karakan Opublikowano 27 Lipca 2019 Autor Opublikowano 27 Lipca 2019 Więc tak, chciałbym Wam pokazać co z pomocą udało mi się "zmontować" i zanim zamówię wolałbym żeby ktoś sprawdził czy wszystko ze sobą będzie grało: SUPORTKORBAKASETAPRZERZUTKA TYŁPRZERZUTKA PRZÓDŁAŃCUCH LINKI I PANCERZE :D Będzie ok? No i mieszczę się w budżecie jaki chciałem czyli 500zł
PiotrekGT Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 Czemu korba nie 2x? i weź sobie może łańcuch 10rz, dużo ludzi mówi, że łańcuchy przeznaczone do 1więcej rzędowych napędów działają lepiej niż te przeznaczone typowo do nich.
karakan Opublikowano 27 Lipca 2019 Autor Opublikowano 27 Lipca 2019 26 minut temu, PiotrekGT napisał: Czemu korba nie 2x? i weź sobie może łańcuch 10rz, dużo ludzi mówi, że łańcuchy przeznaczone do 1więcej rzędowych napędów działają lepiej niż te przeznaczone typowo do nich. bo nie wiem jak dobrać suport do korby, a poprzednia miała 3 tarcze + mam manetki na 3 rzędy
PiotrekGT Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 suport taki sam jak do 3x ten który podałeś jest ok. Manetka 3rz będzie działać z przerzutką 2rz. Jeden bieg pozostanie "nieaktywny". Wystarczy ustawić przerzutkę (2rz oczywiście) śrubkami H i L
karakan Opublikowano 28 Lipca 2019 Autor Opublikowano 28 Lipca 2019 3 minuty temu, PiotrekGT napisał: suport taki sam jak do 3x ten który podałeś jest ok. Manetka 3rz będzie działać z przerzutką 2rz. Jeden bieg pozostanie "nieaktywny". Wystarczy ustawić przerzutkę (2rz oczywiście) śrubkami H i L Na początku miałem taki zamysł żeby dać 2x czy jeżeli teraz chciałbym to zmienić, to musiałbym coś jeszcze zmieniać poza przerzutką i manetką?
PiotrekGT Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 Z tego co widze kupujesz cały napęd, więc zamiast korby kup 2x Alivio, przerzutkę 2x Alivio, manetki nie musisz zmieniać, mozesz uzyc tej co masz poniewaz ciągi linek są takie same i tylko nie bedziesz na niej uzywal jednego przelozenia. To wystarczy, żeby mieć 2x. Odpowiadając na twoje pytanie co trzeba zmienić poza przerzutką i manetką: Trzeba zmienić korbę i przerzutkę a manetki nie
karakan Opublikowano 28 Lipca 2019 Autor Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) 29 minut temu, PiotrekGT napisał: Z tego co widze kupujesz cały napęd, więc zamiast korby kup 2x Alivio, przerzutkę 2x Alivio, manetki nie musisz zmieniać, mozesz uzyc tej co masz poniewaz ciągi linek są takie same i tylko nie bedziesz na niej uzywal jednego przelozenia. To wystarczy, żeby mieć 2x. Odpowiadając na twoje pytanie co trzeba zmienić poza przerzutką i manetką: Trzeba zmienić korbę i przerzutkę a manetki nie Dzięki, ale jak mam mieć 2x to wole mieć manetke 2x, bo będzie mi mieszać więc wezme ją. Chodziło mi po prostu czy coś może ze sobą kolidować w sensie kaseta czy coś, nie znam się na tym, pierwszy raz będę sam wymieniał napęd Dziwne, na centrumrowerowe nie ma manetki 2x tylko 3x od alivio Edytowane 28 Lipca 2019 przez karakan
Accent_Szaj Opublikowano 28 Lipca 2019 Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) W dniu 27.07.2019 o 21:03, PiotrekGT napisał: i weź sobie może łańcuch 10rz Wewnętrzna szerokość łańcucha jest w napędach 9/10/11-rzędowych ta sama i wynosi 11/128″, a w łańcuchach 6/7/8-rzędowych wynosi 12/128″. Napędy 6,7,8 mają taką samą szerokość wewnętrzną ogniwa i tak samo 9,10,11 , więc możesz dać łańcucha 10 na napęd 9! W dniu 28.07.2019 o 09:55, karakan napisał: Dzięki, ale jak mam mieć 2x to wole mieć manetke 2x, Nie musisz mieć manetki na 2x .Ja mam manetkę M8000 Shimano XT i jest ona 2/3 .Skup się na przerzutce,bo może i ją skręcisz na 2,ale 2x mają krótsze wózki. Kolejną rzeczą,która bardzo mnie cieszy,to to,że jednak chcesz odrestaurować Rower Dokładając nawet 2000 do roweru, podnosisz jego wartość do 4000. Dlaczego? Dlatego, że kupując rower za 2000zł masz podstawowy zestaw,no może jakaś tam lepsza przerzutka,ale hamulce LIPNE! Po drugiej stronie masz - Kupujesz grupę DEORE M6000(o której pisałeś) ,dokładasz te 2000zł ,to fakt,ale już masz super napęd na Hollowtech II i świetne hamulce.Czyli rower wart jakieś 4k i więcej. Mało tego, jak zrobisz to sam ,to duma jaką poczujesz będzie bezcenna Edytowane 29 Lipca 2019 przez Accent_Szaj Błąd zmęczeniowy :) 1
