Irek47 Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Tak stery takie jak piszesz. A z tym łańcuchem miałem dokładnie to samo w pierwszym tygodniu zaciągnięty 2 razy i porysowana rama. Od tamtej pory po wypłukaniu oryginalnego smaru i nasmarowaniu dedykowanym smarem do łańcucha jest spokój. Łańcuch czyszczę i smaruje dość często.
Marcinsan Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Opublikowano 27 Maja 2020 W dniu 15.05.2020 o 13:33, zoraaak napisał: Witam kolegów, Marcinsan słuchaj powiedz mi proszę czy do przedniej piasty również uzywales adapterow? Jak wygląda w ogole adapter ze 148 na 141 boost? I czy koniecznie przy twoich zmianach było wymiana koła? (szprych i obreczy) Szperam w internecie i kompletnie nic nie mogę znaleźć konkretnych faktów również mam ten sam rower. Jakie konkretnie modele piast polecasz nie za miliony. Dziękuję za odpowiedź. Do przedniej piasty nie uzywalem adapterów. Adapter wygląda w sposób następujacy. https://www.rowertour.com/p/177456/dt-swiss-adapter-tylnej-piasty-180240s350-na-5x135mm-qr?gclid=CjwKCAjw_LL2BRAkEiwAv2Y3STvzF6jCk-lwR9A_sk3V4Rik4xaza8Q22Gg4WpQ4mHUK-9mMwe-OYRoClbIQAvD_BwE Wymieniałem szprychy i obrecze z uwagi na koncowy efekt. Piasta tylna nie za miliony to tylko wg tego co widze z shimano https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/altus-m2000/FH-MT200-B.html W dniu 26.05.2020 o 00:42, pewny napisał: Witam. Jestem nowy na forum i chciałbym trochę odgrzać temat. Mianowicie kupiłem Trek X-caliber 8 z 19r. Jest to nowy rower. Jaki model dokładnie tych sterów zamontować Dartmoor Astro. Dostaje się piach do środka główki i słychać jak zgrzyta na łożyskach. Bardzo jest to irytujące po każdym wyjeździe do lasu to samo. A drugi poważny problem mam z korbą Race Face Ride. Zaciąga łańcuch przy przejściu z dużej koronki na małą. Tak jakby o któryś pin haczyło i zamiast łańcuch pójść prosto w stronę tylnej przerzutki zostaje zaciągnięty z powrotem na dużą koronkę. Naciąga przy tym całą tylną przerzutkę i rysuje ramę. Ewentualnie jakie shimano wchodzi w grę zamiast tej korby w podobnym przedziale cenowym. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. U mnie było podobnie z zaciagniem łańcucha. Receptą niestety nie było czyszczenie łancucha czy smarowanie bo robie to standardowo co 80km (nigdy nie przekraczam 200km). Pomogło tylko odpowiednie ustawienie przedniej przerzutki w taki sposob ze niestety trze na malym blacie, ale wogole nic nie slychac na duzym. Otwarcie mowie ze sam sobie z tym nie moglem poradzic i tracilem w maratonach cenne sekundy, wiec ustawil mi to zaprzyjazniony profesjonalny serwis rowerowy. 6 godzin temu, pewny napisał: Cześć. Dobrze doszukałem, że stery to ZS44/ZS56 ?. A co do łańcucha to już przy pierwszej jeździe nowiuteńkim nieskazitelnie czystym rowerem prosto ze sklepu na drodze asfaltowej zaciągnęło łańcuch. I tak mi się już zdarzyło kilka razy. Pisałem do sprzedawcy to powiedział że korba na reklamację. A jak zapytałem o zamianę na inną to zaproponował mi deore FC-M6000. Tylko mam mieszane uczucia czy to ta sama klasa sprzętu. Raczej myślałem o Deore XT. Jakieś sugestie w tym temacie. Z góry dzięki. Pozdrawiam. Tak to sa te stery. Niestety ten typ "tak ma". Jesli chodzi o wymiane korby to tez sie nad tym zastanawialem, ale finalnie wymienilem tylko zebatki na odswierzone i u mnie to dziala, ale to raczej z innego prozaicznego powodu / nie uzywam juz malej zebatki a jesli tak to juz musi to byc naprawde duze nachylenie. Proponowal bym rozważyć wymiane samych blatow wg specyfikacji: raceface 36/22 blat 22zeby BCD 64mm Distance (mm) 45.3mm blat 36zebow BCD 104mm Distance (mm) 73.5mm Skoro korba kreci bez oporow to warto sie zastanowic czy poprostu nie kupic troche inaczej wycietych zebow i zmienic material z aktulanego aluminium na mocniejszy stop metalu. mala aktuaizacja po zimie. nowe siodełko KTM nowe spd M540 sprzęt wspomagający: trenażer smart Elite Turno ze specjalnie tworzonymi adapterami pod tylną oś QR 141mm. Planuje stworzyć oddzielny wątek dotyczący trenażera 141mm bo wszędzie ludzie oczy robili zapytani o taką konfigurację. W kazdym razie działa i juz jest przejechane tysiace km. Wkleje tu linka jak napisze posta na forum w kategorii trenazerow.
