karakan Opublikowano 4 Lipca 2019 Opublikowano 4 Lipca 2019 Hej, Bardzo zaniedbałem swój rower "górski", głównie po zimie nie dbałem o napęd i cały jest do wymiany, wszystko co mogło to zardzewiało, przedni hamulec mimo odpowietrzenia słabo hamuje (klocki były zmieniane), amortyzator do pełnego serwisu, na oponach żyły (takie pęknięcia, nie wiem jak to nazwać) wszystko trzeszczy, hałasuje ogólnie jeden wielki burdel. Myślałem żeby włożyć tu full deore m6000, bo jest bardzo polecane i budżetowe (całość około 1500zł razem z hamulcami) Ale jak tak dłużej się zastanawiam, to idę w kierunku kupna nowego, bo: -deore m6000 1500zł -serwis (sam nie będę tego wymieniał, brak mi zdolności oraz narzędzi) nie wiem ile to może kosztować załóżmy 400zł -nowe opony to pewnie z 300zł -serwis przedniego amortyzatora, nie wiem ile ale pewnie z 200 -centrowanie kół około 50 -wymiana wszystkich pancerzy pewnie również 50 -wymiana zardzewiałych śrubek itp 50 -nowa kierownica, bo ta niewygodna i bardzo porysowana 100zł Co daje około 2600zł czy za te cene można mieć nowy rower z napędem na poziomie deore6000 ? rockridera 540 kupowałem chyba w 2016 roku, od tamtej pory zmieniana była tylko przednia przerzutka i łańcuch więc swoje przeszedł, bo o niego nie dbalem i jeździłem codziennie do pracy (deszcz, śnieg, błoto) dodatkowo rower stał 8 godzin na zewnątrz więc był narażony na pogode jaka go spotykała - mrozy, ulewy itp. Aktualnie mam rowerek, którym jeżdżę do pracy ale chciałbym tego naprawić z racji tego, że uwielbiam jeździć w terenie (góry, lasy) w każdej pogodzie, to chciałbym mieć coś takiego, co wytrzyma bardzo złe warunki. Chyba, że moje obliczenia nie mają sie nijak do rzeczywistości to proszę o sprostowanie
elmapeto Opublikowano 4 Lipca 2019 Opublikowano 4 Lipca 2019 Chyba trochę przesadziłeś z kosztami , to raz. Dwa. Może po prostu zmiana napędu na świeży ,nie koniecznie m6000. Trzy, opony tańsze , za pięć dych sztukę też kupisz. Hamulec , jaki? Jeśli jest to hayes to też bym zmienił. Oba zmieniłem na m6000. Mam ten sam rower:-) Śrubki do odrdzewiacza i gitara.
karakan Opublikowano 4 Lipca 2019 Autor Opublikowano 4 Lipca 2019 8 minut temu, elmapeto napisał: Chyba trochę przesadziłeś z kosztami , to raz. Dwa. Może po prostu zmiana napędu na świeży ,nie koniecznie m6000. Trzy, opony tańsze , za pięć dych sztukę też kupisz. Hamulec , jaki? Jeśli jest to hayes to też bym zmienił. Oba zmieniłem na m6000. Mam ten sam rower:-) Śrubki do odrdzewiacza i gitara. hamulce hayes, chciałbym dać deore. Nie wiem co z amortyzatorem po takim zaniedbalstwie
elmapeto Opublikowano 4 Lipca 2019 Opublikowano 4 Lipca 2019 Te hamulce dla mnie straszne. Polecam te deorki. Za serwis amorka dwie stówy w Poznaniu mi zawołali. Te hamulce dla mnie straszne. Polecam te deorki. Za serwis amorka dwie stówy w Poznaniu mi zawołali.
