Skocz do zawartości

Regulacja przerzutki FD-M590

mlodyzaopl

Rekomendowane odpowiedzi

mlodyzaopl

Witam,

Ostatnio wymieniłem cały osprzęt napędowy. Mam następujące elementy :

- Manetki Deore SL-M590

- Przerzutka przednia FD-M590

- Korba FC-T4060 z supportem HollowTech II (44-32-22 - Z lewej strony jedna podkładka 2.5mm, natomiast od strony zębatek 3 podkładki 2.5, 1.8 oraz 0.7 (Mufa 68 gwint BSA)

- Tylna przerzutka RD-M590

- Kaseta  CS-HG61 9rz 11-28T

- Łańcuch CONNEX 9sG by WIPPERMANN 

Mam problem z wyregulowaniem przedniej przerzutki na największej zębatce. 

Oczywiście postępuje zgodnie z tutorialem na internecie odnośnie śrub L oraz H, przerzutka ustawiona jest około 1.5 - 2 mm nad największą zębatką oraz na "oko" jest ona równoległa do blatu największej tarczy.

Śruba L ustawiona jest w taki sposób aby przy tylnym biegu 1 oraz przednim biegu 1 wewnętrzna część prowadnicy przerzutki była około 1 mm od łańcucha ,

Następnie ręcznie naciągam przerzutkę aby ustawić śrubę H tak aby łańcuch był około 1 mm od zewnętrznej części prowadnicy. I tu pojawia się problem, po założeniu linki i jej naciągnięciu bieg 1 i bieg 2 działają bez zarzutów. Natomiast przy wbiciu biegu na najwyższą tarczę z przodu i najmniejszą z tyłu sytuacja wygląda tak jakby manetka nie wciągnęła mi odpowiednio przerzutki. Przerzutkę mogę jeszcze ręcznie dociągnąć do granicy ustawioną przez śrubę H i wtedy wszystko jest idealnie, ale jak ją puszczę tylko na naciąg wykonany przez manetkę to łańcuch bardzo mocno ociera mi o zewnętrzną prowadnicę łańcucha. 

Naciągnięcie linki śrubą baryłkową poprawia sytuację ale powoduje fatalną pracę biegu 1 oraz 2 i bardzo ciężkie zrzucanie biegów.

Może się przyda poprzedni osprzęt :

- Manetki Shimano Altus SL-M310 

- Przednia przerzutka Shimano -TX50

- Korba SUNTOUR XCT 42-32-22

- Tylna przerzutka Shimano Alivio RD-M430

- Kaseta Shimano HG31 11-34

- Łańcuch niestety nie pamiętam

Proszę o pomoc gdyż wyczerpałem już wszystkie poradniki online i żaden nie dał obiecującego efektu.

Edytowane przez mlodyzaopl
mlodyzaopl
Napisano (edytowane)

WItam, 

Dziękuje za odpowiedzi.

Jeżeli chodzi o zmianę biegów zgodnie ze sztuką to tak oczywiście robię to zgodnie z zasadami przedstawionymi w instrukcji obsługi firmy Shimano. Ale jeżeli nawet pomylił bym się i źle ją zrozumiał to sytuacja opisana dzieje się przy biegu z przodu największa tarcza natomiast z tyłu bieg na najmniejszej zębatce ( do -2 biegów w górę).

natomiast co do śruby baryłkowej to niedociągnięcie manetki jest na tyle duże że śrubę baryłkową muszę wykręcić prawie maksymalnie ( tak jak pisałem w poście) i wtedy jest OK natomiast nie ma możliwości pracy na pozostałych dwóch niższych tarczach korby . 

Edytowane przez mlodyzaopl

Bardzo możliwe. Linkę do przerzutek wpuszcza się wtedy gdy przerzutka nie jest jest napięta czyli tył na np. na najmniejszej zębatce i tak samo z przodu. Jeśli tak zrobiłeś to możliwe że ząbek w przerzutce jest uszkodzony i może nie do końca łapać 3 bieg z przodu. 

mlodyzaopl

Właśnie rozebrałem i złożyłem z powrotem całą manetkę i wszystko z nią jest w porządku. Nic nie jest ukruszone ani złamane (działa prawidłowo)

Jeżeli jest możliwość prosiłbym o rozwinięcie myśli :

1 godzinę temu, elmapeto napisał:

Wynika z tego że źle masz linkę założona .

