Skocz do zawartości

Szkrzypienie w zawieszeniu w okolicy tylnego amortyzatora.

Wariat13

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Od kilku dni skrzypi i trzeszczy w miejscu łączenia tylnego amortyzatora z zawieszeniem/wahaczem. Jak się tego pozbyć? Rower ma przejechane ok 200 km. Rower to canyon torque al 6.0 2019.

Problem pojawił się po wielu godzinach nauki wheelie i ciskaniu mocno w czasie podjazdów. Dźwięk nie pochodzi z supportu. Jak wrócę do domu zrobię zdjęcie i palcem pokażę gdzie skrzypi ;)

Edytowane przez Wariat13
Opublikowano

Ten temat jest zbyt ogólnie napisany, opisz dokładnie problem, nadaj odpowiedni tytuł, a wycofam ostrzeżenie.

Opublikowano
15 minut temu, Wariat13 napisał:

Witam. Od kilku dni skrzypi i trzeszczy w miejscu łączenia tylnego amortyzatora z zawieszeniem/wahaczem. Jak się tego pozbyć? Rower ma przejechane ok 200 km 

Może to łożyska w zawieszeniu?

Opublikowano
15 minut temu, Wariat13 napisał:

Jak się tego pozbyć

Najcześciej pomaga odkręcenie, przeczyszczenie, nasmarowanie i zakręcenie z odpowiednią siłą wskazaną najczęściej na śrubie :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Miałem coś podobnego w habicie. Wystarczyło dokręcić link bo się lekko poluzował. Nie zaszkodzi już jak się przy tym robi nasmarować i skręcić właściwym momentem. Ale to moja sugestia i lepiej wysłuchaj opinii doświadczonych koleżanek i kolegów na forum.

Opublikowano

Wszystkie śruby sprawdzam raz w tygodniu. Dokrecam kluczem dynamometrycznym. W tym momencie wszystko jest dokrecone z odpowiednią siłą. Zrobię zdjęcie i wrzucę to napiszecie co i czym smarować :)

Opublikowano

A tak humorystycznie, rower ma dwa koła żeby na dwóch jeździć, jak chcesz na jednym to taki sobie spraw.....nic z tylu nie będzie skrzypiało:))))

65FC1AF6-7FEE-43BB-BCDD-E4F76234C908.jpeg

Jeśli w tym tkwi problem to samo dokręcania nie pomoże. Musisz rozkręcić, wyczyścić, umyć, nasmarować a potem skręcić odpowiednim momentem. To są elementy z pasowaniem w tolerancji obrotowej, jeśli dostają luzów lub jest opór przez brak smarowania i syf to się lubią rozklepać. Ale tak jak pisałem wcześniej, to jest z mojego doświadczenia, a skonsultuj też to z bardziej doświadczonymi.

Opublikowano

Ciężko to nagrać. Szkrzypienie pojawia się tylko gdy mocno naciskam na pedały (rozpedzanie się, jazda na tylnym kole, jazda na stojąco) lub przy mocnym zarzucaniu "tylkiem" na hamulcu. Słychać to głównie w miejscu z drugiego zdjęcia i ciut tam gdzie palec wskazujący. Czym to smarować po wymyciu przy montażu? 

IMG_20190509_164737.jpg IMG_20190509_164708.jpg
Opublikowano

Tak, jak najbardziej możesz to przesmarować, zarówno pierwsze jak i drugie miejsce, nic to nie zaszkodzi a może pomóc :)

P.S. bardzo ładna rama i spawy :D 

Opublikowano

Tych dźwięków nie wydaje błotnik?

Jeżeli rower rest nowy w zawieszeniu raczej nic nie powinno piszczeć czy zgrzytać

Myłeś może rower myjką ciśnieniową?

Opublikowano

Nie śmiej się ze spawów;) na żywo wyglądają ok nie tak chamsko jak na zdjęciach. Miejsca już wyczyszczone i przesmarowane. Już tu nie skrzypi.... Czytaj "tu" ;) Skrzypi jednak jeszcze w supporcie przy mocnym kopaniu w korby. Mogłoby się tam tak szybko dużo syfu dostać? Jutro rozbiore i sprawdzę "co w trawie piszczy". Kierownicę, mostek też sprawdzałem. Roweru nie myłem myjką. To nie błotnik, bez nich jest to samo. 

Opublikowano
9 minut temu, Wariat13 napisał:

Nie śmiej się ze spawów;) na żywo wyglądają ok nie tak chamsko jak na zdjęciach

Nie no co Ty, przecież nie sarkazm, serio, mi się podobają tak jak rama, widać że porządnie zrobiona :)

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, piter614 napisał:

Mogą skrzypieć jeszcze pedały

Też wyczyscilem i posmarowalem gwinty smarem zapobiegającym zapiekaniu się. Serwis "wnętrza" miały w marcu. Zero luzów i dźwięków. 

Mogę odkręcić i wyjąć osie bez wyciągania amora? 

Co do roweru to jestem z niego bardzo zadowolony :)

IMG_20190509_205336.jpg

Edytowane przez Wariat13
Opublikowano

Tak wyjmiesz, jednak będziesz musiał spuscić ciśnienie z dampera by bo nie wypychało, wtedy wyjmiesz śruby
Musisz później skręcić najlepiej kluczem dynamometryczny z odpowiednią siłą, ja w Krossie skrecilem na wyczucie i wtedy właśnie zaczęło zgrzytac i piszczeć

Opublikowano

Korby wyciągnięte, wszystko wyczyszczone, nasmatowane i złożone. Łożyska są w porządku. Skrzypi 3x bardziej niż przed "zabiegiem" :)

Skręcone przy użyciu klucza dynamometrycznego(dokrecone). Suport DUB. Wszystko zrobione zgodnie z instrukcją sram. Przejdzie to czy "coś poszło nie tak"? ;)

IMG_20190510_201240.jpg
Opublikowano

Generalnie ciężki temat

Może gdybyś np kogoś zwerbował by posłuchał gdzie skrzypi było by łatwiej namierzyć problem 

Opublikowano

Jakbyś wiedział konkretnie co skrzypi to by można myśleć co z tym fantem zrobić, może być wszystko.

Trzeba by chyba rozkręcać po kawałku i sprawdzać i to tak aby nic nie uszkodzić przy sprawdzaniu.

Opublikowano

Trzeszczy w supporcie /korbach, tylko nie wiem dlaczego?... Gdzie Teraz przy mocnym deptaniu na stojąco częściej trzeszczy. Myślę, że aż taki "tempy" nie jestem żeby to źle poskładać. 

Opublikowano

Może suport trzeszczy jaki masz wkład suportu? Tylko nie mów że presfit

Opublikowano

Można też sprawdzić w ten sposób
Jedziesz rowerem z niedużej górki Zdejmij nogi z pedał i słuchaj czy czeszczy
Jak tak to może potem wyczyść rurę podsiodełkową i sztyce