karakan Opublikowano 4 Lipca 2019 Autor Opublikowano 4 Lipca 2019 3 minuty temu, elmapeto napisał: Te hamulce dla mnie straszne. Polecam te deorki. Za serwis amorka dwie stówy w Poznaniu mi zawołali. Właśnie sie zastanawiam czy jest sens go serwisować bo za wszystko wyjdzie minimum 2000zł, a ja dałem tyle za cały ten rower
elmapeto Opublikowano 4 Lipca 2019 Opublikowano 4 Lipca 2019 Jak tyle ma wyjść to lepiej kupić drugi:-)
karakan Opublikowano 4 Lipca 2019 Autor Opublikowano 4 Lipca 2019 5 minut temu, elmapeto napisał: Jak tyle ma wyjść to lepiej kupić drugi:-) teraz pytanie, jaki
karakan Opublikowano 4 Lipca 2019 Autor Opublikowano 4 Lipca 2019 Godzinę temu, elmapeto napisał: Tu poszukaj. tam jest 5 miliardów postów, oj w wolnej chwili poczytam :Pu
karakan Opublikowano 5 Lipca 2019 Autor Opublikowano 5 Lipca 2019 (edytowane) A co myslicie o kellys gate 30? Albo merida big.nine 500 Edytowane 5 Lipca 2019 przez karakan
PiotrekGT Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 Bierz Meridę z tych dwóch, jeśli mowa o modelach 2019. A tuningowanie tego rockridera nie ma sensu. Jeszcze jedno, zastanów się czego ci tak na prawdę potrzeba, wiele osób kupuje geometrię XC a później nie jest z tego zadowolonych.
karakan Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Opublikowano 6 Lipca 2019 26 minut temu, PiotrekGT napisał: Bierz Meridę z tych dwóch, jeśli mowa o modelach 2019. A tuningowanie tego rockridera nie ma sensu. Jeszcze jedno, zastanów się czego ci tak na prawdę potrzeba, wiele osób kupuje geometrię XC a później nie jest z tego zadowolonych. Głównie chodzi o wypady w las, góry, zjazdy w lasach żebym mógł swobodnie się puścić i mi nic nie wypadnie z roweru Teraz jeszcze sie zastanawiam nad unbike flite 29, bo ma identyczny napęd, gorszy amor ale dalej powietrzny (?) ale za to lepsze hamulce, a na tym mi zależy chociaż z drugiej strony taniej wymienić hamulce niż widelec
PiotrekGT Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 (edytowane) Do zjazdów to średnio sie to nadaje. Może bardziej jakiegoś traila szukaj? Zobacz sobie: Trek Roscoe, Marin San Quentin, Kellys Gibon, Rockrider AM100 Hardtail, Whyte 801. Zdecydowanym liderem jeśli chodzi o wyposażenie będzie Rockrider, Geometrie też ma fajną, jeśli chodzi o Roscoe to jest lipa bo dopiero najwiższy model czyli 8 ma amor powietrzny a to podstawa. Gibon w wersji 50 jest juz ok. Moim faworytem jest marin, który jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o jego najwyższy model 3. Podsumowując "jazda po górach, troche zjazdów i ogólnie fun z jazdy" - XC to nie to! Jak chcesz sie swobodnie puszczać to full byłby zbawieniem ale to już wyższa półka cenowa (choć niekoniecznie trzeba wydawać miliony, przykład: Marin Hawk Hill 2), choć nie ukrywam, że hardtail też jest fajny . No i must have w tym przypadku to opuszczana sztyca. Edit: zapomniałem o bestsellerze jakim jest Rockrider AM100S - na pierwszego fulla w życiu bardzo dobry rower, ma trochę skopaną geometrię ale mimo wszystko za 6k nie znajdziesz nic lepszego. Edit 2: Wszystkie rowery które zaproponowałem mają koła 27,5 ponieważ to jest lpesze koło "4fun" od 29 moim zdaniem. Edytowane 6 Lipca 2019 przez PiotrekGT
