Biker no. 004 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Siema Trochę się wkopałem i zamówiłem obręcz asymetryczną (dartmoor thunder) bez wiedzy na ten temat. I teraz pytanie czy ten zestaw będzie zesobą współgrał? Rama dartmoor hornet 2018 Piasta novatec 772 I obręcz wymieniona powyżej Czytałem że żeby złożyć koło na asymetrycznej obręczy to widełki ramy muszą być symetryczne i piasta odpowiednia, nie określili jaka. Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez Biker no. 004 Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Do złożenia kół na asymetrycznej obręczy jedyne co musisz posiadać to inaczej dobrane długości szprychy. W przypadku zwykłej obręczy długości szprychy prawej jest inna jak długość szprychy lewej. Do asymetrycznej obręczy są one tej samej długości. To chyba jednak się nie tyczy twojej piasty bo ma kołnierze o różnej średnicy kołnierzy. Odnośnik do komentarza
Biker no. 004 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi że ma różnie kołnierze.. Ale to chyba nie pogorszy jej parametrów? Czy może szukać piasty o równych kołnierzach? Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Nie pogorszy to parametrów, nie widzę potrzeby szukania takiej piasty, trzeba tylko dobrze dobrać szprychy a nie wszystkie kalkulatory internetowe asymetryczną obręcz uwzględniają. Odnośnik do komentarza
Biker no. 004 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Będę oddawał do serwisu więc to będzie ich problem 😁 dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Godzinę temu, Biker no. 004 napisał: Ale to chyba nie pogorszy jej parametrów? Nie. Ale w zamyśle Novatec'a było by przy zwykłej obręczy można było zastosować szprychy o tej samej długości. W przypadku asymetrycznej obręczy taka piasta nie jest już potrzebna. Tu masz kalkulator uwzględniający asymetryczność obręczy https://www.wheelpro.co.uk/spokecalc/ Przy obliczeniach musisz podać offset obręczy w mm. Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez Red Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 47 minut temu, Red napisał: Ale w zamyśle Novatec'a było by przy zwykłej obręczy można było zastosować szprychy o tej samej długości. Ja mam D771 i D772 SB Novateca i "normalną" obręcz na nich i tak musiałem szprychy dać różnej długości 1 Odnośnik do komentarza
Motke Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 4 godziny temu, Red napisał: Do złożenia kół na asymetrycznej obręczy jedyne co musisz posiadać to inaczej dobrane długości szprychy. Przesunięcie powoduje, że długość szprych jest inna ale rzędu dziesiątych milimetra czyli w praktyce kompletnie bez znaczenia (przy zaokrągleniu do 2 mm) Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 A właśnie te 2 mm różnicy przeważnie generuje kalkulator szprych Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Dokładnie ja przy swoich piastach i obręczach mam szprychy o milimetr krótsze od strony napędu. Odnośnik do komentarza
Biker no. 004 Opublikowano 14 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 (edytowane) Zdecydowałem, że sam sobie zaplotę bo opinia serwisów w mojej okolicy jest tragiczna a nie chcę przepłacać i wysyłać. Skorzystałem z tego kalkulatora, ciezko było (szczególnie że dopiero po dłuższym czasie ogarnąłem iż po naciśnięciu nazwy pokazuje co to za wymiar i jak go zmierzyć) ale się udało a wyniki przedstawiają się następująco: 272, 274 i 271 Zamawiamy i zobaczymy. Edytowane 24 Maja 2019 przez Biker no. 004 Odnośnik do komentarza
Biker no. 004 Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) Zaplotłem już oba koła i przy tylnym pojawił się mały problem... wystający gwint i to nawet po lekkim naciagnięciu. Szprycha dochodzi do wnętrza obręczy, więc za krótka chyba nie jest. Z przodu wchodziło tyle samo. I teraz pytanie. Za krótkie nyple czy jednak szprychy? Tak to wygląda (zdjęcia szprychy bez nypli to przeciwstawne szprychy) : Edytowane 24 Maja 2019 przez Biker no. 004 Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Okey zaplotłeś a wycentrowałeś ? Bo jak to są nienapięte szprychy to jeszcze się schowają w obręcz. Odnośnik do komentarza
Biker no. 004 Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Centrowalem i właśnie jak są już napięte to zostaje tyle co na zdjęciu Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Noo to JEŚLI są napięte i wycentrowane to jak nic za krótkie szprychy co najmniej o 2-3 mm. Niestety tak to jest z asymetrycznymi obręczami, kalkulatory nie działają z nimi poprawnie. 1 Odnośnik do komentarza
Biker no. 004 Opublikowano 25 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Dzięki za pomoc. Dam znać jak złożę na dłuższych Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 25 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Spoko, zrób tak że te dłuższe co kupiłeś daj na stronę gdzie potrzeba krótszych szprych a dłuższe 16 czy tam ile masz na stronę, kup dłuższe, zaoszczędzisz tak pieniądze Odnośnik do komentarza
