Gość Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 (edytowane) W związku z tym że padły łożyska u młodego w rowerze rozebrałem piastę okazało się że obydwa łożyska są do wymiany Jednak nie wiem lub nie chce na siłę rozebrać bębenka, może ktoś rozbierał i podpowie jak się do tego dobrać by nie zepsuć W osi jest z jednej strony imbus z drugiej strony na osi jest wejście na klucz 17, wklejam poniżej foty jak to wygląd może ktoś coś pomoże(PS idę na piwko) Edytowane 20 Maja 2019 przez Gość błąd ort
Gość Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 Klucz płaski i imbus. Wkładasz imbus w gniazdo i odkręcasz konusy płaskim ot wsio. P.S. Wypij moje zdrowie 😉
elmapeto Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 Dokładnie. Najpierw odkrecasz konusy. Potem imbusem bębenek.
Gość Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 (edytowane) 20 godzin temu, PrzeLuka napisał: Klucz płaski i imbus. Wkładasz imbus w gniazdo i odkręcasz konusy płaskim ot wsio. P.S. Wypij moje zdrowie Tam nie ma w którymś prawego gwintu? Od strony bębenka Edytowane 20 Maja 2019 przez Gość
Gość Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 W obydwu konusach powinien być prawy. Nie są skręcane z dużą siłą, więc bez obaw. To nie kulki i konusy z kontrami.
Gość Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 (edytowane) I się udało dzięki @PrzeLukaza pomoc kurde jest tam 5 łożysk😝 Edytowane 20 Maja 2019 przez Gość
Gość Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 2 minuty temu, piter614 napisał: kurde jest tam 5 łożysk Nie pożałowali 😉
Gość Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 (edytowane) Dobrze ze tylko dwa są do wymiany te które są w bębenku są dobre lekko się kręcą To jest w samej piaście Zostało zwyczajnie zmasakrowane Łożyska kupiłem w sklepie koszt 22 zł jedno 6903 nr łożyska 20 godzin temu, PrzeLuka napisał: P.S. Wypij moje zdrowie Wypite Edytowane 20 Maja 2019 przez Gość
Gość Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 (edytowane) Dzięki za szybkie doradztwo piasta śmiga Do tej piast można wsadzić benbenek taki by tak pięknie głośno cykała? Co wy na to @PrzeLuka@Kruk Czy się raczej nie opłaca? Poniżej link do piasty https://www.thebikevillage.com/bujes/7509-buje-de-recambio-giant-gdc-1528-12x142mm-2140121620706.html Edytowane 20 Maja 2019 przez Gość
Kruk Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Hmyyy... Głośność cykania piasty zależy m.in. od ilości smaru jak i jego konsystencji ( ja stosuje ten fluorescencyjny Shimano co jest dość rzadki ), ilości zapadek w bębenku, ilości zapadek na bieżni po której zapadki pracują, siły napięcia sprężynki samych zapadek. Ze swojego doświadczenia w mojej D772Sb jak nałożyłem ten smar shimanowski to zrobiła się głośniejsza. Tak myślę, że jeśli dałbyś taki smar jak piszę, napiął sprężynkę od zapadek to jej głośność by się zwiększyła znacznie. Nie mniej czy jest szansa na znalezienie odpowiedniego bębenka do tej piasty, z większą ilością zapadek to chyba by było jak nie awykonalne zadanie to baaaardzo trudno. Każdy producent lubi stosować swoje rozwiązania które nie są kompatybilne z innymi. W bębenkach nakręcanych o dziwo było łatwiej coś dobrać.
Gość Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 @KrukPodlinkuj jak możesz ten smar Ja dałem inny jaki miałem skf ale jest troszkę gęsty https://allegro.pl/oferta/smar-do-piast-piasty-shimano-nexus-100-g-bialy-6790071688?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=Cj0KCQjwoInnBRDDARIsANBVyATC0mzVb4DEXyix-kJzHkNS9PZehjdvR1O2NJX2jpt8Wu5zEuDSW0EaAjmyEALw_wcB @KrukCzy mowa tutaj o takim ?
Kruk Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 O taki: https://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/oleje-i-smary/smary/prod/shimano-ws8000403 Jest dość rzadki jak się go rozetrze w palcach, możesz też zrobić tak aby na nakrętki dać tego smaru i parę kropel oleju do łańcucha i wymieszać, na pewno jeszcze bardziej będzie śliski.
Gość Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 @piter614 zamiast smaru na zapadki kapnij oliwką i będzie tak 👍
Gość Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Miałem olej silnikowy mogłem przesmarowacNo nie pomyślałem
Gość Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 A dostanę sprężyne na bębenek?Czy to ciężka sprawaChyba że ta co mam scisnąć mocniej by mocniej zapadki dociskała, ale czy nie pęknie? Taka mnie wzięła myśl
elmapeto Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Ja polecam jednak bardziej smar niż oliwkę. Trudniej go wypłukać. Osobiście jeżdżę przy kazdej pogodzie cały rok i jestem zdania ,że nie trzeba myjki wysokociśnieniowej aby woda dostała się do bębenka,a wtedy nieszczęście gotowe. Ja bym nie kombinował że sprężynką.
Kruk Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Po prostu kombinerkami mocniej ją ściśnij z każdej strony po trochę, pewnie by dało się dobrać jakąś ale to prosty kawałek drutu zawiniętego w kółko, przy lepszych piastach są sprężynki malutkie, ale tutaj nie o tym Jeśli Piterowi zależy na głośnej pracy to trzeba nagiąć ten drucik do środka i dać bardzo śliski smar aby nie obciążał zapadek i to też z umiarem, a na deszcz i błoto trzeba albo uważać albo częściej serwisować piastę
elmapeto Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Za dzieciaka przyczepiało się do tylnego trójkąta kartę czy coś podobnego ,żeby stukało o szprychy w czasie jazdy;-) pamiętacie?
Gość Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Ja tak robiłem jak jeździłem Wigry 3 Kruku to nie do mojego roweru tylko do młodego jak będę miał jutro czas rozbióre ta piaste na trzeźwo
Gość Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 @elmapeto wszystko zależy od stopnia szczelności piasty. Ja na ten przykład daje oliwkę, bo piastę mam epicko szczelną, więc się nie boje, że zapadki będą pracować na sucho.
User56sz Opublikowano 20 Maja 2019 Opublikowano 20 Maja 2019 Zrób sobie sam gęstość smaru i oleju, będziesz pan zadowolony.
elmapeto Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 6 godzin temu, PrzeLuka napisał: @elmapeto wszystko zależy od stopnia szczelności piasty. Ja na ten przykład daje oliwkę, bo piastę mam epicko szczelną, więc się nie boje, że zapadki będą pracować na sucho. Nie brałem pod uwagę ,że jedna może być bardziej szczelna ,a inna mniej. Masz rację.
Rekomendowane odpowiedzi