Skocz do zawartości

accent bb-ex-pro

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Używał ktoś suportu accent bb ex pro ? Jestem zainteresowany opiniami zwłaszcza w porównaniu do o połowę tańszego shimano sm bb 52. Wiem ,że w suporcie accent można bez problemu wymienić łożyska - w shimano jest już z tym gorzej. Pytanie czy warto dopłacać do accenta i czy to się przeniesie na dłuższą żywotność .

bb expro.jpg

Edytowane przez Gość

Są doceniane, ale nie mają jakiejś "tajemniczej mocy", która zwiększa ich wytrzymałość. Zależy ona od sposobu użytkowania. Plusem w Accencie natomiast jest to, że zastosowano łożyska o standardowych wymiarach (nieco inaczej niż w shimano, czy sram - chcą utrudnić reanimację),co pozwala bezproblemowo kupić i wymienić - tylko czy będziesz chciał sie w to bawić samodzielnie. Dodatkowo dochodzi koszt samych łożysk, który oscyluje w granicach nawet kilkudzieisęciu złotych.Accent daje możliwość doboru kolorystki - jeśli Ci na tym zależy to fajnie.Waga w granicach 99g nie powala wogóle. Zresztą są cieższe od tych, które masz teraz.

Jeśli chcesz poprawić niezawodność i wytrzymałość to poszedłbym raczej w SHIMANO DEORE XT BB-MT800 Hollowtech II. Sprawdzona marka i cena w granicach 80 zł. Waga niecałe 85g. 

to ,że accent pozwala wymienić łożyska to wiem , chodziło mi raczej o wytrzymałość samego suportu w porównaniu do połowę tańszego shimano sm bb 52 ?

albo dwa suporty shimano albo jeden accent,, waga paru gram jest bez znaczenia dla mnie. 

co do bb-mt 800 używałeś go ? czy on przypadkiem nie ma zmienionych misek ( albo mi się wydaję ) gdyż do tego suportu dają jakiś plastikowy klucz do montażu . 

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/wklady-suportu-do-roweru/lozyska-zewnetrzne/p,wklad-suportu-slx-xt-bb-mt800-bsa-shimano,521414.html?skad=googlepla&gclid=CP2DmKXs8dMCFQuUsgodghYBpQ

1 godzinę temu, samuel_87 napisał:

to ,że accent pozwala wymienić łożyska to wiem , chodziło mi raczej o wytrzymałość samego suportu w porównaniu do połowę tańszego shimano sm bb 52 ?

albo dwa suporty shimano albo jeden accent,, waga paru gram jest bez znaczenia dla mnie. 

co do bb-mt 800 używałeś go ? czy on przypadkiem nie ma zmienionych misek ( albo mi się wydaję ) gdyż do tego suportu dają jakiś plastikowy klucz do montażu . 

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/wklady-suportu-do-roweru/lozyska-zewnetrzne/p,wklad-suportu-slx-xt-bb-mt800-bsa-shimano,521414.html?skad=googlepla&gclid=CP2DmKXs8dMCFQuUsgodghYBpQ

MT 800 wsadziłem koledze do ramy Accent Peak na wyścigi w cyklu Bikemaraton i Kaczmarek Electric - nawet nie pamięta, że go ma ;) Dlatego ja będę też go wsadzał do swojego, jak tylko zajdzie taka potrzeba. Jedyne o co trzeba zadbać to aby w zestawie dostać adapter do standardowego klucza do suportów. To jest to o czym piszesz. Zwykły jest za duży. 

Ja lubię markę Accent i używam ich części, które są bardzo dobre. Jednak jak kupowałem wkąłd suportu dla kumpla to rozważałem tego Accenta w kolorze czerwonym, aby estetycznie w ramie wyglądał, ale dowiedziałem się, że są egzemplarze, w których łożska wymienia się cześciej niż żywotność przeciętnego wkałdu suportu Shimano, nawet Towjego Deore. Stąd moje wątpliwości. Na wkładzie Deore byłem na marokańskiej saharze i w himalajach. Nadal mam go w ramie i kręci się płynnie, aż skoda cokolwiek z nim robić.Wiec się zastanów czy warto pchać się w koszty?

• 1 rok później...

Accent to porządna firma, miałem od nich parę komponentów w tym mam aktualnie stery od roku i jestem zadowolony.

