Skocz do zawartości

Regulacja przerzutki FD-M590

mlodyzaopl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Korbę ma Kolega w normalnym stopniowaniu 12-10 T a przerzutka ta ma właśnie takie stopniowanie.

Opublikowano

Tak Kruku, powinno się zgadzać ... ale czasami mogą być pomyłki. Dlatego sprawdziłbym wyciągając korbę od tyłu na zębatkach co jest napisane.

Mój poprzedni wpis pokazywał takie same objawy i z czego one mogły wynikać. Ale całkiem możliwe, że zmieniarka  jest sprawna inaczej ... albo manetka.

Opublikowano

Witam, 

Dziękuję ahaja za sugestie, jak tylko będę przy rowerze to nie tylko odczytam numery ale na wszelki wypadek policzę zęby każdej zębatki. 

Na razie zastanawiam się czy może nie dałem za dużo podkładek pod support hollowtech II? Dałem zgodnie z manualem ale może macie jakieś doświadczenie czy są przypadki że trzeba dać ich mniej?? ☺ 

Opublikowano

Podkładki pod suport mają wpływ na linie łańcucha a Ty masz raczej problem z indeksacją manetki, bo skoro na 1 biegu okej na 2 okey a na 3 ciężko jej ( manetce) dociągnąć łyżkę przerzutki tak aby nie ocierało to coś jest nie tak. To tak wygląda jakby manetka miała ciąg X mm - X mm - 3/4 X mm, albo źle zrozumiałem z opisu sytuacji.

Opublikowano

Tak to właśnie wygląda jak by na pół gwizdka dociagala przerzutka. 

A pytanie czy przy 3x9 na biegu 1x1 czyli najmniejsza z przodu i największa z tyłu łańcuch powinien iść idealnie równolegle czy korba może być lekko wysunięta z osi tylnej największej zębatki o około 2 mm w stronę pozostałych zębatek kasety? 

Opublikowano

Niestety nie, gdyby szła idealnie równo przednia mała zębatka i duża w kasecie to biegi twarde by bardzo chrobotały. Najlepiej to tak jak środkowa zębatka korby jest mniej więcej po środku w linii z kasetą.

Opublikowano

Łańcuch powinien być prosto na środkowych czyli 2x5.

Ale to nie ma nic do rzeczy tym przypadku.

Jak masz na 22 to linka jest bardzo luźna? Jak tak to źle.  

Opublikowano

Linka na drugim biegu wydaje się odpowiednio napięta ( tu byłoby poprawnie )

Policzyłem zęby korby i wszystko się zgadza. 

Co do ułożenia korby to na środkowym biegu jest idealnie równolegle czyli na 2x5 ( to by się zgadzało )

Tak jak piszecie, problem jest albo w uszkodzonej przerzutce albo w manetce. Spróbuje od kogoś pożyczyć i jedno i drugie i wtedy zobaczę czy nadal powstaje taki problem. Jeżeli nie powstaje to po kolei wyeliminuje czynniki najpierw dam manetkę na starą ( jeżeli wszystko jest OK to znaczy że przerzutka jest walnięta, natomiast jeżeli po zmianie manetki nadal wszystko jest OK to znaczy że problem tkwi w przerzutce)

Dam znać jaki jest rezultat.

Opublikowano

Noo musisz szukać wyjścia, najpierw podmień manetki potem przerzutki :)

Daj koniecznie znać co o i jak :)

Opublikowano (edytowane)

Mam jeszcze pytanie odnośnie tylnej przerzutki ( działa ona poprawnie), chodzi oto że przerzutka nie reaguje mi na kręcenie śrubki odpowiedzialnej za odległość kółeczka od zębatki kasety. Śruba oparta jest o element pokazany jak w manualu ale po odkręcaniu i przykręcaniu jej nic się nie dzieje. Czym może to być  spowodowane ? Jak będę w domu podeślę zdjęcie zamontowanej przerzutki.

Zdecie.JPG Edytowane przez mlodyzaopl
Opublikowano

Witam,

Doszedłem do rozwiązania problemu mojej przerzutki. Jeden z piwotów trzymających łyżkę przerzutki od przedniej strony był mocno skrzywiony przez co po naciągnięciu sprężyny nie pozwalał równolegle pracować przerzutce. Przednia część łyżki przerzutki szła nierównolegle do pozostałych elementów przerzutki i na najwyższym biegu (największa siła naciągnięcia) ta krzywizna była tak znacząca że nie było możliwości wyregulowania przerzutki.

Przerzutka została zareklamowana i z kolejną sztuką którą otrzymałem nie było już żadnych problemów.

Bardzo dziękuje za sugestie i pomoc w szukaniu problemów przy wyregulowaniu przedniej przerzutki. 

Temat można zamknąć.

Opublikowano

Super że się udało i aby ta przerzutka służyła jak najdłużej :)