Gość Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Dziś rozebrałem wyczyściłem z powłoki smaru którą dałem ,i przesmarowałem olejem mam wrażenie że inaczej pracuje ,na pewno głośniej chodzi
Gość Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Czemu?Rozwiń tą myśl Na razie tak nie mam smaru dedykowanego do piasty lub bębenka więc pośmigał na razie na powłoce oleju zobaczę co się będzie działoZa tydzień rozbióre i zerknęMoże w tym czasie zamówię smar
mareq Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Olej się używa w miejscach, które albo będą w nim zanurzone albo mają powierzchnię na której utrzyma się film olejowy. Kulki w łożysku stykają się małą powierzchnią. Na niej jest spory nacisk i olej będzie wypierany z powierzchni styku (smar również). Smar ma tą przewagę, że jest w stanie stałym i zamiast spłynąć tam gdzie jest mu wygodnie, pozostanie i będzie na bieżąco smarował powierchnie pracujące. Generalnie olej nadaje się bardziej do połączeń ślizgowych (linki, łożyska na panewkach).
Kruk Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Masz racje jak idzie o fizyko-chemiczne właściwości oleju nie mniej zawodowcy dają olej nawet do łożysk w rowerach szosowych aby jak najbardziej obniżyć tarcie.Nie mniej okresy serwisowania piast zmniejszają się znacznie, trzeba je czyścić i oliwić częściej niż po prostu smarować.
mareq Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Jakby zrobić do olelenia łożysk odpowiedniki kalamitek to miało by to sens, bo samo kapnięcie olejem byłoby znacznie szybsze od smarowania. Już sobie wyobrażam na drodze plamę oleju pod rowerem . W starych motocyklach czasem do smarowania skrzyni biegów stosowało się mazidło zrobione ze zmieszania smaru z olejem. Może coś takiego miałoby większy sens.
Gość Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 No tak ale zapadki w bębenku to nie łożysko, generalnie mogły by też pracować na sucho i nic by im się nie stałoNatomiast gdy dasz smar nieodpowiedni w tym wypadku za gesty, zapadki będą się przykleja i sprężyna nie będzie w stanie ich podnieść, jak to było w przypadku mojej piastyBył smar który wyszedł z łożyska i kleił zapadki do bierzni przez co pracowało wszytko niepoprawnie
elmapeto Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 U mnie było na odwrót. Dopiero po porządnej dawce smaru bębenek śmiga, że hej. Wcześniej potrafił się przycinać i podrzucać łańcuch.
Gość Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Tutaj zobaczę i będę obserwował jak się zachowuje, a między czasie zamówię odpowiedni smar
Kruk Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Smar smarowi nie równy, hehehe jakby się dało na zapadki PM600 smar to by można zrobić rower stacjonarny Ale jak da się smar ten śhimano lub smar z olejem zmieszany to spokojnie będzie cykać i nic się nie stanie, zresztą już o tym wyżej pisałem
Gość Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Wiem kruku czytałem, smar zamówię puki co będzie w lekkiej bryzie oleju śmigać
Kruk Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Noo to możesz jeszcze napiąć tą sprężynkę, ja chyba przy serwisie też tak zrobię
Gość Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Jeszcze zobaczę może gdzieś można dostać bardziej mocniejsza taką sprężyne Może kupię po prostu nową lepszą sprężynkeMuszę zmierzyć jaką ma średnicęhttps://allegro.pl/oferta/mocniejsze-sprezynki-do-bebenkow-piast-nowe-7976056316?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare
Gość Opublikowano 31 Maja 2019 Opublikowano 31 Maja 2019 No i po małej modyfikacji udało się sprężynka do bębenka przyszła z allegro, po zamontowaniu cyka jak rasowa piasta za gruby hajs (dodam że sprężynka była już na tyle wyrobiona że prawie nie było słychać jak cykała) zapadki przyklejały się na smarze a sprężynka nie miała siły ich podnieść, nawet jak dałem olej było podobnie, i tutaj po wymianie odzyskała życie. Młody chciał już kupować nową piaste a tutaj wpadł bonus w wersji nowych łożysk i nowej sprężynki, (przynajmniej jak po lesie jedzie wszytkie dziki uciekają)
Rekomendowane odpowiedzi