Gdzie mogłem popełnić błąd w zakładaniu linki. ( podkreślam że to nie pierwsza regulacja w moim życiu i wyregulowałem już sporo rowerów. Ten problem pojawił mi się poraz pierwszy i póki co nie znalazłem na niego rozwiązania.) 

Błąd polega na tym że jeśli masz wrzucony 2 bieg i wciśniesz linkę w miejsce gdzie ma być, to nie będzie to działać poprawnie, musi być zrzucona na najniższy bieg, bez napięcia linki, wtedy wkładasz linkę.

Skoro mechanizm jest okey i ciągnie linkę normalnie to wina jest od strony przerzutki, jej ustawienia czy też regulacji. Najlepiej jakbyś nagrał krótki filmik jak to działa :) 

mlodyzaopl

Rozumiem, 

Jednak linke wprowadzałam na najniższym biegu zgodnie ze sztuką. 

Jak złoże piasty i amortyzator po serwisie do kupy to nagram filmik i pokaże mniej więcej w czym jest problem.

Dziękuje za wszelkie sugestie jakie od was otrzymałem ;)

A to nowe było?

Jak tak, to powinna tam być taka plastikowa blokada, którą wyciąga się dopiero wtedy kiedy ustawisz odpowiednią wysokość i równoległość wózka dla blatu. Teoretycznie potrzebne to nie jest na 100%, ale w palcach trudno/niewygodnie jest napiąć sprężynę , kiedy jeszcze nie jest zmieniarka zblokowana na rurze.

Dopiero potem ustawiasz śrubkami L i H.

Potem na niskim biegu lekko napinasz linkę poprawnie ją osadzając przy śrubie zaciskowej - sam kiedyś odwrotnie założyłem ... 😉

Mam taki sam set jak Ty (korbę mam  590tkę) i jak ustawiłem ponad rok temu tak śmiga pięknie wszystko. Do tylnej zmieniarki polecam zrobić termokurczki na linkę, bo jak się uwali błockiem to będziesz regulować.

mlodyzaopl

Ahaja zrbiłem tak jak opisałeś (wszystko nówki sztuki są).

Pytanie czy byłbyś w stanie podesłać zdjęcie przedniej przerzutki na którym widać zamontowaną poprawnie linkę ?

Dzieki.

Z góry dziękuje Ci za pomoc.

mlodyzaopl

Dzięki za fotkę.

Kurcze, to również by się zgadzało ;/

Nic postaram się jak najszybciej nagrać filmik który pokazywał by mój problem.

Mam pomysł. Zrób eksperyment.

Weź wrzuć z przodu na największy blat korby, weź taśmy kawałek, przy miejscu gdzie wchodzi linka w pancerz zaraz przy wejściu zaznacz taśmą, i zrzucaj biegi, wtedy zobaczysz czy linka z manetki jest równomiernie wypuszczana :)

Choć nie ukrywam że wygląda mi to albo na źle wyregulowaną przerzutkę lub uszkodzoną manetkę.

Jeśli taka regulacja:

-manetką luzujesz na najmniejszy bieg, oraz skręcasz baryłkę do maksa do manetki.

-luzujesz śruby wychylenia przerzutki 

-przykręcasz linkę.

-regulujesz śrubką w przerzutce najniższe położenie łańcucha, oczywiście kręcisz korbą i z tyłu musisz mieć na największej koronce kasety

-dociągasz baryłką naciąg linki do położenia najmniejszej zębatki ( od razu zobaczysz że jak dojdziesz do miejsca regulacji to dalsze kręcenie baryłką spowoduje wychylenie się łyżki przerzutki w stronę większych zębatek, kręcisz baryłką tylko do miejsca gdzie śruba przerzutki ogranicza spadniecie łańcucha)

-wrzucasz na największy blat i na najmniejszą koronkę w kasecie

-regulujesz drugą śrubką w przerzutce maksymalne wychylenie ( jak za mocno zaczniesz ściągać śrubę to od razu łańcuch będzie tarł o łyżkę co usłyszysz, wtedy luzujesz tą śrubę by nie ocierało)

To wtedy serio trzeba szukać problemu w manetce lub samej przerzutce.