karakan Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Opublikowano 6 Lipca 2019 5 godzin temu, PiotrekGT napisał: Do zjazdów to średnio sie to nadaje. Może bardziej jakiegoś traila szukaj? Zobacz sobie: Trek Roscoe, Marin San Quentin, Kellys Gibon, Rockrider AM100 Hardtail, Whyte 801. Zdecydowanym liderem jeśli chodzi o wyposażenie będzie Rockrider, Geometrie też ma fajną, jeśli chodzi o Roscoe to jest lipa bo dopiero najwiższy model czyli 8 ma amor powietrzny a to podstawa. Gibon w wersji 50 jest juz ok. Moim faworytem jest marin, który jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o jego najwyższy model 3. Podsumowując "jazda po górach, troche zjazdów i ogólnie fun z jazdy" - XC to nie to! Jak chcesz sie swobodnie puszczać to full byłby zbawieniem ale to już wyższa półka cenowa (choć niekoniecznie trzeba wydawać miliony, przykład: Marin Hawk Hill 2), choć nie ukrywam, że hardtail też jest fajny . No i must have w tym przypadku to opuszczana sztyca. Edit: zapomniałem o bestsellerze jakim jest Rockrider AM100S - na pierwszego fulla w życiu bardzo dobry rower, ma trochę skopaną geometrię ale mimo wszystko za 6k nie znajdziesz nic lepszego. Edit 2: Wszystkie rowery które zaproponowałem mają koła 27,5 ponieważ to jest lpesze koło "4fun" od 29 moim zdaniem. Nie szukam fulla, bo połowa trasy to bedzie wjazd, a druga to zjazd więc nie chce zdechnąć podczas wjazdu zobacze twoje propozycje
karakan Opublikowano 13 Lipca 2019 Autor Opublikowano 13 Lipca 2019 (edytowane) Cześć, Przemyślałem wszystko sobie dokładnie i postanowiłem, że do póki nie nauczę się serwisować roweru / dbać o niego nie będę kupował nowego roweru. Jedyne co umiem w tej chwili, to wymienić opony, wyregulować przerzutki, odpowietrzyć hamulce, wymienić linki i pancerze, nie wymieniałem nigdy łańcucha więc nawet nie wiem o ile trzeba go skracać, a nie będę do serwisu jeździł z takimi pierdołami, bo będzie tak jak teraz zaniedbam i znowu cały napęd na śmieci :P. Ostatnio coraz bardziej się wkręcam w kolarstwo i chciałbym to rozwijać, do tej pory po prostu jeździłem i to tyle. Ten rockrider będzie moim narzędziem do nauki, wymienię w nim napęd na taki sam jaki jest więc koszty będą znikome, a gdy już będę na odpowiednim poziomie sprawie sobie prezent w postaci nowego roweru. Przepraszam was bardzo za niepotrzebny spam, bo teraz wychodzę na niezdecydowaną dziewczynkę, która nie wie czy chce lalkę z czerwoną suknią czy niebieską, po prostu napaliłem się na nowy sprzęcior ale trochę ochłonąłem. (sprawę załatwiło też to, że mieszkam na wsi i mam bardzo daleko do najbliższego serwisu) Chcę kupić jakiś porządny stojak (tak się to nazywa?) na rower, najpotrzebniejsze narzędzia, za tydzień mam urlop więc będę miał sporo czasu żeby się z tym pobawić (chęci już są) ale no cóż.. wiedzy brak, czytam, oglądam poradniki. Mam kilka problemów tzn... nigdzie nie mogę znaleźć jaka tam jest korba, dokładny model suportu więc nie wiem co mam zamawiać, muszę go rozkręcić żeby się dowiedzieć? Informacje jakie znalazłem na temat napędu to: 3 tarcze po 9 biegów, czyli zakres 27 dostępnych przełożeń (rozumiem, że jakbym chciał dać dwa blaty to również musiałbym zmienić manetkę?) -Trzy tarcze 22, 32 i 44 zęby, -Przednia przerzutka MICROSHIFT MS25, (pierwszy raz słyszę o czymś takim jak MICROSHIFT) -Tylna przerzutka SHIMANO ALTUS, (czy np taki shimano alivio, który jest 20zł droższy od altus będzie jakaś różnica? i czy wszystko będzie kompatybilne?) -Manetki SHIMANO ALTUS M370, ze wskaźnikami przełożeń, (czy jeżeli zmieniam przerzutke na trochę lepszą, to muszę też wymieniać manetki jeżeli biegów jest tyle samo? ) -Kaseta 9 koronek (11 do 34 zębów) SHIMANO HG 200. (tutaj bym dał to samo) Chciałbym za cały napęd nie dać więcej niż 500zł, bo tak jak mówiłem to ma być mój nauczyciel, a raczej manekin do szkoleń pierwszej pomocy Bardzo przepraszam, że zmarnowałem wasz czas, będę kupował nowy rower ale dopiero gdy skończę samodzielny kurs serwisu roweru Edytowane 13 Lipca 2019 przez karakan
