Skocz do zawartości

Trzeszczący suport pressfit - jest dobre rozwiązanie?

Konus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej ho, zmieniłem rower w marcu, sporo jeżdżę po piaszczystych gruntach i jest super, ALE.. po jakichś 300km zaczęły się trzaski. Oczywiście najpierw zrobiłem wszystko, co mogłem, by nie demontować suportu - drobiazgowe czyszczenie i smarowanie jarzma, zacisku sztycy, czyszczenie rury podsiodłowej i samej sztycy, wszystkich elementów ruchomych w korbie (Hollowtech II) wkręty mocujące lewe ramię i ich gniazda, gniazdo korby, oś korby). Miałem w planach zdejmowanie uszczelnień z łożysk bez wyciskania wkładu z mufy, czyszczenie i smarowanie łożysk, lecz dzisiaj pojeździłem i jestem pewny, że to bez sensu. To się odzywa tylko wtedy, kiedy mocno pocisnę w pedały, więc problem jest raczej na styku wkładu z mufą. Poczytałem na zagranicznych forach o problemach z pressfitami i wyczytałem mądrość - zawsze można to wyjąć, przesmarować i dźwięki znikną, ale problem zostanie, bo powodem są mikroruchy łożysk w mufie. Czy ktoś z Was trzaskał się z takim problemem i wygrał? Znalazłem link do takiego wynalazka, który ponoć działa, może ktoś z Was próbował to cudo zamówić i zainstalować? Co mogę zrobić z tym fantem?

https://praxiscycles.com/bottom-brackets/conversion-bb/

Ściskam Was serdecznie niczym fałbrejki na nowych klockach :)

Opublikowano

Na trzeszczące pressfity sporo osób poleca suport Token Ninja.

U mnie na szczęście póki co jest cisza. 

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

Ok, w takim razie będę czym prędzej wymieniał ten suport. Nawet nie wiem co tam teraz siedzi, ale to po prostu nie działa. Nawet gdybym olał te dźwięki obawiam się, że w końcu wyrobię sobie gniazdo.

Opublikowano

Token i jeszcze jedna firma ale nie pamiętam, produkuje skręcane press fity do każdej ramy i korby, kwestia spersonifikowania suportu pod siebie. Taki suport jest skręcany w środku przez co siedzi ciaśniej i mocniej w ramie. Minus jest tylko jeden aaa w sumie dwa.... Jeden to waga Tokena, około 110 gram, dla odchudzaczy rowerów może być to bolesne w gramach, a dwa to cena bo taki suport kosztuje około 220 złotych ale serio warto. :)

• Pomógł 1
Opublikowano

Polecam też Token
Miałem podobny problem i wtedy udało mi się go rozwiązać dzięki temu sportowi

Opublikowano

Te 200 ziko mnie nie zabije, zdecydowanie wezmę Tokena. Muszę tylko zdjąć jeszcze raz korbę i przeczytać co tam siedzi teraz, żeby kupić dobry zamiennik pod moją mufę.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Warto wierz mi, zresztą jest przedstawiciel Token Polska na forum :)

Opublikowano

Ok, jeszcze takie pytania - teraz u mnie siedzi BB-MT800-P. Czy to pod względem rozmiarów jest to samo, co BB-MT800-PA? W tych tabelkach konwersyjnych Tokena widnieje tylko MT800-PA, a jako zamiennik jest podany BB841T-41. Do wymiany jest potrzebny wybijak i klucz Hollowtech II? Chcę to wymienić dosłownie ZARAZ, bo przejechałem dzisiaj kolejne 50km i jestem w szoku, co się stało z tym Shimano po kilkuset km. Wręcz pod nogami czuję te trzaski, to jest po prostu bubel. Albo sprzęt do bezwysiłkowej jazdy po prostym asfalcie, wtedy się nie odzywa.

Opublikowano

Będzie ten bo wymiar 41 jest to średnica wewnętrzna mufy
Do wymiany by go wybić jeżeli Ci na starym nie zależy możesz użyć wszystkiego byle by nie sponiewierac mufu
Do montaż potrzebny będzie klucz hollowtech II może być no nasadowy jeden na grzechotkę lyb klucz płaski
Tutaj jeszcze przed montaże zmierz szerokość mufu i w instrukcji Token masz podane czy trzeba dawać podkładkę czy nie

Opublikowano

Cześć! Podbijam temat,ponieważ tak samo jak u kolegi ma problem ze stukami. Dzisiaj po raz trzeci pojechałem w trasę zidentyfikować skąd ten hałas się niesie. Na początku miałem wrażenie, że gdzieś z przodu - piasta shimano fh6010 (ostatnio serwis, koło na sztywnej osi), amor (Rockshox Recon)? Po jakimś czasie zauważyłem pewną prawidłowość. Hałas głównie powstaje i jest intensywniejszy za każdym razem, kiedy na stająco pedałuje, co oczywiście obciąża support. Obstawiłbym jeszcze śruby mocujące blaty, ale te nie mają luzów. Stąd podejrzenia padły na ten nieszczęsny, plastikowy support pressfit Shimano model MT500. Czy ktoś mający podobne doświadczenia mógłby mnie upewnić, zanim wydam kilka stówek?

Dodam, że dosiadam Kross Level 8.0, którym przejechałem z 500 km od chwili zakupu. 

Opublikowano

Też mam ten suport ale w modelu level b8. Zamówiłem już token ninja i mam nadzieję że to rozwiąże problem hałasów.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zanim zaczniesz zmieniać suport sprawdź
Odkręcić pedały wyczyść gwint w ramionach i samych pedałach
Daj delikatnie smaru i przykręć

Opublikowano

Jeśli jak stajesz na pedały i dajesz w nie moc, to możliwe że same pedały trzeszczą a konkretnie gwinty pedałów w ramionach korby, rozkręć, nasmaruj smarem anty zapieczeniowym i sprawdź. Jak dalej nic to pewnie suport. 