leejoonidas Opublikowano 25 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) No to ładnie pomogliście koledze w doborze długości szprych, podpieranie się tylko byle programem do obliczania długości szprych czasami tak się kończy. Istnieje jeszcze inny sposób na obliczanie długości szprych, dzięki geometrii przestrzennej takie rzeczy można zrobić w stu procentach dobrze, ale do tego trzeba mieć jakąś wiedzę o budowaniu kół rowerowych i o geometrii. Lepiej chyba było zanieść wszystkie graty do serwisu, gdyby serwis coś sknocił to wtedy on odpowiada za wszystko, a tak Kolego od szprych musisz ponieść dodatkowe koszty i zmarnować dodatkowy czas. Edytowane 25 Maja 2019 przez leejoonidas Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 25 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 Ja od samego początku pisałem że programy działają tylko z prostymi obręczami, do asymetrycznych trzeba się znać Tak da się ale to tylko dla kogoś kto z matmą jest na w miarę dobrym poziomie Fakt, przy takich obręczach lepiej iść do serwisu. Odnośnik do komentarza
Motke Opublikowano 25 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 3 godziny temu, Kruk napisał: Ja od samego początku pisałem że programy działają tylko z prostymi obręczami, do asymetrycznych trzeba się znać Jak widać Ty się nie znasz a udzielasz porad. 😜 Każdy program, który prawidłowo liczy również policzy dla asymetrycznych obręczy tylko przy podawaniu danych trzeba myśleć. Jeśli piasta ma np (terminologia Dartmoore [real boost front]) "flange distance left" 28 mm a "flange distance right" 43 mm a obręcz ma np offset 3mm to do kalkulatora należy podać FDL 31 (28+3) mm a FDR 40 (43-3) mm Ot i cała filozofia. Przy liczeniu szprych dobrze dla pewności przeliczyć to w 2, 3 różnych kalkulatorach i porównać wyniki. Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 25 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 6 godzin temu, leejoonidas napisał: Istnieje jeszcze inny sposób na obliczanie długości szprych, dzięki geometrii przestrzennej takie rzeczy można zrobić w stu procentach dobrze, ale do tego trzeba mieć jakąś wiedzę o budowaniu kół rowerowych i o geometrii Po prostu ręce opadają od czytania takich głupot. Wszelkie kalkulatory opierają się właśnie na geometrii więc licząc na kartce wyszłoby mu to samo. Najwyżej bardziej by marszczył czoło. Prawdę za to napisał @Motke trzeba myśleć i uważać co się wpisuje to wyjdzie dobrze. Odnośnik do komentarza
Biker no. 004 Opublikowano 25 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) Godzinę temu, Motke napisał: Jeśli piasta ma np (terminologia Dartmoore [real boost front]) "flange distance left" 28 mm a "flange distance right" 43 mm a obręcz ma np offset 3mm to do kalkulatora należy podać FDL 31 (28+3) mm a FDR 40 (43-3) mm Tego nie napisali. Ale teraz będę już wiedział, dzięki tyle że w ten sposób wychodzi coś dziwnego. wcześniej było 272 lewo i 271 prawo (te mam zamontowane) a robiąc tak jak napisałeś wychodzi 273 lewo i 270 prawo. z 1mm różnicy zrobiło się 3 Edytowane 25 Maja 2019 przez Biker no. 004 Odnośnik do komentarza
leejoonidas Opublikowano 25 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Red napisał: Po prostu ręce opadają od czytania takich głupot. Wszelkie kalkulatory opierają się właśnie na geometrii więc licząc na kartce wyszłoby mu to samo. Najwyżej bardziej by marszczył czoło. Prawdę za to napisał @Motke trzeba myśleć i uważać co się wpisuje to wyjdzie dobrze. A Ty co? Jesteś fachowcem od zaplatania i budowania kół? Tak się składa że zajmuję się takimi rzeczami i wiele razy spotkałem się z przypadkami gdzie klient przyniósł piastę, obręcz i komplet szprych dla których długość wyliczył na kalkulatorze, po zapleceniu i próbie zrobienia geometrii nagle okazało się że szprychy były złej długości, także nie wypowiadaj się na tematy które znasz tylko z teorii a nie z praktyki. Niestety ale w omawianym przypadku zawiódł czynnik ludzki, gdyby kolega zrobił kilka obliczeń i porównał wynik z tym co wyliczył kalkulator to pewnie zastanowił by się nad tym dlaczego te wyniki różnią się między sobą. Edytowane 25 Maja 2019 przez leejoonidas 2 Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 25 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 3 godziny temu, Motke napisał: Jak widać Ty się nie znasz a udzielasz porad. 😜 Widocznie nie czytałeś co napisałem ale skoro tak uważasz Tak czy inaczej musisz zmienić szprychy na dłuższe, nic nie poradzisz. Ja zawsze korzystam z Sapimowskiego kalkulatora ale on takich asymetrycznych obręczy nie uwzględnia. Bardzo skomplikowany jest kalkulator DT Swiss;a ale ja go nie ogarniam. Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 25 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) 3 godziny temu, leejoonidas napisał: A Ty co? Jesteś fachowcem od zaplatania i budowania kół? Tak się składa że zajmuję się takimi rzeczami i wiele razy spotkałem się z przypadkami gdzie klient przyniósł piastę, obręcz i komplet szprych dla których długość wyliczył na kalkulatorze, po zapleceniu i próbie zrobienia geometrii nagle okazało się że szprychy były złej długości, także nie wypowiadaj się na tematy które znasz tylko z teorii a nie z praktyki. .... Żenujący poziom wypowiedzi chłopie. Ja nie podważam twoich umiejętności tylko wytykam ignorancję. I powinienem wytknąć ci ją jeszcze raz. Koła składam od 10 lat więc i sporo osób na nich jeździ. Sam też na nich pomykam więc wrzuć na luz. 4 godziny temu, Biker no. 004 napisał: tyle że w ten sposób wychodzi coś dziwnego. wcześniej było 272 lewo i 271 prawo (te mam zamontowane) a robiąc tak jak napisałeś wychodzi 273 lewo i 270 prawo. Bo z tego co widzę to zaokrąglasz wyniki w dół a musisz wziąć pod uwagę że twoja obręcz ma ERD 560,5 a offset 3.5 i dlatego nie wychodzi. Edytowane 25 Maja 2019 przez Red Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi