Skocz do zawartości

Obręcz asymetryczna

Biker no. 004

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Red napisał:

Bo z tego co widzę to zaokrąglasz wyniki w dół a musisz wziąć pod uwagę że twoja obręcz ma ERD 560,5 a offset 3.5 i dlatego nie wychodzi.

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem tu, ale oba wyniki to wyniki z kalkulatora, który podesłałeś a nie jakieś w pamięci.

Z tego drugie obliczenia w których wyszła większa różnica były zbędne bo źle zrozumiałem to co napisał @Motke i wpisałem wymiary po dodaniu do lewej strony i odjęciu po prawej tych 3.4mm offset'u w tym kalkulatorze, jednocześnie wpisując wartość offset'u, stąd dziwne liczby.

Opublikowano (edytowane)

Ale po co dodajesz ten offset skoro w kalkulatorze masz miejsce na jego wpisane? Wpisujesz czystą wartość FDL/FDR a te 3mm o których mówił @Motkewpisujesz w okienku "Frame offset". Powinny Ci wyjść wymiary 273.6 oraz 271.6. To możesz już sobie zaokrąglić w górę i dać krótsze nyple (12mm) albo jeśli chcesz dłuższe nyple (14mm) to w dół. Z doświadczenia wiem jednak że przy wyniku gdzie wynik jest powyżej 0.5mm lepiej zaokrąglić w górę (dłuższa szprycha).

Edytowane przez Red
Opublikowano

Red, jeśli mogę Cię prosić, to podaj mi ten kalkulator co używasz, gdzie wpisujesz offset tej obręczy.

Opublikowano (edytowane)

Mój drugi post w tym temacie ;)

Edytowane przez Red
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Red napisał:

Ale po co dodajesz ten offset skoro w kalkulatorze masz miejsce na jego wpisane? Wpisujesz czystą wartość FDL/FDR a te 3mm o których mówił @Motkewpisujesz w okienku "Frame offset". Powinny Ci wyjść wymiary 273.6 oraz 271.6. To możesz już sobie zaokrąglić w górę i dać krótsze nyple (12mm) albo jeśli chcesz dłuższe nyple (14mm) to w dół. Z doświadczenia wiem jednak że przy wyniku gdzie wynik jest powyżej 0.5mm lepiej zaokrąglić w górę (dłuższa szprycha).

Więc właśnie napisałem że niepotrzebnie zrobiłem te drugie obliczenia bo nie zrozumiałem z początku tego co napisał @Motke

A przy pierwszych obliczeniach, gdzie podałem wszystkie wymiary dobrze i w odpowiednie miejsca (z twojej wypowiedzi wynika jakbym nie potrafił używać tego kalkulatora) to wyszło kolejno 272,7 i 271,1.

I niestety pierwszego nie zaokrągliłem do 273, ale i tak by były za krótkie jak się okazało bo gwintu teraz zostaje na zew 2mm a powinien być tak:

Przynajmniej wg zagranicznych forów i tego filmiku  :|

Więc szprychy muszą być o 4mm dłuższe bo 2mm gwintu wystaje a 2mm jest od czubka nypla do jego gwintu przy napięciu.

Edytowane przez Biker no. 004