Skocz do zawartości

Wymiana korby oś zintegrowana - B'Twin Rockrider 540

pestycyd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Kupiłem rok temu B'Twin Rockrider 540 rozmiar L, jestem zadowolony ze sprzętu więc chcę sobie go zatrzymać i zacząć ulepszać w nim podzespoły

chciałem zacząć moją przygodę z tuningiem roweru od wymiany korby na sztywną oś, jest mi to potrzebne, bo standardowy suport i korby są dla mnie zbyt miękkie, ważę 90 kg przy wzroście 177 cm i mam mocne nogi, więc lubię ruszyć z piskiem opon. Robię trasy po około 100 km.  Lewe ramię korby na kwadrat wyrobiło mi się, więc je trochę spiłowałem pilnikiem i dobiłem młotkiem na suport. Śrubę zabezpieczyłem niebieskim Prolokiem, wcześniej odtłuszczając gwinty.  Prawdopodobnie za słabo mi w Decathlonie zakręcili śrubę, która się obluzowała i spowodowała wyrobienie się ramienia korby. 

Stwierdziłem, że zamiast wymieniać ramię w korbie 44/32/22 ( które jak się okazuje ma 175mm a Decathlon sprzedaje same ramię 170mm lub całą korbę z ramionami 175 ale zębami 42/32/22) wykonam ulepszenie.

Specyfikacja roweru ze strony producenta:

Cytat

3 tarcze po 9 biegów, czyli zakres 27 dostępnych przełożeń!
2 szybkie i łatwe manetki na kierownicy.
Po lewej: przełączasz na zjazd / podjazd.
Po prawej : bardziej precyzyjnie dostosowujesz przełożenie.
W szczegółach:
-Trzy tarcze 22, 32 i 44 zęby,
-Przednia przerzutka MICROSHIFT MS25,
-Tylna przerzutka SHIMANO ALTUS,
-Manetki SHIMANO ALTUS M370, ze wskaźnikami przełożeń,
-Kaseta 9 koronek (11 do 34 zębów) SHIMANO HG 200.

Z racji tego, że nie chcę za bardzo wymieniać wszystkiego na samym początku a jedynie przetestować inne rozwiązanie na tym samym rowerze chcę wymienić korbę z suportem na:

Korba Shimano Alivio FC-T4060 44/32/22 https://www.bikester.pl/shimano-alivio-fc-t4060-zestaw-do-aucha-44-32-22-obudowa-acucha-9-rzdowa-czarny-383941.html

Suport Shimano SM-BB52 BSA https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-sm-bb52-pd8099/ 

Inne zakupy:

klucz do hollowtech  https://allegro.pl/oferta/bike-hand-zestaw-kluczy-do-korb-hollowtech-ii-7799344903?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=polecane

zestaw kluczy do ściągnięcia starego suportu https://allegro.pl/oferta/klucze-zestaw-suportu-korby-wolnobiegu-lancucha-7830273256

łańcuch Shimano CN-HG93 https://www.centrumrowerowe.pl/lancuch-shimano-deore-xt-cn-hg93-pd3294/ lub KMC X9 (znajdę potem)

Teraz moje pytania:

1.Czy będzie grało to z resztą mojego sprzętu po ewentualnej regulacji?

2.Jeżdżę najczęściej na przerzutkach 2x7, 3x7 brakuje mi czasem tego przełożenia pomiędzy tymi dwoma. Myślę, że mógłbym się pokusić o założenie/kupno większej tarczy. Tylko brakuje mi informacji czy mogę kupić coś większego i wsadzić to do tego roweru. Chciałbym dotychczasowy system 3x9, żeby nie wchodzić niepotrzebnie w koszta i pracę w trakcie sezonu na rower.Czy jest dla mnie jakieś rozsądne rozwiązanie?

Opublikowano
2 godziny temu, PrzeLuka napisał:

Po co Ci korba trekkingowa do MTB?

Kup minimum to...

https://www.bikester.pl/shimano-fc-mt300-korba-44-32-22-z-3x9-rz-czarny-811205.html

P.S.

