Skocz do zawartości

Wymiana korby oś zintegrowana - B'Twin Rockrider 540

pestycyd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie też jestem ciekaw, co daje zmiana z 3x9 na 3x10. Jakich to sukcesów można się spodziewać.

Opublikowano

A gdzie jeździcie. W jakim terenie? Asfalt, szutry, czy korzenie, kamienie, karkołomne zjazdy, generalnie mocno nierówny teren. Góry/pagórki czy raczej płasko z niewielkimi wzniesieniami ?

Opublikowano
2 godziny temu, Grzegorz_Macko napisał:

No właśnie też jestem ciekaw, co daje zmiana z 3x9 na 3x10. Jakich to sukcesów można się spodziewać.

Pierwsze co się rzuca w oczy to lepszy dobór kadencji dzięki 1 dodatkowej koronce z tyłu, oraz sprzęgło w przerzutce które robi dużą robotę na kamieniach, oraz zmiana biegów jest pewniejsza.

Opublikowano
7 godzin temu, Piotr78 napisał:

korbę 44/32/22 i kasetę 11/32 a jeśli jeździsz raczej po płaskim to nawet 11/30 lub 11/28

na korbie 48 36 26 oraz 11-28 wyjechalem na gore zar obecnie mam 38t narrow wide oval z tylu 11-34 a robie wszystkie podjazdy w okolicy w terenie

da ci to tyle ze bedziesz miec jeden bieg wiecej, przy tym samym zakresie predkosci bedziesz miec wiecej biegow pomiedzy albo wiekszy zakres predkosci, porownajac do wspolczesnych samochodow to troche jak przejscie z skrzyni 5 biegow na 6 biegow, zakres predkosci taki sam ale ciasniej stopniowany dzieki czemu sa mniejsze roznice miedzy biegami da sie lepiej dostosowac przelozenie, wspolczesne samochody to maja nawet 8 biegow co pozwala obnizyc zuzycie paliwa dzieki temu ze wiecej czasu spedzamy na optymalnych obrotach, obecnie mam kasete 11-12-14-16-18-21-24-28-34 i jedyne gdzie czuje ze jest dziura w stopniowaniu to 18-21 oraz 28-34 ale tu mi nie przeszkadza, najprzyjemniej daje sie z 12 na 11  poniewaz przeskok jest najmniejszy, to tak jakbys jechal samochodem na 4 biegu 3000 rpm wrzucil 5 bieg i obroty spadly na 1500 rpm wiec za malo, idealnie by bylo 2000 rpm, ani sie silnik nie meczy ani nie dostaje zadyszki od niskich rpm, jesli mozesz, bardzo polecam zwrocic wszystko co ma wspolnego z 9s, jesli juz zmieniasz przerzutke manetke od razu idz w 10s, nie jezdzisz po gorach nie robisz podjazdow, lepiej postawic na ciasne stopniowanie ktore da to ze nie bedzie sie czulo takiej przepasci podczas zmiany biegow niz na duzy zakres predkosci, jesli jezdzisz tylko rekreacyjnie, na niskim obciazeniu organizmu to wgl bym sobie dal spokoj z przednia przerzutka, bo przyznac musze ze przy rekreacyjnej jezdzie ciasne stopniowanie tylko przeszkadza, przerzuca sie po dwa biegi naraz, w takim wypadku bym postawil naped na jakims 36t przod 11-42 10s tyl,  11s nie bo poleci jeszcze piasta tyl

Opublikowano

11 kaseta weszła by na stary bębenek, to szosowe wymagają 1,8mm więcej, ja na normalnym bębenku do 8, 9 i 10 rzędowej kasety mam 11 kasetę. Dodam że piasta ma pierścień 1,8mm i bez niego kaseta mi latała na bębenku. To tylko takie małe wtrącenie :)

Opublikowano

Zgłębiam temat i z tego filmiku wynika, że nie ma aż tak wielkiej różnicy, żeby cisnąć na system x10.

W dniu 6.06.2019 o 22:04, Piotr78 napisał:

A gdzie jeździcie. W jakim terenie? Asfalt, szutry, czy korzenie, kamienie, karkołomne zjazdy, generalnie mocno nierówny teren. Góry/pagórki czy raczej płasko z niewielkimi wzniesieniami ?

Ja jeżdżę po asfalcie, żwirku, leśnych drogach (zależnie od trasy jaka robię, często próbuję nowe trasy i sam nie wiem co mnie tam czeka). Kilka razy wziąłem też ten rower na bielskie Enduro Trails na trasy Rock 'n Rolla i Twister (spontaniczne wypady nie mające za bardzo wpływu na to jak zmieniam rzeczy w rowerze, zdaję sobie sprawę, że nie jest to sprzęt przystosowany na wymagające trasy). 

W dniu 6.06.2019 o 22:31, Kruk napisał:

Pierwsze co się rzuca w oczy to lepszy dobór kadencji dzięki 1 dodatkowej koronce z tyłu, oraz sprzęgło w przerzutce które robi dużą robotę na kamieniach, oraz zmiana biegów jest pewniejsza.

Tylko, że na tej przerzutce 3x9 jest technologia Shadow RD, może nie ma sprzęgła, ale chyba na moje potrzeby wystarczy. 

