrobisz tego tak jak rowery Full lub Enduro.

Opublikowano

Mi tam gościu Mówił że to all.mountain xD

Opublikowano

Jesli to Fathom 2 2017 to tak, jest to all moutain lecz trochę taki budżetowy. Ale rama sama w sobie bardzo fajna i pokusiłbym się osobiście nad wsadzeniem tak jakiegoś napędu 1x, krótkiego mostka i mocniejszych hebli. Taki rower aż się prosi o to :) 

Opublikowano

All mountain dobre :D to typowy XC taki oo sobie. 

Opublikowano
7 godzin temu, PiotrekGT napisał:

Jesli to Fathom 2 2017 to tak, jest to all moutain lecz trochę taki budżetowy. Ale rama sama w sobie bardzo fajna i pokusiłbym się osobiście nad wsadzeniem tak jakiegoś napędu 1x, krótkiego mostka i mocniejszych hebli. Taki rower aż się prosi o to :) 

Czytasz mi w myślach haha taki jest właśnie plan hanulce.planuje wsadzić deorki m6000

a co do napedu jeszcze nie mam pomysłu mostek też jakis krótki za nie długo kupie