Skocz do zawartości

To nie żart! XCM LO 26 100mm

MartaXc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Taki mam amorkopodobny widelec. Chce go zmienić na coś sztywnego. W budżecie do 900 zł 

Sama nie wiem ale myślę że na sztywnym będzie mi lepiej A szkoda mi roweru odrzucać bo bardzo go lubię. Odchudzenie go doda mi większej zabawy i prawie -2kg. 

Jestem amatorką górskich podjazdów. Doradzicie co kupić by dobrze wyglądało i pasowało i dużo mniej ważyło? 😂

Rower przedpotopowy Romet Rambler 7.0 wymieniam jeszcze inne rzeczy na koniec wrzucę foty przed i po.

WściekłyDzik
Opublikowano

tylko że ten rambler na 95% nie jest taperowany to tego widelca nie wsadzi koleżanka 

Opublikowano

Który to rocznik i kakie koło? Góry i sztywny widelec to nienajlepsze połaczenie. Nie szedłbym w te strone. Szukałbym lepszego i lżejszego amortyzatora.

Opublikowano

http://mossopolska.pl

Mosso od polskiego dystrybutora.

37 minut temu, PrzeLuka napisał:

Który to rocznik i kakie koło? Góry i sztywny widelec to nienajlepsze połaczenie. Nie szedłbym w te strone. Szukałbym lepszego i lżejszego amortyzatora.

Z drugiej strony kiedyś amortyzacji nie było ,a ludzie dawali radę. Pierwsze dh odbywały się na sztywniakach .

Opublikowano

Jeśli chcesz sztywny wideł to tylko i wyłącznie karbon, zwłaszcza że na pewno nie ważysz za wiele i masz ładny budżet to tym bardziej warto karbonowy wideł kupić.

Jednak jeśli jednak amortyzacja to możesz szukać SR Raidona w tej cenie.

Opublikowano (edytowane)

Karbonowych widelców na ali tez jest zatrzęsienie. Od około 50 dolarów w górę. ( 50-70-100 ) z dostawą.

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano

Nooo a alli wideł... taaa...Nie mniej Koleżanka pewnie waży nie wiele i może by to wideł wytrzymał, nie mniej ja bym wolał normalny jakiś formowy, jak się coś by stało to masz gwarancje.

Opublikowano

W 90% aktualny widelec mam zablokowany. Więc uważam że zbędnie zabieram 2kg bagażu. Koło to 26. U mnie główka raczej prosta. W oznaczeniu 1 i 1/8 Co by to znaczyło 😅

Cel to zbicie wagi roweru. Bo pewnie lepszy amortyzator 1kg nie waży? Bo jak tak, to chętnie wezmę 👍

Opublikowano (edytowane)

Z taką kasą jaki kłopot kupić plastikowy oryginał Mosso? Ewentualnie poszukać chociaż wizualnie słabo to wygląda stalowego cr-mo. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano
56 minut temu, MartaXc napisał:

W 90% aktualny widelec mam zablokowany. Więc uważam że zbędnie zabieram 2kg bagażu. Koło to 26. U mnie główka raczej prosta. W oznaczeniu 1 i 1/8 Co by to znaczyło 😅

Cel to zbicie wagi roweru. Bo pewnie lepszy amortyzator 1kg nie waży? Bo jak tak, to chętnie wezmę 👍

Ja polecam Mosso ,choć sam teraz będę mój wymieniał u producenta jak dobrze się złoży ,bo ma wadę. Tegoroczne egzemplarze już podobno są ok.  Masz do wyboru alu i węgiel . One rozmiary i malowanie. Oklejenie w sumie. 

Opublikowano (edytowane)

Najlepsze amory dzisiaj ważą w przedziale 1300-1400 gram i swoje kosztują. Warto kupić coś porządnego.Najlepsze amory dzisiaj ważą w przedziale 1300-1400 gram i swoje kosztują. Warto kupić coś porządnego w karbonie. Na przykład:

fajna cena:

https://allegro.pl/oferta/widelec-mosso-m5fcb-555g-1-1-8-26-29-carbon-7663105773

i drugi który już był:

https://allegro.pl/oferta/force-mtb-26-widelec-carbonowy-445-mm-lekki-7792583585

Edytowane przez Kruk
Opublikowano (edytowane)

Dlaczego tak nachalnie naganiasz do kupowania tak istotnej rzeczy w rowerze z Ali? Czy napisane jest by kupić jak najtaniej? 

Edytowane przez Ares
Opublikowano

Z tego powodu, że Chińczycy karbonowe rzeczy robią tanio bo u nich jest tani i produkcja tania ( w przeciwieństwie do aluminium, który importują ). Pisałeś coś wcześniej o oryginalnym mosso. Mosso NIKT nie podrabia. Wszystkie widelce, które tu były w linkach to chińskie produkty, są też tańsze niż mosso, ale jeśli firma sprzedaje tych widelców setki tysięcy to nie znaczy, że badziewie. Oczywiście możesz ten sam widelec kupić 2 x drożej w Polsce.

Opublikowano

Bardzo wszystkim dziękuję za pomocne rady. Stawiam na Mosso. Zamawiam i mam nadzieję testuje w przyszłym tygodniu 😉 

Opublikowano
42 minuty temu, Piotr78 napisał:

Z tego powodu, że Chińczycy karbonowe rzeczy robią tanio bo u nich jest tani i produkcja tania ( w przeciwieństwie do aluminium, który importują ). Pisałeś coś wcześniej o oryginalnym mosso. Mosso NIKT nie podrabia. Wszystkie widelce, które tu były w linkach to chińskie produkty, są też tańsze niż mosso, ale jeśli firma sprzedaje tych widelców setki tysięcy to nie znaczy, że badziewie. Oczywiście możesz ten sam widelec kupić 2 x drożej w Polsce.

Bojkotować chińczyka wspierać Polskie projekty 👍 

31 minut temu, elmapeto napisał:

A na jaki padł wybór?

M5FCB. Przy tej wadze boje się ruszania, ciągle na jednym kole haha

EDIT PrzeLuka

Opublikowano
32 minuty temu, MartaXc napisał:

Bojkotować chińczyka wspierać Polskie projekty 👍  

A gdzie tu ( Mosso M5FCB ) Polski projekt ? masz na myśli pośrednika w sprzedaży ?

Opublikowano

Jak sprawa załatwiona to super nie ma co drążyć, jak przyjdzie Koleżance i założony zostanie to daj znać jak się jeździ i w ogóle :)

Opublikowano

Polska firma. A jak dobrze przeanalizujesz rynek to 95% firm w Polsce do pośrednicy. Producent na zamówieniach indywidualnych się nie utrzyma. Ale mi tu o pracy nie gadać. 

Opublikowano

Zazdroszczę osobom, które nie chodzą do Biedronki, Lidla, Auchan, Kauflandu, itp. Miłego użytkowania ;)

Opublikowano

Nie za bardzo orientuje się w cyferkach obecnych produktów ale zwróć uwagę na wymiary. Gdzieś widziałem Mosso pod 26 gdzie wsadzenie go do niektórych ram skutkowało by zbytnim zanurkowaniem przodu. Pomierz sobie dokładnie wszystko.