Sarmata Opublikowano 21 Września 2020 Opublikowano 21 Września 2020 W dniu 27.05.2020 o 07:22, Marcinsan napisał: Proponowal bym rozważyć wymiane samych blatow wg specyfikacji: raceface 36/22 Kontynując temat ugradu, doszedłem do sytuacji gdy napęd 2x10 już mi nie wystarcza na wyścigi, bo powoduje zbyt dużo problemów z przełączniem a nawet zakleszczaniem/spadaniem (mimo regulacji). Jestem przed decyzją - czy wkładać napęd 1X12 na SLX/XT czy już zmieniać rower na nowy bo będzie to już przeinwestowanie? Jakie jest Twoje zdanie?
Marcinsan Opublikowano 21 Września 2020 Autor Opublikowano 21 Września 2020 3 minuty temu, Sarmata napisał: Kontynując temat ugradu, doszedłem do sytuacji gdy napęd 2x10 już mi nie wystarcza na wyścigi, bo powoduje zbyt dużo problemów z przełączniem a nawet zakleszczaniem/spadaniem (mimo regulacji). Jestem przed decyzją - czy wkładać napęd 1X12 na SLX/XT czy już zmieniać rower na nowy bo będzie to już przeinwestowanie? Jakie jest Twoje zdanie? Miałem podobny dylemat i moim zdaniem - nowy rower. Sam jezdze nadal aktualnie na opisywanym w watku Treku w napedzie 2x10 i mam problemy z przednia przerzutka mimo regulacji (tj tylko w zasie wyscigu pod mocnym obciazeniem w terenie zakleszcza mi sie) , ale koszt upgradu w moim przypadku to ~2000pln: seria XT :nowa korba z zebatka, nowy lancuch, nowa kaseta, nowa przerzutka, nowa manetka, nowy bebenek dt swiss i rownoczenie waga moze spadnie ale niewiele. Nie mam jeszcze wyrobionej opini (nie doczytalem na internateach) czy wogole rama chwyci 1x12 i linia łancucha bedzie odpowiednia. Poszedlem inna droga: Celuje w karbon za okolo 10-11k (waga 10,5) w sezon 2021-22, natomiast te "zaoszczedzone" ~2k wole wydać na pomiar mocy do karbonu lub szose. W treku zostawiam to co jest (2x10) i ewentulanie biore pod uwage jakies koszty zwiazane z potrzeba reanimacji.