W dniu 6.06.2019 o 23:17, Slick Tires napisał:

na korbie 48 36 26 oraz 11-28 wyjechalem na gore zar obecnie mam 38t narrow wide oval z tylu 11-34 a robie wszystkie podjazdy w okolicy w terenie

da ci to tyle ze bedziesz miec jeden bieg wiecej, przy tym samym zakresie predkosci bedziesz miec wiecej biegow pomiedzy albo wiekszy zakres predkosci, porownajac do wspolczesnych samochodow to troche jak przejscie z skrzyni 5 biegow na 6 biegow, zakres predkosci taki sam ale ciasniej stopniowany dzieki czemu sa mniejsze roznice miedzy biegami da sie lepiej dostosowac przelozenie, wspolczesne samochody to maja nawet 8 biegow co pozwala obnizyc zuzycie paliwa dzieki temu ze wiecej czasu spedzamy na optymalnych obrotach, obecnie mam kasete 11-12-14-16-18-21-24-28-34 i jedyne gdzie czuje ze jest dziura w stopniowaniu to 18-21 oraz 28-34 ale tu mi nie przeszkadza, najprzyjemniej daje sie z 12 na 11  poniewaz przeskok jest najmniejszy, to tak jakbys jechal samochodem na 4 biegu 3000 rpm wrzucil 5 bieg i obroty spadly na 1500 rpm wiec za malo, idealnie by bylo 2000 rpm, ani sie silnik nie meczy ani nie dostaje zadyszki od niskich rpm, jesli mozesz, bardzo polecam zwrocic wszystko co ma wspolnego z 9s, jesli juz zmieniasz przerzutke manetke od razu idz w 10s, nie jezdzisz po gorach nie robisz podjazdow, lepiej postawic na ciasne stopniowanie ktore da to ze nie bedzie sie czulo takiej przepasci podczas zmiany biegow niz na duzy zakres predkosci, jesli jezdzisz tylko rekreacyjnie, na niskim obciazeniu organizmu to wgl bym sobie dal spokoj z przednia przerzutka, bo przyznac musze ze przy rekreacyjnej jezdzie ciasne stopniowanie tylko przeszkadza, przerzuca sie po dwa biegi naraz, w takim wypadku bym postawil naped na jakims 36t przod 11-42 10s tyl,  11s nie bo poleci jeszcze piasta tyl

Muszę poobserwować jak ja osobiście zmieniam biegi, bo te dwie rzeczy jedna po drugiej, które napisałeś nic mi nie rozjaśniają, lepiej więcej przełożeń, bo nie ma takiego skoku między biegami, ale jednocześnie, że przerzutka przednia zbędna i tylko te 10 przełożeń wystarczy. Kruk pisz o lepszym doborze kadencji na 10s to czemu rezygnować z przedniej przerzutki? Nie będzie tak, że jeśli wytrenuję się do szybszej jazdy to może mi potem brakować tej opcji zmiany przełożeń przednich? Wtedy będę musiał wymienić tarczę i/lub napęd. Z pierwszego filmu wynika, że nie ma aż takiej przepaści, jedna zębatka więcej, a wtedy to już bym musiał na pewno tą manetkę wymienić, a jak na filmie jest w podsumowaniu nie ma to jakiegoś większego sensu jak wszystko działa dobrze(oby).
Czekam na kuriera, wszystko opłacone, a w międzyczasie sobie czyszczę piasty, bębenek, ramę. 

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja jestem z tego alivio zadowolony. Nie muszę regulować, wszystko działa płynnie i precyzyjnie, zmiana przełożeń jest nawet szybka. W jeździe po trasach MTB jedynie mi dokucza, że aby przeżucic szybko z dużego blatu na mały, trzeba się naklikać, gdy zaraz za pojazdem jest zjazd i chce się rozpędzić szybko, a w drugą stronę manetka pozwala na z rzucanie 2-óch biegów na raz.

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, Grzegorz_Macko napisał:

W jeździe po trasach MTB jedynie mi dokucza, że aby przeżucic szybko z dużego blatu na mały, trzeba się naklikać, gdy zaraz za pojazdem jest zjazd i chce się rozpędzić szybko, a w drugą stronę manetka pozwala na z rzucanie 2-óch biegów na raz.

I właśnie wówczas przydaje się przednia przerzutka. Jeden ruch i masz zmianę np. 10 zębów na korbie zamiast pojedynczo pykać po kasecie. Alivio M4000 zrzuca 3 biegi naraz, wciśnij głębiej manetkę kciukiem, o ile masz i manetki Alivio.

Wg mnie gęsto ułożona kaseta a w związku z tym lepszy dobór kadencji bardziej się przydaje podczas jazdy po asfalcie, w terenie "dziury" w kadencji aż tak nie bolą. Sam wprawdzie mam 9s 11-32, dość gęstą jak na MTB, ale przy korbie z ”młynkiem" 22t podjadę wszędzie, więc nie czuję potrzeby mieć więcej z tyłu. Zmiana z 3x9 na 3x10 nie ma sensu, jeśli już to 2x10 aby uprościć napęd, kwestia tylko czy warta kasy, bo zmienić trzeba dużo.

• Lubię to! 2