Podobnych zapytań jest na forum dość sporo. Polecam pogrzebać a na pewno znajdziesz informacje, które Cię interesują.

Czym się różni korba trekkingowa od korby MTB? . Ilość zębów ta sama. Ja tego roweru używam jak cross’a asfalt, leśne ścieżki,żwirek,  trochę piachu. Do zjazdów (kilka razy w roku) pożyczam enduro lub DH. Oczywiście czytałem różne tematy i chciałem tylko potwierdzić czy dobrze wybrałem, stad już gotowe części w moim poście. 

Opublikowano

Korby do XC mają inne stopniowania:

3 blaty : 42-32-24 / 44- 32-24 / 40-30-22

2 blaty: 38-26 / 38-28 / 36 -26 / 38 -24 / 34-24

Zaś korby do tekkingu mają większe blaty:

3 blaty: 48-38-28 / 48 -36-26  

Opublikowano

Autor wątku pytał o korbę 44/32/22. W zamian została zaproponowana również 44/32/22. Są zatem jakieś inne różnice? Pytam z ciekawości, bo sam dopiero zaczynam budować swoją bazę wiedzy :) .

Opublikowano (edytowane)

poogladaj sobie na kalkulatorze przelozen co i jak,  jesli nie jezdzisz po gorach (przede wszystkim chodzi o potezne podjazdy) ,  bierz korbe trekingowa,  wygoda jezdzenia przede wszystkim na srodkowym blacie jest naprawde nie do opisania jeszcze dosc wazna informacja jest z jakimi predkosciami mniej wiecej jezdzisz

W dniu 27.05.2019 o 15:12, pestycyd napisał:

Czym się różni korba trekkingowa od korby MTB? . Ilość zębów ta sama. Ja tego roweru używam jak cross’a asfalt, leśne ścieżki,żwirek,  trochę piachu.

korba trekingowa 3 blat od mtb rozni sie tym ze korba treking to bedzie mniej wiecej 28/38/48 albo 26.36.48    natomiast mtb to cos typu 22/32/42(44)         jesli uzywasz roweru jak cross'a to zdecydowanie 26/36/48  zaznaczony fragment to predkosci z jakimi najczesciej sie poruszasz,  gdyby zastosowac typowo mtb korbe juz bys musial manewrowac przodem 

Untitled.jpg Edytowane przez Slick Tires
Opublikowano
9 godzin temu, mareq napisał:

Autor wątku pytał o korbę 44/32/22. W zamian została zaproponowana również 44/32/22. Są zatem jakieś inne różnice? Pytam z ciekawości, bo sam dopiero zaczynam budować swoją bazę wiedzy :) .

W jednej korbie duży i średni blat nasz na 104 mm a w drugiej na 96 mm. W tej MTB na 96 mm zamontujesz też 40/30/22 a na 104 już raczej nie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.05.2019 o 13:53, Kruk napisał:

Korby do XC mają inne stopniowania:

3 blaty : 42-32-24 / 44- 32-24 / 40-30-22

2 blaty: 38-26 / 38-28 / 36 -26 / 38 -24 / 34-24

Zaś korby do tekkingu mają większe blaty:

3 blaty: 48-38-28 / 48 -36-26  

Tak, tylko, że w przypadku tych dwóch korb są to 44-32-22.

Sprawdziłem specyfikację producenta dla obu korb:

https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/acera-m3000/FC-MT300-3.html

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/alivio-t4000/FC-T4060.html

W praktyce wychodzi na to, że różnią się tylko Q-Factor i to w przeciwny sposób niż można by było pomyśleć, ramiona korby Trekkingowej FC-T4060 są szerzej rozstawione (181,7mm) niż ramiona korby MTB FC-MT300 (176mm). 

22 godziny temu, Motke napisał:

W jednej korbie duży i średni blat nasz na 104 mm a w drugiej na 96 mm. W tej MTB na 96 mm zamontujesz też 40/30/22 a na 104 już raczej nie.

O, dobry wniosek. Ja jednak chyba się zastanowię nad większym blatem z przodu. Nie będę szedł w stronę MTB, do tego Enduro by mi się przydało.