PiotrekGT Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 (edytowane) 9 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Tego akurat nie słuchaj!Wewnętrzna szerokość łańcucha jest w napędach 9/10/11-rzędowych ta sama i wynosi 11/128″, a w łańcuchach 6/7/8-rzędowych wynosi 12/128″. Napędy 7,8,9 mają taką samą szerokość wewnętrzną ogniwa i tak samo 10,11 , więc nie możesz dać łańcucha 10 na napęd 9! PiotrekGT mam nadzieje,że potwierdzisz Nie potwierdze bo sam pogubiłeś się co mówisz, najpierw piszesz ze 6,7,8 mają swoją grubość a 9,10,11 swoją a później że 7,8,9 mają tą samą. Zgubiłeś się w zeznaniach. Co do możności dania łańcucha 10 na napęd 9 przywołam do tablicy kolege @Kruk. Ma zdajesię duże pojęcie o tym i może się wypowie 9 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Nie musisz mieć manetki na 2x .Ja mam manetkę M8000 Shimano XT i jest ona 2/3 .Skup się na przerzutce,bo może i ją skręcisz na 2,ale 2x mają krótsze wózki. Nie pisałem o zastosowaniu przerzutki 3rz w napędzie 2rz, tylko o manetce. 9 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Dokładając nawet 2000 do roweru, podnosisz jego wartość do 4000. To akurat to jest bzdura stulecia. Miałem rower za 2200, dołożyłem 2000, sprzedałem za 4200? Nie! Sprzedałem za 2600 nie mówiąc o tym, że sprzedawałem go pół roku, Ty nie jesteś chyba świadom jak osprzęt traci na wartości wraz z momentem zakupu. Inwestowanie w tanie rowery fortuny nie ma sensu, przekonałem się o tym ja jak i wielu innych (wcale nie muszą się do tego przyznawać). W tanim rowerze zawsze ograniczeniem będzie rama, a w RR 520 i wszystkich opartych o tą ramę ona jest bardxo dużym ograniczeniem. A satysfakcja z wymiany sprzętu w rowerze owszem jest. Deore o którym piszesz to bardzo dobra grupa i o wiele bardziej opłacalna ale nie do tego roweru. Edytowane 29 Lipca 2019 przez PiotrekGT
karakan Opublikowano 29 Lipca 2019 Autor Opublikowano 29 Lipca 2019 Taki był plan dać deore ale jednak nie ma sensu do niego, chcę go odrestaurować żeby się nauczyć serwisować i wtedy sobie kupię lepszy, a ten będzie do jeżdżenia do sklepu :D. Wczoraj rozkręciłem z niego wszystko żeby rame dokładnie wyczyścić, chciałem wyczyścić stery w środku ale mam problem, bo nie mogę ich wyjąć z ramy, dodam fotkę może ktoś wie jak to się robi w tym typie. Mogę zdemontować uszczelkę i to coś co wygląda jakby było pęknięte, ale już tego elementu z łożyskami nie mogę, to się wybija? A i na bieżąco będę was informował jak mi idzie wymiana napędu, myślałem, że wszystko zamówię od razu ale jednak będę to robił powolutku żeby się nie pogubić, zaczynając od korby i suportu
Accent_Szaj Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 (edytowane) 3 godziny temu, PiotrekGT napisał: Nie potwierdze bo sam pogubiłeś się co mówisz, najpierw piszesz ze 6,7,8 mają swoją grubość a 9,10,11 swoją a później że 7,8,9 mają tą samą. Zgubiłeś się w zeznaniach. Racja ze względu na godzinkę o której pisałem,w posta wdarł się chochlik.Już poprawione.Po męsku przyznaję się do błędu.Możesz dać 10rz do 9rz 3 godziny temu, PiotrekGT napisał: To akurat to jest bzdura stulecia. Miałem rower za 2200, dołożyłem 2000, sprzedałem za 4200? Oczywiście,że nie sprzedaż za 4200.Nigdzie tego nie napisałem Super,że tak napisałeś,bo widzę ,że co poniektórzy mogą wyciągnąć mylne wnioski Spieszę wyjaśnić Jeżeli dołożysz do roweru 2000zł stajesz się