Romek Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 a testował ktoś z was opony challenge gravel grinder? ja też stoję przed podobnym dylematem. 70% asfalt 30% leśne ścieżki. Z tym że potrzebuję oponę co poradzi sobie też w deszczu/ po deszczu.
Antyszprycha Opublikowano 15 Maja 2019 Opublikowano 15 Maja 2019 a testował ktoś z was opony challenge gravel grinder? ja też stoję przed podobnym dylematem. 70% asfalt 30% leśne ścieżki. Z tym że potrzebuję oponę co poradzi sobie też w deszczu/ po deszczu.Tez myślałem o tych oponach ale są mocno drogie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Andrzej D Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Na rozruszanie kości zdarza mi się robić przebieżki 40-kilometrowe,do sąsiedniej miejscowości ścieżką rowerową wzdłuż drogi. Pijana hołota często wyrzuca z samochodów butelki,które się tłuką na nieszczęście na ścieżce. Gdy jeździłem VSFem na Szchwalbach Maratonach,nie wiedziałem co to kapeć. Na WTB Resolutach w moim FC dwa razy złapałem gumę. Co najdziwniejsze,po zdjęciu opony i przeleceniu palcami od wewnątrz,nie poczułem niczego co by "ugrzęzło" w oponie. Dlatego myślę o zmianie opon na bardziej pancerne,oczywiście jak te się zużyją. Co byście polecili w rozmiarze 38-42mm do Marina? Moja jazda,to 70% w środowisku naturalnym gravela,reszta asfalt. Spodobały mi się opony z brązowymi bokami,choć do czarnego roweru czarne kapcie też bym zaakceptował. Myślę o Gravelkingach,choć w wątku napotkałem też Continentale Speed Ride. G-One z tego co piszecie,nadają się raczej na nawierzchnię suchą a zdarza mi się jeździć również po błocie. Tak więc proszę o rady,oczywiście najlepiej oparte na własnych spostrzeżeniach. Pozdrawiam-Andrzej
birkoff Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Osobiście miałem okazję jeździć na oponach: Panaracer Gravelking SK 700x43C - wszędzie polecane, dużo pozytywnych opinii. U mnie sprawdzały się dobrze na bardzo dobrej jakości szutrach, ubitych ścieżkach polnych i leśnych. Opony z racji dużego balona (przy niższym ciśnieniu) bardzo wygodne do jazdy po w/w drogach. Niestety w moich doświadczeniach opony bardzo złe w przypadku wjechania nawet w niewielki piasek, albo lekkie błoto. Tak zresztą złamałem rękę, bo na zjeździe przy dużej prędkości uślizgnęło mi się koło na lekkim piasku i próbując kontrować kierownicą przeleciałem przez rower jak wystrzelony z katapulty 😉 Jazda jesienią po mokrych liściach na tych oponach to samobójstwo, nie mówiąc o jakimkolwiek błocie. Na asfalcie dość zamulają, chociaż to może być spotęgowane odgłosem toczenia. WTB Resolute 700x42C - doświadczenie przy Panaracerach sprawiło, że postanowiłem kupić opony z nieco bardziej agresywnym bieżnikiem, nawet kosztem utraty prędkości na asfalcie. Opony są bardzo fajne w terenie, nie jest im straszny lekki piasek, czy błoto. Nawet jak koło złapie lekki uślizg to da się to szybko skontrolować i wrócić na właściwy tor jazdy. W zasadzie nie przypominam sobie żadnej niebezpiecznej sytuacji (które na panaracarach zdarzały się notorycznie) w której miałem wrażenie, że nie kontroluję roweru. O dziwo, wydaje mi się, że opony te są też szybsze od Gravelkingów na asfalcie, przynajmniej jak się je dopompuje do tych 3,5 bara. 2
dziarol Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 Witam serdecznie. Noszę się z zamiarem zmiany opon w moim Kellys Soot 50 2019. Fabrycznie są tu Schwalbe Smart Sam 40c. Jest to opona raczej terenowa aniżeli szosowa a ja szukałbym czegoś w kategorii road+ (80% asfalt 20% las - wiadomo jak to jest nie da się jednoznacznie określić gdzie i po czym się jeździ). Wiem, że opony szerokie, jak np wspominane Riddlery 45c byłby bardzo uniwersalne i pojadę w nich zarówno w cięższy teren jak i na szosę ale zdecydowanie bardziej kręci mnie rozwijanie prędkości na asfalcie niż jazda terenowa (miałem MTB wcześniej i sprzedałem na rzecz gravela). Po lasach się nie ścigam jeżdżę tam głównie z dziewczyną (kolarstwo romantyczno-psychologiczne) więc i prędkości nie są też duże. W deszczu nie jeżdżę ale czasem odcinek bardziej mokry się trafi no ale na to siły nie ma (piasek niejednokrotnie też). Lasy jak lasy czasem bardziej zarośnięte ale ostrego off-roadu tam nie ma. Powiem szczerze, szukałem sporo (nigdy innych nie miałem niż te smart samy), czytałem recenzje, oglądałem YT i wiem że propozycji jest masa. Z nowości (dla mnie) które mi ostatnio wpadły w oko to Pirelli Cinturato Gravel H 35mm oraz Spec Pathfinder 38c. Na tych fabrycznych bardzo często łapię kapcie (ciśnieniem bawię się 3.0 przód 3.5 tył w teren albo 4.0 przód 4.5 tył jak jadę sam na asfalt - 100kg żywej masy na rowerze) więc raczej rozważałbym tubeless Być może sobie ubzdurałem, że muszę (chce) zmienić opony i szukam czegoś szybszego kosztem trakcji/komfortu w terenie i być może będę żałować decyzji ale jak sam się nie przekonam to się nie dowiem =p (być może Riddlery 45c rozwiązały by wszystkie moje problemy). Zestaw dwóch kompletów kół byłby pewnie najrozsądniejszy ale to jest grubszy wydatek. Ma ktoś doświadczenie z w/w oponami? Albo miał podobne rozterki co ja i znalazł jakiś złoty środek Pozdrawiam
Nemrod Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 Może Continental Terra Speed: https://www.google.pl/amp/s/road.cc/content/review/270161-continental-terra-speed%3famp Ja od jakiegoś czasu jeżdżę na bardzej terenowej wersji Terra Trial i póki co złego słowa powiedzieć nie mogę.