W dniu 28.05.2019 o 15:24, Slick Tires napisał:

poogladaj sobie na kalkulatorze przelozen co i jak,  jesli nie jezdzisz po gorach (przede wszystkim chodzi o potezne podjazdy) ,  bierz korbe trekingowa,  wygoda jezdzenia przede wszystkim na srodkowym blacie jest naprawde nie do opisania jeszcze dosc wazna informacja jest z jakimi predkosciami mniej wiecej jezdzisz

korba trekingowa 3 blat od mtb rozni sie tym ze korba treking to bedzie mniej wiecej 28/38/48 albo 26.36.48    natomiast mtb to cos typu 22/32/42(44)         jesli uzywasz roweru jak cross'a to zdecydowanie 26/36/48  zaznaczony fragment to predkosci z jakimi najczesciej sie poruszasz,  gdyby zastosowac typowo mtb korbe juz bys musial manewrowac przodem 

Untitled.jpg

Póki co to jeżdżę mniej więcej 20 km/h trasy około 100km i właśnie brakuje mi tych biegów między przerzutką 2-7 i 3-7. Robi się lekki podjazd i muszę zrzucić z przodu na średnią zębatkę. Irytuje mnie te ciągłe przerzucanie przedniej przerzutki. 

Teraz pytanie, jeśli wezmę 26-36-48 zmieści mi się na dotychczasową przerzutkę przednią?

Korba 48-36-26 175mm https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-alivio-fc-t4060-pd1202/

MicroShift MS25 jakieś, nie potrafię za bardzo znaleźć informacji o niej. Coś tu nie gra, popatrzę dokładnie na rower, mam go na warsztacie. 

Jednak to jest przerzutka MicroShift FD-M43 (opisana jako M50/43 QH ) w załączniku specyfikacje.

Muszę też dokupić przerzutkę, więc:

FD-T4000TS6 dla kąta podsiodłowego 66-69 https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-przednia-shimano-alivio-fd-t4000-pd1206/

oraz w późniejszym czasie kasetę HG-400 11-34 dla koła 27,5cala https://www.centrumrowerowe.pl/kaseta-shimano-alivio-cs-hg400-pd16040/?v_Id=71356 (możliwe też 11-28, 26 cali 11-32)

tylną przerzutkę RD-T4000 https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-alivio-rd-t4000-pd1217/?v_Id=71271

i łańcuch KMC X9.93 https://www.centrumrowerowe.pl/lancuch-kmc-x9-93-pd13927/ ile ogniw?

W wolnej chwili manetki SL-M4000-R i linki SHIMANO SP40, ewentualnie ST-M4050-R manetki hamulca.

Microshift 2.jpg microshift.jpg

Edytowane przez pestycyd
Dodatkowe informacje
Opublikowano

zle robisz  po pierwsze kadencja, jezdzisz na 44/15 z pred 20??!!!!!  po drugie, koszmarny blad to zrzucenie z 3x7 na 2x7, tak sie nie robi, w 3x9 typowa "mapa biegow" to przod 1 tyl 1-4  przod 2 tyl 2-6 przod 3 tyl 4-9  przy czym jedziesz z przodu na 2 z tylu 6 jest lekko okazja zeby dokurvic, z przodu przerzucasz na 3 z tylu redukujesz do 4 po to by zachowac plynnosc, mala roznice miedzy biegami, zeby nie bylo tak ze pedaluje sie b. lekko a tu nagle zmieniamy bieg i b ciezkoo, tak ze ledwo przyspieszamy

Opublikowano
5 godzin temu, Slick Tires napisał:

w 3x9 typowa "mapa biegow" to przod 1 tyl 1-4  przod 2 tyl 2-6 przod 3 tyl 4-9  

Bez sensu.

Skoro polecasz 3 i 4-9 to czemu nie 1 i 1-6 tylko 1-4?

Przód środkowy i 2-6 to czemu nie 2-8, ostatecznie 3-7?