Edytowane przez Kruk
mlodyzaopl

Okeyj,

W opisie który podesłałeś zauważyłem jedną nową rzecz, której do tej pory nie robiłem :

46 minut temu, Kruk napisał:

-dociągasz baryłką naciąg linki do położenia najmniejszej zębatki ( od razu zobaczysz że jak dojdziesz do miejsca regulacji to dalsze kręcenie baryłką spowoduje wychylenie się łyżki przerzutki w stronę większych zębatek, kręcisz baryłką tylko do miejsca gdzie śruba przerzutki ogranicza spadniecie łańcucha)

Spróbuje jeszcze z tym popracować i dam znać co do efektów.

WItam,

Próbowałem ponownie wyregulować i ustawić wysokość przedniej przerzutki.

Zdjęcia pokazują jej pozycje na rurze i względna pozycja do największej zębatki.

Niestety nie ma żadnego efektu objaw dalej jest ten sam. Zauważyłem też jeszcze jedną rzecz, w momencie wyregulowania najwyższego biegu tak aby działał poprawnie, wewnętrzna łyżka przerzutki zaczyna ocierać o zęby drugiego biegu. I teraz jeżeli podniosę przerzutkę aby to się nie działo to będzie ona wyżej niż zalecane 2-3 mm nad górną zębatką. Jakieś pomysły ? 

IMG_20190511_212652.jpg IMG_20190511_212718.jpg IMG_20190511_212727.jpg IMG_20190511_212750.jpg

Powiedź, ona nie ma luzów na piwotach? Nie jest czasami przekrzywiona czy to takie zdjęcia? Nie masz innej manetki 3 biegowej lewej na chwile na podmianę?

Niestety nie mam innej manetki(też o tym myślałem ale wymieniłem napędy gdyż padła mi kaseta, łożysko korby i właśnie lewa manetka). Jeżeli chodzi o krzywizny to jest ona nowa i wewnętrzna część łyżki nie jest równoległa z zewnętrzną, więc mogę ustawić równoległość względem zewnętrznej lub wewnętrznej krawędzi. 

Tak jak widziałem w sklepach wszystkie te modele mają taką konstrukcję.

Natomiast co do luzów to lekkie luzy ma wzdłuż osi ruchów przerzutki ale to coś około 0.5-1mm 

Noo szkoda że nie masz manetki na podmianę na chwilę... nie masz jakiegoś kumpla co by pożyczył czy coś? Bo jak przerzutka okey, ustawiona okey to już nie wiem. Sprawdzałem ją i faktycznie pasuje, także winna może być albo manetka albo linka. Sprawdzałeś czy chodzi płynnie w pancerzu? 

Poszukam kogoś kto by pożyczył ewentualnie.

Jeżeli chodzi o linkę to wymieniłem ją razem z pancerzem i dodatkowo nasmarowałem żeby chodziła jak należy. 

Spróbuje tak jak mówisz z inną manetką jeżeli to nic nieda to chyba udam się do serwisu żeby to sprawdzili bo chyba sprawdziłem już wszystkie możliwości prócz wymiany przerzutki na jakiś inny model.

Jak tylko dojdę co i jak to dam znać aby inni nie popełnili tego błędu co ja :)

Nooo to jak i linki świeże to jak nic manetka albo przerzutka uszkodzona coś. Spróbuj pożyczyć, wyregulować i wtedy będziemy myśleć dalej.

Podobnie miałem u siebie kiedy zmieniłem małą z 22 na 26 i średnią z 32 na 36 a blat został 44.

Jak ustawiałem wg blatu (1-3mm) to była d.pa zbita i nie chciało zrzucać na niższe, haczyło się na środkowej i dolnej zębatce ... i po przyjrzeniu się co/jak/dlaczego blokuje wyszło, że zmieniłem stopniowanie na korbie (z 12/10 na 8/10) - musiałem jak sam też napisałeś podnieść ustawienie wg blatu o jakieś 1,5cm  zamiast książkowych 1-3mm. Wtedy hulało jak trzeba.

To teraz się zastanawiam czy masz faktycznie korbę ze stopniowaniem 44/32/22 ? Czy może 42/34//24 ... bo wtedy by tak się to zachowywało - blokowało by się przy zrzucaniu w dół.