m-peter Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 8 godzin temu, dziarol napisał: ... (kolarstwo romantyczno-psychologiczne) ... Musze to swojej sprzedać jak znowu będzie kręcić nosem, że ją na rower wyciągam 😂 Wracając do tematu, jestem właśnie na tym samym etapie co Ty. Ja u siebie zmieniłem od razu fabryczne G-one Speed 30c na G-one Allround 40c, które powoli się kończą. G-one Allround jako uniwersalna opona spisała się bardzo dobrze, ale też ostatnio co raz więcej asfaltu się wkrada więc myślę o zmianie na coś z gładkim środkiem. Aktualnie zastanawiam się pomiędzy WTB Byway /Exposure / Expanse z naciskiem na Byway w rozmiarze 700x34c.
Romek Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 Z czystym sumieniem mogę polecić tobie opony Panaracer Gravelkin sk. Ich pewną wadą jest przynajmniej przez pierwsze kilometry łapanie mniejszych kamyków między klocki bieżnika i wyrzucanie ich akurat w nogi i ramę od spodu. Mają bardzo fajne opory toczenia na asfalcie i dają rade w lesie ja używam rozmiaru 38C ale balon na kole wychodzi trochę większy jakieś 40-41. Fajnym plusem tych opon są rożne wersje kolorystyczne no i oczywiście tubeless. Ostatnio jak złapałem kapcia to uszczelniły się na ciśnieniu ok 2.6 - 2.8 na tyle że dałem radę na kole wrócić do domu(a potem wielkie sprzątanie mleczka z ramy i łydek) Pytanie jeszcze na jak szerokie opony pozwoli tobie rama? u mnie w Giant Anyroad te 38-40 to maximum jakie wejdzie.
dziarol Opublikowano 3 Lipca 2020 Opublikowano 3 Lipca 2020 Mam 40c i myślę ze 45 weszłoby na spokojnie. Z tym że szukałbym raczej czegoś w granicy 35c. Szosy z tego roweru nie zrobię bo nie chcę tracić możliwości zjazdu z asfaltu i wjechania w las
gianfranco Opublikowano 11 Lipca 2020 Opublikowano 11 Lipca 2020 W dniu 3.07.2020 o 08:18, m-peter napisał: Musze to swojej sprzedać jak znowu będzie kręcić nosem, że ją na rower wyciągam 😂 Wracając do tematu, jestem właśnie na tym samym etapie co Ty. Ja u siebie zmieniłem od razu fabryczne G-one Speed 30c na G-one Allround 40c, które powoli się kończą. G-one Allround jako uniwersalna opona spisała się bardzo dobrze, ale też ostatnio co raz więcej asfaltu się wkrada więc myślę o zmianie na coś z gładkim środkiem. Aktualnie zastanawiam się pomiędzy WTB Byway /Exposure / Expanse z naciskiem na Byway w rozmiarze 700x34c. Też szukałem pod względem takich kryteriów jak Ty...polecam opony Donnelly X'Plor USH 700x35c (wczesniej pod nazwa Clement Tires Xplor Ush) . Opony maja dość gładki środek . Po bokach diamentowe wyżłobienia . Opona jest szybka i świetnie trzyma się nawierzchni. Polecili mi ja na forum jak szukałem opony uniwersalnej do gravela . Zastanawiałem się też nad oponą WTB Byway jeśli ją już zakupiłeś to z chęcią dowiem się jak Ci się jeździ 1
m-peter Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 @gianfranco dzięki za podsunięcie tej oponki. Zobaczę ją zaraz bo jeszcze dożynam G-one'y i na razie nic nowego nie kupiłem.