Opublikowano
41 minut temu, Arcadius napisał:

Dodam, że dosiadam Kross Level 8.0, którym przejechałem z 500 km od chwili zakupu

Gwarancja?

Opublikowano
W dniu 5.05.2019 o 20:12, Kruk napisał:

Jeśli jak stajesz na pedały i dajesz w nie moc, to możliwe że same pedały trzeszczą a konkretnie gwinty pedałów w ramionach korby, rozkręć, nasmaruj smarem anty zapieczeniowym i sprawdź.

Pedały montowałem zgodnie z najlepszą praktyką :) Od razu na gwinty dałem pastę Shimano, przed jazdą jeszcze dla pewności dokręciłem. Efekt jak wyżej. Do tego korbę przeserwisowałem: czyszczenie i smarowanie kluczowych elementów.

Zamówiłem Tokena, będzie jutro. Doszedłem do wniosku, że support za <50 zł z plastiku to kiepski pomysł przy mojej wymagającej jeździe. Warto zainwestować. 

Opublikowano
4 godziny temu, Arcadius napisał:

Zamówiłem Tokena, będzie jutro.

Który model zamówiłeś?

Opublikowano
4 godziny temu, User56sz napisał:

Który model zamówiłeś?

BB841T-41 jest to model dedykowany do standardu Shimano, dodatkowo długości odpowiadają szerokości mufy, więc powinno być okej. Po opakowaniu dwie rzeczy zauważyłem. Po pierwsze po skręcenie dwóch części są luzy na gwincie. Zastanawia mnie czy to nie będzie powodem jakiś stuków w czasie użytkowania i działania sił na to połączenie? Może ktoś doświadczony i wiedzący wypowie się? Będę wdzięczny. Po drugie, kolejne klucze do zakupu. Mam płaski, pełny klucz do HTII i cienki - nabyłem w Decathlon. Sprawdził się do m.in. do pierścieni Center Lock ale tutaj powierzchnia supportu jest ryzykownie mała, więc przy ześliznięciu może boleć. Tak więc inne klucze znowu do zakupu, ale taka cena omijania serwisów rowerowych, które i tak nie mają dla Ciebie czasu w sezonie. 

Opublikowano

Po pierwsze, suport a dokładnie jego gwint w środku smaruje się smarem jak i jego miski aby weszły ładnie, nawet w instrukcji do tego suportu masz informacje o smarze.

Po drugie, jeśli masz klucze to w sumie wystarczy Ci jeden, przynajmniej u mnie jeden wystarczył bo jedna miska weszła a druga się zablokowała i dokręciłem jednym, ale jeśli masz nasadowy to warto go w koło pod jakąś szlifierką spiłować tak aby nie było tych skosów ząbków do środka, tylko na płasko, ja tak zrobiłem ze swoimi kluczami.

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Kruk napisał:

Po pierwsze, suport a dokładnie jego gwint w środku smaruje się smarem jak i jego miski aby weszły ładnie, nawet w instrukcji do tego suportu masz informacje o smarze.

Po drugie, jeśli masz klucze to w sumie wystarczy Ci jeden, przynajmniej u mnie jeden wystarczył bo jedna miska weszła a druga się zablokowała i dokręciłem jednym, ale jeśli masz nasadowy to warto go w koło pod jakąś szlifierką spiłować tak aby nie było tych skosów ząbków do środka, tylko na płasko, ja tak zrobiłem ze swoimi kluczami.

Jasne, dzięki za wskazówki co do kluczy. Co do gwintu, to nawet gdyby nałożyć ten smar, co zauważyłem, to i tak na ciasnej nie spasuje. To znaczy w jakimś zakresie te dwie części na gwincie będą miały jakiś luz. Bez smaru jak poruszam to stuka wyraźnie :) Podsumowując, czy mam przyjąć, że taki luz na gwincie to nie jest wada a normalna cecha produktu? Pytam dla pewności bo wady mogą trafić się zawsze. 

Edytowane przez Arcadius
Opublikowano

Teoretycznie tak ale popatrz że wpierw będą się opierać o ścianki mufy same miski. Sam gwint wtedy nie będzie się ruszał bo będzie rozciągany z dwóch stron. Sam gwint ma powodować że łożyska a raczej miski suportu nie poruszały się w samym insercie suportu w ramie, bo ciągle są napięte i nie ma mowy aby się poruszyły :) Dlatego też Gwint w suporcie ma luz bo ma rolę ściągania misek do środka a nie stricte usztywniającą :) 

Opublikowano

Też kupiłem BB841T-41, ale nie wiem, czy sam się ogarnę z montażem. Znaczy - chętnie bym do tego podszedł, ale nie mam kluczy ani wybijaka do misek starego suportu, nie chcę uszkodzić mufy. Zakładam, że skoro to siedzi na wcisk, to siedzi dość mocno i niechętnie wychodzi bez dedykowanego narzędzia?

Opublikowano
6 minut temu, Konus napisał:

Zakładam, że skoro to siedzi na wcisk, to siedzi dość mocno i niechętnie wychodzi bez dedykowanego narzędzia?

Nie będzie siedział wcale tak mocno wystarczy jakiś dłuższy np pręt i po dwóch trzech uderzeniach wyjdzie

Opublikowano

Acha, czyli wystarczy mi jeden klucz do HTII? Staram się to sobie wyobrazić i pewnie na początku kręcę bez większego oporu, a jak już miski zbliżą się do siebie, zaczynają się klinować w mufie. Dalej kręcę z oporem, aż do końca wejdą na swoje miejsca, tak jest?