Sarmata Opublikowano 21 Września 2020 Opublikowano 21 Września 2020 33 minuty temu, Marcinsan napisał: Miałem podobny dylemat i moim zdaniem - nowy rower. Sam jezdze nadal aktualnie na opisywanym w watku Treku w napedzie 2x10 i mam problemy z przednia przerzutka mimo regulacji (tj tylko w zasie wyscigu pod mocnym obciazeniem w terenie zakleszcza mi sie) , ale koszt upgradu w moim przypadku to ~2000pln: seria XT :nowa korba z zebatka, nowy lancuch, nowa kaseta, nowa przerzutka, nowa manetka, nowy bebenek dt swiss i rownoczenie waga moze spadnie ale niewiele. Nie mam jeszcze wyrobionej opini (nie doczytalem na internateach) czy wogole rama chwyci 1x12 i linia łancucha bedzie odpowiednia. Poszedlem inna droga: Celuje w karbon za okolo 10-11k (waga 10,5) w sezon 2021-22, natomiast te "zaoszczedzone" ~2k wole wydać na pomiar mocy do karbonu lub szose. W treku zostawiam to co jest (2x10) i ewentulanie biore pod uwage jakies koszty zwiazane z potrzeba reanimacji. W moim przypadku 1x12 z bębenkiem dt swiss wyszłoby może nawet 1400 zł bo potencjalnie mogę wykorzystać moją korbę Deore 6000 i założyć do niej pozagrupową tarczę shomano do 12s MT610. Może trzebaby pokombinować trochę z linią łańcucha ale powinno dać się zrobić (oryginany slx i xt inie maja 52 mm a x8 jest 51,8 mm). Co do nowego to problem jest taki, że są coraz bardziej wymagające trasy na wyścigach i żeby szybciej i spokojniej zjeżdżać lepszy byłby full ale to już minium 14 tys. w przypadku karbona do XC. Inny HT nawet w karbonie chyba niewiele pomoże w lepszej trakcji. Dlatego się zastananawiam czy jednak nie zrobić jeszcze jednego udoskonalenia czy wejść w grubszą inwestycję...
alsew Opublikowano 21 Września 2020 Opublikowano 21 Września 2020 2 godziny temu, Sarmata napisał: coraz bardziej wymagające trasy na wyścigach i żeby szybciej i spokojniej zjeżdżać lepszy byłby full ale to już minium 14 tys. w przypadku karbona do XC. Pytanie na które musisz sobie odpowiedzieć to czy faktycznie Full xc jest niezbędny do tego żeby ścigać się w wielkopolskich maratonach. Patrząc na trasę to jej część przejedziesz szybciej na ht A część na fullu - kwestia czego więcej. Może być tak że dużo więcej byś zyskał inwestując w szkolenie swoich technicznych umiejętności xc niż inwestując w rower z tylnym zawieszeniem. Zazwyczaj to my ograniczamy rower, A nie rower ogranicza nas.
Sarmata Opublikowano 21 Września 2020 Opublikowano 21 Września 2020 1 godzinę temu, alsew napisał: Pytanie na które musisz sobie odpowiedzieć to czy faktycznie Full xc jest niezbędny do tego żeby ścigać się w wielkopolskich maratonach. Patrząc na trasę to jej część przejedziesz szybciej na ht A część na fullu - kwestia czego więcej. Może być tak że dużo więcej byś zyskał inwestując w szkolenie swoich technicznych umiejętności xc niż inwestując w rower z tylnym zawieszeniem. Zazwyczaj to my ograniczamy rower, A nie rower ogranicza nas. Zjazdy są na maratonach coraz bardziej wymagające i full napewno by pomógł. Z drugiej strony szkolenie napewno by pomogło a HT ma przewagę nad fullem na podjazdach. Może kompromisem jest kupienie lżejszego i lepszego HT niż x-caliber i zwiększać przewagi na podjazdach. Wtedy koszty zakupu i utrzymania są o wiele niższe niż fulla i wszyskto razem by się spinało...
alsew Opublikowano 21 Września 2020 Opublikowano 21 Września 2020 Godzinę temu, Sarmata napisał: Zjazdy są na maratonach coraz bardziej wymagające i full napewno by pomógł. Z drugiej strony szkolenie napewno by pomogło Jeśli zakładamy że do wystarowania w wielkopolskim maratonie potrzebny jest Full XC, to na jakim rowerze chciałbyś wystartować w zawodach XC w gorzystym terenie? Montaż myk myka i szlifowanie techniki, moim zdaniem.