Opublikowano

napisalem mniej wiecej, po obserwacjach swojego bylego 3x8 na jakim biegu jakie przekosy wystepuja, faktycznie na srodkowym blacie mozna prawie cala kasete ogarnac no ale w moim bylym napedzie robily sie za duze roznice miedzy 15 13 11

natomiast do autora, kupujac korbe / kasete trzeba sie okreslic z jaka kadencja sie jezdzi, czy potrzebuje sie bardzo miekkich przelozen do pokonywania podjazdow, jesli rower nie jest uzywany w gorach / mocnych podjazdach to osobiscie bym postawil na 26/36/48 a do tego w miare ciasno stopniowana kaseta, no bo skoro nie potrzeba sporego zakresu to po co to wozic? w takim wypadku lepiej postawic na male roznice miedzy biegami

W dniu 29.05.2019 o 10:49, pestycyd napisał:

Teraz pytanie, jeśli wezmę 26-36-48 zmieści mi się na dotychczasową przerzutkę przednią?

jezdzilem na 24/32/42  zmienilem na korbe 48 wszystko wspolgralo bez problemu w zasadzie to przerzutka tylko jest wyzej i tyle

oraz w późniejszym czasie kasetę HG-400 11-34 dla koła 27,5cala https://www.centrumrowerowe.pl/kaseta-shimano-alivio-cs-hg400-pd16040/?v_Id=71356 (możliwe też 11-28, 26 cali 11-32)

kasete dobiera sie pod siebie a nie 11-34 bo kolo 27.5 

zmien tylko korbe na hollowtech ii  (obecna jest na kwadrat wiec bedzie zdecydowanie na +)  a poza tym to kasete oraz oczywiscie lancuch,  wszystko na raz, zuzyty lancuch zdewastuje nowa kasete natomiast stara kaseta moze nie przyjac nowego lancucha, kupowanie nowych czesci 9s? nie bardzo widze sens.... 

widzialbym to tak, korba SHIMANO Alivio FC-T4060  kaseta  Alivio CS-HG400 11-28  lancuch campagnolo record c9

Opublikowano (edytowane)

Z ta prędkością to jest to średnia prędkość razem z przejazdami przez miasto, zwalnianiem na szuka je trasy, omijanie ludzi. Nie mam niestety licznika rowerowego, a używam tylko telefonu do aplikacji endomondo/strava. Mam tez sony smartwatch 3, ale nie używam go od jakiegoś czasu. Czy da się jakos obliczyć kadencje posiadając tylko taki sprzet?

Jutro planuje zrobić trasę ok 100 km to będę miał chwile, żeby się przypatrzeć jak jeżdżę, bo szczerze to nie mam pojęcia o kadencji, jeżdzę jak mi wygodnie, a ze nogi mam bardzo mocne to nie przeszkadza mi, ze trzeba mocno przycisnąć ani postać na rowerze pedałując. Mój normalny tydzień to 3 razy piłka nożna, 3 razy bieganie interwalowe 7,5km około 45 minut , siłownia tez 3 razy(akurat mam przerwę miesięczna). 

Co do kasety nie chciałem zmieniać na inna konfiguracje jak już na przodzie zwiększam ilość zębów. No i może w tym roku jeszcze wybiorę się na przejażdżkę kilkudniowa w góry to bym sprawdził ta dotychczasowa wielkość kasety czy mi się jednak nie przyda czasem. 

Zaobserwuje tez czemu nie jeżdżę na np 3 x 6,  wydaje mi się, ze mi jakiś hałas przeszkadza ewentualnie przeskakuje mi łańcuch przy mocniejszym dociśnięciu. Może to tez być, ze przeczytałem gdzieś, ze się powinno jeździć 3x9-7, 2x6-4, 1x3-1 i tak się nauczyłem zmieniać te przerzutki. 

Z tymi częściami to zacznę je kupować może po weekendzie. Myślałem, ze przejście na Alivio osprzęt da mi jakiś odczuwalna zmianę w komforcie, pracy podzespołów. 

Lancuch campagnolo lepszy od kmc?

