Franz Mauer Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 @ByQ94 Sam widzisz możliwości masz wiele. Jednak zbyt radykalna zmiana wszystkich elementów to po pierwsze nie da Ci odpowiedzi na przyszłość co w zasadzie było nie tak. Poza tym może okazać się przegięciem w drugą stronę, - co też może okazać się ałe
martinb3 Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 12 godzin temu, LukasFR22 napisał: Nie polecam mostków regulowanych chyba że niska jest twoja waga ciała. Rozwiń wypowiedz, bo właśnie chce zmienić mostek na regulowany a wage mam 3 cyfrową
Franz Mauer Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 22 minuty temu, martinb3 napisał: Rozwiń wypowiedz, bo właśnie chce zmienić mostek na regulowany a wage mam 3 cyfrową Chodzi zapewne o to, że regulowane mostki, z uwgi na części ruchome przy dużej wadze rowerzysty, który może (ale nie musi) zdecydowanie większą siłą działać na niego mogą się wyrobić i dostać luzów. Jest takie prawdopodobieństwo, ale nie reguła. Dużo zależy od stylu jazdy. Prawdą jest jednak to, że to tylko teoria,bo jeszcze nie widziałem aby producent w parametrach mostka regulowanego podawał jakieś ograniczenia co do wagi użytkownika - jak to ma miejsce np. w przypadku kół rowerowych.
martinb3 Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 22 minuty temu, Franz Mauer napisał: Chodzi zapewne o to, że regulowane mostki, z uwgi na części ruchome przy dużej wadze rowerzysty, który może (ale nie musi) zdecydowanie większą siłą działać na niego mogą się wyrobić i dostać luzów. Jest takie prawdopodobieństwo, ale nie reguła. Dużo zależy od stylu jazdy. Prawdą jest jednak to, że to tylko teoria,bo jeszcze nie widziałem aby producent w parametrach mostka regulowanego podawał jakieś ograniczenia co do wagi użytkownika - jak to ma miejsce np. w przypadku kół rowerowych. No to mnie uspokoiłeś
martinb3 Opublikowano 22 Maja 2017 Opublikowano 22 Maja 2017 Chciałem wa prosić o porade. Chce wymienić mostek na regulowany, mostek typu ahaed. Nigdy tego nei robiłem więc zanim odkręce pierwszą śrubkę wole was zapytać od czego zacząć?
Franz Mauer Opublikowano 23 Maja 2017 Opublikowano 23 Maja 2017 19 godzin temu, martinb3 napisał: Chciałem wa prosić o porade. Chce wymienić mostek na regulowany, mostek typu ahaed. Nigdy tego nei robiłem więc zanim odkręce pierwszą śrubkę wole was zapytać od czego zacząć? Opreację rozpoczynasz od odkręcenia docisku trzymającego kierownicę (cztery śruby najczęściej imbusowe) i ją ściągasz. Potem odkrecasz górną śrubę (pionową) dociskająca dekielek mostka. Następnie odkręcasz śruby mocujące mostek do rury sterowej (śruby poziome). Ściągasz stary mostek, a w jego miejsce wkładasz nowy. Następnie tymczasowo dokręcasz śruby poziome, aby mostek się trzymał na rurze i przykręcasz kierownicę. Ustaw ją tak, aby mostek był dokładnie na środku. Nastepnie luzujesz śruby poziome i dokrecasz śrubę pionową wraz z dekielkiem dociskającym. Musisz robić to z wyczuciem,bo ta śruba i dekielek mają za zadanie skręcenie łożysk w główce ramy - redukcję luzu między główką ramy, a widelcem, a nie mocowanie mostka na sztywno!. Jak mocno? - chwyć palcami na styku widelec- główka ramy, wciśnij przedni hamulec (jeśli masz widelec amortyzowany z blokadą skoku to dodatkowo zablokuj go) i delikatnym kołysaniem rowera przód/tył wyczuj czy na styku, gdzie trzymasz dłonią jest jeszcze luz czy nie. Jeśłi tak to stopniowo dokręcaj i sprawdzaj. Jeśli luzu już nie bedzie to mozesz dokręcić śruby poziome w mostku,bo one odpowiadają za trzymanie mostka na rurze sterowej. Na koniec poruszaj kierownicą prawo/lewo czy wystarczająco luźno ona chodzi. Jeśli będzie chodzić zbyt cieżko to musisz popuścić śruby poziome i delikatnie popuścić śrubę pionową (oczywiście kontrolując luz na styku widelec/główka ramy). Trochę długi wywód, ale mam nadzieję że zobrazuje ci całe zadanie 1
martinb3 Opublikowano 23 Maja 2017 Opublikowano 23 Maja 2017 Wziąłem się za zmiane mostka, jednak nowy jest niższy od starego przez co wchodzi na równo z rura sterową. Ile mostek powinien wystawać ponad rure sterową? Czy ilość użytych podkładek dystansowych ma jakieś znaczenie? Czy moge użyć ile mi pasuje, byle osiągnąć zamierzony cel? W tej chwili mam podkładki 7,5mm i przydało by mi się dołożyć podobną około 7mm, niestety nigdzie nie widzę takiego rozmiaru.
Rekomendowane odpowiedzi