Sarmata Opublikowano 26 Września 2020 Opublikowano 26 Września 2020 W dniu 21.09.2020 o 10:22, Marcinsan napisał: Poszedlem inna droga: Celuje w karbon za okolo 10-11k (waga 10,5) w sezon 2021-22 Zrobiłem małą analizę rynku i wychodzi mi, że za ok. 10 tys. kupi się karbona z napędem najcześciej złozony z manetki i kasety slx, tylnej przerzutki XT i korby pozagrupowej czyli Deore. Czyli jeśli kupuje się rower karbonowy za ok. 10 tys. i chce się mieć XT, trzeba kupić dodatkowo osprzęt i liczyć, że ten zdemontowany z nowego roweru dobrze się odsprzeda. Tak czy inaczej pewnie jakieś 500-600 zł z korbą XT trzeba doliczyć. Konkludując kupowanie nowego roweru, żeby mieć osprzęt 1x12 nie jest takim tanim rozwiązaniem. W przypadku ugradu treka sprawdziłem u producenta i korba z linią 52 mm pasuje do ramy x-calibra 8.
Sarmata Opublikowano 26 Września 2020 Opublikowano 26 Września 2020 W dniu 21.09.2020 o 16:37, alsew napisał: Jeśli zakładamy że do wystarowania w wielkopolskim maratonie potrzebny jest Full XC, to na jakim rowerze chciałbyś wystartować w zawodach XC w gorzystym terenie? Montaż myk myka i szlifowanie techniki, moim zdaniem. Zgadza się, że żeby przejechać wielkopolskie maratony wystarczy HT, ale problem w tym że coraz więc zawodników w nich startujących jedzie na fullach i dzięki temu mają przewagę na trudniejszych zjazdach. Z tego co ludzie piszą to myk-myk zwiększa pewność i szybkość zjazdów więc może to jest sposób, żeby choć częściowo zneutralizować przewagę jaką daje full.
Marcinsan Opublikowano 5 Października 2020 Autor Opublikowano 5 Października 2020 (edytowane) Aktualizacja sprzętu. Pojawiła sie nowa część - korba Shimano Deore fc-m6000-2. Stary race face nabił już 13000km i zgubił zęba, co spowodowało również uszkodzenie łańcucha albo obie rzeczy wystąpiły naraz. Wymiana zębatek race face kosztowała by więcej niż nowy komplet shimano wiec wybór był prosty. W każdym razie na nowej korbie, po pierwszym wyścigu (ponad 50km maratonie) jest zdecydowanie lepiej tj. W końcu daje radę ustawić przerzutkę. @Sarmata linia łańcuch to dla tego roweru 48mm. Sprawdzone w trasie. Te 52mm może być za dużo do korekty. Edytowane 5 Października 2020 przez Marcinsan
Sarmata Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 W dniu 5.10.2020 o 22:49, Marcinsan napisał: linia łańcuch to dla tego roweru 48mm. Sprawdzone w trasie. Te 52mm może być za dużo do korekty. Coś się jednak nie zgadza. W moim X-Calibrze 8 w zeszłym roku wymieniałem korbę również na Deore M6000. Kupiłem zwykłą z linią łańcucha 48 mm i łańcuch hałasował. Zapytałem Treka jaka jest linia łańcucha w tym modelu i uzyskałem odpowiedź, że 51,8 mm. Taka też linia jest w rowerach z boostem (zarówno 141 jak 148). Kupiłem drugą korbę z linią 51,8 mm z oznaczeniem B i łańcuch do dzisiaj pracuje idealnie. Teraz zapytałem Treka czy moja Deore M6000 boost z tarczą Shimano MT610 do 12s uzyska linie 52 mm i mam od nich potwierdzenie, że tak. Jestem na 100% pewien, że linia łańcucha w x-caliber 8 2018 to 51,8 mm.