Edytowane przez pestycyd
Dodatkowe info
Opublikowano (edytowane)

i co z tego ze masz silne nogi,  stajesz na pedaly!????????   daj sobie spokoj, zmienia sie bieg na lzejszy a nie STAJE NA PEDALY  koszmarny blad niszczacy naped oraz kolana,  zmieniaj biegi jak pisze,  pelno jest specjalisstuff co takie bzdury wypisuja  3x9-7, 2x6-4, 1x3-1  kasete i tak masz pewnie do zmiany (piszesz ze przy mocniejszym docisnieciu przeskakuje) , zaloze sie ze od takiej jazdy jest juz zarznieta,  minimalna kadencja to 70 rpm ponizej tego nie ma nawet co myslec schodzic,  na 3-7 powinienes jechac conajmniej 29 kmh,  jesli chodzi o lancuch, campa c9 to jeden z najlepszych lancuchow na 9, wytrzymuje tyle ile kilka tanszych lancuchow razem wzietych,  jesli na 3x6 jest jakis halas to cos nie tak z regulacja,  jeszcze raz napisze, wymien caly naped, wszystko co tyka lancucha, czyli kaseta lancuch korba oraz ewentualnie kolka przerzutek  kasete mozesz zamienic na taki sam zakres jaki masz teraz 11-34 ale lepiej zestopniowana 11-12-14-16-18-21-24-28-34  z przodu 26-36-48  z takimi predkosciami z jakimi sie poruszasz zdecydowana wiekszosc czasu spedzisz na srodkowym blacie, na 48 jesli noga bedzie dobrze podawala oraz na zjazdach, na 26 jesli pokaze sie podjazd

wedlug kalkulkatora przelozen na srodkowym blacie przy 80 rpm pojedziesz w zakresie predkosci 31.2 kmh -   13.4 kmh  wiec przez 90% czasu bedziesz jechac na srodkowym blacie  (biegi 2x2-8)

Edytowane przez Slick Tires
Opublikowano
3 godziny temu, Slick Tires napisał:

jezdzilem na 24/32/42  zmienilem na korbe 48 wszystko wspolgralo bez problemu w zasadzie to przerzutka tylko jest wyzej i tyle

Kompromitujesz się udzielając rad. Musiałeś mieć akurat przerzutkę, która pasowała pojemnością i max koronką do nowej korby. Najpierw się doucz, a później udzielaj rad. Reszty szczegółowo mi się nawet nie chce komentować to jest mix braku wiedzy, dużo nieprawd i trochę prawdy. ( z przewagą tych dwóch pierwszych )

Opublikowano

teraz czekam gdzie pisze nieprawde, wal smialo, slucham

Opublikowano

Zacytowałem wyżej Twój wpis o przedniej przerzutce, nie chce mi się wymieniać i tłumaczyć więcej, więc wytłumaczę Ci tę jedną kwestię. Miałeś korbę 42/32/24 ( jak napisałeś ) i założyłeś korbę 48/36/26 i mówisz, że to działa. To znaczy, że miałeś farta i przerzutkę przednią o pojemności 20 zębów i różnicy środek-góra 10 zębów ( bo dedykowanej dla korb 48/36/26 czy 44/32/22 pewnie nie miałeś i nawet nie wiesz, że choć przerzutka przednia o pojemności 20 zębów i różnicy środek-góra 10 zębów na korbie 48/36/26 ( lub/i 44/32/22 ) często nie chce poprawnie działać ( czasem działa ) to dużo lepiej działa dedykowana przerzutka o pojemności 22 zęby i najważniejsze - różnicy środek-góra 12 zębów. Nie po to wydaje się grubych kilka stówek na korbę, kasetę i łańcuch żeby zaoszczędzić 50 pln i zostawić starą przerzutkę, którą działa jako tako ( albo beznadziejnie ).

Gdybyś miał przerzutkę dedykowaną do korb 40/30/22  lub 42/34/24 czyli o pojemności 18 zębów i różnicy środek 10 zębów ( one mają max koronki 42 zęby ) to na korbie 48/36/26 w ogóle by to nie działało, no, ale Ty radzisz innym, że przerzutka może zostać co najwyżej sobie obniżymy/podwyższymy i hura, będzie ok. Bez wchodzenia w szczegóły.