posiadaczem sprzętu wartości 4000zł. Oczywiście sprawę przerysowałem,bo nie zrobisz tak cudownego interesu ,ale chodzi tu o wytłuszczenie ,iż producenci dając super napęd, oszczędzą na hamulcach. Przykład: Kupujesz w sklepie nowy rower za ~2000zł. Dokupujesz podzespoły za ~1500zł sprzedając swoje nowe za ~500zł i masz rower który producent sprzedaje za 4000. Najważniejsze.Chcąc dołożyć do roweru choć 1zł, musisz mieć świadomość,że jej nie odzyskasz. Jeżdżąc na rowerze traci on na wartości(staje się używany) Pisząc jeszcze prościej. Czyli jak chcesz dokładać do roweru,robisz rower dla siebie ,a duma i samozachwyt po skończeniu BEZCENNE Fajnie powiedział to jeden z naszych,który dołożył do swojego roweru 2k. "Może i za 4000 kupiłbym lepszą maszynę,ale niczego nie żałuje...." Edytowane 29 Lipca 2019 przez Accent_Szaj
Kruk Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 4 godziny temu, PiotrekGT napisał: Nie potwierdze bo sam pogubiłeś się co mówisz, najpierw piszesz ze 6,7,8 mają swoją grubość a 9,10,11 swoją a później że 7,8,9 mają tą samą. Zgubiłeś się w zeznaniach. Co do możności dania łańcucha 10 na napęd 9 przywołam do tablicy kolege @Kruk. Ma zdajesię duże pojęcie o tym i może się wypowie Jak idzie o łańcuchy to można dać 8 na napęd 7, łańcuch 9 na napęd 8, łańcuch 10 na napęd 9 ( niestety przy 10 shimano tych starszych CN HG95 nie ma poprawy pracy bo ten łańcuch jest źle zrobiony, ma tylko jedną stronę z zaokrąglonymi ogniwami, przez co ciężko chodzi, 9 rzędowy łańcuch CN HG93 jest o wiele lepszy i ma 2 strony zaokrąglone ), 11 łańcuch na napęd 10 ( zalecane jak nic, napęd działa o wiele ciszej i pewniej) łańcuch 12 nie da się niestety połączyć z 11 napędem, znaczy się działa ale u mnie leciutko piszczy, nie mam innego roweru z napędem 2x11 aby to sprawdzić także wolę napisać że nie działa w 100%. To tyle co wiem.
Accent_Szaj Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 Czyli można,ale nie ma poprawy.Więc lepiej nie kombinuj 45 minut temu, Kruk napisał: CN HG95 nie ma poprawy pracy bo ten łańcuch jest źle zrobiony A co myślisz o Deore HG54 - 10rz?
karakan Opublikowano 29 Lipca 2019 Autor Opublikowano 29 Lipca 2019 Panowie, Nigdzie nie mogę znaleźć dedykowanej przerzutki dla tej korby od alivio, to normalne? Wszędzie są 3 rzędowe.. ale już np manetkę znalazłem, wtf?
Kruk Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 8 minut temu, Accent_Szaj napisał: Czyli można,ale nie ma poprawy.Więc lepiej nie kombinuj A co myślisz o Deore HG54 - 10rz? Sam go oceń, normalny łańcuch powinien mieć 2 strony szlifowane: Widzisz jak brzegi sa zaokrąglone? to bardzo ułatwia prace w zmienianiu biegów, dlatego nowe 11 mają je z 2 stron
PiotrekGT Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 8 minut temu, karakan napisał: Panowie, Nigdzie nie mogę znaleźć dedykowanej przerzutki dla tej korby od alivio, to normalne? Wszędzie są 3 rzędowe.. ale już np manetkę znalazłem, wtf? https://www.rowertour.com/p/155210/shimano-fd-m4020-m-alivio-przerzutka-przednia-mtb-side-swing-2x9rz-na-obejme-2019 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Przykład: Kupujesz w sklepie nowy rower za ~2000zł. Dokupujesz podzespoły za ~1500zł sprzedając swoje nowe za ~500zł i masz rower który producent sprzedaje za 4000. Nie masz bo w budżecie 2k rzadko spotyka się główki tapered i sztywną oś w ramie, plus zazwyczaj giętkie koła Ja miałem stożkową główkę ale tylna ośka do szału mnie doprowadzała, przednia zresztą też, ale żeby mieć QR15 to trzeba wymieniać piastę a jak piastę to i załe koło lepiej... i tak dalej i tak dalej. Totalny bezsens. W rowerze za 4k masz słabszy osprzęt ale da się już spotkać przynajmniej sztywne osie w kołach i korbie, główka tapered to już będzie standard. Osprzęt może i nieco gorszy ale napewno przyzwoity min na poziomie alivio.