Gość Opublikowano 13 Lipca 2019 Opublikowano 13 Lipca 2019 Napęd możesz poskładać używany trzeba tylko poszukaćOczywiście w dobrym stanieGeneralnie serwis rower nie jest jak budowa promu kosmicznego wystarczy kilka narzędzi (tutaj polecam po prostu kupować lepsze narzędzie by były na długo)Tam obstawiam korba ne kwadratCo potrzeba do serwisowania -ściągacz do korby-klucz do wkładu suportu-imbusy-klucze plaskie 13,15,16,17-kkucz do kasety +bacikMożesz kupić taką walizkę z narzędziami https://www.sbike.pl/narzedzie-konserwacja-narzedzia-serwisowe-walizka-z-narzedziami-super-b-tb-a2000-36-sztuk-o_l_217_9163.htmlTo jest droższa wersja ale z czasem się opłaciJa kupowałem osobno wszytko co potrzebowałem
karakan Opublikowano 13 Lipca 2019 Autor Opublikowano 13 Lipca 2019 14 minut temu, piter614 napisał: Napęd możesz poskładać używany trzeba tylko poszukać Oczywiście w dobrym stanie Generalnie serwis rower nie jest jak budowa promu kosmicznego wystarczy kilka narzędzi (tutaj polecam po prostu kupować lepsze narzędzie by były na długo) Tam obstawiam korba ne kwadrat Co potrzeba do serwisowania -ściągacz do korby -klucz do wkładu suportu -imbusy -klucze plaskie 13,15,16,17 -kkucz do kasety +bacik Możesz kupić taką walizkę z narzędziami https://www.sbike.pl/narzedzie-konserwacja-narzedzia-serwisowe-walizka-z-narzedziami-super-b-tb-a2000-36-sztuk-o_l_217_9163.html To jest droższa wersja ale z czasem się opłaci Ja kupowałem osobno wszytko co potrzebowałem Dziękuję za wypowiedź. Wiem, że nie jest to bardzo skomplikowane, po prostu nigdy się tym nie zajmowałem i potrzeba mi wprawy, wiedzy i praktyki Też będę kupował wszystko osobno i raczej ze średniej półki, orientujesz może z jakich firm są dobre narzędzie jeżeli chodzi o jakość/cena?
Gość Opublikowano 13 Lipca 2019 Opublikowano 13 Lipca 2019 Ja kupuje różnej firmy klucze np prox ,parktool jest tego sporo na rynku
karakan Opublikowano 13 Lipca 2019 Autor Opublikowano 13 Lipca 2019 23 minuty temu, piter614 napisał: Ja kupuje różnej firmy klucze np prox ,parktool jest tego sporo na rynku Wiem, że jest sporo, ale nie wiem co jest sprawdzone dzięki
karakan Opublikowano 22 Lipca 2019 Autor Opublikowano 22 Lipca 2019 Rozkręciłem więc korbę, wyjąłem suport żeby sprawdzić co tam siedzi, kasety nie mogłem zdemontować - bardzo się spiekła, włożyłem więc te część koła do benzyny i spróbuję później, ale zastanawiam się czy nie lepiej kupić koła, bo z tego co widzę sam bębenek kosztuje ok 80zł, a tam będzie trzeba go wymienić bo nigdy nie był zmieniany oraz czyszczony, konserwowany więc... A koło całe z bębenkiem z mocowaniem na moją tarcze to +/- 100zł, co myślicie? No i nie wiadomo jak wygląda w środku piasta, a pewnie również tragicznie. Suport jaki w nim był to: neco 68, bc 1.37 x 24T 113mm. Dobrałem komponenty do roweru i miałbym prośbę do Was czy wszystko będzie ze sobą grało, no to tak:Korba shimano ACERA FC-M3000 40/30/22 175 (rozumiem, że 175 to jest jedynie rozmiar tego czegoś co trzyma pedał i nie wpływa to w żaden sposób na kompatybilność reszty napędu?) kwadrat około 150zł Kaseta Shimano Acera HG201-9 9rz 11-34 CS-HG201 około 80zł Łańcuch Shimano Deore CN-HG53 9 rzęd OEM + pin około 40zł Suport Shimano BB-UN26 kwadrat 113 68 około 40zł Przerzutka tylna Shimano RD-M4000 Alivio 8/9rz ok 100zł PRZERZUTKA PRZÓD: Przerzutka przednia Shimano Acera FD-M3000 3x9 *ZG około 50zł Manetki jakie posiadam, to: SHIMANO ALTUS M370 Będzie wszystko ze sobą grało?