Co do łożysk to myślę że są okey nie mniej jeśli ktoś lubi płynną pracę łożysk polecam Token, serio, za tą cenę dostaje się więcej niż od Shimano względem kultury pracy, łożyska są dostępne wymienne u producenta. Fakt przedział 110-180 to ceny XTR'owego suportu ale miałem XTR'a nowego i Token stety lub niestety działa płynniej ot co. No i ma wymienne osłonki gumowe-kapsle jak się zniszczy coś.

• 2 tygodnie później...

Dołączę się do pytania. Ww. Avent czy może bb52. ? Do tego dodam że będzie montowany z korbą alivio 4050. Shimano mam za 50 zł, acenta za 110, oba na miejscu w sklepie. 

Edytowane przez mlody2804
  • 1 rok później...
W dniu 19.04.2020 o 07:52, Patryś napisał:

A jest coś takiego jak osobna ta rurka łączeniowa? Swoja gdzieś przesiałem..(głupek..)Myślałem o jakimś uszczelnieniu wewnętrznym tylko nie wiem co mam tam dać..

A jakiejś poprostu rurki by sie tam nie dało dopasować pod względem długości i średnicy? może by zgrało sie to? Wiem że to już rzeźba wg. Ale chyba lepsze tak niż nic. Byle do siebie pasowało dośc dokładnie.

BB52 są lepiej uszczelnione i mają lepiej dopasowane plastikowe "adaptery" w które wsuwana jest oś korby (w accentach bywają luźne). W BB52 łożyska też są jak najbardziej wymienne a fabryczne łożyska (są specyficzne) można nabyć na Ali (albo po Januszowych aukcjach z polskich portali) od 2zł/szt. Poza tym to samo co accent u chińczyka nazywa się ztto albo jakiś inny GUB i bywa tańszy niż BB52.

u mnie jest jedyny problem z dostępnością długości rurki, bo mam mufę o długości 100 mm, już nawet myślałem żeby tylko zakorkować samą końcówkę suportu od strony mufy właśnie silikonem.

Ps. Chyba że spróbować ożenić z praską do wymiany łożysk od bitul.pl

ludzie sobie chwalą ten system wymiany łożysk, tylko że jak sami pisaliście od shimano łożyska są nie wymiarowe, tzn. bodajże 1 mm brakuje do spójności.(normalnie ma 7 mm, a shimano 6 mm)

Edytowane przez Gość

Shimano ma specyficzne łożyska ale jak najbardziej dostępne (jest węższe o 1mm oraz ma odpowiednio podciętą bieżnię wewnętrzną z jednej strony na zatrzask plastikowego adaptera)...

https://www.aliexpress.com/item/32715846686.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.27d11d99xIzwoe&algo_pvid=1307545b-8ac1-419b-8efc-8dc7076ca6d8&algo_expid=1307545b-8ac1-419b-8efc-8dc7076ca6d8-0&btsid=0ab6d59515874644016021624e5daa&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

W dniu 19.04.2020 o 06:52, Patryś napisał:

A jest coś takiego jak osobna ta rurka łączeniowa? Swoja gdzieś przesiałem..(głupek..)Myślałem o jakimś uszczelnieniu wewnętrznym tylko nie wiem co mam tam dać..

Mam tą rurkę (bb52) i nie używam. Mogę wysłać...jak światowa kwarantanna się skończy. Na tym suporcie mam już ponad 14k km przejechane. Serwis w moim przypadku ograniczył się do ściągnięcia i przeczyszczenia uszczelek, delikatnie z zewnątrz misek i dołożenia smaru. 

Edytowane przez piotr.solek
  • 2 tygodnie później...

Accent wpasował się idealnie pod mufke o długości 110 mm , zastosowałem przedłużoną rurkę accenta i sklepu budowlanego, dziękuję i pozdrawiam. 4de3256cc12c4ab8d40af635d3cfa40e.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
W dniu 21.04.2020 o 12:20, vdcmike napisał:

Shimano ma specyficzne łożyska ale jak najbardziej dostępne (jest węższe o 1mm oraz ma odpowiednio podciętą bieżnię wewnętrzną z jednej strony na zatrzask plastikowego adaptera)...

https://www.aliexpress.com/item/32715846686.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.27d11d99xIzwoe&algo_pvid=1307545b-8ac1-419b-8efc-8dc7076ca6d8&algo_expid=1307545b-8ac1-419b-8efc-8dc7076ca6d8-0&btsid=0ab6d59515874644016021624e5daa&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Witam.

To łożysko będzie pasowac jako zamiennik do SM BB52?