Tak jest z prawie każdym wątkiem przez Ciebie poruszonym, po łebkach,  z błędami merytorycznymi i zwykłymi nieprawdami. ( jak np. campa c9 przeżyje wiele ( kilka ) łańcuchów kmc x9.73/93 bo wytrzyma tyle co max 2 szt takich łańcuchów. ( i kosztuje przeszło 2 x więcej od kmc x9.93 )

Dalej wymieniać mi się nie chce. Bez odbioru.

Opublikowano (edytowane)

Piotr ma tutaj racje odnośnie przerzutki, przerzutki przednie czasami działają z większymi blatami na korbie niż zalecana pojemność przerzutki ale może to wpłynąć na gorsze zmienianie się biegów. Przednie przerzutki są tanie nie ma co dziadować tylko założyć odpowiednią jeśli biegi nie działają jak trzeba, jak działa to dobra Twoja, ale nie jest to reguła :)

Edytowane przez Kruk
Opublikowano

ja tam bym nie kupowal, po co, na necie prawie nie ma zadnych info na temat tej przerzutki, skoro i tak ma pojsc na smieci to co za strata bedzie sprawdzic czy obsluzy 48t, jesli nie obsluzy to sie zmieni na taka co obsluzy, co do campy c9, czytalem sporo opinii na temat tego lancucha jak i opinii na temat tanich lancuchow, mysle ze jest to w pelni mozliwe ze jeden drogi lancuch przejedzie wiecej niz 3 tanie, sam mam takie doswiadczenie, hg40 ktory po okolo 700km wyciagnal sie na 1.0 oraz connex 800 ktory po 3300 km jeszcze by jezdzil ale wolalem wymienic z powodu wymiany korby na taka z aluminiowa (48) zebatka

Opublikowano
7 godzin temu, Slick Tires napisał:

i co z tego ze masz silne nogi,  stajesz na pedaly!????????   daj sobie spokoj, zmienia sie bieg na lzejszy a nie STAJE NA PEDALY  koszmarny blad niszczacy naped oraz kolana,  zmieniaj biegi jak pisze,  pelno jest specjalisstuff co takie bzdury wypisuja  3x9-7, 2x6-4, 1x3-1  kasete i tak masz pewnie do zmiany (piszesz ze przy mocniejszym docisnieciu przeskakuje) , zaloze sie ze od takiej jazdy jest juz zarznieta,  minimalna kadencja to 70 rpm ponizej tego nie ma nawet co myslec schodzic,  na 3-7 powinienes jechac conajmniej 29 kmh,  jesli chodzi o lancuch, campa c9 to jeden z najlepszych lancuchow na 9, wytrzymuje tyle ile kilka tanszych lancuchow razem wzietych,  jesli na 3x6 jest jakis halas to cos nie tak z regulacja,  jeszcze raz napisze, wymien caly naped, wszystko co tyka lancucha, czyli kaseta lancuch korba oraz ewentualnie kolka przerzutek  kasete mozesz zamienic na taki sam zakres jaki masz teraz 11-34 ale lepiej zestopniowana 11-12-14-16-18-21-24-28-34  z przodu 26-36-48  z takimi predkosciami z jakimi sie poruszasz zdecydowana wiekszosc czasu spedzisz na srodkowym blacie, na 48 jesli noga bedzie dobrze podawala oraz na zjazdach, na 26 jesli pokaze sie podjazd

wedlug kalkulkatora przelozen na srodkowym blacie przy 80 rpm pojedziesz w zakresie predkosci 31.2 kmh -   13.4 kmh  wiec przez 90% czasu bedziesz jechac na srodkowym blacie  (biegi 2x2-8)

Pod górkę na wyboistej nawierzchni staję na pedały, nie mogę wytrzymać jak mi siodełko drażni końcówkę przewodu pokarmowego i wtedy jadąc pod górkę lubię mocno przycisnąć, żebym w miarę szybko przejechał wzniesienie, zdarzyło się kilka razy, że łańcuch wtedy zjechał, zeskoczył, nie wiem do końca co się działo, bo nie kontroluję napędu, może był zabrudzony przez jazdę po błocie, piachu, żwirze. Na fajnej powierzchni asflatowej, ścieżce rowerowej siedzę. Dzięki za radę co do blatów, skorzystam.