Gość Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) 12 godzin temu, Sarmata napisał: Coś się jednak nie zgadza. W moim X-Calibrze 8 w zeszłym roku wymieniałem korbę również na Deore M6000. Kupiłem zwykłą z linią łańcucha 48 mm i łańcuch hałasował. Zapytałem Treka jaka jest linia łańcucha w tym modelu i uzyskałem odpowiedź, że 51,8 mm. Taka też linia jest w rowerach z boostem (zarówno 141 jak 148). Kupiłem drugą korbę z linią 51,8 mm z oznaczeniem B i łańcuch do dzisiaj pracuje idealnie. Teraz zapytałem Treka czy moja Deore M6000 boost z tarczą Shimano MT610 do 12s uzyska linie 52 mm i mam od nich potwierdzenie, że tak. Jestem na 100% pewien, że linia łańcucha w x-caliber 8 2018 to 51,8 mm. Masz rację, mam X-Calibra 9 z 2020, linia łańcucha to właśnie 51,8mm, czyli potocznie przyjęte 52mm (taka jest też opisówka shimano jeśli chodzi o korby). A propos kół/piast boost 141, to nic innego jak boost 148, różnica jest w endcapach osi pasty. Od miesiąca mam włożone koła DT Swiss na piastach 350, z tyłu piasta boost 148/12mm z endcapami na konwersję pod QR 135/5 mm i wszystko jest idealnie. Edytowane 14 Października 2020 przez Gość
Sarmata Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 13 godzin temu, matteus8 napisał: A propos kół/piast boost 141, to nic innego jak boost 148, różnica jest w endcapach osi pasty. Od miesiąca mam włożone koła DT Swiss na piastach 350, z tyłu piasta boost 148/12mm z endcapami na konwersję pod QR 135/5 mm i wszystko jest idealnie. Potwierdzam, że różnica między boost 141 i 148 wynika ze sposobu w jakim encapy są osadzone w ramie, piasty są te same. Czyli 135 i 142 ma linię łańcucha 48 mm a 141 i 148 51,8mm. Co do kół to mam identyczny układ jak Ty i wszystko działa. Natrafiłem jednak na inny problem, bo przymierzam się do napedu 1x12 na shimano i z informacji na stronie dt swiss wynika, że ich bębęnek micro spline 135x5 nie pasuje do piast straightpull którą mam. Właśnie wyjaśniam czy tak jest naprawdę.
Marcinsan Opublikowano 15 Października 2020 Autor Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Sarmata napisał: Potwierdzam, że różnica między boost 141 i 148 wynika ze sposobu w jakim encapy są osadzone w ramie, piasty są te same. Czyli 135 i 142 ma linię łańcucha 48 mm a 141 i 148 51,8mm. Co do kół to mam identyczny układ jak Ty i wszystko działa. Natrafiłem jednak na inny problem, bo przymierzam się do napedu 1x12 na shimano i z informacji na stronie dt swiss wynika, że ich bębęnek micro spline 135x5 nie pasuje do piast straightpull którą mam. Właśnie wyjaśniam czy tak jest naprawdę. Dla boosta 141mm 2x10 uwazam nadal jednak, ze linia łancucha to 48mm. Jako argument podaje: a) praktyka / zamontowana korba fc-m6000 z 48mm pasuje idealnie i jest lepsza w kulturze pracy niz oryginalny race face ride b) teoria / z podanego wyzej kalkulatora / przeliczenia wychodzi linia łancucha dokładnie 47,9mm (w tolerancji +0,1mm do 48mm) c) praktyka / pomiar suwmiarką (od srodka tylnej piasty do podpory endcapu po stronie napedu) na oko (przyjme tutaj tolerancje +/-1mm) również wskazuje linie łancuch blizej 48mm niz 52mm. d) praktyka / rower rozniez dziala na trenazerze z bezposrednim napedem (direct drive) bez tylnego koła co daje mozliwosc wsłuchania sie w prace przełożen i łancucha kiedy jest on najbardziej przekoszony. Na aktualnej konfiguracji