Skocz do zawartości

accent bb-ex-pro

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam po ostrym katowaniu na traktorku jedno łożysko się zatarło.. a 2 praktycznie nie naruszone, ciekawe czemu tak a nie inaczej skoro obydwa takie same, tak samo smarniete smarowidłem. Różnią się jedynie stronami. Strona od korby całkowicie zatarte- ok. 30 min zabawy z myciem, czyszczeniem i wprasowanie przez praskę bitul i działa wciąż :) 

Ps. Można uznać że jazda w błocie,wodach,kałużach po kolana i przebieg ok. 700 km całkiem zacny wynik

Moja ulubiona fotka ale przyznaje buty suszyłem 3 dni ;)

20201004_165425.jpg
Opublikowano
Godzinę temu, Patryś napisał:

Witam po ostrym katowaniu na traktorku jedno łożysko się zatarło.. a 2 praktycznie nie naruszone, ciekawe czemu tak a nie inaczej skoro obydwa takie same, tak samo smarniete smarowidłem.

To norma a przypadku każdego wkładu suportu. Na każde łożysko działa inne obciążenie więc nie zużywają się w tym samym czasie. 

Opublikowano

700km niezależnie od warunków to jednak słaby wynik. Na bb52 ze zmienionym fabrycznym smarem na inny w topionym po osie rowerze robiłem kilka x większe przebiegi.

Z moich doświadczeń wynika, że zwykłe pada wpierw łożysko po stronie przeciwnapędowej.

Opublikowano

Zwykle pada łożysko po stronie nogi "wiodącej" nie ma to nic wspólnego z napędem choć u mnie pada właśnie to po stronie napędowej. 

Opublikowano

Tak więc wychodzi, że 80-85% naszych sąsiadów zza Odry ma "cięższą" lewą nogę.

Opublikowano (edytowane)

Czyli reasumując tokiem myślenia kolegi @vdcmike lepiej wydać w kosztach eksploatacji na nowy suport ok. 50 zł , zamiast oszczędzić tą kwotę i przeznaczyć na praskę , narzędzia i wychodząc przy wymianie tylko łożysk (3-10zł/sztuka) Gratuluje podejścia. Ja oceniam możliwość wymiany za grosze, kolor i świetną inwestycje.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, Patryś napisał:

Czyli reasumując tokiem myślenia kolegi @vdcmike lepiej wydać w kosztach eksploatacji na nowy suport ok. 50 zł , zamiast oszczędzić tą kwotę i przeznaczyć na praskę , narzędzia i wychodząc przy wymianie tylko łożysk (3-10zł/sztuka)

A gdzie On tak napisał?

Opublikowano (edytowane)

@Patryś Łożyska do bb52 (te specyficzne bo węższe i z odpowiednim podcięciem pod zatrzask) są powszechnie dostępne w cenie 4-6zł. Praska pasuje ta sama. Dodatkowo Shimano ma lepiej dopasowane te plastiki do korby (ciśniej siedzi). 

Odnośnie inwestycji to model tytułowy jest zwykłym, tanim chińczykiem. Uważasz, że płacąc za niego 3x więcej robisz dobry interes?

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
5 godzin temu, Patryś napisał:

Czyli reasumując tokiem myślenia kolegi @vdcmike lepiej wydać w kosztach eksploatacji na nowy suport ok. 50 zł , zamiast oszczędzić tą kwotę i przeznaczyć na praskę , narzędzia i wychodząc przy wymianie tylko łożysk (3-10zł/sztuka) Gratuluje podejścia. Ja oceniam możliwość wymiany za grosze, kolor i świetną inwestycje.

Wszystko zależy ile tych łożysk zużywasz i jakie drogie one są. Osobiście jednak nie żałuję zakupu wkładu Accenta i praski. Dla ciekawskich od kilku sezonów używam łożysk KYK

Opublikowano

Z Chińczyków polecam prowheel - IMHO pasowanie na poziomie Shimano. Oczywiście wszystkie chińczyki mają w brzuchu standardowe łożyska 6805 2RS.