3 godziny temu, Slick Tires napisał:

ja tam bym nie kupowal, po co, na necie prawie nie ma zadnych info na temat tej przerzutki, skoro i tak ma pojsc na smieci to co za strata bedzie sprawdzic czy obsluzy 48t, jesli nie obsluzy to sie zmieni na taka co obsluzy, co do campy c9, czytalem sporo opinii na temat tego lancucha jak i opinii na temat tanich lancuchow, mysle ze jest to w pelni mozliwe ze jeden drogi lancuch przejedzie wiecej niz 3 tanie, sam mam takie doswiadczenie, hg40 ktory po okolo 700km wyciagnal sie na 1.0 oraz connex 800 ktory po 3300 km jeszcze by jezdzil ale wolalem wymienic z powodu wymiany korby na taka z aluminiowa (48) zebatka

Przerzutkę oczywiście sprawdzę, chociaż krótki test, żeby zobaczyć jak się to ma do tego, co producent napisał.

Opublikowano
16 godzin temu, pestycyd napisał:

Pod górkę na wyboistej nawierzchni staję na pedały, nie mogę wytrzymać jak mi siodełko drażni końcówkę przewodu pokarmowego i wtedy jadąc pod górkę lubię mocno przycisnąć, żebym w miarę szybko przejechał wzniesienie, zdarzyło się kilka razy, że łańcuch wtedy zjechał, zeskoczył, nie wiem do końca co się działo, bo nie kontroluję napędu, może był zabrudzony przez jazdę po błocie, piachu, żwirze. Na fajnej powierzchni asflatowej, ścieżce rowerowej siedzę. Dzięki za radę co do blatów, skorzystam.

jesli przeskakuje to znaczy ze to koniec lancucha a w zasadzie takze i kasety, jesli cie siodleko drazni to moze cos z pozycja na rowerze nie tak? 

Opublikowano
W dniu 31.05.2019 o 16:27, Slick Tires napisał:

jesli przeskakuje to znaczy ze to koniec lancucha a w zasadzie takze i kasety, jesli cie siodleko drazni to moze cos z pozycja na rowerze nie tak? 

Sprawdziłem, musiałem kiedyś wyregulować przerzutkę i na spokojnie chodzi 2-8, całkiem niezły bieg 😊3-7 używałem przy prędkościach powyżej 25 km/h. Niestety, korba wytrzymała tylko 30 km w tym czasie 4 razy musiałem dokręcić. 
Będę też sprawdzał swoją kadencję, nie od razu przerzucę się na szalone tempo ale będę miał na uwadze zwiększanie kadencji, żeby efektywniej ćwiczyć.
Łańcuch rzeczywiście powoli kończy swój żywot, na szczęście już kupiłem wszystkie części, teraz tylko czekam na kuriera.
Co do pozycji na rowerze to postaram się sobie ustawić dobrze po zamontowaniu wszystkich podzespołów.

Sklep SBike.pl

Kaseta Shimano Alivio CS-HG400 9-speed 11-34 (ICSHG4009) | 61.90 zł | 1 | 61.90 zł | 0% 

Klucz Shimano do suportu TL-FC32 i TL-FC16 (Y13009210/Y13009220) | 44.00 zł | 1 | 44.00 zł | 0% 

Klucz wielofunkcyjny SKS Tom 18 Multitool (SKS10016) | 79.00 zł | 1 | 79.00 zł | 0% 

Korba Shimano Alivio FC-T4060 3x9 48/36/26 srebrna 170mm (EFCT4060EX8) | 199.00 zł | 1 | 199.00 zł | 0% (Spróbuję krótsze ramiona korby 170mm)