fc-m6000-2 (48mm) jest ciszej i nic nie trze o czesci przedniej przerzutki. Sprawa co najmniej dziwna ze pojawiaja sie rozne wersje lini lancucha, zachodze w głowe czy przypadkiem nasze ramy nie maja jakis roznic miedzy soba albo jakies inne czynniki ktore nie bierzemy pod uwage. Własciwie jaka jest ewentualna róznica w ewentulanje pracy napedu miedzy 48mm a 52mm? o co tutaj cala dyskusja? Posłuże sie tutaj rysunkiem ideowym z oznaczeniem kolorem czerwonym "duzego" przekoszenia , a kolorem zielonym "malego" przekoszenia. Roznica to 4mm co w praktyce to szerokosc okolo jednego zeba 37,2/10 =3,7mm. a) W przypadku linii 48mm mozna by mowic ze gdyby bylo co nie tak to lepiej by dzialaly biegi nizsze tylnej kasety(lekkie przelozenia pod gorke) ale bardziej przekoszone bylyby biegi wyzsze. b) W przypadku linii 52mm mozna by mowic ze gdyby bylo co nie tak to lepiej by dzialaly biegi wyzsze tylnej kasety(mala zebatka, duza predkosc) ale bardziej przekoszone bylyby biegi nizsze (duze zebatki, jazda pod gorke). Od siebie moge powiedziec ze nawet jesli nie doszlibysmy do ustalenia skad biora sie przyczyny w ustaleniu linii lancucha to preferuje sytuacje a) a to z praktycznego powodu. Bieg nr 10, 13 zebow uzywam tylko i wylacznie w czasie bardzo mocnych interwalow gdzie moc idzie grubo powyzej 500watt (przy kadencji 90+) i to jest moc ktora mozna utrzymac tylko przez kilkadziesiat sekund nawet na poziomie zawodniczym (to jest naprawde cholernie duzo wattow). Ooczywisie ktos inny moze jezdzic z mala kadencja, albo koniecznie bic rekordy zjazdow na asfalcie ale to zupelnie inny scenariusz. Edytowane 15 Października 2020 przez Marcinsan sprecyzowanie przypadku dla 2x10
Gość Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) Przy napędzie 1x12, linia łańcucha to 52mm. Poniżej potwierdzenia na przykładach korb 1x12 od shimano. https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/slx-m7100/FC-MT610.html (mam aktualnie taką korbę) https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/slx-m7100/FC-M7100-1.html https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-xt-m8100/FC-M8100-1.html Edytowane 15 Października 2020 przez Gość
Irek47 Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 Mam od wiosny 1x12 wszystko śmiga. Bębenek pasuje tylko dobre endcapy trzeba założyć.
Sarmata Opublikowano 15 Października 2020 Opublikowano 15 Października 2020 14 godzin temu, Marcinsan napisał: Sprawa co najmniej dziwna ze pojawiaja sie rozne wersje lini lancucha, zachodze w głowe czy przypadkiem nasze ramy nie maja jakis roznic miedzy soba albo jakies inne czynniki ktore nie bierzemy pod uwage. Ramy mamy na pewno takie same. Trek od 2018 wszystkie ramy X-Calibrów robi w standardzie boost 141 i czyli z linią łańcucha 51,8 mm. Jeśli miałbyś inną linię to nie pasowała by też piasta dt 350 którą masz w kole. Różni się ona tylko od piast 148 endcapami które inaczej wchodzą w ramę. Po 3,5 mm z kazdej strony głebiej wchodzą w ramę. Natomiast szerokość kołnierza piasty i położenie kasety jest takie same. W napędzie 2x linia ta przebiega po środku pomiędzy tarczami. Też nie wiem jakim cudem korba z linią 48 mm działa dobrze. U mnie był hałas łańcucha na kasecie i problemy ze zmianą biegów. No i w końcu chyba Trek wie jakie rowery robi 😉 Może masz podłożone jakieś podkładki dołozone dodatkowo pod korbą?
