Skocz do zawartości

To nie żart! XCM LO 26 100mm

MartaXc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tu Ares ma racje czasami warto dać wideł do 29 aby geometria była ta sama.Luknij:

Edytowane przez Kruk
Opublikowano

Jak pisałem trzeba pomierzyć. Są widelce pod stare ramy gdzie fabrycznie był już sztywny wideł. Trochę inaczej to wygląda pod nowsze ramy 26 gdzie był już amortyzator. Przy 29 calach robi się znowu czasem kłopot z wyglądem. Jest pośredni rozmiar 27,5, którego jeszcze nie tak dawno nie było. 

Opublikowano
11 minut temu, Ares napisał:

Nie za bardzo orientuje się w cyferkach obecnych produktów ale zwróć uwagę na wymiary. Gdzieś widziałem Mosso pod 26 gdzie wsadzenie go do niektórych ram skutkowało by zbytnim zanurkowaniem przodu. Pomierz sobie dokładnie wszystko. 

Dzięki. Właśnie to analizuje. 

Opublikowano

Dlatego zaproponowałem widelce od Force (czeska firma). W opisach jest wprost napisane jaka długość widelca jakiemu "skokowi" odpowiada. Docinasz sterówkę i zakładasz ot wsio.

Opublikowano

Force i Mosso podobno i tak z tej samej fabryki wyjeżdżają.

Opublikowano

Trzeba sobie odpowiedzieć jak wysoki ma być ( od osi do dolnej bieżni ). Suntour, który masz to dość wysoki widelec. Zmierz tą odległość. Poza tym normalne jest, że widelec amortyzowany siądzie pod dobrze dobraną wagą użytkownika ( czy też amorem do użytkownika ). Twój to twardy sprężynowiec, jeśli jesteś lekka i nie siada ( zmierzyć ) to kup wersję z wysokością zbliżoną do Twojejgo obecnego, pewnie w okolicach 470-480 mm. Jeśli odrobinę przysiada to 435-445. Musisz sobie to przemyśleć.

Opublikowano

Koleżanka ma o tyle dobrze że ma koła 26 i spokojnie może dobrać wideł pod 27,5 czy 29 calowe koło :)