Łańcuch KMC X9.93 9-speed BOX (BXX99316) | 53.90 zł | 1 | 53.90 zł | 0% 

Przerzutka przednia Shimano Alivio FD-T4000 Top Swing srebrna (EFDT4000TSX6) | 69.00 zł | 1 | 69.00 zł | 0% 

Przerzutka tylna Shimano Alivio RD-T4000 SGS srebrna (ERDT4000SGSS) | 109.00 zł | 1 | 109.00 zł | 0% 

Spinka KMC MissingLink CL566R 9-speed Silver (WCL09000) | 10.90 zł | 1 | 10.90 zł | 0% (kupiłem na zapas, żeby mieć)

Suport Shimano Deore SM-BB52 BSA (ESMBB52B) | 44.90 zł | 1 | 44.90 zł | 0%

sprzedający: White-Hole
DĘTKA 27,5X 1,75-2,125 (47/57-584) AV 40 MM KELLYS 1 sztuka 17,90 zł
MINI POMPKA ROWEROWA BETO CMP-007 + UCHWYT AV/DV 1 sztuka 25,90 zł
razem z dostawą 52,79 zł

sprzedający: best_deal
OKŁADZINY KLOCKI HAMULCÓW SHIMANO B01S TEKTRO PROX 2 komplety 29,76 zł
za komplet 14,88 zł
razem z dostawą 37,51 zł

sprzedający: galon_oleje
MOBIL MOBILGREASE XHP 222 0,4 KG SMAR 1 sztuka 16,90 zł
razem z dostawą 25,89 zł

sprzedający: Spider_Bike
Bikehand Bacik | klucz do odkręcania kaset YC-501A 1 sztuka 19,90 zł
razem z dostawą 24,90 zł

sprzedający: wim15
Przymiar do łańcucha Miernik zużycia 0,75 1,00 1 sztuka 7,99 zł
razem z dostawą 11,29 zł

sprzedający: bb_bike
KLUCZE ZESTAW: suportu korby wolnobiegu łańcucha 1 komplet 46,90 zł
razem z dostawą 54,90 zł

Zrobię podsumowanie potem.

Opublikowano

nie bardzo wiem po co dalej jedziesz na 9s, jak juz zmieniasz caly naped bylo od razu na 10s przejsc.... bez sensu kupowac drugi raz przerzutke 9s....

Opublikowano

Też tak uważam , jak już to lepiej zrobić napęd 2 lub 3 na 10 niż na 9, zawsze to sprzęgło w przerzutce zyskasz.

Opublikowano

Ja wziąłbym ( jeśli 3x9 - bo ma zalety nad 2x10 czy 3x10 - ale to osobny temat ) korbę 44/32/22 i kasetę 11/32 a jeśli jeździsz raczej po płaskim to nawet 11/30 lub 11/28.

Opublikowano

Panowie, nie mam doświadczenia z napędami rowerowymi innymi niż 3x9. Tak naprawdę to nie wiedziałem i dalej nie wiem czego dokładnie chcę w rowerze. Zmieniłem przód na więcej zębów i mniejsze ramiona korby, żeby zobaczyć jak to śmiga. Będę walczył, żeby podnieść swoją kadencję na rowerze i optymalnie ustawić wysokość siodełka, mostku, kierownicy. 
Myślałem, że już trochę dowiedziałem się o napędach i kadencji. Teraz już sam nie wiem co jest dla mnie dobre. Wydaje mi się, że bardziej powinienem się skupić na jeździe z wyższą kadencją obojętnie czy na 3x9 czy 1x11. Przełożenia będę już dobierał jak poprawię technikę jazdy, wtedy będę wiedział co tak naprawdę potrzebuję. 
Jakie są argumenty za tym, żeby wymienić na napęd 3x10 zamiast 3x9 w moim wypadku?

5 godzin temu, Kruk napisał:

Też tak uważam , jak już to lepiej zrobić napęd 2 lub 3 na 10 niż na 9, zawsze to sprzęgło w przerzutce zyskasz.

W jakim sensie? Będę miał więcej biegów i to mi coś da? To czemu w takim wypadku schodzić na np 2x10?