alsew Opublikowano 19 Października 2020 Opublikowano 19 Października 2020 (edytowane) W dniu 15.10.2020 o 23:16, Sarmata napisał: Też nie wiem jakim cudem korba z linią 48 mm działa dobrze. U mnie był hałas łańcucha na kasecie i problemy ze zmianą biegów. No i w końcu chyba Trek wie jakie rowery robi 😉 Może masz podłożone jakieś podkładki dołozone dodatkowo pod korbą? To nie tak... Sam montowałem u Ciebie ta korbe to wiem 🙂 Łancuch nie chałasowal na kasecie tylko nie szło ustawić przedniej przerzutki tak żeby łańcuch nie obcierał o klatkę przerzutki na skrajnych przełozeniach bo już brakowało zakresu regulacji. Można było dołożyć dodatkową podkładkę pod miskę supportu od strony napędowej i wszystko działało by idealnie... tyle że to już druciarstwo 🙂 W dniu 13.10.2020 o 22:13, Sarmata napisał: Teraz zapytałem Treka czy moja Deore M6000 boost z tarczą Shimano MT610 do 12s uzyska linie 52 mm i mam od nich potwierdzenie, że tak. Bratu się nie ufa jak mówi że będzie pasować ... Trzeba Treka zapytać. Zapamiętam sobie. Jak Cię znam to pytałeś o to w każdym sklepie/serwisie rowerowym w którym byłeś ale opinia z Treka to jak wyrok Sądu Najwyższego 🙂Ciekawe skąd oni w Treku to wiedzą, żaden rower na rynku nie ma takiego wynalazku. Pewnie mają starszego specjalistę od spraw druciarstwa w firmie 🙂 Na moje to tylko w Shimano mogą wiedzieć jaką linię łańcucha otrzymasz wkładając do korby A blat od korby B , Chociaż na moje oko korba mt610 to to samo co mt600 (odpowiednik m6000). Tylko Shimano może potwierdzić na 100proc. Edytowane 19 Października 2020 przez alsew
alsew Opublikowano 1 Listopada 2020 Opublikowano 1 Listopada 2020 Dla potomnych. Do korby Shimano m6000 nie da się przekręcić zębatki od mt610 jak i żadnej innej zębatki niż dedykowana do m6000. Problem stanowi kształt miejsca mocowania tarczy do korby. Mocowanie w tej korbie nie jest płaskie. Więc starszy specjalista od spraw druciarstwa w Treku powinien dostać po premii 😉
dominiol Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Orientuje się ktoś czy do calibra można wsadzić tarcze 180mm z tylu?
Sarmata Opublikowano 1 Listopada 2021 Opublikowano 1 Listopada 2021 W dniu 21.09.2020 o 10:22, Marcinsan napisał: Miałem podobny dylemat i moim zdaniem - nowy rower. Sam jezdze nadal aktualnie na opisywanym w watku Treku w napedzie 2x10 i mam problemy z przednia przerzutka mimo regulacji (tj tylko w zasie wyscigu pod mocnym obciazeniem w terenie zakleszcza mi sie) , ale koszt upgradu w moim przypadku to ~2000pln: seria XT :nowa korba z zebatka, nowy lancuch, nowa kaseta, nowa przerzutka, nowa manetka, nowy bebenek dt swiss i rownoczenie waga moze spadnie ale niewiele. Nie mam jeszcze wyrobionej opini (nie doczytalem na internateach) czy wogole rama chwyci 1x12 i linia łancucha bedzie odpowiednia. Poszedlem inna droga: Celuje w karbon za okolo 10-11k (waga 10,5) w sezon 2021-22, natomiast te "zaoszczedzone" ~2k wole wydać na pomiar mocy do karbonu lub szose. W treku zostawiam to co jest (2x10) i ewentulanie biore pod uwage jakies koszty zwiazane z potrzeba reanimacji. Cześć, nastąpiły już zmiany w sprzęcie czy wciąż xcaliberek? W moim przypadku przejechalem sezon na xc8 i znów się zastanawiam czy zmienić czy doinwestować sprzęt 😉
Marcinsan Opublikowano 19 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2021 W dniu 1.11.2021 o 22:05, Sarmata napisał: Cześć, nastąpiły już zmiany w sprzęcie czy wciąż xcaliberek? W moim przypadku przejechalem sezon na xc8 i znów się zastanawiam czy zmienić czy doinwestować sprzęt 😉 @Sarmata w 2021 pojawil sie pomiar mocy i jazda na 1x10. W 2022 xc8 idzie na połke i wjeżdża KTM
Rekomendowane odpowiedzi