karakan Opublikowano 29 Lipca 2019 Autor Opublikowano 29 Lipca 2019 1 minutę temu, PiotrekGT napisał: https://www.rowertour.com/p/155210/shimano-fd-m4020-m-alivio-przerzutka-przednia-mtb-side-swing-2x9rz-na-obejme-2019 Nie masz bo w budżecie 2k rzadko spotyka się główki tapered i sztywną oś w ramie, plus zazwyczaj giętkie koła Ja miałem stożkową główkę ale tylna ośka do szału mnie doprowadzała, przednia zresztą też, ale żeby mieć QR15 to trzeba wymieniać piastę a jak piastę to i załe koło lepiej... i tak dalej i tak dalej. Totalny bezsens. W rowerze za 4k masz słabszy osprzęt ale da się już spotkać przynajmniej sztywne osie w kołach i korbie, główka tapered to już będzie standard. Osprzęt może i nieco gorszy ale napewno przyzwoity min na poziomie alivio. Ja pierdzeile, szukałem tam! Dzięki
Accent_Szaj Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 50 minut temu, PiotrekGT napisał: Nie masz bo w budżecie 2k rzadko spotyka się główki tapered i sztywną oś w ramie, plus zazwyczaj giętkie koła Tu mamy przykład, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Kupisz napęd ,będziesz chciał sztywne osie.Potem Tapered i kończy się na wymianie ramy 😂 Karakan dobrze robisz rezygnując z włożenia do roweru drogich podzespołów. 6 godzin temu, PiotrekGT napisał: Nie! Sprzedałem za 2600 nie mówiąc o tym, że sprzedawałem go pół roku, Z tego wszystkiego zapomnieliśmy o zakupie używanych rowerów. Poszukaj ,może trafisz ,cały, poskładany rower ,na nowych,super podzespołach, który ktoś sprzedaje od pół roku.😈
karakan Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Hejo ponownie. Dzisiaj przyszły do mnie części, zamontowałem suport i korbę, co prawda nie wiem czy w dobry sposób zamontowałem uszczelki, bo instrukcja mi zryła beret i w niej mialy być 2x 2.5mm z prawej i jedna 2.5mm z lewej, a z suportem miałem 2x 2.5, 1x 1.7mm i 1x 0.7mm. Druga sprawa to taka, że za cholere nie mogę znaleźć przerzutki do tej korby.. w sensie na 36/22T korbę jaką mi polecono, to FC-M4050-B2, a przerzutkę do niej tą: https://www.rowertour.com/p/155210/shimano-fd-m4020-m-alivio-przerzutka-przednia-mtb-side-swing-2x9rz-na-obejme-2019 ale jak patrze na jej zdjęcie, to coś mi nie gra wygląda jakby miała nie pasować do mojego roweru, taka jakaś zakrzywiona czy coś.. nie znam się no i nigdzie nie ma info ile zębów obsługuje, a na każdej innej jest ta informacja, tu jest tylko pojemność czy to wystarczy? Ogólnie za przerzutkę przednią chcę dać max 120zł więc jeżeli jest jakaś lepsza, która będzie obsługiwać 36/22T i 9rz to bardzo proszę o polecenie mi, bo jak mówiłem jestem amator, wszystko robię sam teraz i nie chcę ominąć sytuajcę, że będę musiał coś zwracać. Stąd te wszystkie posty i spam 😛
trz Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 jesli dawno nie byl jezdzony, to zamiast od razu wymieniac, sprawdz dokladnie co nie dziala, co dziala. Spryskaj wszystko wd40. TO że jest rdza na wieszchu nie zawsze jest dramtem. wystarczy to rozjezdzic. Po usunięciu rdzy i piachu odtłuść a później nasmaruj dobrze. Jeśli to amatorska jazda do pracy czy w góry raz w roku, nie potrzebujesz składać niewiadomo czego. Poza tym na marginesie mówiąc, ciężko coś doradzić nie widząc tego sprzętu.
Rekomendowane odpowiedzi