Skocz do zawartości

Piasta jak rozebrać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W związku z tym że padły łożyska u młodego w rowerze rozebrałem piastę okazało się że obydwa łożyska są do wymiany

Jednak nie wiem lub nie chce na siłę rozebrać bębenka, może ktoś rozbierał i podpowie jak się do tego dobrać by nie zepsuć

W osi jest z jednej strony imbus z drugiej strony na osi jest wejście na klucz 17, wklejam poniżej foty jak to wygląd może ktoś coś pomoże(PS idę na piwko)

d02c833efa1d329ee484d678bceccd24.jpg0740d80c9034fc7cff8bf06f62bf887b.jpg9e298c8816ecd93463628e3456712398.jpg8b5b3edcb697105bb74fb569dbf91a92.jpg

Edytowane przez Gość
błąd ort
Opublikowano

Klucz płaski i imbus. Wkładasz imbus w gniazdo i odkręcasz konusy płaskim ot wsio.

P.S.

Wypij moje zdrowie 😉

Opublikowano

Dokładnie. Najpierw odkrecasz konusy. Potem imbusem bębenek.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, PrzeLuka napisał:
Klucz płaski i imbus. Wkładasz imbus w gniazdo i odkręcasz konusy płaskim ot wsio.

P.S.
Wypij moje zdrowie 

Tam nie ma w którymś prawego gwintu?
Od strony bębenka

Edytowane przez Gość
Opublikowano

W obydwu konusach powinien być prawy. Nie są skręcane z dużą siłą, więc bez obaw. To nie kulki i konusy z kontrami. 

Opublikowano (edytowane)

I się udało dzięki @PrzeLukaza pomoc kurde jest tam 5 łożysk😝

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, piter614 napisał:

kurde jest tam 5 łożysk

Nie pożałowali 😉

Opublikowano (edytowane)

Dobrze ze tylko dwa są do wymiany te które są w bębenku są dobre lekko się kręcą
To jest w samej piaście
Zostało zwyczajnie zmasakrowane

b31af73d475681b56545fb0d5a959094.jpg

Łożyska kupiłem w sklepie koszt 22 zł jedno
6903 nr łożyska

20 godzin temu, PrzeLuka napisał:

P.S.
Wypij moje zdrowie 

Wypite

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Hmyyy...

Głośność cykania piasty zależy m.in. od ilości smaru jak i jego konsystencji ( ja stosuje ten fluorescencyjny Shimano co jest dość rzadki ), ilości zapadek w bębenku, ilości zapadek na bieżni po której zapadki pracują, siły napięcia sprężynki samych zapadek.

Ze swojego doświadczenia w mojej D772Sb jak nałożyłem ten smar shimanowski to zrobiła się głośniejsza.

Tak myślę, że jeśli dałbyś taki smar jak piszę, napiął sprężynkę od zapadek to jej głośność by się zwiększyła znacznie. Nie mniej czy jest szansa na znalezienie odpowiedniego bębenka do tej piasty, z większą ilością zapadek to chyba by było jak nie awykonalne zadanie to baaaardzo trudno. Każdy producent lubi stosować swoje rozwiązania które nie są kompatybilne z innymi. W bębenkach nakręcanych o dziwo było łatwiej coś dobrać.

Opublikowano

Miałem olej silnikowy mogłem przesmarowac
No nie pomyślałem

Opublikowano

A dostanę sprężyne na bębenek?
Czy to ciężka sprawa
Chyba że ta co mam scisnąć mocniej by mocniej zapadki dociskała, ale czy nie pęknie?
Taka mnie wzięła myśl

Opublikowano

Ja polecam jednak bardziej smar niż oliwkę. Trudniej go wypłukać. Osobiście jeżdżę przy kazdej  pogodzie cały rok i jestem zdania ,że nie trzeba myjki wysokociśnieniowej aby woda dostała się do bębenka,a wtedy nieszczęście gotowe. 

Ja bym nie kombinował że sprężynką.

Opublikowano

Po prostu kombinerkami mocniej ją ściśnij z każdej strony po trochę, pewnie by dało się dobrać jakąś ale to prosty kawałek drutu zawiniętego w kółko, przy lepszych piastach są sprężynki malutkie, ale tutaj nie o tym :)

Jeśli Piterowi zależy na głośnej pracy to trzeba nagiąć ten drucik do środka i dać bardzo śliski smar aby nie obciążał zapadek i to też z umiarem, a na deszcz i błoto trzeba albo uważać albo częściej serwisować piastę :)

Opublikowano

Za dzieciaka przyczepiało się do tylnego trójkąta kartę czy coś podobnego ,żeby stukało o szprychy w czasie jazdy;-) pamiętacie?

Opublikowano

Ja tak robiłem jak jeździłem Wigry 3
Kruku to nie do mojego roweru tylko do młodego jak będę miał jutro czas rozbióre ta piaste na trzeźwo

Opublikowano

@elmapeto wszystko zależy od stopnia szczelności piasty. Ja na ten przykład daje oliwkę, bo piastę mam epicko szczelną, więc się nie boje, że zapadki będą pracować na sucho.

Opublikowano

Zrób sobie sam gęstość smaru i oleju, będziesz pan zadowolony.

Opublikowano
6 godzin temu, PrzeLuka napisał:

@elmapeto wszystko zależy od stopnia szczelności piasty. Ja na ten przykład daje oliwkę, bo piastę mam epicko szczelną, więc się nie boje, że zapadki będą pracować na sucho.

Nie brałem pod uwagę ,że jedna może być bardziej szczelna ,a inna mniej. Masz rację.