Skocz do zawartości

Trek 520 - budowa od zera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki Nemrod. Ten uciąg na pewno nie jest taki sam z przodu. Ale może być bardzo zbliżony bo fabrycznych konfiguracji Sora/Alivio jest sporo. Też mi się wydaje że powinno to działać ale chcę się upewnić na wszelkie możliwe sposoby. Planuję zakup Marina Four Corners i gdybym miał wymieniać cały napęd z klamkomanetkami to zrobią się za duże koszty przy obecnych cenach.

Opublikowano

Np. Breezer Radar Ecxpert ma taką kombinację:

Front DerailleurShimano Acera T3000

Rear DerailleurShimano Deore M592, long cage

ShiftersShimano Sora, 2×9-speed

A 4F ma Sorę 3x9 na pokładzie...

Opublikowano

Część wszystkim
U mnie ta konfiguracja działa bardzo dobrze. W napędach 9 rzędowych klamki szosowe działają z napędami i przerzutkami MTB bez problemu. Z linią łańcucha były trochę problemy ale to przez to że sam składałem rower i musiałem pokombinować z ilością podkładek przy suporcie.
Myślę że w rowerze składanym fabrycznie nie będzie tego problemu.

• Lubię to! 1
Opublikowano

@waldi_8027No właśnie o te podkładki mi chodzi. Jak to rozwiązałeś ? Bo moja konfiguracja nie będzie fabryczna. W Marinie FC jest w standardzie korba Sora a ja chcę ją zamienić na MTB Alivio. Różnica jest w linii łańcucha o 5 mm pomiędzy nimi.

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 26.06.2021 o 11:18, Chrismel napisał:

@waldi_8027No właśnie o te podkładki mi chodzi. Jak to rozwiązałeś ? Bo moja konfiguracja nie będzie fabryczna. W Marinie FC jest w standardzie korba Sora a ja chcę ją zamienić na MTB Alivio. Różnica jest w linii łańcucha o 5 mm pomiędzy nimi.

Wątek stary ale chętnie się dowiem co i jak w temacie Twojej modyfikacji 4C? Poważnie zastanawiam się czy ma sens zmieniać przód na 44/32/22 bo 48/36/26 zadziała z przednią Sorą jak to ma miejsce w fabrycznym Trek 520. Blat 26t z przodu z zębatką 36t z tyłu już daje dość miękkie przełożenie.

Opublikowano (edytowane)

Jeżdżę od ponad roku z korbą MT-500 22/30/40 i standardową przerzutką Sora z przodu. Wszystko działa idealnie. Skoki są na tyle małe że zmiana biegów odbywa się szybko i używam jej jak potrzebuję na chwilę zmienić przełożenie o większą wartość. Założyłem dwie podkładki z lewej strony a jedną z prawej. Zestaw działa u mnie z kasetą 11-28 (11-12-13-14-16-18-21-24-28). W tej konfiguracji mam na 30T do dyspozycji prędkość od 21,5 przy kadencji 75 do 32,8 przy kadencji 90 w skokach co 1 ząbek (14-13-12-11). Próbowałem też użyć dedykowanej do takiej korby przerzutki Alivio ale nie działo to tak dobrze jak z Sorą. Aktualnie jest tak wyregulowana że na 40T i 30T obsługuje bez ocierania całą kasetę a na 22T największe zębatki. Prędkość maksymalna przy kadencji 90 to 44 km/h i jest dla mnie idealnie wystarczająca.

Generalnie przełożenia i stopniowanie tak mi się sprawdziły że zakupioną na początku na próbę korbę MT-201 zmieniłem na MT-500 bo jest o 250g lżejsza będąc pewnym że na 100% będzie to korba docelowa do tego roweru.

I jeszcze jedna uwaga - trzeba zmienić suport. Ja założyłem na początek najtańszy BB52 ale z czasem jak się zużyje zmienię na jakiegoś Token-a.

Edytowane przez Chrismel