Eddek Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 14 minut temu, karakan napisał: Suport Shimano BB-UN26 kwadrat 113 68 około 40zł Te miski wykonane z plastiku to lipa. Męczyłem się 2 dni, żeby je porządnie osadzić, ale bałem się, że je rozerwę kluczem, więc olałem temat i kupiłem Accenta za 30zł, z którym nie było żadnych problemów. 19 minut temu, karakan napisał: 175 to jest jedynie rozmiar tego czegoś co trzyma pedał Długość korby, nie ma znaczenia na kompatybilność z resztą napędu, ma trochę znaczenie w kompatybilności z nogami Ogólnie 175mm to długa korba dla wysokich ziomków z długimi nogami. Im jesteś niższy, tym krótszą masz nogę i mniejszy rower, więc i bliżej ziemi. Ergo krótsza korba. Ogólnie całość powinna ładnie zagrać.
karakan Opublikowano 22 Lipca 2019 Autor Opublikowano 22 Lipca 2019 3 godziny temu, Eddek napisał: Te miski wykonane z plastiku to lipa. Męczyłem się 2 dni, żeby je porządnie osadzić, ale bałem się, że je rozerwę kluczem, więc olałem temat i kupiłem Accenta za 30zł, z którym nie było żadnych problemów. Długość korby, nie ma znaczenia na kompatybilność z resztą napędu, ma trochę znaczenie w kompatybilności z nogami Ogólnie 175mm to długa korba dla wysokich ziomków z długimi nogami. Im jesteś niższy, tym krótszą masz nogę i mniejszy rower, więc i bliżej ziemi. Ergo krótsza korba. Ogólnie całość powinna ładnie zagrać. Ooo dzieki za info o suporcie, mam 183cm wzrostu i dlugie nogi
Chrismel Opublikowano 22 Lipca 2019 Opublikowano 22 Lipca 2019 (edytowane) W dniu 13.07.2019 o 18:16, karakan napisał: 3 tarcze po 9 biegów, czyli zakres 27 dostępnych przełożeń Zawsze mnie zastanawiało skąd w ogóle pomysł żeby to w ten sposób liczyć. U mnie w napędzie 3x8 było tych przełożeń 13. Mówię tu o przełożeniach faktycznych a nie liczeniu na przykład 1.63 i 1.62 uzyskanego z innej kombinacji przód/tył jako dwóch oddzielnych. Ale to taki mały offtop. Edytowane 22 Lipca 2019 przez Chrismel
karakan Opublikowano 22 Lipca 2019 Autor Opublikowano 22 Lipca 2019 5 godzin temu, Chrismel napisał: Zawsze mnie zastanawiało skąd w ogóle pomysł żeby to w ten sposób liczyć. U mnie w napędzie 3x8 było tych przełożeń 13. Mówię tu o przełożeniach faktycznych a nie liczeniu na przykład 1.63 i 1.62 uzyskanego z innej kombinacji przód/tył jako dwóch oddzielnych. Ale to taki mały offtop. To cytat z dekatlonu
Rekomendowane odpowiedzi