Lunatyk Opublikowano 24 Lipca 2020 Opublikowano 24 Lipca 2020 Cześć, Ja jeżdżę na Gravel Grinderach. Podsrawowa zaleta, są dość lekkie. Jeśli chodzi o jazdę po szutrze to jest bardzo dobrze, natomiast opona wpada w poślizgi nawet na nie tak ostrym hamowaniu na suchym asfalcie - zarzuca. Na mokrym biorę kwadratowe zakręty. Poza tym diamentowy bieżnik na środku opony znika w zastraszającym tempie. Wcześniej Jeździłem na Grifo, też Challenge jeździło mi się lepiej, czy to błoto czy żwir, ale to opona bardziej Cyclocrossowa. Mocno bym się zastanawiał czy kupić jeszcze raz te Grindery. Pewnie szukałbym czegoś innego, choćby, żeby wyrobić sobie lepsze zdanie
Majkello Opublikowano 19 Grudnia 2020 Opublikowano 19 Grudnia 2020 siemka, Jakie polecacie opony tak od 28-32mm? Posiadam Panaracer gravel king 38c i ostatnio większość czasu spędzam na asfaltach i drużkach a jak już wjeżdżam do lasu to jade po ubitym terenie, dlatego szukam jakichś szybszych opon.
Sholva Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 W dniu 19.12.2020 o 13:57, Majkello napisał: siemka, Jakie polecacie opony tak od 28-32mm? Posiadam Panaracer gravel king 38c i ostatnio większość czasu spędzam na asfaltach i drużkach a jak już wjeżdżam do lasu to jade po ubitym terenie, dlatego szukam jakichś szybszych opon. Możesz zamienić na GravelKing SS lub Continental Contact Speed. Zobacz to zestawienie opon do gravela https://testy-rowerowych-gadzetow.blogspot.com/2021/03/jaka-opona-do-gravela-moje-top-10-opon.html
Therion7777 Opublikowano 21 Marca 2021 Opublikowano 21 Marca 2021 W dniu 2.07.2020 o 23:56, dziarol napisał: Witam serdecznie. Noszę się z zamiarem zmiany opon w moim Kellys Soot 50 2019. Fabrycznie są tu Schwalbe Smart Sam 40c. Jest to opona raczej terenowa aniżeli szosowa a ja szukałbym czegoś w kategorii road+ (80% asfalt 20% las - wiadomo jak to jest nie da się jednoznacznie określić gdzie i po czym się jeździ). Wiem, że opony szerokie, jak np wspominane Riddlery 45c byłby bardzo uniwersalne i pojadę w nich zarówno w cięższy teren jak i na szosę ale zdecydowanie bardziej kręci mnie rozwijanie prędkości na asfalcie niż jazda terenowa (miałem MTB wcześniej i sprzedałem na rzecz gravela). Po lasach się nie ścigam jeżdżę tam głównie z dziewczyną (kolarstwo romantyczno-psychologiczne) więc i prędkości nie są też duże. W deszczu nie jeżdżę ale czasem odcinek bardziej mokry się trafi no ale na to siły nie ma (piasek niejednokrotnie też). Lasy jak lasy czasem bardziej zarośnięte ale ostrego off-roadu tam nie ma. Powiem szczerze, szukałem sporo (nigdy innych nie miałem niż te smart samy), czytałem recenzje, oglądałem YT i wiem że propozycji jest masa. Z nowości (dla mnie) które mi ostatnio wpadły w oko to Pirelli Cinturato Gravel H 35mm oraz Spec Pathfinder 38c. Na tych fabrycznych bardzo często łapię kapcie (ciśnieniem bawię się 3.0 przód 3.5 tył w teren albo 4.0 przód 4.5 tył jak jadę sam na asfalt - 100kg żywej masy na rowerze) więc raczej rozważałbym tubeless Być może sobie ubzdurałem, że muszę (chce) zmienić opony i szukam czegoś szybszego kosztem trakcji/komfortu w terenie i być może będę żałować decyzji ale jak sam się nie przekonam to się nie dowiem =p (być może Riddlery 45c rozwiązały by wszystkie moje problemy). Zestaw dwóch kompletów kół byłby pewnie najrozsądniejszy ale to jest grubszy wydatek. Ma ktoś doświadczenie z w/w oponami? Albo miał podobne rozterki co ja i znalazł jakiś złoty środek Pozdrawiam Hej, hej. I co wybrałeś? Też od kilku lat jeżdżę na Smart Samach, wcześniej w crossie, teraz w gravelu i generalnie nie narzekam. Tez większość asfalt, ale te nasze asfalty to umówmy się, że są takie słabe, że fajnie by było, żeby opona coś tam jednak wybierała. Ja akurat Smart Samy przeważnie pompowałem na 5-5,5 i tylko raz w gravelu gumę złapałem na 3200km. Na crossie Smart Samy dwa razy rozorałem jakimś głupim szkłem i wtedy się na jakieś mulaste toury od Schwalbe przerzuciłem. Znalazłeś już złoty środek?
Arecki Opublikowano 9 Lutego 2022 Opublikowano 9 Lutego 2022 A czy ktoś jeździ lub jeździł na oponach Verdestein Aventura i może coś o nich powiedzieć? Czy warto je wybrać czy są w miarę szybkie na asfalcie i dobrze radzą na szutrach i czy kapci nie łapią?
Rekomendowane odpowiedzi